Hur man rengör en matta eller matta

En tjock och fluffig shagmatta kan verkligen föra samman ett rum och det finns vissa människor som gillar att gå all in och ha en shag-matta! Grejen med en shagmatta eller matta är att de ser fantastiska ut och de är sköna att sitta eller ligga på, det vet jag eftersom en av mina hundar verkar alltid ligga på den. Däremot kan en shagmatta eller matta vara lite knepig att rengöra.

De tjocka och långa fibrerna ser fantastiska ut och de är sköna och mjuka, men de kan fånga smuts, röra och allt som barnen bestämmer sig för att förlora där inne. Det är därför jag idag delar med mig av mina bästa tips för rengöring av en shagmatta eller matta.

Dammsugning av en Shag-matta

shag matta dammsugning

Naturligtvis är valet för att hålla en shag matta snygg och ren att dammsuga den. Jag har en ganska kraftfull dammsugare och aldrig på en miljon år skulle jag köra den över shagmattan på full kraft!

Vad du vill göra här är att använda ditt klädselverktyg. Gå på händer och knän och ge mattan ett riktigt bra arbete. Om du inte har ett klädselverktyg, prova att använda stavfästet.

Läs vår köparguide för de bästa dammsugarna för shagmattor och mattor.

Om du inte har några tillbehör eftersom barnen har tagit av dem för att använda som ljussvärd och nu är de förlorade, använd din dammsugare i upprätt läge, men på den lägsta inställningen. De högre inställningarna kan skada en shagmatta, speciellt om den är lång.

Om du har en shag matta kommer du helt klart inte att gå på händer och knän för att dammsuga allt. Jag rekommenderar att du återigen använder den lägsta inställningen på din dammsugare. Det kan ta längre tid, men det kommer att hålla din shag i bra form.

Se även  Hur lång tid tar det att rengöra en självrengörande ugn?

Ge din shagmatta ett slag!

Naturligtvis kan du inte göra detta om du har en shag matta. Men innan jag dammsuger min shagmatta tar jag ut den och ger saken en ordentlig shakedown. Detta fungerar för löst alla husdjurshår, spannmål, leksakssoldater och allt annat som kan ligga inuti det! Grejen med en shagmatta är att man ofta inte inser att det är något i den förrän man har trampat på den.

Att skaka mattan brukar räcka, men om någon av hundarna har fällt riktigt illa eller om det var ett tag sedan jag gav den en ordentlig bra rengöring så hänger jag den över tvättlinan och ger den några rejäla smällar med en kvast.

Det här kan få mig att se galen ut för grannarna, men mängden damm som flyger bort säger mig att jag gör rätt. När jag har gjort detta tar jag in den och dammsuger den sedan.

Du kan schamponera en Shag Rug

schamponering av shag matta

Fullständig avslöjande här Jag har bara gjort detta ett par gånger och det var inte precis vad man skulle kalla ”lätt”, men om du har husdjur som gillar att ligga på det eller om barnen har spillt något och det luktar, kan schamponering hjälpa .

Schampo för mattor/mattor fungerar som en charm på att träna upp damm, fläckar och röra som är väl och verkligen inbakat! Problemet med mattschampo är att det tenderar att vara som små sandkorn och det kan fastna i en shagmatta.

Så när du har gett din shagmatta en ordentlig schamponering, vad jag föreslår är att du tar ut den och ger den ett slag med kvasten eller åtminstone en ordentlig shakedown för att bli av med schampot.

Se även  Kan du använda stålull på gjutjärn?

Du kan sedan dammsuga upp resten av den. Vissa människor svär vid att schamponera sina shagmattor och jag brukar göra det om rummet börjar lukta hund och medan det fungerar, vet bara att det kan vara ganska svårt.

Vad händer om något spills på en matta?

I en idealisk värld skulle barnen veta att mattan i vardagsrummet är en no-go-zon. Jag bryr mig inte om det är som en skog för Ninja Turtles att träna i!

Dessutom, varför i hela friden insisterar de på att gå över den med saker som juicelådor och annat som lätt kan spillas ut? I en idealisk värld skulle jag faktiskt ha ett elstängsel runt min shagmatta eftersom det skulle vara det enda sättet att hålla den ren!

På fullaste allvar är ett spill på en shagmatta inte världens undergång. Så kallade ”experter” kommer att berätta för dig att behandla ett spill av juice eller vad som helst så fort det händer. För de flesta är detta nästan omöjligt och du märker inte utsläppet förrän efter en liten stund.

Ett spill på en shagmatta kan sippra in tack vare att fibrerna är så långa. Om du kan ta dig till ett spill snabbt och det fortfarande är ”färskt” lät så mycket du kan av det. Blotting är bättre än att gnugga eftersom gnuggning bara gnuggar in det djupare i shagmattan.

För spill som har varit där en timme, dag eller vad som helst gör du bäst en blandning av lite varmt vatten och vit vinäger. Jag gillar att använda en halv kopp vit vinäger och en halv kopp varmt vatten.

Se även  Varför överhettas min Eureka-vakuum?

Du arbetar sedan in det här i fläcken, kommer in där riktigt bra och använder lite muskler för att arbeta bort den fläcken. Se till att du använder en mikrofiberduk. För vanliga mattor kan du komma undan med någon form av gammal duk, men dessa kan lämna fluff och ludd som kan vara svåra att få ur en shagmatta.

Det kan ta några försök med din varma vatten och vit vinägerblandning, men så småningom kommer du att reda ut den fläcken. När fläcken är borta, låt mattan torka ordentligt innan du går, sätter dig eller spelar på den.

Slutsats

Jag skulle inte byta ut min shagmatta mot världen, men det är lite jobbigt att hålla den ren. Tricket är att rengöra det på ett sätt som gör att det ser bra ut och känns bra.

Om du är för grov kommer den att börja se tuff ut och kännas lite grov också. Att ibland ta den ut och ge den en shakedown en eller två gånger i veckan är allt som behövs.

Lämna en kommentar