Hur man mäter draglängden i bågskytte

De flesta bågar är mer justerbara än de verkar. Faktum är att de flesta bågar har en justerbar draglängd, vilket är avståndet från nockpunkten på snöret till greppets hals vid fullt drag.

Om du behöver mäta draglängden på din båge finns det flera olika sätt att göra det. Förutom att låta en kompis mäta längden medan du drar fullt ut, inkluderar några individuella metoder att mäta ditt vingspann och dividera, knappen till bas-metoden och knytnäve till mun-metoden.

Den här artikeln kommer att gå mer in på djupet om hur du använder var och en av dessa metoder för att mäta draglängden, men först kommer vi att diskutera vikten av att förstå vad din draglängd kan göra för dig.

Varför är draglängd viktig?

När du köper en helt ny båge finns det vanligtvis många specifikationer listad på lådan eller i beskrivningen som berättar om inställningarna och funktionerna för fören.

Men dragvikten eller draglängden som tillverkaren sätter upp på din båge kan inte vara rätt för dig.

Dessutom kanske de inte ens är rätt för fören att fungera vid topprestation.

Många bågskyttar, särskilt nybörjare, kanske inte ens är medvetna om att deras båge kan vara draglängd justeras att skjuta på någon annan draglängd än den som var listad.

Och även om det kanske inte är tillverkarens förskyllan, kan ibland draglängden som anges i bågens specifikationer inte ens vara korrekt.

Oavsett båge eller märke är det alltid bäst och rekommenderad att mäta din bågens draglängd själv eftersom mycket av din skytteupplevelse faktiskt är beroende av att ha den optimala draglängden inställd.

Noggrannhet

Precis som praktiskt taget alla andra specifikationer av din båge, draglängden påverkar noggrannheten.

Att välja rätt draglängd är som att välja rätt storlek sko.

Om du går för liten eller för stor, kan du förmodligen fortfarande gå, men oddsen är det det kommer inte se alltför bra ut och kommer sannolikt att orsaka en del smärta.

När det gäller bågskytte, för lång eller för kort draglängd kommer att förstöra din form.

  Fungerar fiskebobber för öring?

Form är en av de viktigaste färdigheterna att lära sig inom bågskytte och är också en av de svåraste sakerna att justera om du har hamnat i dåliga vanor.

Om du skjuter med en draglängd alltså för kort, dina armar kommer förmodligen inte att sträckas ut helt, vilket resulterar i en knäckt form och dåliga utsläpp.

En draglängd alltså för länge är farligt eftersom det kan få dig att göra det dra pilen från stigaren precis innan släpp, ett alltför verkligt scenario som har resulterat i många spetsade händer.

Jag skulle säga att det handlar om sämsta noggrannheten du kan få, förutsatt att ditt mål inte är din egen hand.

Fart

Dra längd kommer också att vara mycket öka eller minska hastigheten på din båge.

Detta är viktigt att förstå eftersom draglängden som din båge är inställd på när du köper den kanske inte vara draglängden som krävs för att uppnå topphastigheten din båge.

Så, om du köpte en båge främst för dess annonserade 343 fot per sekund skotthastighetdu kommer att vilja mäta din draglängd och bekräfta att det är samma längd som användes när tekniker testade bågens topphastighet.

(Tips: standardiserad bågtestning kräver att alla bågars draglängder ställs in på 30 tum när du testar för hastighet, så om din båges draglängd är mindre än 30 tum, får du inte dess högsta hastighet.)

På grund av lagarna för kinetisk energi och momentum kommer en pil flyger alltid snabbare med en längre draglängd.

Mätmetoder

Det kan ha funnits för dig att den mest uppenbara metoden för att mäta din draglängd bara är att dra snöret hela vägen tillbaka och få en vän mät avståndet mellan ditt grepp och strängens nockpunkt.

Ett ännu lättare val vore att bara ta din pilbåge till din lokala proffsbutikdär anställda snabbt kan berätta för dig måttet på din bågens draglängd.

Men om du är som jag måste du känna till fakta själv och se linjalen med dina egna två ögon.

Men bara att veta draglängden som din båge befinner sig på just nu kommer inte att hjälpa dig mycket.

  Hur mycket snö behövs för att åka pulka?

Vad du verkligen behöver veta är vilken längd du ritar ska skjuta med.

För att inte nämna, inte ens professionella anställda är det alltid helt korrekt.

Så, om du har tio minuter kvar och ett måttbandkan du snabbt utföra dessa små tester för att komma fram till ett exakt mått på din bågens draglängd.

Du kan bli förvånad över vad du hittar.

Vingspann

Att använda ditt vingspann för att mäta rätt draglängd för dig är förmodligen det mest populärt sätt att få jobbet gjort, och det finns faktiskt mer än ett sätt att göra det.

Du behöver fortfarande en kompis för att slutföra någon av dessa mätmetoder, så ta tag i en vän, granne eller mormor och gör klart ditt måttband.

Först, sträck ut båda armarna åt sidan som om du är på väg att falla i en snöhög och göra en snöängel.

Låt nu din kompis mäta ditt vingspann från långfinger till långfingeröver bröstet.

Ta sedan det nummer som din kompis slutade med och dividera det med 2,5.

Om du har en fobi för decimaler eller helt enkelt ogillar dem (jag skulle inte skylla på dig) kan du uppnå nästan samma resultat genom att subtrahera 15 från din mätning och dividera sedan med två.

Knappar till basen

Denna mätmetod är mycket lik vingspannsmetoden, men här behöver du bara mäta avståndet mellan mitten av bröstkorgen och slutet av handleden/handflatans början.

Det är allt! Ingen division eller subtraktion att göra här, kontrollera bara ditt måttband, och vilket nummer du än får är ditt optimal draglängd.

näve mot mun

För den här metoden behöver du lite fantasi.

Låtsas att du håller din båge och att du gör det på väg att skjuta den.

Att stå i en 95-graders vinkel från där ditt imaginära mål är, borde du ha ena armen utsträckt precis som det var i knapparna till basposition.

Din andra arms armbågen ska vara upp ovanför motsvarande öra, med handen nära din mun.

  Hur mycket kostar en snöskoterförsäkring?

Håll nu den här positionen och låt din kompis mäta avståndet från toppen av näven (den som håller i det tänkta båggreppet) och din mungipa.

Avståndet som mäts bör vara likvärdig till rätt draglängd för dig.

Det är mycket möjligt att var och en av dessa metoder kan ge lite olika resultat, så det är bäst att göra det Prova varje, spela in resultaten, och medel siffrorna för att få din mest exakta mätning.

För ännu mer exakta avläsningar, se till att dubbelkolla dina mått varje gång.

Här är en ytterligare tips: alltid avrunda nedåt lite, kanske en halv tum eller så för att ta hänsyn till den extra längden du får från vardera änden av din pil.

Välj rätt draglängd för dig

Om du inte kan komma runt att mäta din draglängd med någon av dessa metoder eller inte har en kompis, finns det en allmän riktlinje för vilka draglängder som kan vara bäst för dig baserat på din längd.

Tänk alltid på att dessa är generella och att alla personer som är 5’9″ t.ex. har inte samma vingspann.

Men om du bara vill ha ett ställe att börja, det här bordet ger dig en bra uppfattning om sortimentet du bör titta på:

Höjd Ungefärlig draglängd
4’8″ – 5’0″ 23″ – 24″
5’0″ – 5’4″ 24″ – 25,6″
5’4″ – 5’8″ 25,6 tum – 27,6 tum
5’8″ – 6’0″ 27,6 tum – 28,6 tum
6’0″ – 6’4″ 28,6 tum – 30,6 tum
6’4″ – 6’8″ 30,6 tum – 32 tum

Kom ihåg att om dina personliga mått ställ inte upp med det här diagrammet betyder det inte att du har fel.

Dubbelkolla alla dina mått och, bäst av allt, testa så många olika ritlängder du kan så att du kan välja den som känns bästinte den du fick höra är den bästa.

Med rätt draglängd är du på väg till fullända din bågskytteupplevelse.