Hur man övervinner rädsla för rappellering i 3 enkla steg

Du vill lära dig att rappellera men har en allvarlig rappellrädsla eller en fobi för höjder. Tanken på att gå över en klippkant eller nerför ett grotthål verkar vara en helt fruktansvärd idé för dig. Bara tanken på det får dina knän att böjas, handflatorna svettas och dina ben skakar. Kanske din puls ökar. Jag vet att att komma till den kanten och titta ner för första gången kan få vem som helst ur vakt. Rädsla för höjder eller inte, det är långt ner för vem som helst.

Även med denna rädsla vill jag hjälpa dig att övervinna den. Rädsla ska inte driva bort dina önskningar att komma ut och njuta av naturen. Du borde driva rädsla. Rädsla är något som kan övervinnas med rätt träning och genom att ta små, kalkylerade steg. Låt oss nu diskutera hur man kan övervinna rappellingskräck.

Öva bouldering

Om du har en fobi för höjder skulle jag rekommendera att du helt enkelt testar vattnet först för att bygga upp förtroende för dina förmågor och förstå hur det är att vara upphöjd från marken. Hitta ett lokalt klättergym för att träna klättring. Många klättergym har specifika höjder markerade som du säkert kan klättra utan att vara bunden i ett rep eller ha en belay-partner. Vanligtvis är golven på dessa gym täckta med tänkunderlägg som du säkert kan falla på.

Om du inte har ett klättergym, gå ut och testa bouldering med utbildade proffs. Bouldering är helt enkelt att klättra på stenblock och för säkerhets skull tar du med dig en bärbar dyna som kan fånga dig om du ramlar. Stenblocken är mindre i storlek men tillåter klättrare att skala och klättra i unika former och föremål utan att använda ett rep eller en sele.

Tillbringa tid med att klättra och konditionera dig själv. Lägg tid på att göra misstag och falla. Du vill lära dig att bli framgångsrik när du skalar upp en klättervägg eller stenblock, men du vill också uppleva misslyckande för att känna igen dina begränsningar. Varje misstag är ett inlärningsögonblick och varje triumf bygger upp förtroende för dina förmågor, vilket börjar trycka bort rädsla.

Vad detta enkla steg verkligen gör är att hjälpa dig att känna igen när du ska vara rädd eller med andra ord medveten om potentiell fara. Genom att övervinna hinder och känna till dina personliga begränsningar kan du fatta bättre beslut när du klättrar och så småningom rappeller. Du kommer att förstå vad du behöver träna på och vilka moment som kräver att du söker ytterligare utbildning.

  Billiga 3D-bågskyttemål – De 10 mest billiga målen

Sök professionell utbildning

Varför ska du söka professionell utbildning? Låt mig berätta för dig. Först är de experter som har gått igenom upp- och nedgångar med rappelling. De vet vilka vägspärrar nybörjare kommer att möta och vilka hinder som måste övervinnas.

Professionella instruktörer kan ge dig grundläggande anvisningar om vad du ska göra. Först och främst instruera om det specifika redskapet som behövs, hur man använder redskapet, hur man knyter viktiga knutar för att rappellera och hur man säkert går ner från toppen och ner till botten. Professionella instruktörer kan också coacha om bästa praxis och hur du kan förbättra din form. Feedbacken från en utbildad instruktör ska blötläggas som en svamp. Deras visdomsord kan i hög grad påverka din prestation och kommer att vara helt ovärderlig när det är dags att använda det som lärts ut.

En av de bästa sakerna en instruktör kan göra är att hjälpa till med att övervinna fobin för höjder eller rappellingsrädsla. De kommer att öva på att sänka elever på rep från höga höjder för att skapa en större medvetenhet om att rappelling kan göras säkert om det görs rätt. En instruktör kommer också att träna på hur man kan övervinna rädsla som inte är något annat än nonsens. Många gånger bygger vi som människor upp en uppfattning om vad något är utan att någonsin prova det. Rädsla kan göra individer oförmögna och få dem att tro att de är i fara även när de verkligen inte är det.

Låt mig dela ett exempel. Mina barn har ibland trott att det fanns ett monster i huset. När de skulle gå och lägga sig skapade de denna rädsla men det fanns inget att vara riktigt rädd för. Jag kom djärvt in i deras rum och kollade under sängen, kollade i garderoben och slog sedan upp det imaginära monstret som fick mina barn att skratta hysteriskt. De skulle då tro att hotet var borta och känna sig trygga ensamma i sin säng. Har det någonsin funnits ett monster i rummet? Nej! Men de var tvungna att känna igen det enfaldiga i rädslan och när de väl såg det kunde de snabbt somna.

Nu kommer en bra instruktör att förklara skillnaden där det finns rädslor som är nonsens och sedan finns det en rädsla som kan uppstå som kan vara sann rädsla. Som att dåligt väder rullar in, tappar skräp eller något annat som händer i en rappel. Många av dessa incidenter kan övervinnas genom korrekt planering och förberedelser. Om rädsla börjar byggas kommer en bra instruktör också att berätta för dig att känna igen dina förmågor och gå vidare, om det inte finns något att verkligen frukta. Precis som mina barns föreställningar om ett monster i huset.

  De bästa baitcasting-rullarna

Lita på instruktören och det som lärdes ut. Lita på att dina personliga förmågor och färdigheter har ökat från den vägledning och utbildning du fått. Följ noga vad som lärts och låt inte rädsla hålla dig tillbaka.

Rock Climb upp och belay down

Nu när du har tränat på att klättra på ett gym eller bouldering och har fått ytterligare instruktioner från en utbildad proffs är det dags att gå vidare till nästa steg för att övervinna rappellingsrädslan. Det är dags att klättra till höjder som kräver en belay-partner. Det är dags att på ett säkert sätt tänja på dina gränser och sväva.

Genom att klättra på en massiv vägg kommer du att skapa en ny nivå av självförtroende inom dig själv och förtroende för din belay-partner. Du och din partner kommer att rusta upp ordentligt och använda tekniker som lärs ut och tränas för att framgångsrikt skala upp för klippan och sedan säkert sänka dig. Detta är ett stort steg för att övervinna rappellingskräck.

När du börjar klättra när du är kanske 8 – 10 fot från marken, arbeta tillsammans med din partner för att varna dem att du kommer att släppa väggen. Släpp nu och testa vad som händer. Du kommer snabbt att lära dig att genom att testa och förbereda dig ordentligt kommer det inte att vara någon skada. De flesta av de hemska tankarna som skapas av rädsla kommer att tryckas bort. Inse att om du är förberedd kommer du inte att vara rädd. Gå nu tillbaka på väggen och klättra så långt du kan. När klättringen är klar låt din belay-partner sänka dig säkert. Tryck lätt av väggen med fötterna när du går ner med fötterna stickande ut i ungefär 90 graders vinkel från resten av kroppen. Detta kommer att vara bra övning för att bli bekväm med hur riktig rappelling kommer att kännas när du har total kontroll över din nedstigning.

När du når botten, klappa dig själv på axeln. Se tillbaka på allt som har åstadkommits och vad som förde dig till denna punkt där du stegvis har kunnat övervinna rädslan för höjder och förberett dig ordentligt för att övervinna rappellrädslan.

  En guide till att svänga och styra kajaker

Besegra rappelleringsrädslan

Så här är kontrollpunkterna som har nåtts hittills under denna resa:

  • Skicklig på att klättra korta höjder inom gym/bouldering utan rädsla.
  • Fick professionell instruktion från en klätterinstruktör om hur man korrekt använder utrustning, klättrar, säkerställer, rappelerar och övervinner personliga hinder.
  • Skicklig på bergsklättring med en belay partner och sänka från väggen utan rädsla.

Innan du börjar rappellera, se till att du har all din säkerhetsutrustning på rad. En fras jag älskar är: ”Om du är beredd ska du inte frukta.” Var förberedd med all utrustning du behöver för att skydda dig själv. Vid rappellering, om du inte har något annat säkerhetsskydd, använd hjälm. En hjälm är ett absolut måste. Det kommer att skydda dig från fallande skräp eller stötar och repor längs vägen. Här är min hjälmrekommendation och en guide för hur en hjälm ska sitta på ditt huvud.

Det sista steget är att övervinna rappellingsrädslan. Du har det verkligen i väskan vid det här laget. Du har drivit dig själv till nya ytterligheter och har fått adekvat stöd för att uppnå detta mål. Du har tagit små steg för att slå denna rädsla till en massa.

Med all utbildning och hjälp som har fått är det dags att ta det i bruk. Ta med en vältränad rappelkompis för att navigera dig i din nedstigning från klippan. Denna partner kommer också att tillhandahålla ett andra par ögon för att kontrollera all utrustning, knutar och att du är ordentligt förankrad i innan rappelling.

Ta nu ett djupt andetag och påbörja nedstigningen. Du har gjort allt inom din kontroll för att säkerställa en smidig och säker nedstigning. Du har vidtagit alla nödvändiga åtgärder för att övervinna din personliga rädsla för höjder och eventuell rappellrädsla du en gång hade. Det kan finnas en viss oro och rädslan kan försöka komma fram, men lita på dina förmågor.

När du kliver över kanten med fötterna pressande över vägen kommer en känsla av spänning att komma in. När takten kontrolleras och stegen tas kommer större självförtroende att byggas upp. Du kommer att börja se vad du är kapabel till och vad du har uppnått. Allt det hårda arbetet har fört dig till denna punkt och ditt liv kommer att ha förändrats för alltid. Från denna punkt och framåt kommer naturen att locka dig att komma tillbaka ut och rappella igen och igen och igen. Grattis till din prestation och trevlig rappellering!