Hur man rengör och sanerar trägolv med vit vinäger och vatten

Att använda vinäger för hushållssysslor är en av de bäst bevarade hemligheterna inom hushållning. I mitt hus har vi ett långt trägolv när du kommer in genom ytterdörren. Med två barn, två hundar och en katt kan det här trägolvet bli ganska rörigt.

Jag har använt för dyra produkter för att rengöra den tidigare. De stinker, en av hundarna försökte slicka golven när jag väl använde den (inget skämt förresten) och som jag sa precis innan, de är överprissatta. Men vinäger kom till min räddning och tillät mig att hålla mina trägolv rena till en bråkdel av priset.

Behöver jag ett specifikt märke av vinäger?

Detta är den första frågan som många har och jag kan säga att svaret är nej. Allt du behöver är den mest grundläggande vita vinägern, se alltid till att den är vit. Det behöver inte vara ett snyggt märke, det billigaste du kan hitta är att få jobbet gjort.

Du vill använda vit vinäger eftersom det inte kommer att fläcka dina trägolv. Dessutom kommer du att märka att vit vinäger tenderar att vara den billigaste vinägern som finns.

Varför ska jag använda vinäger för att rengöra trägolv?

Vissa människor har svårt att förstå att vit vinäger är en så bra rengöringsprodukt… och jag var en av dessa människor. Men genom åren har jag lärt mig att det finns många anledningar till att vinäger är bra för rengöring av trägolv.

Hur man rengör lövträ

Så om du har ett prisvärt trägolv som barnen och husdjuren fortsätter att förstöra, här är anledningarna till varför vit vinäger kan vara din riddare i skinande vit rustning!

  • Det är billigt: Jag har sagt detta några gånger redan, men vit vinäger kostar mycket mindre än alla rengöringsprodukter för trägolv som du kommer att hitta i din lokala butik. Ju mer pengar du sparar på städprodukter, desto mer pengar måste du lägga på roliga saker som tårta och vin!
  • Vit vinäger är säkert: Några av rengöringsprodukterna jag har använt tidigare har bokstavligen haft en säkerhetslogotyp för dödskalle och korsade ben på baksidan. I bästa fall stinker de! Vit vinäger är å andra sidan 100 procent giftfritt. Om du har barn och husdjur kan du ge ditt trägolv en riktigt bra svett med moppen och inte behöva oroa dig för att det skadar din familj eller husdjur på något sätt. Jag upptäckte faktiskt (och detta har rapporterats av andra också) att en av mina hundar hatade lukten och höll sig borta från området tills det var torrt så det är en trevlig extra bonus.
  • Jobbet blir klart: Folk använder inte vit vinäger som rengöringsprodukt bara för att det är billigt och giftfritt. Folk använder den för att den är så bra på att städa många olika delar av hemmet. Det är surt så det kan bryta upp eventuella otäcka fläckar eller riktigt envisa fläckar.
  • Det kan hålla er alla friska: Vit vinäger har också antibakteriella egenskaper. Så om du har några problem med mögel i kanterna på dina trägolv, kan vit vinäger hjälpa till att bli av med det. Mögel och bakterier är ingen match för kraften i vit vinäger! Att bli av med otäck mögel och bakterier kommer att se till att luften du, barnen och husdjuren andas är mycket hälsosammare.
  • Vit vinäger är bra för miljön: Ok, så det här kanske överdriver lite. Men genom att använda vit vinäger för att rengöra trägolv, använder du en organisk substans och inte en som skapas genom att blanda ihop en massa galna kemikalier i en häxkruka!
Se även  Kan du använda Windex på rostfritt stål?

Hur använder jag vit vinäger för att rengöra trägolv?

Så du har din flaska vit vinäger och du har din mopp, men vad nu? Tja, häll inte bara flaskan med vit vinäger på dina trägolv! Istället måste du följa dessa mycket enkla instruktioner.

Hur man rengör trägolv

  • Innan du ens vill börja vill du ge ditt trägolv en riktigt bra sotning eller till och med en dammsugning. Du gör detta för att se till att det inte finns några små grova bitar som stenar och andra saker som barnen och husdjuren har släpat med sig på golvet. Dessa små saker kan repa upp dina trägolv när du moppar så bli av med dem först.
  • Med din mopphink (eller egentligen vilken hink som helst, men inte en med ett hål i!) vill du satsa på en blandning av en halv kopp vit vinäger för varje liter varmt vatten du använder. Använd så mycket som just ditt trägolv behöver. Du måste se till att späda ut den vita vinägern då den trots allt är sur.
  • Nu är det dags att moppa! Vi har alla våra egna stilar av moppning, men för mig när det kommer till trägolv är det bäst att följa med flödet av trägolv. Du slutar alltid med ränder när du moppar ett trägolv (även när du använder vit vinäger), men om du går åt samma håll som trägolvet kommer du att märka att det finns mycket färre ränder.
  • kolla uppOm golven är riktigt smutsiga, till exempel om barnen och husdjuren har varit ute när det regnar och nu är det mer lera på ditt trägolv än i din trädgård. Se till att du ändrar din kombination av vit vinäger/vatten eftersom det börjar bli smutsigt. Chansen är stor att du mycket sällan behöver göra detta, men håll ett öga på hur rent vattnet du använder är.
Se även  Hur man rengör en vattenkokare i rostfritt stål (kalk- och brännfläckar)

Det är allt som finns när det kommer till hur man rengör trägolv med vinäger. Vissa människor kommer att göra det mycket mer komplicerat än det behöver vara, men om du följer de tre första stegen kommer du att få gnistrande rena och ganska väldoftande trägolv på nolltid.

Så innan du köper den där rengöringsprodukten för trägolv, ge vit vinäger en chans och jag lovar att du inte kommer att bli besviken.

Lämna en kommentar