Hur man rengör rapellrep som ett proffs

Det är viktigt att alltid ta hand om personligt ägd utrustning och utrustning. Ett av mina gamla favoritord säger: ”Ta hand om din utrustning och din utrustning kommer att ta hand om dig.” Om utrustningen sköts om och rengörs på rätt sätt efter användning kommer den att hålla längre. Som sagt, den viktigaste utrustningen vid rappellering är rappellrep. Lär dig hur du rengör rappellrep, sköter om det och förvarar det. Du kan inte rappella utan ett rep och du kommer inte långt om repet är förkrossat på något sätt.

Rapellerrep kommer att få dig hängd högt över marken, bunden till den. Fullt förtroende kommer att placeras i repet när du väl vårdar det och kontrollerar eventuella brister. Rapellrepet måste vara i bästa skick det kan vara, tillräckligt starkt för att stödja din vikt och pålitligt nog att sänka dig ner till marken med lätthet. Detta förtroende måste fortsätta att placeras i repet även efter att du har använt det rappelling otaliga andra gånger.

Nu är det bästa sättet att behålla detta förtroende för ditt rep, ett livlöst föremål, att veta hur man rengör rappellrep samt grundläggande skötseltekniker. Varje klätter- eller rappellrep måste underhållas regelbundet. När det tar lite extra tid att rengöra rappellrep och ta hand om det kommer du att bli mer medveten om eventuella brister eller nöd. Faktum är att dina ögon snabbt börjar upptäcka alla tecken på nöd eller nötning som rappellrepet kan utsättas för genom fortsatt användning. Genom att verkligen bli ett med rappellrepet, genom användning och korrekt skötsel, kan potentiell fara undvikas.

Dessutom kommer repets livslängd att öka när du blir uppmärksam på att förvara den på rätt sätt, vårda den och rengöra den. Låt oss lära oss hur man gör var och en av dessa bra för att förhindra onödig skada.

Skötsel av repellerande rep

Behandla aldrig rappellrepet som en säck potatis. Kasta den inte på ett smutsigt golv eller dra den. Ditt rappellrep är viktigare än en säck potatis och bör behandlas lika mycket. Du kanske gillar potatismos men du vill inte använda ett mosat rappellrep, metaforiskt sett. Packa och vårda rappellrepet försiktigt för att undvika onödig stress.

Jag har nämnt att ta hand om ditt rappellrep men låt oss nu bryta ner detaljerna om vad det innebär:

 • Det betyder att inte släpa någon del av ditt rep på marken, inomhus eller utomhus. Bär alltid ditt rep ordentligt så att det inte blir skadat och smutsigt i onödan på grund av din lättja att rulla upp och bära repet ordentligt.
 • Låt aldrig repet ligga på smutsen eller en oren yta.
 • Undvik att trampa på repet.
 • Låt inga kemikalier eller främmande vätskor droppa, spraya eller komma i kontakt med repet.
 • Använd endast detta rep för rappellering. Använd den aldrig för att binda av något hemma, för att dra eller dra något, etc.
  Kan du flyga en paramotor till en annan stat?

När du bryr dig om rappellrepet kommer rappellrepet att ta hand om dig.

Bärrapp

Ett av de bästa sätten att bära ditt rappellrep är i en reppåse (här är en bra som jag gillar på Amazon). Det här är inte vilken vanlig väska som helst utan något som gjordes med avsikten att skydda dessa specialiserade rep när de används under en rappel eller under förvaring. När ett rep tas bort från en reppåse förvandlas påsen till en matta som du kan lägga ut på marken. Repet kan sedan läggas på mattan. Denna matta kommer också att fungera som en kontaktpunkt vid rappellering. Ändarna av repet som slängs uppifrån kan ligga på detta rep och ge extra skydd till repet så att det inte piskar runt på smutsen fram och tillbaka när någon rappellerar.

En repväska rekommenderas på grund av enkelheten att använda, det extra skyddet den ger repet och mångsidiga ändamål.

När du rullar upp och bär rappellrep, se till att dra hela handen över repets längd. När du gör detta kan du också känna eventuella fläckar som hjälper dig att ge dig större insikt om dina reps nuvarande tillstånd.

Ren rapellrep

Att rengöra rappellrep är som ett konstverk. När du tvättar den ska du inte dumpa den i tvättmaskinen och torktumlaren. Detta kan lägga till onödig stress till det som kan göra det osäkert att göra sitt enda jobb, rappellera den åkande ner. Istället bör du ta följande steg för rena rappellrep:

 • Börja med att fylla ett bad med kallt vatten.
 • Lägg ut repet, upprullat i det svala badvattnet.
 • Tvätta rappellrepet för hand med mild tvål, det rekommenderas att undvika alla typer av rengöringsmedel. Var försiktig när du gnuggar eller borstar ner repet.
 • Se till att tvätta bort repet noggrant genom att swisha och flytta runt det i badkaret.
 • Töm badkaret efter att repet är helt rent och alla tvålrester är helt tvättade bort.
 • Om du känner att repet fortfarande är för smutsigt, dra upp mer badvatten och upprepa de föregående stegen tills repet är rent.

När du torkar repet är det bäst att låta det lufttorka i ett skuggigt hörn. Du kommer att vilja se till att det inte finns något direkt solljus på den när den torkar, eftersom solen kan bleka och skada repet. Använd inte heller någon annan värmekälla för att torka rappellrepet eftersom det också kan skada det. Det betyder inga hårtorkar, elvärmare etc. Den måste torka långsamt och naturligt.

  Hur man stoppar kondens i mitt tält

Varför du rengör rapellrep

Med tiden kommer ditt rep att samla smuts och smuts. Om du rappellerar nära träd eller är förankrad i ett träd kan det samla sav. Om du rappellerar nära havet kan det samla havssalt. Börjar du se mönstret? Där du bestämmer dig för att rappellera kommer ditt rep att samla upp rester från det området. Eventuell smuts eller andra partiklar kan arbeta in och försvaga repfibrerna med tiden. Tur för dig, för det mesta när ett rappellrep tas om hand kommer smutsen det samlar vara minimalt och kommer inte att påverka hur du rappellerar.

Om repet känns överdrivet smutsigt och lämnar dina händer mörka efter användning kan det vara dags att rengöra rappellrep. Du vill att det ska vara så fräscht och så rent, rent!

Jag rekommenderar inte att tvätta den efter varje användning eller ens halv ofta. Ditt rep har utformats för att tåla alla typer av element och förhållanden. Det specifika syftet med ditt statiska eller dynamiska rep är att användas ute i naturen. Att tvätta ett rep för mycket kan slita ut repet snabbt. Tanken är att bara tvätta den när det är absolut nödvändigt på grund av extrema mängder smuts eller smuts.

Förvaring av rappellrep

När du har rengjort rappellrep och ge det tid att lufttorka blir det sista steget att förvara repet ordentligt. Se till att när repet förvaras är det helt torkat och förvarat i ett förvaringsutrymme eller behållare som håller borta eventuell fukt. Förvara repet i en påse för att hålla det fritt från damm eller smuts.

En föredragen plats rappellrepet höjt över marken i stället för på marken. Om repet placeras på marken kan detta leda till oförutsett slitage. Oavsett om den ständigt skjuts runt, ibland har föremål oavsiktligt placerade ovanpå den, eller skadad av gnagande gnagare som tuggar sig igenom den lättillgängliga förvaringspåsen och sedan äter genom rappellrep. Av alla dessa skäl rekommenderar jag starkt att spela smart och höja repet.

Rekommendationer för byte av repellerande rep

Förutom att veta hur man rengör rappellrep, bär det, tar hand om det och hur man förvarar rappellrep på rätt sätt är det lika viktigt att vara medveten om dess ersättningsschema. Ett statiskt rappellrep håller inte för evigt, oavsett hur du behandlar det. Här är några allmänna riktlinjer för att ersätta rappellrep:

 • Sällan användning – Om rappellrepet används en gång varannan vecka eller månadsvis kan du behöva överväga att byta ut det ca. vart 4:e år.
 • Frekvent användning – Du är ute och rappellar en gång i veckan. I det här fallet vore det bäst att gå i pension och eventuellt köpa ett nytt rep varje år.
 • Betydande skada – Solblekt, sliten, ett stort fall, stela, platta eller mjuka fläckar. Byt ut omedelbart
 • Okänt reptillstånd – Om du har använt repet tidigare men är osäker på dess specifika historia, ålder eller användningsmängd rekommenderas det STARKT Byt ut omedelbart.
 • Rappelling Daily – Om du inte kan få nog av rappellering och bege dig ut nästan varje dag skulle jag rekommendera att byta ut repet var 3 – 6:e månad.

Det rekommenderas att föra en logg för ditt rep som beskriver inköpsdatum, användningsdatum och andra sällsynta händelser som kunde ha orsakat ytterligare stress eller slitage på repet. Genom att göra detta kan du göra en bättre plan för när du ska byta ut ditt rep.

  Vilket är det bästa betet för surffiske?

Slutsats

Vet att alla ovanstående tips eller riktlinjer om hur man rengör rappellrep, sköter om repet och rekommendationer om hur man tar tillbaka repet är allmänna uttalanden. Detta ska inte på något sätt tolkas som allomfattande för varje situation. Varje tillfälle av användning och skötsel skiljer sig från person till person. Du kommer att behöva använda din bästa bedömning av omfattningen av användningen av rappellrepet, hur repet har hållits, var det några drastiska fall eller händelser som orsakade ytterligare påfrestning, etc.

Om det är nybörjare inom rappellering kan det ibland vara svårt att bedöma repets skick. Sök alltid hjälp av en fackman för att göra rätt bedömning när det verkar vara redo att dra tillbaka repet. Om det inträffade en specifik incident eller om du känner i magen att något inte står rätt till med rappellrepet, följ dina instinkter. Byt bara ut repet och ta bort bördan från dina axlar. För rekommendationer om ett rep som kan passa dina behov, läs Välja rätt rapellrep.

Det är min åsikt att redskap kan vårdas och vårdas för att öka dess livslängd. Men när det är dags att dra tillbaka utrustningen, sträck inte på lyckan. Spendera lite pengar för att ersätta den så att rappelling kan göras säkert.