Hur man rengör strålkastare med vinäger

En bilstrålkastare borde vara med på listan över de bästa säkerhetsfunktionerna för ditt fordon, så mycket att varselljus blev obligatoriskt på alla nytillverkade fordon 1997. Men med allt som Moder Natur kastar på oss, plus smutsen från vägarna , det är svårt att hålla en ren strålkastare.

Det beror delvis på att det är svårt att rengöra en dimmig strålkastare eller dimmiga strålkastare; även om du tar ditt fordon genom en biltvätt kommer du ofta att märka att det finns ett lager av dimma och smuts kvar på strålkastarglaset som vanliga rengöringsmedel inte verkar kunna ta bort.

Visst, du kan köpa de dyra märkesprodukterna som kan rengöra dimmiga strålkastare. Men det finns en enkel ingrediens som hjälper dig att spara pengar och få din bils strålkastare gnistrande klara på nolltid. Det är också miljövänligt till skillnad från vissa av de andra rengöringsprodukterna.

Vinäger är en stapelvara i nästan alla nordamerikanska hushåll i Nordamerika, oavsett om du använder den för matlagning eller rengöring. Du kan också använda den för att ta bort dimma och smuts på bilens strålkastare.

Hur man rengör strålkastare med vinäger

Vad är vinäger och hur kan det hjälpa?

Vinäger – som betyder surt vin – är en vattenlösning av spårkemikalier och ättiksyra som först dokumenterades år 3 000 f.Kr. av de gamla babylonierna. De använde olika ingredienser som fikon, dadlar och öl för att skapa vinäger för både kulinariska och medicinska ändamål.

Det finns flera sorters vinäger, men metoderna för att skapa dem är i princip desamma. Din jäsande ingrediens – vindruvor, äpplen, fikon, etc. – kommer att producera acetobakterier, som är naturligt förekommande bakterier. Dessa acetobakterier skapar ättiksyra – vinäger – när de kombineras med syre i den fermenterade vätskan.

Se även  Jag fick slut på mattrengöring: vad kan jag använda istället?

Det är också magin som hjälper till att rensa bort smuts, smuts och missfärgning från din dimmiga strålkastare.

Tillbehör som behövs

Du behöver bara några få saker för att få en ren bilstrålkastare.

  • Vinäger
  • Vatten
  • Mätanordning (tillval)
  • Sprayflaska
  • Mikrofiberduk

Steg för att rengöra dina strålkastare med vinäger

Steg för att rengöra dina strålkastare med vinäger

Steg 1 – Blanda lösningen

Du kommer att skada din bils strålkastare om du bara använder rak vinäger. Du måste vara mycket specifik när du skapar din vinägerblandning så att du inte har för mycket syra i lösningen.

Använd tre delar vatten och en del vinäger. De flesta människor kommer att blanda tre koppar vatten och en kopp vinäger i en sprayflaska. Oroa dig inte om det verkar mer än nödvändigt – lösningen är redo när du behöver den igen.

Steg 2 – Applicera lösningen

Spraya din vinägerblandning rikligt och täck hela ytan av strålkastaren. Du kan torka av det direkt, men det är bäst att låta det sitta i några minuter och låta ättiksyran äta sig igenom alla lager av smuts.

Eftersom vinägerlösningen är så utspädd behöver du inte bry dig om din bils färg runt strålkastaren. Många bilentusiaster använder ättika för att gnida av vaxbeläggningen på sina fordon innan de lägger till en ny beläggning, så att din bil är säker.

Steg 3 – Torka rent

Efter att ha låtit vinägerlösningen stelna i några minuter, torka av med en ren mikrofiberduk. Beroende på hur missfärgade och smutsiga dina strålkastare är, kan du behöva skrubba lite för att få dem att lysa till perfektion. Du kanske upptäcker att du behöver upprepa processen för att få bästa resultat. Kom bara ihåg att skölja av din mikrofiberduk med vatten emellan.

Se även  Kommer att hålla ljus på att hålla mörtar borta?

Många fördelar med vinäger

Vinäger är inte bara ett snabbt och billigt sätt att rengöra en grumlig strålkastare, utan det är också praktiskt i andra områden runt hemmet och trädgården. Du kan använda vinäger för att laga mat, döda ogräs och rengöra nästan vad som helst.

Det finns hundratals olika typer och smaker av vinäger, de flesta används i köket för matlagning. Vit vinäger används vanligtvis som standard i hushållet.

Den ena vinägern är inte som den andra

Balsamvinäger skiljer sig från alla andra sorters vinäger, eftersom den inte kommer från en fermenterad vätska. Istället kokas Trebbiano-druvor ner tills de blir en mörk, tjock sirap.

Vid denna tidpunkt tillsätts en stark, åldrad balsamvinäger, som kallas vinägerns moder. Blandningen förvaras sedan i träfat i 12 år, vilket gör att mikroorganismer långsamt kan förvandla sirapen till ättiksyra. Äkta balsamvinäger kommer bara från Reggio Emilia och Modena, Italien, och är mycket dyr.

Slutsats

Slösa inte dina pengar på biltvättar och dyra rengöringsprodukter nästa gång du märker att dina strålkastare inte lyser lika starkt som de brukade vara. Ta lite vinäger från hyllan eller ur kylen och blanda den med vatten för att skapa din egen lösning som får dina strålkastare att lysa klart på nolltid.

Du kommer att upptäcka att det här tricket är så snabbt och enkelt, med så fantastiska resultat, att du kommer att vilja gå runt och rengöra strålkastarna på dina vänner och familjemedlemmar.

Lämna en kommentar