Hur man rengör ett duschhuvud utan vinäger: 3 enkla metoder

Att rengöra ditt duschmunstycke är en av de små uppgifterna som ofta skjuts upp eller glöms bort, men det gör en STOR skillnad. Förutom förbättrat vattentryck har det också betydande hälsofördelar. Ett av de vanligaste sätten att rengöra ditt duschmunstycke är vinäger, men om du inte har det till hands, oroa dig inte, du har andra alternativ.

Du kan rengöra ett duschhuvud utan vinäger med tre vanliga hushållsartiklar. Specifikt kan du använda bakpulver, Dr Bronners flytande tvål eller till och med Coca-Cola. Stegen för att rengöra ditt duschhuvud med var och en av dessa 3 ingredienser är ganska enkla och kan enkelt upprepas när du väl känner till dem.

I den här artikeln kommer vi att beskriva steg-för-steg hur du rengör ditt duschhuvud med var och en av dessa olika metoder, och sedan går vi in ​​mer i detalj på varför du behöver ett rent duschhuvud i första hand. Låt oss täcka bakpulver tillvägagångssätt först.

Hur man rengör ett duschhuvud utan vinäger

Det finns tre sätt att rengöra ditt duschmunstycke som inte innebär att du använder vinäger.

Du kan rengöra den med bakpulver, med Dr. Bronners och till och med med Coca-Cola.

Vi går igenom var och en så att du kan bestämma vilket sätt som är bäst för dig. Låt oss städa!

1. Hur man rengör ett duschhuvud med bakpulver

Från att baka kakor till att absorbera lukter, bakpulver är inte bara mångsidigt utan också billigt. Jag har använt den för att rengöra min spishäll och bakplåtspapper, men den fungerar också bra för att rengöra skräpet från ditt duschhuvud.

Du kommer att behöva:

 • En blandningsskål
  • En liten sked
  • ½ kopp bakpulver
  • Gummihandskar
  • Vatten
  • Disktrasa

Här är hur:

1.1 Skapa en Klistra in

Börja med att skapa en pasta genom att använda din sked för att blanda ½ kopp bakpulver med varmt vatten i en skål. Du behöver inte använda en exakt mängd vatten, men slutresultatet ska bli en tjock pasta.

Om den är för rinnig, tillsätt mer bakpulver och rör om tills du får en konsistens som liknar tandkräm. På samma sätt, om det är dammigt eller tjockt, tillsätt mer vatten.

1.2 Täck duschmunstycket med pasta

Sätt på gummihandskar för att undvika att irritera huden, och använd händerna och täck hela duschmunstycket med bakpulvermassan. Upprepa steg ett för att skapa mer pasta om det inte finns tillräckligt för att helt täcka ditt duschhuvud.

Om du har ett handhållet duschhuvud kan du ta bort det från fästet innan du täcker det med pastan och låta det sitta på golvet i ditt badkar eller bås.

Se även  Läcker vatten från ett kylskåp farligt? Risker och hur man hanterar det!

1.3 Vänta 25 minuter

Lämna bakpulverpastan på ditt duschhuvud i cirka 25 minuter. Se till att tajma detta då det kan vara svårt att rengöra om du låter det sitta mycket längre!

Om du är helt i badrumsstädningsläget kan du börja med att applicera bakpulverpastan på ditt duschmunstycke och sedan torka av handfatet (eller toaletten!) medan du väntar.

1.4 Torka och skölj

Använd dina gummihandskar, rengör pastan från ditt duschhuvud. Om den är monterad på väggen, blöt din disktrasa med varmt vatten och torka av den runt duschhuvudet för att ta bort pastan och eventuella kvarvarande mineralavlagringar.

Om ditt duschhuvud är avtagbart kan du också skölja det med vatten under kranen.

1.5 Slå på duschen

Sist men inte minst kommer du att vilja rinna vattnet genom ditt nyrengjorda duschmunstycke, för att ta bort all pasta eller rester som fortfarande kan ha fastnat i vattenhålen.

Om du tog bort duschmunstycket för att rengöra det, vill du sätta tillbaka det på plats och sedan slå på det varma vattnet i en minut eller två.

2. Hur man rengör ett duschhuvud med Dr Bronner’s

Dr. Bronner’s är ett populärt rengöringsmedel för flera ändamål, som är känt för sina naturliga ingredienser och olika användningsområden. Faktum är att de listar 18 olika användningsområden på sin flaska, så det är en bra sak att inkludera i ditt lager med städmaterial.

Du kommer att behöva:

 • Dr. Bronner’s Pure-Castile flytande tvål (ca 1/8 kopp för varje 2 kopp vatten)
 • Varmt vatten
 • Plastpåse (1 qt Ziploc-påse fungerar för de flesta duschhuvuden)
 • Gummiband
 • Disktrasa

Och här är vad du gör:

2.1 Häll tvål i plastpåse

Börja med att hälla lite av Dr. Bronner’s Castile Soap i din plastpåse. Jag rekommenderade en 1-qt väska, men se till att kontrollera och se att väskan passar runt ditt duschhuvud, speciellt om du har en stor!

2.2 Tillsätt vatten

Tillsätt varmt vatten i påsen för att bilda en tvålblandning. Ungefär 2 koppar vatten för varje 1/8 kopp tvål räcker. Du behöver inte slå ut dina måttkoppar – det borde gå bra.

2.3 Fäst väskan på duschhuvudet

Linda ett gummiband över ditt duschhuvud några gånger så att det sitter tätt runt vattenröret. Placera din plastpåse så att hela ditt duschhuvud är nedsänkt i blandningen av tvål och vatten.

Skjut de övre kanterna på din plastpåse under gummibandet så att påsen är ordentligt lindad runt duschhuvudet. Se till att den är säkrad innan du går iväg.

Om du tar bort ditt duschhuvud från dess fäste eller rör, till exempel med ett handhållet duschhuvud eller genom att vrida duschmunstycket moturs, kan du också sänka det helt i en skål med Dr. Bronners tvål och vatten istället för att fästa en plastpåse runt Det.

Se även  Kan du hälla betong över plaströr?

2.4 Vänta 30 minuter

Låt ditt duschmunstycke sitta i tvålblandningen i cirka 30 minuter. Det är tillräckligt med tid för mig att ta en snabb lunch eller se ett avsnitt av Parks and Rec (multi-tasking för vinsten!).

2.5 Ta bort påsen från duschhuvudet

Ta bort din plastpåse och tvålblandningen från duschmunstycket och kassera det genom att hälla det i avloppet. Vi kommer inte att behöva det här längre.

2.6 Torka och skölj

Om ditt duschhuvud är monterat på väggen, blöt din disktrasa med varmt vatten och använd den för att rengöra tvålen från ditt duschhuvud och ta bort eventuella kvarvarande mineralavlagringar. Om du tog bort ditt duschhuvud för att rengöra det, kan du skölja det med vatten under din kran.

2.7 Slå på duschen

Återigen, du vill köra varmt vatten för att ta bort all tvål och rester som fortfarande har fastnat i vattenhålen. Om du tog bort duschmunstycket för att rengöra det, sätt tillbaka det på plats och sätt sedan på det varma vattnet i en minut eller två.

3. Hur man rengör ett duschhuvud med Coca-Cola

Även om jag inte dricker Cola regelbundet, har jag hört att det kan användas för att tina vindrutor och städa. Vem visste?! Det visar sig att du även kan använda cola för att rengöra ditt duschmunstycke.

Du kommer att behöva:

 • En 12 oz burk Coca-Cola
  • Plastpåse (1 qt Ziploc-påse fungerar för de flesta duschhuvuden)
  • Gummiband
  • Disktrasa

Så här gör du:

3.1 Häll cola i en plastpåse

Börja med att hälla en burk Cola i din plastpåse. Jag rekommenderade en 1-qt väska, men se till att kontrollera och se att väskan passar runt ditt duschhuvud eftersom vi kommer att blötlägga duschhuvudet i väskan.

3.2 Fäst väskan på duschhuvudet

Liknande metoden med tvål, linda ett gummiband över ditt duschhuvud så att det är tätt runt vattenröret. Placera din plastpåse så att hela ditt duschmunstycke är blött i Cola.

Skjut in de övre kanterna på din plastpåse under gummibandet så att påsen lindas stadigt runt duschhuvudet. Se till att påsen är säkrad innan du går iväg. Om du bestämmer dig för att ta bort ditt duschhuvud från dess fäste eller rör, kan du också blötlägga det i en skål med cola istället för att fästa en plastpåse runt det.

3.3 Vänta 30 minuter

Låt ditt duschmunstycke sitta i påsen med cola i cirka 30 minuter. Du behöver inte sitta och titta på det, men det kan vara bra att kolla upp det några gånger för att se till att påsen fortfarande är säker och att det inte stänker cola över hela ditt badkar.

Se även  Hur många babymorötter motsvarar 1 morot? (Besvarade)

3.4 Ta bort plastpåsen från duschhuvudet

Ta bort Coca-Cola från ditt duschhuvud och kassera den genom att hälla Cola i avloppet. För alla inbitna cola-fans, drick inte det.

3.5 Torka och skölj

Om den fortfarande är monterad på väggen, blöt din disktrasa med varmt vatten och använd den för att torka och ta bort klibbigheten från colaen och eventuella kvarvarande mineralavlagringar. Om du tog bort ditt duschhuvud för att rengöra det, kan du skölja det med vatten under din kran.

3.6 Slå på duschen

Som med alla de nämnda metoderna, vill du rinna vatten genom ditt duschhuvud för att ta bort eventuell cola och kvarvarande avlagringar som fastnat i hålen. Om du tog bort duschmunstycket för att rengöra det, vill du sätta tillbaka det på plats och sedan slå på det varma vattnet i några minuter.

Fördelar med ett rent duschmunstycke

De flesta människor rengör aldrig (eller mycket sällan) sina duschmunstycken. Det är äckligt. Var inte som dem. Här är ett par anledningar till varför det är KRITISKT att du regelbundet rengör ditt duschhuvud:

 • Duschhuvuden kan samla på sig mögel och skadliga bakterier som kan göra dig sjuk
 • Duschmunstycken kan bli igensatta av mineralavlagringar, vilket minskar vattentrycket eller till och med stoppar vattenflödet helt

Ett duschhuvud är en utmärkt plats för sjukdomsframkallande bakterier att växa. När vi duschar kan eventuella bakterier i duschmunstycket komma på våra kroppar. Detta kan särskilt drabba personer med nedsatt immunförsvar.

Genom att rengöra ditt duschhuvud kan du ta bort de bakterierna och minska dina chanser att bli sjuk. För att inte tala om det faktum att du kommer att förbättra ditt vattentryck och få njuta av en skön, avkopplande dusch.

Hur ofta ska jag rengöra mitt duschhuvud?

Du bör rengöra ditt duschhuvud noggrant minst en gång i månaden. Bor du i ett område med hårt vatten bör detta göras ännu oftare. Anledningen till att detta är viktigt är att duschmunstycken kan ackumulera mineraler och bakterier med tiden, vilket kan minska vattentrycket eller till och med göra dig sjuk.

Hur rengör du ett duschhuvud utan att ta bort det?

Du kan rengöra ditt duschhuvud utan att ta bort det från vattenröret genom att försiktigt skrubba det med en tandborste och köra det varma vattnet. För djupare rengöring, fäst en plastpåse fylld med vinäger och vatten till duschhuvudet med ett gummiband. Låt det dra i några timmar, ta bort påsen och kör sedan vattnet.

Lämna en kommentar