Hur man rengör en vattenkokare i rostfritt stål (kalk- och brännfläckar)

Vattenkokare i rostfritt stål är ett måste för alla hushåll. De är trots allt ganska hållbara och långvariga; du kan bokstavligen använda samma vattenkokare i flera år, om inte decennier innan den skadas och inte kan repareras. Men för att ha den typen av livslängd kräver vattenkokaren konstant skötsel, vilket inkluderar rengöring.

Naturligtvis kommer det att krävas hårt arbete att rengöra en sådan produkt. Alla rengöringsmetoder fungerar inte bra för vissa typer av fläckar eller smuts, speciellt när det gäller rostfritt stål eller till och med rost. Den här artikeln kommer att gå över flera strategier för att hjälpa dig att bli av med några av de otäckaste, mest hårda fläckarna som din tekokare kan ha. Mer specifikt kommer vi att fokusera på naturliga, organiska och icke-förorenande metoder som vem som helst kan använda i sitt eget hem.

Kalkförklaring

Alla som har ägt en gammal tekokare i stål kan relatera när de diskuterar det mest irriterande och vanligaste sättet det fläckar på. De kommer nästan alltid att prata om otäck vit ansamling både inuti och utanför vattenkokaren. Just det ämnet, som du också kan hitta på gamla kranar, i metallvaskar och till och med på en del silverföremål, kallas för kalk.

Mycket allmänt sett bildas kalk från uppbyggnaden av mineraler som avsätts medan vattnet kokas bort. Det händer oftare om vattnet du kokar är särskilt hårt, vilket tyvärr är vanligare än vad folk tror. Överblivet kalcium och magnesium bildar ett kritigt, knaprigt ämne som flagar av. Att ta bort det bör vara en prioritet för dig, av några anledningar:

 • Det skadestånd stålet
 • Du kommer att ha det otäckt missfärgning över hela vattenkokaren
 • Flingor av kalk kan hamna flytande i din dryck
 • Så småningom kommer uppbyggnaden förhindra att vattnet kokar

Kalk kan inte rengöras med vanliga hushållsprodukter som tvättmedel eller tvål. Lyckligtvis finns det några metoder värda att utforska som kan hjälpa till att underhålla din tekokare och hålla den fjällfri.

Hur man rengör kalk från vattenkokare i rostfritt stål

Vinäger

Destillerad vit vinäger har massor av hushållsapplikationer, speciellt när det kommer till rengöring. Så om du siktar på att ta bort kalken från din rostfria vattenkokare, kommer du att vilja göra en vit vinägerlösning.

Hela processen är ganska enkel, och förutom vinäger är allt du behöver vanligt vatten. Gör först och främst en 50/50 blandning av de två vätskorna och häll den i tekokaren. Du behöver inte ens göra det till en jämn 50/50, så ställ gärna till det. När du har gjort det, börja koka blandningen och vänta.

Se även  Varför överhettas min Eureka-vakuum?

Det är viktigt att ta av vattenkokaren från spishällen när den börjar koka. Du vill inte att det ska koka för länge; annars riskerar du ytterligare kalkavlagringar.

När vattenkokaren är borta från spishällen, låt den stå på sidan och vänta tills vätskan svalnat helt. När den svalnar gör vinägern sitt till och bryter upp kalkansamlingen på insidan. När allt är klart, torka av insidan av vattenkokaren med en borste eller en mjuk trasa. Dessutom kan du även tvätta och torka utsidan av vattenkokaren.

Häll sedan i lite vatten och koka upp det igen med den nu rengjorda vattenkokaren. När det börjar koka, ta bort vattenkokaren och häll bort vattnet. Alternativt kan du använda den för andra ändamål; till exempel kan du torka golvet med detta vatten, förutsatt att värmen inte skadar dina golv på något sätt. När allt är gjort kommer din vattenkokare att vara kalkfri och redo att användas.

Bakpulver

Som vinäger, bakpulver är favoritämnet för alla gör-det-självstädare. Den kan täcka allt från rostfläckar till permanenta markeringslinjer. Anledningen till dess effektivitet är det faktum att det är en alkali; när det väl är upplöst i vatten interagerar det med syrorna i fläckarna och börjar ta bort dem.

Att rengöra med bakpulver är inte så enkelt som att använda vinäger, men det kräver inte mycket ansträngning. Först ska du hälla en kopp bakpulver i vattenkokaren och sedan fylla den med vatten. Låt den sedan stå på spisen tills den kokar. Och precis som med vinäger, se till att ta bort vattenkokaren när du ser vattnet koka, eftersom du inte vill att det ska koka för länge.

Därefter vill du använda en skurborste; vi rekommenderar att du använder en som är tunn och tillräckligt lång för att passa i vilken vattenkokare som helst. Det kommer inte bara att göra det lättare att skrubba, utan du slipper också bränna dig under processen. Men om du inte hittar en skurborste kan du använda torrt ris som ersättningsskrubber. Allt du behöver göra är att hälla ungefär en kvarts kopp i vattenkokaren och snurra runt en stund.

Ofta räcker dessa steg för en del milda kalkfläckar, men hårda kan finnas kvar. Om så är fallet, kassera det mesta (men inte allt!) av det kokande vattnet och tillsätt helt enkelt mer bakpulver. Du kommer att vilja lägga till tillräckligt mycket för att göra en pasta; när den väl är där, använd skurborsten. Pastan kommer att fungera som ett slipmedel, så efter att den har tagit bort alla fläckar, skölj av vattenkokaren med mer rent vatten och torka den med en mjuk trasa.

Se även  En komplett guide om det bästa vattenavhärdaren för tvättmaskin

Citron juice

Citronsaft är ett populärt rengöringsmedel för hemmet på grund av att det innehåller citronsyra. Denna speciella syra är känd för sin styrka när det kommer till fläckborttagning. Men ännu viktigare, det är den typ av syra som inte har någon negativ effekt på mänsklig hud. Med andra ord kan du spraya det över hela händerna utan något skydd, och du kommer att klara dig bra.

Att rengöra tekokare i rostfritt stål med citronsaft kräver några enkla steg. Det första är att skaffa några citroner och skära dem i flera skivor. Därefter måste du fylla din vattenkokare med citronklyftor och sedan tillsätta vatten. Du får inte överfylla din vattenkokare, men det måste finnas tillräckligt med vatten för att täcka alla fläckar.

Med vattenkokaren nu full, placera den på spisen och börja koka. När den når den punkten, ta bort vattenkokaren och låt den svalna i cirka 30 minuter. Koka sedan samma innehåll igen. Släng slutligen allt innehåll och använd en mjuk svamp för att torka av vattenkokarens insida innan du sköljer den igen regelbundet.

Sulfonsyra

Sulfonsyra är ett kraftfullt ämne som finns i många diskmaskiner och diskmedel. Naturligtvis använder dessa produkter det i utspätt tillstånd eftersom det är ganska potent och farligt. Så om du bestämmer dig för att använda den för att rengöra din rostfria vattenkokare från kalk, rekommenderar vi att du använder gummihandskar och andra typer av skydd.

Ta först 100 ml sulfonsyra och blanda den med 250 ml vatten. Därefter kan du antingen skaka blandningen smidigt eller lämna den ifred i cirka 30 minuter för att sätta sig. Med mindre fläckar, applicera helt enkelt vätskan och skrubba bort varje fläck med en skurborste eller stålull.

Hårda fläckar kommer att kräva ett extra steg. Ta nämligen sulfonsyra/vattenblandningen och tillsätt en halv tesked natriumkarbonat, även känd som soda. Använd skurborsten och skrubba bort fläckarna med denna nya blandning. Skölj till sist vattenkokaren noggrant och torka den med en ren trasa.

Andra metoder

Om vinäger, bakpulver, citronsaft eller sulfonsyra inte är din kopp te, finns det några andra sätt att få din vattenkokare att vara kalkfri.

En metod innebär att använda ammoniak. Det är ett kraftfullt rengöringsmedel som tar lite tid att få jobbet gjort. Allt du behöver göra är att applicera den på en torr, ren vattenkokare och torka av den efter några minuter, skölj sedan rent vattenkokaren. Ammoniak har dock en extremt stark doft, så det rekommenderas starkt att du öppnar alla fönster och vädrar ut rummet när du är klar med att rengöra vattenkokaren.

Se även  Kan du lägga potatisskal i sophanteringen?

Ugnsrengöringsmedel är ett annat bra alternativ, eftersom du bara behöver applicera det, vänta en viss tid och sedan torka av det och skölja efteråt. Du får dock inte använda något av det på insidan av vattenkokaren eller pipen. Det är notoriskt svårt att helt ta bort alla kemikalier som en vanlig ugnsrengöring innehåller. Därför riskerar du kemisk förgiftning om du applicerar den på insidan.

Hur man rengör en vattenkokare i bränt rostfritt stål

Kalk är förstås inte det enda som kan drabba en perfekt bra stålkokare. Till exempel kan du lägga märke till många svarta eller mörkbruna märken på botten när du kokar vattnet till te eller kaffe. Alternativt kan mörka fläckar uppstå från fräsande olja som spricker ut från en stekpanna eller en gryta. Dessa brännfläckar är aldrig roliga, eftersom de kontrasterar mot den silverglänsande utsidan av din maträtt.

Normalt klarar rostfritt stål även extrem värme utmärkt. Det är trots allt en legering gjord med det specifika syftet att motstå extrema förhållanden. Men det är värme i sig; om vi introducerar olja till värmekällan kan det definitivt fläcka vattenkokarens yta. Detsamma gäller andra ämnen, inklusive metaller som finns i hårt vatten som magnesium och kalcium.

Så, finns det något sätt att bli av med dessa brännfläckar från rostfria vattenkokare?

För att rengöra brännfläckarna från din rostfria vattenkokare behöver du följande:

 • Vinäger
 • Diskmedel
 • Diskmedel
 • En handduk eller en trasa
 • Bakpulver
 • Grov svamp eller en skurborste
 • Handskar

Med handskarna på, blötlägg vattenkokaren i varmt vatten med bara några droppar diskmedel. Låt det sitta mellan 20 minuter och två timmar. Tillsätt sedan lite bakpulver och använd svampen eller borsten för att skrubba (gör det blött och tillsätt några droppar diskmedel för ett bättre resultat).

Vissa fläckar kommer att vara lite svåra att ta bort vid första försöket, så upprepa dessa steg så ofta som möjligt. Alternativt, applicera både bakpulver och vinäger på den fläckade fläcken och låt de två sitta. När den kemiska reaktionen inträffar, torka av blandningen med en tvålsvamp.

Några sista tankar

Rengöring av den rostfria vattenkokaren är avgörande för dess livslängd och prestanda. Ju oftare du gör det, desto mindre sannolikt är det att det faller sönder och hamnar på en soptipp någonstans. Förhoppningsvis har vår lista över metoder gett dig en idé om hur du gör det snabbt, säkert och på ett miljövänligt sätt.

Du kanske också gillar: Kan rostfritt stål gå i diskmaskinen?

Lämna en kommentar