Hur man rengör pontoner på pontonbåt: Oxidation, polering och mer

Om du gillar det eller inte, är blankt aluminium alltid föremål för ytoxidation. Lägg till det alger- och mineraluppbyggnaden så kommer du att bli förvånad över mängden matthet och missfärgning som kan hända dina pontoner.

Lyckligtvis är smutsiga pontoner inte mindre hållbara än rena. Dina lyxmöbler och räcken kommer dock att se bäst ut över glänsande pontoner.

I den här guiden ska jag visa dig hur du rengör pontoner på en pontonbåt. Processen är ganska enkel; det tar inte mer än 3 timmar max. Låt oss ”dyka” direkt in!

Hur man rengör pontoner

Steg 1: Ge det en snabb tvätt

Som du kanske redan vet, kommer aluminiumoxidationen och uppbyggnaden att behöva en specialiserad rengöringslösning. Men innan dess rekommenderar jag alltid att börja med en snabbspray med en högtryckstvätt. Detta bör ta bort eventuella alger eller mjuka ansamlingar, vilket skulle öka rengöringsmedlets effektivitet.


Om du inte har tillgång till en högtryckstvätt, använd en våt trasa med en sprayflaska.

Båtare som lägger till sina pontoner i dagar vid en marina kommer förmodligen att behöva investera mer tid och kraft i detta steg. Om du släpar din båt efter varje användning kommer mängden uppbyggnad att vara minimal.

Steg 2: Välj ett rengöringsmedel

Lyckligtvis finns det dussintals olika rengöringsmedel på marknaden som du kan välja mellan. (dessa föremål är från Amazon)

Jag vill inte vara avgörande, men jag tror Bio-Kleens Aluma-Kleen och Sharkhides aluminiumrengöringsmedel är de bästa. Den senare är lite dyrare, men den är också mer koncentrerad. Jag skulle starkt rekommendera det om du inte har rengjort dina pontoner på flera år.

Vissa båtägare föredrar att hålla sig på den överkomliga extremen genom att använda en toalettskålrengöringsmedel. Men detta kommer sannolikt att arbeta med fingrarna till benet!

Steg 3: Bär säkerhetsutrustning

Eftersom de flesta rengöringsmedel är baserade på frätande syror, måste du bära följande säkerhetsutrustning innan du börjar. (dessa föremål är från Amazon)

 1. Gummihandskar med ärmar: för att säkert borsta rengöringsmedlet samtidigt som du skyddar dina kläder
 2. Ångrespirator: för att skydda dina lungor från syradimman
 3. Ögonglasögon: för att blockera oavsiktliga syrastänk
 4. Långa ärmar och byxor: för att skydda din hud från sura brännskador
  Är RAM ProMaster Vans pålitliga?

Om den sura lösningen kommer i kontakt med din nakna hud eller hår, sluta arbeta omedelbart. Skölj med färskt vatten i minst 15 minuter för att se till att ingen syra finns kvar över din kropp.

Om dina ögon stänkte, håll ansiktet under rinnande vatten i 15-20 minuter medan du låter bäcken svämma över ditt öga. Det rekommenderas också att dra tillbaka det nedre ögonlocket med fingret.

Oavsett om du har symtom eller inte är det en bra idé att uppsöka läkare efter syraskador. Du kan behöva använda speciella droppar och salvor för att förhindra långvarig skada.

Steg 4: Applicera rengöringsmedlet

Oavsett vilket rengöringsmedel du väljer är processen liknande. Du måste applicera rengöringsmedlet, skrubba det med en borste och låt det sitta en stund innan du sköljer av det. (dessa föremål är från Amazon)

Om du kan avvara lite pengar, investera i en 1-liters pumpspruta skulle vara perfekt om du vill rengöra en hel ponton i ett pass. Om du ska arbeta med en trasa, dela varje ponton i små sektioner. Att be en vän om hjälp borde göra jobbet mycket roligare och mer lätthanterligt.

För optimal säkerhet rekommenderar jag att du skaffar en borsta med ett utdragbart handtag. Detta bör hålla syrastänk i schack.

Efter borstning, låt syran vara i kontakt med aluminiumytan i 5 till 10 minuter. Det är viktigt att aldrig låta det torka. Om det torkar kommer det att stelna och bilda nya avlagringar som är mycket svårare att rengöra. För säkerhets skull, kontrollera den föreslagna inställningstiden på rengöringspaketet.

För extra smutsiga pontoner, kommer antagligen inte att klippa en enda sur beläggning. Tvärtemot vad man tror kommer det inte att göra någon skillnad om du låter städaren vara på i ytterligare minuter. Skölj istället av det gamla rengöringsmedlet och upprepa stegen.

  Är vandringsbyxor värt det? Ta reda på varför jag inte ser tillbaka

Steg 5: Polering (valfritt)

Vid det här laget bör dina pontoner vara fria från missfärgning, ansamlingar och alger. För vissa båtägare kan detta vara mer än tillräckligt. Men om du vill att dina pontoner ska lysa som speglar, skulle polering vara svaret. (dessa föremål är från Amazon)

Först och främst måste du skaffa en putsare. Välj vilket märke du gillar, men se till att det finns ett kortnummer som kan finjustera hastigheten enligt dina preferenser.

För polishlösningen har jag inte sett något mer effektivt än Sharkhide Metal Polish och Bio-Kleen S07401 Metallpolish.

Hur man ansöker

 • Börja med att måla poleringslösningen över en liten del av pontonen. Ta sedan tag i polermaskinen med en polerplatta installerad och börja arbeta runt lösningen.
 • Arbeta dock aldrig i slumpmässiga upp/nedslag. Detta kommer sannolikt att lämna några fula virvelmönster. Flytta istället polermaskinen i breda ”S”-mönster.
 • Om du inte är nöjd med hur blanka pontonerna ser ut, var inte rädd för att applicera ytterligare skikt.
 • När du är klar, torka av pontonerna med en mikrofiberduk för att plocka upp eventuella polerrester. Som du kanske föreställer dig kan dessa rester hårdna med tiden och bilda nya avlagringar. Du kan också använda polermaskinen med en ren polerplatta för att enkelt absorbera dessa rester.
 • Poleringsprocessen kommer förmodligen att ta cirka 2 till 4 timmar att slutföra. Du kan spara tid och ansträngning genom att hoppa över områdena som ligger under vattenlinjen.

Steg 6: Rengör det igen (valfritt)

Om du vill att det spegelliknande lacket ska hålla längst, gör ett sista pass med aluminiumrensaren. För att undvika att bli överflödig kan du bara gå tillbaka till steg 4.

Innan du fortsätter måste du torka av dina pontoner med en ren mikrofiberduk. Se till att det inte finns kvar syra, polish eller ens vatten.

  Lägger jag ett liggunderlag i en sovsäck?

Steg 7: Använd ett polskt skyddsmedel

Om du tar med dina glänsande pontoner i vattnet direkt efter rengöring, kommer ditt hårda arbete inte att löna sig. De kommer att återgå till den hemska svarta färgen på nolltid. Varför? Eftersom du kommer att lämna aluminium blott för luftoxidation och mineraluppbyggnad. (dessa föremål är från Amazon)

Lösning? Använd ett polishskyddsmedel. Utan att gå in på tekniska detaljer binder detta ämne till aluminiumytan på molekylär nivå. Detta minskar reaktiviteten genom att blockera luften och mineralerna från att nå aluminiumpartiklarna.

För den delen använder de flesta båtägare Sharkhide metallskyddsmedel. Det är idealiskt eftersom det skyddar dina pontoner oavsett var du befinner dig. Vare sig det är färskt, bräckt eller saltvatten, Sharkhide fungerar som en charm!

Och precis som andra Sharkhide-produkter ligger den lite på den dyra sidan. Återigen, detta är bättre än att välja ett billigt skydd som blir gult efter ett par månader.

Hur man ansöker

 • Till skillnad från de föregående stegen måste metallskyddet appliceras i en specifik metod för att garantera maximal effektivitet.
 • För att börja, skaffa en 100% bomullstyg och blötlägg den med vätskan. Jag föredrar bomull för att dra nytta av dess oklanderliga absorptionsförmåga.
 • Börja svepa varje ponton i ett pass på längden. Gå inte i cirklar, bara ett svep från fören till aktern. Sköt sedan ner och återvänd med en annan hel tork. Gör detta tills du täcker hela området.

Slutsats

Att veta hur man rengör pontoner på en pontonbåt kanske inte spelar någon roll för pontonernas hållbarhet, men det är ett måste om du vill förvåna alla som skymtar din båt.

Som ett extra tips skulle det vara idealiskt om du snabbt kan spraya dina pontoner med vatten efter användning, speciellt om du kör i bräckt eller saltvatten.

Fortsätt nu. Båten kommer inte att skrubba sig själv!