Hur man läker och förhindrar skav i rumpan

Skav i rumpan: Vi har alla upplevt smärtan av skav i rumpan, men knappt någon pratar om det. Skav i rumpan är en allvarlig realitet för många idrottare och friluftsentusiaster under sommarmånaderna. Att ignorera skav kan leda till en smärtsam, klibbig, obekväm upplevelse och potentiell infektion om den inte behandlas. Lid inte i det tysta när det finns ett enkelt sätt att bota och förhindra skav i rumpan.

Hur man botar och förhindrar skav i rumpan.

Vad orsakar rumpa skav?

Skavning kan vara ett oerhört smärtsamt problem som många upplever. Rumskav är ett vanligt problem som kan uppstå när huden skaver mot huden. Detta kan hända när du går, springer, tränar i värmen eller bara sätter dig ner en varm dag. Det finns många saker som kan orsaka skav i rumpan, inklusive åtsittande kläder, svett/fukt och kroppsoljor, brist på smörjning och vanliga hudåkommor som eksem.

Om du upplever skav i rumpan finns det några saker du kan göra för att förhindra att det händer igen. Nyckeln till att förebygga och läka skav i rumpan är att minska fuktuppbyggnad, ta bort löst sittande kläder och applicera smörjande salvor för att skapa en barriär på din hud. Jag kommer att förklara hur man botar/förhindrar skinkan skav nedan, men låt oss ta en titt på de vanligaste symtomen på skinkan skav.

Biverkningar och symtom på rumpskavning

Rumpskavning kallas vanligen för ”aprumpa”, vilket hänvisar till de röda svullna körtlarna på en apa eller babians rumpa. Aprumpa är ett av de vanligaste symtomen på rumpa skav. När människor lider av skav i skinkorna kan det orsaka en röd, svullen, öm fläck på huden som liknar en apas knallröda irriterade rumpa (därav namnet ”Aprumpa”).

Min rumpa har aldrig varit så inflammerad (även under mina värsta dagar), men skav är ett vanligt problem som många upplever under sommaren. Detta tillstånd kan orsakas av många saker, inklusive åtsittande kläder, överdriven svettning och hudirriterande ämnen. Det är inte svårt att veta om du har skav eller inte, leta bara efter några vanliga symtom.

Vanliga tecken på rumpa skav

 • Rodnad mellan kinderna och skinkorna
 • Ständig tjatande/bultande smärta i och runt rumpan
 • Värmeutslag: Kliande och smärtsamma knölar eller utslag på skinkorna
 • Svullnad och ömhet på huden
 • Hot spots och rå lätt glänsande hud

Tyvärr är rumpskavning sällsynt när man bygger upp till en promenad, löpning, cykeltur, etc. Det kommer att uppstå mil från din bil, vilket innebär att det är nästan omöjligt att stoppa och åtgärda skavproblem omedelbart. Det finns sätt att tillfälligt minska smärtan, men det är svårt att helt eliminera skav när det väl börjar.

Att hitta sätt att förhindra skav från att inträffa i första hand är nyckeln till att eliminera skavsmärta. När friktionen börjar är det bäst att gå tillbaka till din bil, hem eller campingplats för att ge din hud tid att läka. Det är inte alltid möjligt, men att fortsätta gå, springa etc. kommer bara att göra saken värre.

Det finns sätt att minimera irritation om du upplever nötande öron, men du måste fortfarande ta bort källan till irritationen. Skavning kan snabbt bli dålig om du inte kan åtgärda problemet. Det kommer att bli mer och mer irriterat, vilket leder till allvarligt smärtsamma biverkningar. I svåra fall kan skavd hud variera från små röda utslag till en blodig röra med blåsor. Skavning kan till och med leda till en infektion som i extrema fall kan kräva omfattande behandling och långa återhämtningstider.

Vanliga abrasiva områden

Har du någonsin haft de dagar då dina kläder skaver mot huden på alla fel ställen? I så fall kan du uppleva skav. Skavning är ett vanligt problem som kan uppstå i vilken del av kroppen som helst där huden skaver mot hud eller kläder.

  Behöver du slå upp ett tält under ett träd?

Även om den här artikeln enbart fokuserar på skinkorna, kan vilken del av kroppen som helst skava. Skavning uppstår vanligtvis i följande delar av kroppen:

 • Nacke och axlar: Om du lider av skav i nacke och axlar beror på din klädsel och utrustning. Remmar på sportbehåar, baddräkter, ryggsäckar och alla typer av åtsittande remmar kan orsaka skav i nacke och axlar.
 • Armhålor och armhålor: Skav under armhålor och armhålor är vanligt med tajta kli och illasittande T-shirts som inte andas. Välj fuktavledande tekniska atletiska tyger för att minska risken för armhålor. En välsittande atletisk skjorta och antiperspirant bör eliminera de flesta problem med underarmsfriktion.
 • Bröstvårtor och underbyst: Skav på bröstvårtan är vanligast hos löpare, men det kan hända alla som tränar i varmt väder. Det orsakas av att dina bröstvårtor och bröst gnuggar mot tyget på din skjorta. En sport-bh och en välsittande sporttröja ska hjälpa till att förhindra detta. Du kan också behöva använda smörjkrämer och bandage under långdistanslöpning/promenader.
 • Midja: Värmeutslag och skav är mycket vanliga runt midjan. Detta orsakas vanligtvis av att man tränar i jeans- eller bomullskläder som absorberar fukt. Välj fuktavledande vandringsbyxor eller syntetshorts om du lider av skav i midjan.
 • Ljumsken och insidan av låren: Massiva inre lår är utmärkta fastigheter för skavproblem. Bomullsunderkläder (absorberar fukt) är den vanligaste orsaken, men viktökning spelar också roll vid skav på insidan av låret. Merinoullsunderkläder (jag gillar Smartwool) är den bästa lösningen, men du kan även ha syntetunderkläder med långa ben.
 • Fötter: Skav/blåsor på fötterna är ett vanligt problem för långdistansvandrare och löpare. Detta orsakas vanligtvis av svettproblem och kan botas genom att bära merinoullstrumpor och använda smörjmedel för att förhindra blåsor (Hikegoo).

Hur man förhindrar skav i rumpan

Det finns flera sätt att förebygga och behandla rumpskada. Att bära löst sittande fukttransporterande kläder och använda en barriärkräm eller balsam är två av de mest effektiva metoderna. Tyvärr fungerar inte det som fungerar för en person för alla. Behandlingsmetoderna på den här listan kommer att hjälpa, men du måste prova några olika metoder för att se vad som fungerar för dig.

1) Bär fuktavledande tyger för att förhindra skav i rumpan

Bär fuktavledande tyger för att förhindra skav på skinkorna

Hatar känslan av svettig, skavd hud efter en lång dag av sommarträning? I så fall är du inte ensam. Många upplever skav i rumpan under sommarmånaderna när vädret är varmt och fuktigt.

Men det finns hopp! Du kan undvika detta obekväma problem genom att bära fuktavledande tyger. Att bära fuktavledande kläder bör vara din första försvarslinje mot skav.

Vad betyder fuktavledande tyg?

Bär aldrig bomull! Bomull är ökänt för att absorbera fukt och ta evigheter att torka. Att bära bomullsunderkläder och jeans är ett säkert sätt att skava skinkorna på sommaren.

Dessa tyger är designade för att transportera bort svett och fukt från din hud och hålla dig sval och torr. Alla typer av syntetiska tekniska tyger gjorda av en blandning av nylon och polyester kommer att fungera. Merinoull är ett mycket bättre val om du har råd med premiumprislappen.

Jag bär alltid underkläder i merinoull (Jag gillar Smartwool) och syntetiska vandringsbyxor när jag ska vandra eller campa på sommaren. Merinoull torkar snabbt och kan absorbera 35 % av sin vikt i vatten utan att kännas blöt. Syntetiska tyger torkar också snabbt, men känns blöta med lite fukt.

Så nästa gång du planerar en utomhusaktivitet eller går till gymmet, se till att ta med dig några fuktavledande kläder. Du kommer att vara glad att du gjorde det!

  Vilka är delarna av en vandringsryggsäck?

2) Applicera petroleumbaserade fuktgivande glidmedel före/under fysisk aktivitet

Petroleumbaserade slipande smörjmedel minskar friktionen

Använd petroleumbaserade smörjkrämer för att förhindra skav innan det uppstår. Petroleumsmörjmedel håller din hud återfuktad och skapar en hal barriär för att minska mängden friktion du upplever mellan din hud/kläder.

Petroleumbaserade smörjmedel bör appliceras innan slipningen börjar för att undvika irritation. Du bör byta till en zinkoxidkräm (Jag gillar Destin) så snart slipningen påbörjas. Jag ska prata mer om zinkoxidkrämer nedan, men de är bättre på att behandla hudirritation när den väl börjar.

Jag använder en kombination av HikeGoo och Kroppsglidning för att hantera nötningsproblem. Bodyglide är mycket lättare att applicera, men det ser ut som en bit deodorant. Det är bra om du bara använder det för att gnugga rumpan, men jag gillar inte att gnugga något mellan rumpan och sedan använda det på resten av kroppen.

Jag använder allt jag har i en nödsituation, men jag gillar att bära en liten tub Hikegoo att använda på insidan av låren och rumpan. En liten 5,5 oz flaska kommer att hålla dig väldigt länge om det är det enda stället du applicerar den.

Chamois Cream är ett annat populärt val

Chamois Cream Buttr

Gemsskrämer är extremt populära i cykelsamhällena. jag har använt Chamois Butt’r i flera år och det hjälper verkligen. Detta är ett bra alternativ till petroleumbaserade krämer om du inte gillar den hala känslan av petroleumbaserade produkter.

Jag tror inte att de är så bra på att förhindra skav, men det kommer genast att förbättra komforten. Det är en slags hybrid mellan petroleumbaserade produkter och blöjutslagskrämer. Sämskskrädde hjälper till med allt, men det är inte lika bra som att använda en kombination av petroleum- och zinkoxidbaserade produkter.

Vad sägs om anti-skavpulver?

Anti Monkey Butt Chafing Powder

Antiskavpulver kan också hjälpa, men de är väldigt svåra att applicera. Anti Monkey Butt Powder är överlägset mest populärt, men det är verkligen svårt att applicera. Du måste i princip klä av dig, hälla ett gäng av det på handen och slänga det i rumpan.

Pulvret kommer överallt och det är nästan omöjligt att applicera utomhus. De hjälper till att minska fukt, men jag rekommenderar att du går med petroleumsmörjmedel eller zinkoxidkräm. Pulver är bättre än ingenting, men de är irriterande att använda så jag skulle försöka undvika dem.

3) Applicera zinkoxidkräm så snart friktion uppstår

Zinkoxidbaserade krämer minskar risken för skavning

Varje förälder borde ha en tub med blöjutslagskräm någonstans i sitt medicinskåp. Jag har alltid med mig en liten tub Att resa sig i min packning för att hjälpa till med skavproblem på långa vandringar. Petroleumbaserade produkter är bättre för att förhindra skav, men inget slår den lättnad du får av zinkoxidbaserade krämer.

Zinkoxid är den aktiva ingrediensen i de flesta blöjutslagsprodukter. Det är vanligtvis en 40% koncentration som du applicerar på utslagen under hela dagen. Jag föredrar Desitin eftersom det är lätt att ta bort de vita resterna från fingrarna, men vilken typ av blöjutslagskräm som helst fungerar.

Zinkoxidkrämer lugnar och skyddar din hud omedelbart och minskar extra fuktuppbyggnad. Allt som behövs är ett tunt lager kräm på det drabbade området för att behandla och förhindra ytterligare irritation. Var noga med att applicera krämen igen var eller varannan timme för att hålla jämna steg med resultatet.

4) Bär åtsittande kläder som är bekväma

Åtsittande kläder minskar friktionen som orsakar skav.

Det finns en anledning till att långdistanslöpare och löpare bär formsydda kompressionstyger. Det förhindrar helt att deras kläder skaver och irriterar huden. Jag är inget fan av åtsittande tyger, men det betyder inte att du måste ha löst sittande kläder.

Lösa kläder gör att svett och andra kroppsvätskor samlas upp och leder till mer obehag. Du vill att dina kläder ska sitta tätt, men inte så tajta att det orsakar smärta eller skav. Åtsittande kläder är mindre benägna att röra sig medan du tränar, vilket minskar friktionen mellan låren.

  Vad används det gröna ljuset till på ficklampor och strålkastare?

Stoppa inte in din skjorta i byxorna: Stoppa aldrig in bakstycket på din skjorta i byxorna när du tränar på sommaren. Att stoppa in byxorna är en allmän rekommendation för att undvika fästingar, men det orsakar ytterligare irritation och ökar svettuppbyggnaden.

5) Håll dina skinkor rena och torra

Håll dina skinkor rena med babyservetter

De flesta av mina skavproblem försvann när jag började städa mig själv med en bidé, men det är svårt att göra när man campar mitt i ingenstans. Försök att göra i ordning dig när du använder badrummet.

Jag rekommenderar att ta med babyservetter om du upplever skav regelbundet. Babyservetter tar bort avföring, bakterier, svett och kroppsoljor. Torka av dig med babyservetter när du använder badrummet och använd dem med några timmars mellanrum när du tränar.

Glöm inte att applicera anti-nötande kräm igen efter att du torkat av dig! Vissa krämer är mer motståndskraftiga än andra, men det är bättre att förebygga än att bota.


Andra tips för att förhindra skav i rumpan

Förutom att bära fuktavledande tyger och använda anti-skavprodukter, finns det vissa ändringar du kan göra för att minska sannolikheten för skavning.

 • Planera din outfit efter vädret: Detta bör bidra till att minska överdriven svettning. Jag är alltid försiktig när jag planerar min vandringsoutfit. Oavsett vad den förväntade temperaturen är, använd fuktavledande tekniska tyger och undvik att bära bomull som absorberar fukt.
 • Raka dig inte mellan skinkorna: Det kan verka som att rakning av rumpan minskar friktionen, men det kan göra mer skada än nytta. Ditt hår bildar en kudde mellan din hud och kläder. Och nyklippt hår kommer att vara som små spikar som skaver mellan dina skinkor.
 • Håll din hud återfuktad med fuktkrämer: Använd fuktgivande krämer för att minska risken för torr hud som kan leda till irritation.
 • Ta av våta kläder snabbt: Bär fuktavledande tyger som torkar snabbt och ta av våta kläder innan det orsakar problem. Våta kläder gör skav mycket värre, och det är en grogrund för bakterier.

Behandla benskavning

Det mesta av den här artikeln har handlat om att förebygga skav, men vad händer om din hud redan skaver? Oroa dig inte! Du kan enkelt behandla skav i rumpan genom att följa några enkla knep. Det är svårt att förhindra ytterligare friktion utan att stoppa aktiviteten som orsakar det, men du kan minska påverkan med följande tips.

 1. Stoppa aktiviteten som orsakade skav: Detta kommer inte alltid att vara möjligt, men försök att stoppa aktiviteten som orsakar hudirritation. Om du inte kan sluta träna, rengör området och applicera krämer för att förhindra skav.
 2. Tvätta rumpan med tvål och vatten: Rengör din rumpa noggrant med tvål och vatten. Det kommer med största sannolikhet att vara irritabelt, så försök att vara försiktig. Klappa området torrt för att förhindra ytterligare irritation.
 3. Applicera blöjutslagskräm: Applicera en zinkoxidbaserad blöjutslagskräm för att förhindra ytterligare irritation. Det bör omedelbart hjälpa till att lugna det drabbade området och återfukta din hud.
 4. Bär lösa kläder som andas: Du vill fortfarande ha åtsittande kläder när du tränar, men bär lösa kläder som andas medan du försöker ge huden en paus.
 5. Vila: Vila är det absolut bästa botemedlet mot skavd hud. Försök att inte stå på fötterna i några dagar för att förhindra ytterligare irritation på huden. Använd en kombination av petroleumbaserade och zinkoxidslipmedel om du måste träna de närmaste dagarna.