Hur man rengör ett mögligt tält (förhindra tältmögel och mögelfläckar)

Det är ganska normalt att ditt tält är väldigt snurrigt, smutsigt och blött efter en campingtur. För att förlänga livslängden på ditt tält måste du rengöra det. Om ditt tält är mögligt måste du följa särskilda instruktioner för att göra det säkert att sova i igen.

Så hur rengör man ett mögligt tält?

  1. Borsta med mjuka borst för att ta bort den lösa mögeln
  2. Använd en speciell mögelrengöringskemikalie, som Concrobium, eller en blandning av vinäger och vatten för att effektivt döda eventuella kvarvarande mögelsporer.
  3. Nästa steg är att tvätta det bildade området med varmt vatten genom att försiktigt skrubba.
  4. Det sista steget för att ta bort mögel på ett tält är att hänga det på tork.
  5. Följ dessa anvisningar och du bör kunna lägga dina mögelproblem bakom dig.

Om mögeln är ny och minimal, kanske du kan tvätta ditt tält som du normalt skulle göra med bara varmt tvålvatten. Andra hemrekommendationer inkluderar salt och citronsaft, en blandning av vatten och vinäger eller väteperoxid. Använd dock aldrig klorblekmedel eftersom det är mycket frätande.

Vissa rekommenderar inte att man använder blekmedel eftersom det kan skada tyget och även bleka färgen på tältet. Det finns ett brett utbud av mögelborttagningsprodukter på marknaden, inklusive Concrobium, Tilex, Mould Control och Mold Armor. Du kan hitta de flesta av dem i din lokala hemförbättringsbutik.

Du kan också behöva kontrollera vilket material ditt tält är gjort av. Vissa tält är gjorda av canvas eller bomull, medan andra är gjorda av polyester, nylon eller fotogen. Om ditt tält är tillverkat av duk måste du vara extra försiktig för att se till att rengöringslösningen är säker att använda på den.

Beroende på material kan vissa rengöringsmedel inte användas. Titta på nätet eller kontrollera tältets bruksanvisning för att se till att du inte förstör tältet.

Du kan också köpa en Cold Fogger som dimmar en svampdödande lösning i hela tältets inre. När den väl täcker alla ytor dödar den all mögel som finns, även om du inte kan se den.

Det är alltid en bra idé att stickprova alla produkter du tänker använda ändå. Välj ett oansenligt hörn av tältet och applicera en liten mängd av lösningen för att se om det har några negativa effekter.

Hur man ser om ditt tält har mögel

Om du har slagit läger flera gånger men är osäker på om ditt tält har drabbats av mögel, ta en titt inuti och gör en noggrann inspektion. Det är alltid bäst att behandla mögel så tidigt som möjligt, så försök att undersöka ditt tält så ofta som möjligt när det är i bruk.

  Har husbilar duschar?

Även om tältet kan vara smutsigt eller dammigt, ta en närmare titt för att avgöra om det verkligen är mögel. Ett smutsigt tält är rent igen efter att du har borstat eller tvättat det. Svampar dröjer ofta kvar mycket längre

Det brukar se ut som små svartaktiga prickar på tälttyget. Mögel kan också se blått eller grönt ut och ser ofta disigt ut.

Ett mögligt tält har ofta också en distinkt lukt. Det kan lukta unket och vara fuktigt inuti, eftersom fukten ofta är orsaken till mögeltillväxt.

Hur man rengör tältet

Om det finns mögelsporer kvar på tältet, se till att borsta bort dem så att de inte växer längre. Detta görs bäst utomhus så att mögelsporerna inte blir luftburna i ditt hem eller orsakar mögelproblem inomhus.

Om bara en liten del av tältet är mögligt bör du kunna behandla det på plats utan att behöva tvätta hela tältet. Doppa sedan området av tältet i varmt vatten och skrubba det i det drabbade området med en tvättlapp eller svamp.

För tält som drabbats av mögel kan du behöva blötlägga hela tältet under en längre tid. I så fall kan du fylla ditt badkar med varmt vatten och den rengöringslösning du använder.

Om du använder en spraylösning som Concrobium, läs först bruksanvisningen. Du kan behöva spraya det drabbade området och låta lösningen torka först för att döda mögelsporerna innan du tvättar tältet.

Låt sedan tältet dra en stund. Tro dock inte att det alltid är bättre att blötlägga längre. Att lämna den över natten eller längre kan orsaka ännu mer skada på materialen.

Efter att tältet är blött kan du skrubba alla områden som behöver extra uppmärksamhet. Se till att använda en mjukare borste eller svamp så att du inte skadar tyget i tältet. Ett canvastält kan tåla en mer aggressiv rengöring, men du vill ändå vara försiktig när du skrubbar.

Använd aldrig aggressiva tvålar som också kan orsaka skada. Även om du tvättar ditt tält innan du lägger undan det, försök att inte använda dofttvål eller parfymer. Dessa kan klänga fast i tältet och locka till sig insekter eller andra varelser nästa gång du slår läger.

  Varför är kylarlocken ihåliga? Enkla sätt att uppgradera din kylare

Även om handtvätt kan vara tidskrävande, frestas du inte att ta genvägar. Du bör aldrig tvätta eller torka ett tält med tvättmaskin eller torktumlare. Detta kan riva sönder ditt tält och skada det så att det inte går att reparera.

När du har tvättat klart tältet, skölj det noggrant för att se till att inga tvålrester lämnas kvar. Häng den sedan utomhus för att torka på en skuggig plats så att solen inte skadar eller bleknar färgerna. Om du inte har tillgång till en utomhusplats, häng den inomhus i flera dagar.

Se sedan till att tältet är helt torrt innan du lägger undan det. Detta är det viktigaste när det gäller att förvara ditt tält och förhindra ytterligare mögel, mögel eller konstiga lukter.

Slutligen, se till att du förvarar det nystädade tältet på en sval och torr plats. Tyget ska kunna andas och ventilera. Placera den inte på ett varmt ställe som bagageutrymmet på din bil eller din vind. Om du absolut måste placera den på en plats som kan bli blöt, förslut den i en plastpåse eller behållare först.

Att hantera mögel eller mögelfläckar

Eftersom mögel kan vara dåligt för din hälsa är det viktigt att döda det direkt. När du väl har dödat mögeln och tvättat ditt tält, finns det en chans att området fortfarande är fläckigt.

I så fall finns det inte mycket du kan göra. Ditt tält kanske aldrig ser fläckfritt och nytt ut igen. Däremot kanske du kan bleka fläcken lite. Du kan tvätta den eller använda icke-klorinblekmedel om det inte skadar tyget.

För tält med färgat tyg kan du kanske använda ett mildare rengöringsmedel, som citronsaft och salt. Försök att rengöra tältet så fort du märker att det är mögligt för att förhindra att det blir fläckigt. Skrubba det så rent du kan och låt det dra. Ge den sedan flera behandlingar till för att ta bort det mesta av fläcken.

Hur man förhindrar mögel

Det bästa sättet att förhindra mögel är att hålla ditt tält så torrt som möjligt när du campar och att se till att det alltid är torrt innan du lägger undan det. Förvara den heller aldrig på en varm eller fuktig plats.

  Är husbilar dyra i drift? Låt oss bryta ner det

Det är förstås inte alltid möjligt att hålla ett tält torrt när man campar. Det kan komma regn eller snö och annat blött skräp som löv, lera, smuts eller insekter som faller på tältet.

Försök dock att torka ditt tält under dagen om du vet att det har blivit blött. Gör sedan en noggrann inspektion och rengör alla områden som påverkas av vattnet.

Se också till att tältet förblir väl ventilerat. Se till att ventilerna eller skärmarna är öppna så att ingen fukt fångas inuti.

Efter camping, följ instruktionerna ovan för rengöring av tältet. Se till att den är torr och förvara den sedan. Du kanske vill belägga tältet med ett vattenavvisande medel då och då ifall mögeln eller rengöringsmedlet som används har skadat det.

Att bli av med den mögliga lukten

När själva tältet är rent kan det fortfarande lukta illa inuti. Motstå lusten att spraya en sötdoftande rumsfräschare inuti, eftersom detta helt enkelt maskerar lukten och lukten kan locka till sig insekter och vilda djur.

Använd istället en lukteliminator som Revivex eller Mirazyme, som består av olika mikrober som ”äter upp” bakterierna som orsakar den mögliga lukten. Följ instruktionerna för vilken lösning du än använder för att undvika att skada tältets vattentäta beläggning.

Du bör blötlägga tältet i blandningen i några minuter, men se till att inte använda vatten som är för varmt, eftersom det kan döda mikroberna. Ge tältet tid att torka, för lukten försvinner inte direkt.

Även om du definitivt bör ta mögel på allvar, är det ganska enkelt att förebygga och behandla det om det händer ditt tält. Genom att vara proaktiv när du campar och alltid noggrant städa och torka ditt tält kan du förlänga tältets livslängd avsevärt. Titta på ditt tält, godis

Fler artiklar du kommer att älska.

Hur vattentäter man ett tält?

8 riktiga tips för att sova bekvämt i ett tält (enkla att göra råd)

Är ullfiltar bra för camping?

Varför behöver du ett fotavtryck för ditt tält?

På så sätt håller du insekter borta från ditt tält.