Hur man reparerar vattenskadad träfaner

Träfaner är naturligt trä, skivat i tunna skivor. Tillverkare och gör-det-själv-handlare fäster materialet på en kärna av plywood, fiberskiva med medeldensitet eller spånskiva för att skapa en träliknande, glansig finish. När träfaner drabbas av vattenskador måste det omedelbart repareras för att förhindra ytterligare skador.

Oavsett om du reparerar skåp eller möbler behöver du ingen professionell lackerare för att laga träfanér. I den här artikeln går vi igenom stegen för att reparera vattenskadad träfaner och applicera ny faner för att skapa samma utseende. Läs vidare för att lära dig hur.

1. Bedöm skadan

Om faneren är allvarligt skadad, lyfts från limfogen eller flagnar, måste du byta ut fanerytan helt och hållet. Detta är en tidskrävande process men låter dig återställa möblerna eller skåpen till deras ursprungliga utseende.

För mindre skador, såsom vattenringar eller blåsande faner, är processen snabb och enkel. Vi kommer att diskutera dessa mindre reparationer mer ingående i slutet av den här artikeln.

2. Ta bort skadad faner

Att ta bort skadat träfanér kräver värme för att mjuka upp limmet och göra det lättare att ta bort. Det finns flera sätt att applicera värme på träfaner för borttagning. Dessa metoder inkluderar:

 • Värmepistol: Värmepistoler är det snabbaste och mest effektiva alternativet. Applicera helt enkelt värmen på fanerens yta och dra försiktigt bort det när det värms upp.
 • Strykjärn: Lägg bakplåtspapper över faneren och använd ett varmt strykjärn för att applicera värme. Om du inte har bakplåtspapper kan du använda en fuktig (inte blöt) handduk.
 • Hårtork: Har du ingen värmepistol eller strykjärn? En hårtork fungerar i ett nafs! Sätt hårtorken på hög värme och använd en spackel för att skrapa och skala bort faner.

Applicera alltid värme i en cirkulär rörelse, med början på en ytterkant. När du skalar upp faner, arbeta dig ut, fortsätt att använda värme tills du kan ta bort hela ytan.

Se även  Hur man avgör om din möbel är gjord av laminat eller faner

3. Platta till ytan

När du har tagit bort faner kommer du att märka en del limrester. Använd en spackel för att skrapa bort detta överblivna lim. Om du hoppar över det här steget kommer du att få en ojämn yta när du applicerar den nya fanern.

Använd träspackel för att fylla i eventuella hål och jämna ut eventuella spån för att skapa en slät, sömlös yta. jag rekomenderar System Three SculpWood, tillgänglig på Amazon. Du kan använda detta formbara epoxispackel för att fylla hål, sprickor eller reparera slitna kanter. Det härdar för att kännas som trä och kan slipas ner när det torkat.

Var försiktig och medveten när du filar hål.

 • Se till att hålla ytan lika tjock på alla områden.
 • Se till att sidorna är raka med hjälp av en redskapskniv.
 • När allt är snyggt och enhetligt, låt träspacklet torka i minst 24 timmar. Däremot kan kittet ta längre tid att torka i fuktiga miljöer eller med tjockare applikationer.

4. Ta mått på din nya faneryta

Efter att träspacklet är helt torrt är det dags att mäta din nya faneryta. Ta mått på längden och bredden och multiplicera dessa siffror för att få ditt område.

Faner kommer vanligtvis i 4′ x 8′ eller 8′ x 4′ (1,21 mx 2,43 m eller 2,43 mx 1,21 m) ark. Eftersom de flesta fanerreparationsprojekt sker på mindre ytor kan ett ark vara mer än tillräckligt. Men extramaterialet kan komma väl till pass om du behöver reparera eventuella mindre skador senare på vägen. När det gäller tjocklek är det bäst att välja faner som är så nära originalfaneren som möjligt.

Klipp ner faneren så att den passar ytan. Se till att allt är rakt och jämnt.

5. Applicera den nya faner

Beroende på vilken typ av faner du köpt kommer ansökningsprocessen att vara något annorlunda.

Se även  Hur man gör (trä) trappor mindre hala för hundar

Torka först av spånskivans, MDF- eller träytan för att ta bort damm eller skräp. Om du använder pocketfaner, dra av klistermärket, rikta in faneret mot ytan och applicera ett jämnt tryck för att säkerställa att det fastnar.

För plywoodpanel eller trä-på-träfaner, applicera trälim på baksidan av panelen och ytan. Se till att allt är rakt. Tryck hårt för att fästa träfaneren och torka sedan bort överflödigt lim med en fuktig trasa.

Det spelar ingen roll vilken typ av faner du använder, du måste fortfarande applicera vikter och klämmor för att hålla allt platt när det torkar. Låt limmet eller limmet härda i minst 24 timmar. Om det finns ett litet överhäng, oroa dig inte – du kommer att ta itu med det i nästa steg.

6. Slipa ner fanerkanterna

Efter att limmet är torrt är det dags att slipa ner kanterna för att blanda ihop sömmarna. Detta är valfritt, men om du lämnade överhänget på sidorna av faner, måste du slipa ner dem och jämna ut dem.

Faner är ömtåligt, så du måste ha tålamod under denna process. Vid arbete med faner bör eventuella ökningar av kornen ske gradvis. Använd inte något grövre än 100-grit för att starta. Du kan långsamt arbeta upp till 200-korn eller finare, om det behövs.

7. Polera och vaxa ytan

När allt är nedslipat och slätt och jämnt, vill du avsluta biten genom att polera och vaxa.

Torka bort eventuellt skräp med en mikrofiberduk och applicera sedan en kvalitetsträpolish. jag rekomenderar Howard Polish Wood Polish och balsam. Detta träpolish använder bivax och karnaubavax för att ge en skyddande beläggning och finishen förstärker detaljerna i träfaneren. Eftersom den redan innehåller vax behöver du inte vaxa ytan efter applicering.

Reparation av mindre skador på träfaner

När träfaner drabbas av vattenskador kan det uppstå på olika sätt. Det kan vara ett mindre problem, som vita fläckar eller ringar på ytan av faner, eller så kan vattnet sippra mellan faner och kärna och orsaka blåsor. Dessa problem är relativt lätta att reparera i jämförelse med peeling eller lyft.

Se även  15 säkraste dörrlås tillgängliga på marknaden

Vita fläckar eller ringar på träfaner

Om du har att göra med vita fläckar eller ringar behöver du inte ta bort faner. Gör i stället följande:

 1. Buffa ytan på faneren med flytande möbelpolish eller en ren mikrofiberduk fuktad med denaturerad alkohol. Var noga med att inte blötlägga faneren.
 2. Använd en kvalitetsträpolish för att polera ytan, gå med ådring.
 3. Ge faneren ett bra vax.

Blisterad träfaner

När fanerytan visar tecken på blåsor eller upphöjda bubblor kan den enkelt repareras genom att följa dessa steg:

 1. Dela ytan på blistern med en rakkniv och applicera försiktigt snickarlim på området under blistern.
 2. Använd fingret för att trycka ner faneret igen för att fördela limmet jämnt under det.
 3. Lägg vaxpapper över faner, lägg till vikt, till exempel en tung bok, och kläm sedan fast vikten på blistern.
 4. Låt limmet torka i minst 24 timmar.
 5. Ta bort klämman och vaxpapperet och se till att allt ser snyggt och smidigt ut.
 6. Slipa ytan lätt.
 7. Polera faner med träolja, följt av vax.

Slutgiltiga tankar

Träfaner är ett billigt sätt att ge en varm träestetik utan priset av äkta massivt lövträ. Den huvudsakliga varningen är att detta material är mycket tunt och kräver lim för att appliceras. Därför är det mer mottagligt för vattenskador och peeling.

Lyckligtvis betyder vattenskador inte att träfanéren är helt förstörd. Med hjälp av anvisningarna i den här artikeln kommer du nu att veta hur du reparerar den genom att bedöma skadan, ta bort faner, ersätta den och avsluta ytan med polish och vax. I slutet av ditt projekt kommer träfaneren att se ut som ny.

Lämna en kommentar