Hur man oljar in en badrumsfläkt i 5 enkla steg

Med åren kommer din badrumsfläkt att lägga ner mycket arbete för dig. För något vi använder varje dag, till och med flera gånger om dagen, tenderar badrumsfläktar att gå obemärkt förbi tills du börjar höra ljud eller det slutar fungera. Oavsett om den fungerar högre än normalt eller om fläkten slutat fungera helt och hållet, finns det fortfarande hopp för din badrumsfläkt.

Så här oljar du en badrumsfläkt:

  1. Stäng av strömmen till badrummet.
  2. Ta bort kåpan och fläkten.
  3. Rengör fläkten och alla dess delar.
  4. Applicera olja på fläkten.
  5. Sätt tillbaka fläkten.

Genom att följa dessa enkla steg kan du få din badrumsfläkt att fungera som ny. Låt oss ta en närmare titt på varje del av processen och hur du kan förhindra en brand som kommer från samlat damm och smuts.

1. Stäng av strömmen till badrummet

För din säkerhet är det viktigt att stänga av strömmen till badrummet innan du oljar in din fläkt, men det här är inte så enkelt som att stänga av lamporna och se till att fläkten är avstängd. Det säkraste sättet är att stänga av brytaren till ditt badrum, som stänger av all el till rummet tillfälligt.

När du oljar in din badrumsfläkt, kommer du troligen behöva ta bort några av kablarna från fläkten för att göra det ordentligt. Bråka aldrig med kablar när strömmen inte är avstängd.

Du utsätter dig själv för stor risk att bli elektricerad och skadad.

Varnas för att det kan vara skadligt med tiden att upprepade gånger vända brytaren. Så gör inte detta till en vanlig företeelse i ditt hem. Men oroa dig inte för mycket om att göra det då och då för att rengöra din fläkt.

Säkerhet är alltid första prioritet.

2. Ta bort kåpan och fläkten

Plastkåpan som är över din badrumsfläkt är normalt inte fastskruvad. Faktum är att för det mesta är allt du behöver göra att dra ner locket, så kommer det direkt från taket. Dra dock inte ner för långt, eftersom det kommer att fästas i taket med klämmor.

Dra ner locket några centimeter och börja leta efter klämmorna. När du har hittat dem, ta av locket och flytta dem ur vägen.

När locket väl har flyttats är det dags att ta ut fläkten så att du kan nå motorn. Din fläkt kommer att klämmas in precis som kåpan, men den bör också skruvas in för att förhindra att den glider. Ta bort klämmorna och skruvarna för att ta ut fläkten.

Se även  Hur man tar bort etsning från glas: 6 bästa metoderna

När fläkten har tagits bort måste du koppla bort ledningarna för att flytta den helt.

Denna del kan utgöra en risk för din säkerhet om du inte följde det första steget. För att helt ta bort fläkten för att nå motorn, måste du koppla bort alla kablar som är anslutna till fläkten. För det mesta kommer detta att vara en enkel process.

De flesta fläktar är anslutna till två kablar. När du tar bort dessa kablar är det lätt att få tillbaka dem på rätt plats eftersom de är färgkodade. Om de inte är det, vilket är ovanligt, måste du kunna komma ihåg vilken tråd som går vart. Återigen kommer detta att vara ett sällsynt problem eftersom de flesta kablar kommer att vara tydligt märkta.

När du är säker på att du kan byta ut kablarna korrekt kopplar du bort dem och tar bort fläkten helt.

3. Rengör fläkten och alla dess delar

När du har tagit bort fläkten helt är det nu ett bra tillfälle att rengöra den.

Som allt annat runt huset kan badrumsfläkten samla på sig mycket smuts och damm med tiden. Att rengöra den regelbundet kanske inte är lätt eftersom den vanligtvis är ansluten till el, så du vill dra nytta av denna tid och rengöra den noggrant.

Det är viktigt att rengöra fläkten och delarna innan du oljar.

Även om det kan vara lättare att hoppa över det här steget och gå rätt för olja, är detta inte det bästa alternativet. Oljan hjälper din fläkt att gå bättre, men smutsen och dammet kan göra att fläkten blir torr, vilket kan göra att din oljebehandling inte håller lika länge.

Kom också ihåg att eventuell smuts och damm som finns kvar i fläkten cirkuleras i hela rummet vid varje användning. Så att rengöra den är det bästa alternativet.

Fläkten kan rengöras med en fuktig pappershandduk och diskmedel, men se till att den är helt torr innan den sätts ihop igen, eftersom vatten, tvål och olja inte kommer att blandas bra. Så kom ihåg att skölja och torka din fläkt och alla delar noggrant innan du fortsätter.

Se även  Hur man hanterar en dålig lukt i ett hus som kommer och går

Om det har samlats mycket smuts och damm är det okej att använda en borste för att rengöra fläkten och dess komponenter. Se bara till att du är noga med att inte böja eller skada något.

Se till att alla delar är noggrant rengjorda och torkade innan du fortsätter.

4. Applicera olja på fläkten

Nu när vi har plockat isär och rengjort fläkten ordentligt är det dags att applicera oljan. Det räcker inte att bara applicera olja på själva fläkten, för även om detta kommer att hjälpa tillfälligt, om du vill att det ska hålla ett tag, se till att alla dina baser är täckta.

Se till att du applicerar olja på oljevekeslagret, som håller olja och låter den spridas medan fläkten används.

Oljevekelagret har en mjuk bit som sticker ut, vilket är den del som behöver oljas. Det kommer att likna bomull eller annat mjukt tyg. Applicera oljan på den här delen för att säkerställa att den är full och kan dispensera olja efter behov.

5. Sätt tillbaka fläkten

När fläkten och dess delar är ordentligt oljade är det dags att sätta ihop allt igen.

Sug upp eventuell överflödig olja först, så att fläkten inte droppar, börja sedan sätta ihop den igen. När du har monterat fläkten, om den togs isär, anslut försiktigt kablarna igen och se till att strömmen i badrummet fortfarande är avstängd.

När kablarna är ordentligt anslutna igen kan du börja sätta in klämmorna och skruva tillbaka fläkten på plats. Det här kommer förmodligen att vara lättare än att ta bort det eftersom du redan vet vart allt tar vägen.

Du kommer också att kunna se det mycket bättre med damm och smuts borta.

När du har satt tillbaka fläkten, se till att du tar dig tid att rengöra kåpan. Precis som alla andra delar av fläkten kommer den att bli smutsig. Så innan du sätter tillbaka den, rengör den bara med en fuktig trasa och lite diskmedel för mer envis smuts.

När det är gjort och det är torrt, klipp tillbaka locket på plats, och du är redo att gå.

Se till att du slår på strömmen till badrummet igen och prova din nyoljade fläkt för att se vilken skillnad det gjorde. Det borde inte bara fungera bättre än tidigare, men om det fanns några konstiga ljud borde de vara borta nu.

Se även  Vad händer om du av misstag äter bajs från möss? Potentiella faror

Vilka är farorna med att inte olja din badrumsfläkt?

Att inte olja din badrumsfläkt kan göra att din fläkt slutar fungera eller till och med starta en brand i ditt hem. Det är viktigt att alltid hålla din badrumsfläkt ren och oljad ordentligt. Om du märker några konstiga ljud, se till att ta itu med dem omedelbart för att förhindra en olycka eller ytterligare skada.

Damm och smuts som naturligt ansamlas kan torka ut fläkten och göra att den överhettas.

Du behöver inte gå igenom samma steg ovan för att rengöra fläkten, eftersom det inte är lika komplicerat som att applicera olja. Se till att du torkar av fläkten och använder tryckluft för att få bort mycket smuts och damm därifrån.

En eld kan starta

Överhettning kan orsaka skador på fläkten eller brand om den inte grips i tid.

Problemet är att de flesta fläktar sällan rengörs, och elden kan fånga och spridas snabbt bland smuts och damm. En del av dammet i fläkten innehåller mikroskopiska bitar av toalettpapper, som är mycket brandfarligt om en brand skulle börja.

Fläktar kan överhettas

Olja kan hjälpa din fläkt att fungera smidigt och förhindra överhettning, men det finns andra saker du kan göra för att förhindra överhettning utöver olja och rengöring.

Håll till exempel koll på hur länge din fläkt är igång. Om den inte är inställd på en timer är det lätt att låta din fläkt gå under längre perioder, och denna långvariga användning kan öka risken för överhettning eftersom badrumsfläktarna inte är gjorda för att gå permanent.

Nya modeller av badrumsfläktar kommer med termiskt skydd, vilket förhindrar att de överhettas. Detta skydd ersätter inte oljning och rengöring, men det kommer att stänga av fläkten om den börjar överhettas.

Det är en fantastisk funktion att ha, speciellt om din fläkt inte är inställd på en timer.

Slutgiltiga tankar

Olja din badrumsfläkt kan förhindra ytterligare problem, som att gå sönder eller husbränder, på vägen. Så följ de enkla stegen som anges i den här artikeln för att få jobbet gjort snabbt och effektivt.

Kom ihåg att konstiga ljud med en badrumsfläkt inte är normalt. Så ta itu med dem snabbt innan det eskalerar.

Lämna en kommentar