Hur man rengör en sil av diskbänk: En snabbguide

För de flesta är det värsta med att diska att hantera en smutsig sil av diskbänken. Oavsett hur mycket du skrapar och rengör din disk innan du lägger dem i diskhon, kommer matrester fortfarande att leta sig in i silen och göra ditt jobb svårare.

Tja, du kan säga adjö till de där problemen! I avsnitten som följer hittar du några av de bästa tipsen och tricken för att rengöra en smutsig diskbänkssil. Från tandborstar och blötläggning till att använda den gamla goda diskmaskinen, det finns ett alternativ för alla! Läs vidare och gör anteckningar!

Rengöring av din diskbänkssil: Användbara tips

Första sakerna först

Innan du faktiskt börjar rengöra din sil bör du slänga ut eventuella matrester inuti den. Det är bäst att göra detta genom att knacka silen mot innerväggarna på din papperskorg. Det hjälper till att få bort de flesta av de större bitarna av maten och kräver inte att du rör någon av dem.

När du har försäkrat dig om att det mesta av maten är borta från silen kan du fortsätta med något av följande knep. Innan du väljer en, bör du överväga materialet som din sil är gjord av, hur ofta du brukar tvätta den och vilket läge du föredrar.

1. Använd en tandborste

Du har säkert hört talas om människor som använder gamla tandborstar för mindre städjobb runt huset. Förutom att vara användbara för att rengöra ditt badrum, kan tandborstar också hjälpa dig att få ut några ihållande matpartiklar ur din diskbänkssil.

Denna rengöringsteknik är ganska enkel. Du lägger lite diskmedel på silen eller på tandborsten, och du kommer igång med att skrubba. Att få silen att se fläckfri ut igen bör inte ta mer än en minut eller två. Håren på tandborsten kommer att kunna penetrera alla små hål i silen och ta bort alla matbitar.

Se även  3 naturliga och enkla sätt att rengöra handfat i badrummet

Efter att du har skrubbat ur all mat är det bara att tvätta bort tvålen med lite varmt vatten. Sätt tillbaka silen på sin plats så är den redo att användas igen.

2. Använd varmt vatten och tvål

Om din sil är helt rostig och maten på den har stelnat, oroa dig inte! Med den här tekniken behöver du inte köpa en ny varje gång du glömmer att rengöra den i några dagar. Allt du behöver göra är att fylla en skål eller något annat liknande fat med varmt vatten. Strö sedan i lite diskmedel och lägg i din sil.

Låt silen dra i tio till femton minuter om din sil inte är för smutsig. Men om maten har stelnat och inte kommer ut hur hårt du än skrubbar på den kan du lämna silen i vattnet över natten också.

Om du är rädd för att de små matpartiklarna som du inte kunde skaka av dig inte kommer ut ändå, ge vattnet en virvlande då och då. Att göra det kommer att säkerställa att även de minsta bitarna kommer ut, och se till att din sil är redo för steg två.

När blötläggningstiden är slut, ta ut silen. Kör den genom lite varmt vatten för att tvätta bort all tvål och matpartiklar och ta en titt på den. Om det finns matrester kvar, använd en tandborste för att få ut dem. Vattnet och tvålen kommer att ha gjort allt mjukt, så att få ut all mat kommer inte att vara ett problem.

När allt är klart, tvätta silen en gång till i varmt vatten. Sedan är det bara att sätta tillbaka den på sin plats.

Se även  Kan du använda Pine Sol på mattan?

3. Använd din diskmaskin

För de flesta är det värsta med att tvätta diskbänkssilar att röra maten som samlas i dem. Om du är en av dessa personer, då kommer denna teknik att vara perfekt för dig!

Efter att ha kastat ut alla matpartiklar i din papperskorg, är ditt nästa steg att stoppa silen i din diskmaskin. Låt sedan maskinen göra allt arbete. När det är klart sätter du bara tillbaka den pipiga rena silen.

Innan du fortsätter med denna teknik måste du överväga materialet i din sil. De som är gjorda av rostfritt stål eller plast kommer nämligen att gå bra in i diskmaskinen. Men om du har en nätsil kan det vara bäst att rengöra den för hand.

Nätdelen av silen kommer med största sannolikhet att skadas i diskmaskinen. Dessutom kommer materialets natur att göra att maten fastnar på silen ännu mer envis under tvätt. Så det är bäst att använda tandborsttricket med alla nätsilar.

Hur ofta bör du rengöra din sil?

Generellt sett är det bäst att rengöra din diskbänkssil minst två gånger i veckan. Om du gör det kommer du att se till att matpartiklarna inte torkar, vilket kan göra din sil omöjlig att tvätta.

Men om du bor ensam och du inte har så många rätter varje dag kan du göra det en gång i veckan också. Så länge du ser till att åtminstone tömma de större matbitarna varje dag kan du komma undan med att inte rengöra hela silen så ofta.

Du kanske också gillar att läsa: Hur man polerar en diskbänk av rostfritt stål

Se även  Hur man tar bort etsning från glas: 6 bästa metoderna

För att sammanfatta

Diskbänkssilar är några av de viktigaste köksredskapen du bör ha. De håller ditt avlopp säkert genom att fånga upp små matbitar som annars skulle täppa till det. Ändå, hur användbara de än är, är diskbänkssilar en mardröm att rengöra, mest på grund av hur smutsiga de kan bli.

Lyckligtvis finns det en hel del enkla sätt att rengöra din sil utan att förlora för mycket tid. Du kan till exempel använda en tandborste för att få ut alla matpartiklar eller blötlägga silen i varmt vatten över natten. Alternativt kan du bara stoppa in silen i din diskmaskin och låta maskinen göra ditt jobb åt dig.

Förhoppningsvis hjälper den här lilla guiden dig att hitta den bästa rengöringsmetoden för silen för dig. Lycka till och trevlig städning!

Lämna en kommentar