Hur man lossar en tät bult utan verktyg

Alla som har arbetat med maskiner vet att ibland kan en bult bli så hårt åtdragen att den inte går att lossa med händerna. Det kan vara mycket frustrerande, speciellt om du inte har några verktyg till hands för att hjälpa dig. Som tur är kan du prova några knep för att lossa den envisa bulten utan att använda några verktyg.

För att lossa en åtdragen bult utan verktyg – måste du först befria bulten från rost och skräp. Efteråt, använd en annan bult med ett fäste för att skapa hävstång och vrid loss problembulten. Vrid sedan bulten med händerna och se till att du har på dig handskar för extra grepp.

Det här inlägget kommer att diskutera de viktigaste stegen för att lossa en tät bult utan verktyg och några ytterligare tips och tricks. Läs vidare för att ta itu med detta vanliga problem utan att sträcka sig efter en verktygslåda.

1. Börja med att befria bulten från rost och skräp

Det första och mest avgörande steget är att använda alla medel som krävs för att rensa bort all rost eller skräp som kan hindra bulten från att vrida sig. Rost och skräp kan göra det nästan omöjligt för bulten att lossna, så det är bäst att ta bort så mycket av det som möjligt innan du försöker vrida bulten.

Här är några snabba och enkla sätt att rensa bort rost och skräp:

  • Använd en stålborste eller sandpapper för att skrubba bort eventuell ytrost manuellt. Det kan tyckas vara mycket jobb, men det kan göra stor skillnad när det gäller att lossa bulten.
  • Applicera WD-40 eller annat smörjmedel för att lossa rost och skräp från bulten. Låt den sitta i några minuter innan du försöker vrida bulten.
  • Använd vinäger eller citronsaft för att lösa upp rostansamlingen på bulten (detta fungerar bäst på mindre bultar). Blötlägg en trasa i vätskan och linda den runt bulten, låt den sitta i minst en timme innan du försöker vrida den.
  • Strö lite bakpulver på bulten och använd en fuktig trasa för att skrubba bort rosten. Bakpulver kommer att fungera som ett milt slipmedel och hjälper till att ta bort envis rostuppbyggnad.
Se även  Varför låter min propantank? 6 möjliga orsaker

Genom att rensa bort all rost eller skräp, ger du dig själv en bättre chans att vrida bulten utan verktyg.

2. Rengör och torka händerna och använd sedan handskar

Efter att ha rensat bort rost och skräp är det viktigt att rengöra och torka händerna innan du vrider på bulten.

Eventuell fukt eller smuts på händerna kan göra att bulten glider, vilket gör det svårare att lossa, så se till att de är så rena och torra som möjligt.

Att bära handskar kan ge dig extra grepp och skydda dina händer. På så sätt kommer du att kunna utöva så mycket tryck som behövs utan att oroa dig för att halka eller skada händerna.

3. Ta tag i bulten med ett bultfäste

Om du har ett bultfäste (även känt som ”bultgrepp”) kan detta vara till stor hjälp för att lossa den åtsittande bulten.

Ett bultfäste har tandade käftar som greppar och vrider bultar och muttrar, vilket ger extra hävstång för att vrida envisa bultar. Att använda ett bultfäste ger dig mer kontroll och styrka när du försöker lossa bulten.

4. Vrid den åtdragna bulten moturs

Efter att ha följt stegen ovan är det dags att ge bulten en bra tur.

Placera din hand eller bultfästet på bulten och börja rotera moturs (till vänster). Applicera ett stadigt, konsekvent tryck medan du vänder dig tills du känner att det börjar lossna.

Om den fortfarande inte viker sig, värm bulten med en fön eller liten ficklampa för att expandera metallen och göra det lättare att vrida. Var försiktig så att du inte överhettar eller skadar bulten eller omgivande material.

5. Få ett bra grepp om bulten och rotera den mer

När bulten börjar lossna är det dags att använda ditt handgrepp för att fortsätta vrida den tills du frigör den från gängan.

Det bästa sättet att få ett bra grepp om en bult är att använda hela din hand. Vira fingrarna runt bultens huvud och håll hårt.

Om du har problem med att få ett bra grepp, försök att använda en trasa eller trasa för extra grepp och hävstångseffekt.

Se även  Varför fryser maten i baksidan av mitt kylskåp? 6 möjliga orsaker

Fortsätt att rotera bulten moturs tills den är helt lossad och du kan enkelt ta bort den.

6. Ring en professionell vid behov

Om du har följt alla ovanstående steg och bulten fortfarande är åtdragen, är det dags att ringa in en professionell. En kvalificerad tekniker kommer att ha de verktyg och expertis som behövs för att säkert lossa bulten utan att skada din utrustning.

Dessutom, om du hittar bulten i ett svårtillgängligt område, är det bäst att lämna jobbet till någon med rätt verktyg och utbildning.

På så sätt kan du undvika olyckor eller skador om du försöker lossa bulten på egen hand.

Tips och tricks för att förhindra åtsittande bultar i framtiden

Nu när du vet hur man lossar en åtdragen bult utan verktyg är det bäst att vidta förebyggande åtgärder för att undvika åtsittande bultar i framtiden. På så sätt behöver du inte gå igenom besväret med att försöka lossa dem.

Här är några tips och tricks för att förhindra att dina bultar blir för hårt åtdragna:

Undvik att dra åt bultarna för hårt

När du arbetar med ett projekt som kräver bultar kan det vara frestande att dra åt dem för att hålla bitarna säkra. Det kan dock orsaka fler problem än det löser.

Överdragning kan göra det svårare att ta bort bultarna senare, eller ta bort gängorna, vilket gör det omöjligt att få en tät passform. Dessutom kan överdragning sätta onödig belastning på materialen, vilket leder till brott.

Därför är det viktigt att vara försiktig när du drar åt bultarna och att stanna när de sitter åtsittande. Att göra det kanske inte verkar lika säkert som att dra åt för mycket, men det kommer att förlänga livslängden på bultarna och göra dem lättare att arbeta med i framtiden.

Smörj regelbundet bultarna för att förhindra rostbildning

Rost är ett av de vanligaste problemen när det kommer till metallbultar. Över tid, rost kan göra att bultarna fastnar och svåra att lossa. Det kan vara ett betydande problem om du behöver ta bort bultarna av någon anledning.

Det bästa sättet att förhindra detta problem är att smörja dina bultar med en rostskyddsprodukt. Det hjälper till att hålla bultarna rörliga fritt – och undvika rostuppbyggnad. Inspektera bultarna regelbundet.

Se även  Hur mycket väger en full/tom propantank?

Förutom att smörja bultarna är det viktigt att regelbundet inspektera dem för eventuella tecken på slitage. Leta efter sprickor eller skador på själva bulten och det omgivande området. Om du märker några problem, byt ut bultarna omedelbart för att förhindra ytterligare skador och potentiella problem med att lossna i framtiden.

I allmänhet är här några tecken på att det kan vara dags att göra det byt ut yvåra bultar:

  • Bulthuvudet är avskalat eller skadat.
  • Bulten sitter inte ordentligt.
  • Det finns överdriven rost eller korrosion på bulten.

Regelbunden smörjning och inspektion dina bultar kan förhindra åtdragning och säkerställa att de fortsätter att fungera korrekt. Som ett resultat kommer du inte behöva ta itu med frustrationen av att försöka lossa dem i framtiden.

Om du behöver ett effektivt sätt att skydda dina bultar från rost och slitage, försök att använda WD-40 Specialist rostborttagare blötläggning (Amazon). Det är en snabbverkande rostpenetrant som hjälper till att lossa rostiga bultar och muttrar på så lite som 15 minuter. Dessutom är den säker att använda på metallytor och skadar inte färg, plast eller gummi, vilket gör den till en mångsidig produkt för alla dina rostborttagningsbehov.

Se till att skruvdragningstekniken är korrekt

Förutom att undvika överdragning och regelbundet ta hand om dina bultar, är det också viktigt att se till att du använder rätt teknik för att dra åt dem. Var särskilt uppmärksam på riktning i vilken du vrider bulten.

Vänd dem medurs (till höger) vid åtdragning är de flesta bultar bäst. Det säkerställer att du inte skadar bulten eller omgivande material.

Här är en snabb video som kan vara användbar om du behöver en primer för korrekt skruvdragning med en momentnyckel:

Slutsats

Med dessa tips bör du kunna lossa även de mest envisa av bultar utan att ta till verktyg. Naturligtvis, om ingen av dessa metoder fungerar, är det dags att bryta ut de stora kanonerna – skiftnycklar, spärrar och hylsor!

Men med korrekt skötsel och underhåll av dina bultar bör du kunna undvika åtsittande bultar helt och hållet. Lycka till med att skruva av!

Lämna en kommentar