Hur man mäter grundvikten för backpacking

Hur man mäter ytvikten på omslagsfotot

Basvikt, en term som beskriver totalvikten på din backpackingutrustning, minus mat och dryck, är ett viktigt mått. Det kan berätta om du har överpackat eller inte och kan hjälpa dig att undvika skador eller trötthet från att bära en last som är för tung för din kroppsvikt.

I den här snabbguiden visar jag dig hur du mäter din grundläggande backpackingvikt och ger några rekommendationer om vad du ska göra med dina resultat!

Vad tar du med i din grundviktsmätning?

Backpacking basvikter inkluderar vanligtvis följande:

  • Sovsystem (sovsäck, liggunderlag, etc.)
  • Tält (tältkropp, stänger och tältduk
  • Matlagningssystem och rätter
  • Första hjälpen-kit, verktyg och annan utrustning
  • kläderna du lägger i ryggsäcken
  • Allt annat som inte är mat, vatten eller bränsle

Så här mäter du din grundvikt med en bagagevåg

Digital bagagevåg för grundläggande viktmätning
Steg 1: Ta en sådan här bagagevåg

Bagagevåg är det överlägset bästa sättet att mäta en ryggsäck (se figur!). De kostar cirka $15 och de är användbara för mycket mer än att bara väga din ryggsäck. Det är så enkelt som att lägga dina saker i ryggsäcken och hänga upp den på vågen. Du kan behöva vänta några sekunder för att få en korrekt avläsning, men det är allt.

Backpacking pack på en bagagevåg
Steg 2: Kasta din ryggsäck, med alla dina saker i, på kroken på bagagevågen.

Det här är bagagevågen jag använder. Det var billigt, det fungerar bra, och… eh… det var billigt! Det är egentligen inget speciellt med den här bagagevågen, men det är ganska mycket poängen. Det gör det otroligt enkelt att mäta din basvikt, och det kommer bara att kosta dig några få dollar. Den kan mäta i pounds, uns, kilogram och gram – ingen enhet lämnas kvar.

Ta bara tag i din ryggsäck, fyll den med föremålen du har inkluderat i din backpacking basvikt och släng den på kroken:

  Björnar i Rocky Mountain National Park? Vad du behöver veta
Viktavläsande bagagevåg
Steg tre: ta en viktmätning. (Den här är inte äkta, naturligtvis, jag kunde aldrig få min basvikt så låg!)

Två sätt att mäta grundvikten med en våg

Vill du inte köpa en bagagevåg? Finns det några andra sätt att väga din ryggsäck exakt?

Det finns två sätt att mäta grundvikten med hjälp av en badrumsvåg, men inget är lika exakt som att använda en bagagevåg. Som sagt, om du inte är intresserad av att bli en riktig ultralätt följare och mäta ner till grammet, är det mer än bra nog att använda en våg.

Det första sättet att mäta med en badrumsvåg är att lägga dina prylar i ryggsäcken och lägga ryggsäcken på ryggen. Kliv sedan på vågen och läs:

Kvinna som använder en badrumsvåg för att mäta backpackingvikt
Att hoppa på vågen är det enklaste sättet att mäta grundvikten, men det är inte det mest exakta.

Väg dig sedan på vågen utan förpackningen och subtrahera sedan den siffran från den första mätningen. Bom – där har du din basvikt!

Det andra sättet att mäta grundvikten med en badrumsvåg är att helt enkelt balansera ryggsäcken på själva vågen:

Backpacking pack sitter på en våg
Det är inte så du ska mäta din basvikt. Det är den icke-rekommenderade, snabba och smutsiga metoden för människor som inte bryr sig om de går ner några kilo.

Detta är det minst exakta sättet att mäta, men så länge du får en bra balans kan du fortfarande få en mätning tillräckligt exakt för att arbeta med:

Läs skala

Är det perfekt? Inte ens i närheten. Faktum är att den är ganska värdelös för saker som ultralätta ryggsäcksmått och beslut om vad som är för tungt. Men om du vill ha en riktigt enkel ”bra/dålig” bedömning av din backpacking basvikt, kommer det (knappt) att få jobbet gjort.

Hur man mäter grundvikten med hjälp av en digital matvåg

Detta är den sista metoden för grundläggande viktmätning, en metod som favoriseras av ultralätta backpackers eftersom den är den mest exakta. Du kan mäta ner till grammet genom att väga varje föremål individuellt på en liten matvåg. Om du redan mäter vikten på ditt kaffe för bästa möjliga kopp, då har du en sådan våg. Om inte är de relativt billiga (vanligtvis under $20) och superhändiga för all slags matlagning.

  Björnbussar: allt du behöver veta
Ultralätt kudde på digital matvåg
Detta är det bästa sättet att få en grundläggande viktmätning som är mycket exakt och användbar. Min våg är inställd på uns för frakt, men gram är mer användbart.

Ta bara varje del av ryggsäcksutrustningen som ingår i din startvikt och fäst den på vågen. Du får ett mycket exakt mått, som du kan skriva ner och lägga till summan.

Sänk din basvikt med en digital våg

Att använda en digital våg är också till stor hjälp för att sänka din basvikt. Du kan enkelt se vilka föremål i din checklista för backpackingutrustning som anstränger dig mest och identifiera de områden där du mest effektivt kan minska din basvikt. Du kan också enkelt jämföra vikten på dina prylar med vikten av nya prylar du letar efter så att du kan göra de bästa möjliga köpen!

Liggunderlag på en digital matvåg

Till exempel, efter att du har bestämt vikten på ditt sovsystem kan det vara så att ditt liggunderlag är alldeles för tungt. Om du har planerat att uppgradera snart, har du nu motiverat en resa till REI! Varje gång du kan övertyga dig själv om att gå till en klädbutik och köpa ny utrustning är en vinst. Du kan enkelt väga alla dina Big 3-ryggsäcksföremål på detta sätt, förutom själva ryggsäcken.

Varför det är viktigt att mäta basvikten

Så varför bry sig om allt det där med att mäta och väga? Basvikt och, i mindre utsträckning, ryggsäcksvikt (den totala vikten av all din utrustning inklusive mat och dryck) kan hjälpa dig på följande sätt:

  • A lättare packvikt innebär att du förbrukar mindre energi på varje mils promenad, vilket gör att du kan gå längre, snabbare och med mindre utmattning.
  • En lättare basvikt innebär att du kan bära mer mat, mer vatten och kanske till och med lite lyx.
  • En ryggsäcksvikt på mellan 10-20 % av din totala kroppsvikt kan hjälpa till att minska stressen på dina knän, vrister och höfter.
  • Du kommer att känna dig självbelåten och överlägsen när du ser andra backpackers bära alldeles för mycket (dina faktiska känslor kan variera).
  Behöver du ett tältfotavtryck?