Hur man rengör en Corian-vask

DuPont Corian diskbänkar var på topp årtionden efter att de först introducerades 1971, men de finns fortfarande kvar idag och pryder köken hos kräsna husägare överallt. Detta är ett bevis på deras kvalitet, livslängd och hållbarhet. Men hur rengör man dessa diskbänkar ordentligt?

För att rengöra en Corian diskbänk, använd lösningar med ämnen som ättika, protesrengöringsmedel, ammoniak, blekmedel, oxalsyra, bakpulver, väteperoxid, Viakal gel och köksrengöringsmedel. Magiska suddgummi är också effektiva. För att behålla en glansig yta, använd rengöringsmedel som fungerar som polermedel.

Det tar liten ansträngning att rengöra diskbänkar från Corian, som fortfarande är ett av de mest populära märkena inom köksinredning. Allt som behövs är lite kunskap. Läs vidare för att ta reda på olika tekniker för att ta bort smuts och fläckar från din Corian-vask.

Varför välja Corian Sinks?

Corian-märket från DuPont erbjuder många färg- och mönsteralternativ. Som en del av DuPont Quality Network kommer varje Corian diskbänk med en 10-årig tillverkarstödd garanti. Var och en professionellt tillverkad och installerad Corian solid yta är förnybarhelt förseglad och icke-porös, vilket skapar en hållbar, varaktig barriär.

Corianytor har begränsningar. Även om de är värmebeständiga upp till 212°F (100°C), kan de skadas av överskottsvärme. Använd underlägg och placera inte varma redskap direkt på dem. Du kan också fylla diskhoar med kallt vatten innan du placerar varma kastruller och kastruller i dem.

Corianytor kan också bli repade, buckliga och fläckiga. Men precis som betong och marmor har Corian diskbänkar släta ytor. Så det är lätt att slipa bort fläckar eller repor. Mer betydande skador kan repareras. Ändå observera korrekt skötsel och rengöringsmetoder för att bibehålla livslängden på din diskbänk.

Se även  Vilken typ av dammsugare är bäst för att rengöra både mattor och mattor?

Sätt att rengöra en Corian-vask

Spraya den med blekmedel

För att ta bort fett, fett och olja, häll en blandning av 3/4 flytande blekmedel och 1/4 vatten i en sprayflaska. Koppla till diskhon. Skydda kranar och kromarmaturer med tejp. Spraya hela diskbänkens yta jämnt med lösningen. Låt verka i några timmar eller över natten, upp till max 16 timmar. På morgonen, skölj av med varmt vatten.

DuPont föreslår ett annat förhållande mellan blekmedel och vatten, en starkare 50-50 lösning av klorblekmedel och vatten för både desinfektion och fläckborttagning. Detta är effektivt för att eliminera bruna fläckar från en tidigare vit Corian diskbänk.

Använd oxalsyra

För att ta bort fläckar, använd en skurrengöringsmedel med oxalsyra (alias träblekmedel). Experter rekommenderar Barkeepers vän i pulverform eller Zud i sin mindre slipande kräm eller flytande form. Använd inte oxalsyra om du har ett septiskt system eftersom det kommer att döda bakterier.

Använd ett avfettningsmedel

Bestryk diskbänkens yta med ett hushållsrengöringsmedel speciellt framtaget för kök eller ett avfettningsmedel. Bred ut den med en fuktig mikrofiberduk. Låt formeln sitta i några minuter och skölj sedan.

För svåra fläckar, använd en Scotch Brite pad att skrubba bort smutsen innan du sköljer. Upprepa proceduren om det behövs. Observera att du inte ska använda slipmedel på högblanka eller mörka ytor.

Lämna hushållsrengöringsmedel över natten en gång i veckan för att förhindra fettansamling.

Använd ett magiskt suddgummi

För ihållande fläckar kanske du vill använda ett magiskt suddgummi. Populärt märke är Mr. Clean. Dessa kuddar är vanligtvis skonsammare än sina slipande motsvarigheter. För mer envisa fläckar, välj grövre kuddar, som även kan putsa bort repor.

Se även  Kan man lägga gjutjärn i diskmaskinen?

Använd ammoniak

Enligt Corian-webbplatsens vårdsektion är hårda rengöringsmedel inte nödvändiga. För de flesta rester behöver du bara varmt tvålvatten eller något ammoniakbaserat hushållsrengöringsmedel.

Corian varnar för att använda fönsterputsare eftersom dessa tenderar att lämna en vaxartad ansamling som mattar diskbänksytorna. Även om vätskor inte kan penetrera Corianytor, torka upp spill allt eftersom.

Använd polska

Om det inte räcker med rengöring och polering, använd ett kombinerat polish och rengöringsmedel, som t.ex Granit Guld Quartz Brite, för att återställa din diskbänks lyster. Efter applicering av lacket, polera ytan med en mikrofiberduk.

Använd Viakal Gel

För att ta bort fläckar och förhindra missfärgning orsakad av exponering för hårt vatten, applicera Viakal Limescale Remover Spray. Låt verka i flera minuter och torka sedan av med en mjuk fuktig trasa. Skölj ytan noggrant med vatten. Använd en separat mjuk, ren trasa för att torka bort eventuella rester.

Använd bakpulver och väteperoxid

För att ta bort gula fläckar, gör en pasta med bakpulver och väteperoxid. Bred ut på fläcken och låt den sitta i upp till 24 timmar. Skrubba det försiktigt medan du sköljer och upprepa vid behov. Om du har ett färgat handfat, testa lösningen först på en gömd plats, eftersom den har en mild blekande effekt.

Använd CLR

CLR Clean & Clear Stone Cleaner är ett skonsammare alternativ till slipande rengöringsmedel. Den är speciellt framtagen för att ta bort matrester, spill och smuts från hårda ytor, inklusive Corian diskbänkar.

Den rengör och skyddar i ett steg och återställer och bibehåller ytglans samtidigt.

CLR finns i olika format, men aerosolburken är förmodligen den bekvämaste, eftersom den kan nå skrymslen och vrår. Skaka burken väl och håll den sex tum från ytan innan du sprayar. Använd en kökshandduk eller en ren, torr trasa för att torka ytan torr efteråt.

Se även  Hur man slutar lukta i kylskåp när det är avstängt

För svåråtkomliga ytor, spraya CLR på en trasa eller en bomullstuss och torka sedan av. Skrubba bort ovanligt smutsiga ytor i förväg.

Använd vinäger eller kalkborttagningsmedel

För att ta bort kalkavlagringar, mineraler och hårt vattenfläckar, applicera ättika eller kalkborttagningsmedel, t.ex LimeAway. Applicera den med en mikrofiberduk och låt verka i några minuter innan du sköljer.

Använd Nagellack Remover

För spilld nagellack, använd icke-aceton nagellackborttagningsmedel. Tvätta bort kemikaliespill med tvålvatten endast för att förhindra kontaminering.

Använd TSP

Applicera TSP (trisodium phosphate) pulver på en våt trasa och skrubba. För att skydda din sophantering, täpp till avloppsöppningen innan. Spola med mycket vatten efteråt. Ersätt vit vinäger med vatten som vätmedel, om så önskas.

Använd tandprotesrengöringsmedel

Fyll din diskbänk med varmt vatten och ploppa runt sex protesrengöringstabletter i den. Låt det resulterande bruset göra sin magi i några minuter innan det töms.

Slutsats

Nu när du vet hur du rengör din Corian diskbänk på rätt sätt, kommer du inte att bli lika upprörd när gäster spiller på den. Förebyggande är alltid bättre än att bota. Det är dock bäst att skölja spill direkt. Rensa din diskbänk regelbundet. Låt inte mat vara kvar, och matlagningsredskap sitta i den under en längre tid. Torka bort fläckande vätskor som vin, juice, kaffe och andra sura vätskor omedelbart.

Korrekt skötsel av din diskbänk förlänger dess livslängd avsevärt. Det kan till och med överleva andra inventarier i ditt kök.

Lämna en kommentar