Hur man mörkar ett tält

Jag är inte vad de flesta skulle betrakta som en morgonmänniska. Jag går upp tidigt på jobbet under veckan, men det är det sista jag vill göra på helgen. Det kan vara svårt att sova i när solen kommer fram klockan 5 på sommaren, men det finns några sätt att lösa det problemet. Så hur mörkar man ett tält?

Om du inte gillar att bära en sömnmask på natten kan du fodra insidan av ditt tält med en mörkläggningsliner. Mörkläggningsfodral är i princip bara ett mörkt ventilerat lakan som du fäster på insidan av ditt tält eller utanför precis under din flygduk. Du kan också hänga presenningar över ditt tält, använda skugga, välja mörkfärgade tält, reflekterande filtar, vända tältet bort från solen och välja tält med mörka rumsdetaljer.

Vissa gillar att gå upp tidigt, men det är inte mitt sätt att campa på. När jag campar med vänner festar jag hela natten och vaknar på eftermiddagen och ser ut som en snubbe. I resten av det här inlägget ska jag lära dig hur du mörkar insidan av ditt tält så att du inte behöver vakna vid första tecknet på solljus.

Hur man mörkar ett tält

Det finns fyra sätt att mörka ett befintligt tält: täck insidan/utsidan av ditt tält med mörkläggningsmaterial, använd skugga, välj ett ljusblockerande tält eller bär en mörkläggningsmask. Du kan närma dig var och en av dessa uppgifter på olika sätt, vilket jag kommer att diskutera i resten av det här inlägget.

 • Använd en sömnmask för att blockera solljus
 • Fodra insidan av ditt tält med en mörkläggningsliner
 • Drapera en mörk presenning över din flygduk
 • Hitta en skuggig plats under träd, bredvid höga byggnader, bilar etc.
 • Häng en presenning över ditt tält för att skapa en skuggig uteplats. Detta är också användbart i regn och för att torka våta föremål.
 • Placera ditt tält så att dörren/fönstren vetter mot solen
 • Använd mörkfärgade tält och tält med specialiserade ”Dark Room”-tyger

Vilken metod du väljer beror på vad du vill uppnå. Jag föredrar att hänga en presenning över mitt tält eftersom det också skapar en torr plats för regnet, men någon av ovanstående metoder fungerar. Att skapa skugga hjälper också till att hålla ditt tält svalt i ovanligt varmt väder.


Fördelar med att mörka ett tält

Det finns för- och nackdelar med allt vi gör i livet. Listan över fördelar med att mörka ett tält överväger vida problemen, men du bör ha dem i åtanke. Låt oss börja med fördelarna med att mörka ett tält.

 • Ditt tält kommer att mörkna för en bättre nattsömn. Inget mer att vakna vid gryningen, när solen går upp.
 • Det finns mer avskildhet på livliga campingplatser.
 • Optimerande nyans hjälper dig att hålla dig svalare på varma morgnar. När det är 80°F ute kan ett tält bli olidligt varmt på morgonen. Shade kommer inte att hålla dig helt sval, men det kommer säkert att hjälpa.
  Sovsäcksstorlek förklaras: vilken storlek sovsäck behöver jag?

Nackdelar med att mörka ett tält

Jag gillar att sova med mina tält mörklagda så att jag kan sova i dem, men det finns några nackdelar med att tältet är mörkt.

 • Blackout liners kan öka temperaturen i ditt tält.
 • Kan orsaka kondensproblem i dåligt ventilerade tält.
 • Lägger till vikt till din utrustning. Det är vanligtvis mindre än 1 pund, men kommer att lägga till packvikt i lätta/ultralätta uppsättningar.

1) Bär en mörkläggningsmask när du sover (hjälper inte mot värmen)

Bär en ögonmask när du sover för att mörka ett tält

Fördelar:

 1. Blockerar solljus
 2. Lätt och lätt att packa
 3. Påverkar inte ventilationen, vilket kan orsaka värme- och kondensproblem.

Nackdelar:

 1. Kan endast användas av en person
 2. Ditt tält kommer att värmas upp snabbt när solen kommer fram.
 3. Känns desorienterande om du inte bär en sömnmask.

Att bära en sömnmask gör inte ditt tält mörkare, men det hjälper dig att sova på soliga morgnar. Detta är det enda sättet att helt garantera en mörk atmosfär om du är känslig för ljus. Alla andra alternativ på den här listan kommer att hjälpa mycket, men det kommer inte att vara lika mörkt som att bära en sömnmask.

Jag har en billig sovmask som jag har i ryggsäcken. Du kan köp en sömnmask på amazon för några dollar. Så det här är ett billigt och enkelt sätt att få några extra timmars sömn på morgonen. Om du inte har en sömnmask kan du dra en buff, bandana, etc. eller huvan på din sovsäck över ögonen.

Det finns en stor nackdel med att bära en sovmask! Det kommer att hålla solen borta från ögonen på morgonen, men det hjälper inte mot värmen på varma morgnar. Det tar inte lång tid för ett tält att värmas upp på morgonen. Så jag rekommenderar att kombinera skugga med en sovmask på löjligt varma dagar.

2) Drapera en mörk campingpresenning över din flygduk

Drapera en mörk campingpresenning över din flygduk för att mörka ditt tält.

Fördelar:

 1. Lätt att ställa in
 2. Kommer att helt mörka ditt tält.

Nackdelar:

 1. Ökar temperaturen i ditt tält
 2. Ökar risken för kondensproblem.

Du kan drapera en mörk campingpresenning över din flygduk för en billig och enkel mörkläggningsskärm. Alla typer av mörk presenning fungerar, men jag rekommenderar att du skaffar en dedikerad campingpresenning. De är mycket lättare och lättare att vika ihop till en kompakt förpackning. Min billiga Red Camp Tarp kan vikas till en liten påse som får plats i min handflata.

Drapera en presenning över din flygduk är lätt! Drapera det bara över ditt tält, fäst repen i varje hörn, dra bort det från skyddsduken och säkra. Att lägga en presenning över ditt tält har en negativ effekt på ventilationen. Så försök att få den så långt bort från din regnfluga som möjligt för att minska risken för kondens.

  Vad är Mil Spec Paracord?

Jag har också sett att folk fäster presenningen under sin flygduk, men det är ett garanterat sätt att få kondens. Det finns inget sätt att helt eliminera fukt i ett tält och att stänga av ventilationen kommer att göra kondensproblemen 10 gånger värre.

3) Klä insidan av ditt tält med mörkläggningsduk

Fodra insidan av ditt tält med UV-blockerande meshduk

Fördelar:

 1. Gör insidan av ditt tält helt mörkare.

Nackdelar:

 1. Måste bära mörkläggningsduk och hänga i ditt tält.
 2. Ökar temperaturen i ditt tält
 3. Minskar den totala golvytan i ditt tält

Att använda en mörkläggningsfoder på insidan av ditt tält är ett annat sätt att mörka ett tält, men det kan orsaka problem med värme/kondens i varmt väder. Detta är i princip samma sak som att hänga mörkläggningsgardiner på dina fönster. Den täcker ytterväggarna med ett mörkt tyg som blockerar solljus.

Gå till Amazon för att plocka upp presenning för nätskuggblock. Fäst helt enkelt mörkläggningstyget i taket på ditt tält och drapera det runt kanterna. Du kan också placera nätet mellan utsidan av ditt tält och täcket. Detta är det enklaste tillvägagångssättet, men du bör torka ut nätduken i slutet av din campingresa för att förhindra att mögel bildas.

På kallare dagar kan du räcka med ett mörkt lakan, men vid varmt väder behöver du ett skuggnät. Det enda problemet med detta tillvägagångssätt är att det påverkar ventilationen i ditt tält. Insidan av ditt tält kommer att bli vansinnigt varmt om du använder någon form av fuktspärr eller tjockt tyg för att blockera solljus. Temperaturerna stiger snabbt, vilket leder till okontrollerbara kondensproblem.

4) Hitta lite skugga (träd, höga byggnader, bilar, etc.)

Slå upp ditt tält under träd för att göra tältet naturligt mörkare

Fördelar:

 1. Inga extra steg behövs för att slå läger
 2. Sänker temperaturen i ditt tält

Nackdelar:

 1. Kommer inte att mörka tältet helt
 2. Var uppmärksam på eventuella fallande föremål

Detta blockerar inte solljuset helt, men du kan använda skugga för att minska solljuset på morgonen. Jag brukar försöka slå upp mitt tält på en skuggig plats under träd, eller bredvid min bil om jag bor på en allmän campingplats.

Du måste titta upp i kapellet innan du slår upp ett tält under träd. Se upp för döda eller lösa grenar, frukter, ekollon etc. som kan falla på natten. Jag går in i detalj om att slå upp tält under träd i ett annat inlägg (Ska man slå upp tält under träd).

Om det finns risk för åska/blixt, slå inte upp ditt tält under ensamma träd eller i skogsbrynet. Det här låter förmodligen galet, men den säkraste platsen att campa på under ett åskväder är djupt inne i en skog. Baldakinen är som en ensam hög/låg punkt, så det finns ingen plats för blixten att slå ner.

Är tält säkra i ett åskväder?

Kom ihåg att solen går upp i öster. Så sätt upp ditt tält på den västra sidan av vad du än använder för skugga. Jag försöker använda trädtäckning, men det är inte alltid möjligt på utsedda campingplatser. Prova att slå upp ditt tält väster om din bil så att du har några timmars extra skugga. Det kommer sannolikt att klarna vid 8:30-9:00, men det är bättre än 05:00.

  Kan varmt kaffe gå i en Nalgene?

5) Häng en presenning över ditt tält

Häng en presenning över ditt tält för skugga

Fördelar:

 1. Skapar ett skuggat område där du kan placera ditt tält
 2. Sänker temperaturen i ditt tält

Nackdelar:

 1. Blockerar inte ljuset helt
 2. Kräver en campingpresenning som tillför tyngd till din ryggsäck
 3. Du måste sätta upp ditt tält nära träd

Att hänga en presenning över ditt tält är lite svårare än att drapera en presenning över duken, men det är värt den extra ansträngningen. Du har ett ställe att hänga på i regnet, en skuggig plats att hänga på soliga dagar och en enkel plats att hänga blöta kläder på för att torka.

Det här alternativet gör inte ditt tält helt mörkare, men det hjälper mycket. Försök bara att placera ditt segel för att maximera skuggan på soliga morgnar. Häng en enda fyrlina över 2 träd, häng presenningen över mitten av linan och säkra varje hörn med ytterligare fyrlinor.

Hur man sätter upp en campingpresenning utan träd

Hela installationsprocessen tar mindre än 5 minuter. Jag använder en billig Redcamp presenning när jag ska campa. Gör en liten uteplats öster om ditt tält och häng presenningen halvvägs upp i tältet. Med denna typ av inställning bör du ha skugga till minst 10:00.

6) Placera ditt tält med dörrar/fönster borta från solen

Placera ditt tält med stora fönster och dörrar som vetter från solen till skuggan

Fördelar:

 1. Enkel installation utan extra kostnad

Nackdelar:

 1. Blockerar inte helt solljus

Billiga tält kommer runt ventilationsproblemen genom att lägga till stora sidofönster och dörrar. Att stänga dessa fönster hjälper till att hålla solljuset borta från ditt tält, men det kan snabbt leda till överdriven värme och kondens.

Du kan inte stänga fönstren helt, så placera tältet så att öppna dörrar/fönster vetter mot solen på morgonen. Stäng dina östervända fönster och öppna alla andra dörrar/fönster för att förbättra ventilationen.

7) Välj ett mörkt tält eller ett med ”Room Darkening”-teknik

Mörkfärgade tält blockerar solljus för att göra tältet mörkare

Fördelar:

 1. Blockerar naturligt solljus
 2. Du kan placera tältet var som helst utan att behöva extra skugga.

Nackdelar:

 1. Kräver köp av ett ljusblockerande tält.
 2. Det brukar höja temperaturen i ditt tält.

Vissa tält är designade med ”Room Darkening”-teknik. Detta är bara en fancy term för att använda mörka tyger som minskar ljuset. Alla mörka tygtält kommer att minska mängden ljus som kommer in i ditt tält. Leta efter mörkgröna/blåa tält som naturligt blockerar solljus.

Att välja ett mörkt tält är bra för att blockera solljus, men det absorberar solljus under varma sommardagar. Se till att välja ett välventilerat dubbelväggstält med stora sidoväggar/takpaneler i nät. Detta bör hjälpa till att hålla temperaturen nere på varma morgnar.