Hur man organiserar sig när du har lite eller inget utrymme

Att organisera ett hus eller lägenhet som är mindre än du hoppats kan vara en kamp. Du undrar förmodligen hur du får ut det mesta av ditt utrymme utan att få ditt hem att verka trångt. Ta det lugnt: det är möjligt och prisvärt!

Här är 9 tips om hur du organiserar dig när du har lite eller inget utrymme:

 1. Lägg kastruller och små kastruller i lådan under ugnen.
 2. Förvara bakplåtar och gryta i ugnen.
 3. Förvara korgar inom hyllor, sidobord eller ett soffbord.
 4. Överväg att lägga till hyllor i garderober.
 5. Förvara extra kläder eller filtar i plastkärl under sängar.
 6. Investera i dörrhängande förvaring.
 7. Rulla kläder till bollar för att spara utrymme i lådorna.
 8. Ta bort lagring som du inte gillar.
 9. Rensa ditt hem.

Fortsätt läsa för att utforska detaljerna i att använda tipsen som föreslagits ovan. Förhoppningsvis kommer processen att omforma ditt utrymme att bli trevlig och spännande!

1. Lägg kastruller och små kastruller i lådan under ugnen

De flesta ugnar är utrustade med en ytlig låda undertill. Denna låda är förmodligen avsedd för bakplåtspapper men kan även förvara kastruller och små kastruller! Om du placerar kastruller i det här utrymmet frigörs skåputrymme i ditt kök och säkerställer att dina kastruller och kastruller finns till hands när du vill laga mat. Här är några tips för att säkerställa att du använder utrymmet på bästa sätt:

 • Se till att området under ugnen inte värms upp avsevärt när ugnen slås på. Om den gör det, placera bara pannor av helt metall i lådan.
 • Placera kastrullerna med handtagen vända inåt mot baksidan av lådan. Om du gör det förhindrar du att handtagen fastnar i lådan när den öppnas.
 • Lämna lite utrymme mellan toppen av kastrullerna och toppen av lådan. Om du fyller för mycket i lådan blir det svårt att ta bort kastrullerna.

2. Förvara bakplåtar och grytformar i ugnen

Ugnen är ett sällan använt förvaringsutrymme helt enkelt av tradition, åtminstone i Amerika. Rädslan för att sätta på ugnen och bränna eller bränna pannor är berättigad, men med övning kommer du ihåg att ta bort alla föremål innan du värmer upp ugnen!

Överväg att sätta en påminnelse (som en klisterlapp) nära temperaturinställningen på ugnen under de första veckorna av arrangemanget.

Även om du kanske vill få plats med mer i ditt nyupptäckta ugnsskåp, kan det vara bäst att bara sätta in ugnssäker porslin i ugnen. Det beror inte på att ugnssäkra porslin inte kommer att skadas om du glömmer den i en varm ugn, utan för att du är mer benägen att komma ihåg att ta bort din ugnssäkra porslin när du bakar eftersom du kommer att behöva den snart.

En nackdel med detta tips är hur rörig din disk kan bli under den korta tiden du bakar. Om du är orolig för det kan du behöva blanda runt vissa saker för att göra det mindre märkbart. På tal av erfarenhet har jag upptäckt att bakplåtar och till och med gryträtter på toppen av en brödrost eller kylskåp drar mycket lite uppmärksamhet.

3. Förvara korgar inom hyllor, sidobord eller ett soffbord

Korgar är din nya bästa vän. Var du än har en hylla behöver du lägga till en korg; korgar är ett bra sätt att dölja skräp och dra ihop ett rum genom färg och enhetlighet. Matchande korgar på flera hyllor tvärs över ett vardagsrum ger sofistikering och bekvämlighet, vilket du måste dra nytta av.

Dessa StorageWorks förvaringskorgar (länk till Amazon) är ett utmärkt val. De säljs till ett rimligt pris. Dessa förvaringskärl har många färger och storlekar, så välj det som passar dig och dina dekorationer bäst!

Mät bokhyllorna och andra områden du planerar att lägga en korg – det sista du vill är att köpa för många av fel storlekar. Dessa korgar kan enkelt placeras i en annars upptagen bokhylla och gömma vad du vill. Ingen behöver veta att den rymmer vantar och halsdukar som inte får plats i garderoben!

Extra tips för sido- och soffbordsförvaring

Anta att du äger ett soffbord; det är mycket lättare att justera och göra den redo för förvaring än att förvara den någonstans ur vägen. Och om du har ett soffbord med en hylla under bordsskivan, desto bättre! Den här hyllan kan staplas med vackra korgar som rymmer allt du behöver.

Du kan behöva bli kreativ om du inte har ett soffbord med en hylla under. Korgar ser inte lika eleganta ut när de placeras på marken, men du kan bestämma om det är värt det.

Anta att du inte äger ett soffbord; sidobord kan vara ännu bättre för förvaring och bekvämlighet. De tar inte upp lika mycket plats i vardagsrummet men ger ändå en plats att ställa in en lampa, en bok eller en drink! De flesta sidobord har en lägre hylla, och om du är på marknaden, överväg att köpa ett som gör det!

4. Överväg att lägga till hyllor i garderober

På tal om garderober, alla kan inte hitta bra användning för de besvärliga, dörrformade utrymmena vid entrén. De är gjorda för att hänga saker i, men de flesta människor har inte tillräckligt med kappor eller klänningar för att motivera ett sådant slöseri med utrymme. Det är där hyllor – antingen hängande eller jordade – kommer väl till pass.

Skjut rockarna i din entréskåp åt sidan och lämna halva utrymmet tillgängligt för mer. Och med din nyvunna frihet kan du köpa en liten bokhylla för att lagra skor och små jackor.

Om du inte vill sätta in en hel bokhylla kan du också köpa en uppsättning hänghyllor som är bra för skor, vantar och halsdukar. Om du gör det kommer du att uppmuntra dig att använda det utrymme som ges istället för att överlåta det till ett par lager att styra.

Om du är av en mer verktygshändig typ än jag kan du överväga att själv sätta permanenta hyllor i garderobsutrymmen. Du kan köpa självhäftande plastklämmor som dessa Berättarbokhylla klämmor (länk till Amazon) för att stödja en trä- eller plasthylla. Oavsett vad din plan är, kommer du att spara utrymme i slutändan!

5. Förvara extra kläder eller filtar i plastbehållare under sängar

De flesta har varmare kläder för vintern och lättare kläder för sommaren. Ofta vill folk inte ha bördan av tröjor i sin byrålåda mitt i sommaren, så det behövs en plats att förvara dem vid sidan av byrån.

Grunda plastkärl är perfekta för att glida under en säng. De är också fördelaktiga för att lagra allt du inte behöver för säsongen eller tiden. Filtar, gamla kläder, kläder utanför säsongen eller extra lakan kan alla passa bekvämt i en plastbehållare tills det behövs.

Du kan få plats med många andra saker under sängen

Några saker får plats under en säng bredvid en förvaringsbehållare, till exempel följande:

 • Utrullad säng: Det är väldigt användbart om du inte har stora sovrum.
 • Bagage: Du kan förvara den under sängen när du inte behöver den och spara garderobsutrymme.
 • Samlade kartonger: Ingen vill köpa kartonger för en flytt. Att fälla ihop de du har och placera dem under en säng kommer att säkerställa att du inte behöver se dem förrän packningen är klar.

6. Investera i dörrhängande förvaring

Dörrar är en sällan använd förvaringsmetod, men när du är pressad för utrymme är de bekväma. Det är lätt att hänga en lång, fickfylld hängare på baksidan av vilken dörr som helst för att spara utrymme. Amazon har en mängd olika val, till exempel detta billiga Enkel Houseware dörrhängande skoorganisator (länk till Amazon).

Dörrhängande förvaring kan vara särskilt användbar i garderober, badrum och sovrum. Det som annonseras för att hålla skor är också perfekt för hårborstar, strumpor, städmaterial – allt som är litet som du inte vill ska belamra ett skåp eller låda.

Du kan köpa större hängande förvaringshyllor för garderober om du vill att vissa föremål ska vara dolda och ur vägen. Knappt någon tittar i en främlings garderob, och ingen bryr sig om det är ostädat!

7. Rulla kläder till bollar för att spara utrymme i lådor

De flesta viker sina kläder till grova rutor och staplar dem sedan i byrålådor. Men om du någonsin har packat för en lång semester med bara handbagage till ditt förfogande, vet du förmodligen att rutor inte är den mest utrymmeseffektiva vikningsmetoden.

Observera att det är mycket bättre att vika kläderna en gång på längden och sedan rulla ihop dem som en sovsäck om du vill spara lådutrymme. Det är lätt att stapla och stoppa speciellt t-shirts, linne och shorts, och du kanske till och med kan få plats med hela din sommargarderob i en enda låda. Pyjamas, jeans och tröjor kommer fortfarande att vara skrymmande, men skrymmande cylindrar är fortfarande bättre än rutor!

Du kan använda den här rullningsmetoden för vilket tyg som helst, inklusive disktrasor, lakan och handdukar. Med denna vikteknik sparar du mycket utrymme i skåp och hyllor.

8. Ta bort lagring du inte gillar

Den här artikeln diskuterar implementering av ny lagring, främst för små saker. Men hur är det med dina stora saker: hur är det med din dammsugare, dina kvastar, din cykel? Dessa är traditionellt svårare att lagra föremål, men oroa dig inte; du behöver bara använda din fantasi.

Hitta utrymme för långa, obekväma saker

Om du har kommit till ett hus eller en lägenhet som har hyllor i garderoben, kanske du inte tror att du kan förvara viktigare föremål i den garderoben. De flesta hyllor – särskilt i badrummet – är dock lätta att flytta och kan lätt kasseras. Låt inte de nuvarande begränsningarna för din lagring störa dina behov.

Om du behöver mer utrymme för större saker är det bara att ordna om eller ta bort hyllorna. Det är ditt hus, och du behöver inte hindras från att lagra saker som du vill av en annan persons design.

Omarrangering av hyllor kan också behöva göras i köket, särskilt om du inte har bänkutrymme för tunga föremål som crockpots och brödrostar. Om ditt kök är helt oföränderligt, var inte rädd för att förvara dina tyngre apparater i okonventionella utrymmen som garderober eller badrum.

Använd inomhusutrymmen för att förvara saker utomhus om du inte har ett garage

Nu kommer vi till den knepiga affären med en cykel. Sanningen att säga, det finns inte många bra platser för en cykel (eller en spade eller en kratta) i en liten lägenhet. (Någon annan som påmindes om den scenen från Ratatouille? Bara jag?) Ett sådant fall kan lämna dig att överväga drastiska åtgärder.

Krattor och spadar kan förvaras i din bil semipermanent med mindre olägenheter för dig som förare. En cykel är svårare att placera, men utrymmet kommer inte att undgå dig om du är villig att kämpa för framgång.

Att montera en cykel på en vägg är inte idealiskt, men det är ett utmärkt sätt att förhindra att den tar mycket plats. Om du har ett litet garage kan ett väggfäste vara perfekt. Kanske är det inte idealiskt i ett hus, men förhoppningsvis kommer det att roa dig.

Du kan också förvara en cykel under en queen size-säng. Observera att du kan behöva skruva loss styret för att smalna av det, men den här metoden kommer förmodligen att fungera.

9. Rensa ditt hem

Det blir enklare att organisera ditt utrymme när du har mindre saker liggandes – särskilt saker du inte behöver. Ta dig tid att identifiera vad du behöver och inte behöver längre i huset. Att rensa bort ditt hem gör inte bara mer utrymme i ditt hem utan hjälper till att förhindra damm och skadedjur (källa).

Att bestämma sig för vad som ska stanna och gå kan vara svårt och överväldigande, speciellt när du stöter på saker av sentimentalt värde. Men om dessa saker inte längre tjänar ett syfte och du är redo att släppa dem, överväg att ge bort dem om de fortfarande är i gott skick.

Boka in en bra tid för vårstädning. Vårstädning är en av de bästa tiderna att rensa saker som samlar damm och omorganisera ditt hem! Bjud in din familj och dina vänner att hjälpa till om du vill.

Behöver du inspiration så har Joshua Becker från bloggen Becoming Minimalist massor av bra tips för att reda ut.

Slutsats

Du är förmodligen lite överväldigad av allt det här snacket om hyllor, korgar och trånga utrymmen. Men känslan kommer inte att hålla i sig när du inser hur mycket utrymme du kan spara med dessa tips. Och vem vet – du kan vara i en helt annan situation om ett eller två år, men du kommer fortfarande att ha dessa verktyg!

Förhoppningsvis kommer du inte vara pressad för utrymmet länge och att processen med att arrangera om är avstressande.

Lämna en kommentar