Hur man kopplar en campingspis till en 20 punds propantank

En campingspis kan verkligen slita igenom de där små gröna 1 pund propantankarna. Jag har bränt ut fler bärbara propantankar än jag kan räkna. Skulle det inte vara trevligt att använda en fullstor propantank med din campingspis? Du sparar mycket pengar och behöver inte byta tank när du lagar mat för en stor grupp. Det är enkelt att ansluta en vanlig propantank till din lägereld, eftersom allt du behöver är en billig adapterslang som inte bör kosta mer än $20.

Hur kopplar man en campingkamin till en stor propantank? Campingkaminer är utformade för att ansluta direkt till bärbara propantankar, men du kan enkelt ansluta en stor propantank med hjälp av en högtrycksslang och adapter. Köp en högtrycksslang med en hankontakt (som minitanken) för att skruva in din spis i ena änden och en typ-1 honkontakt för att fästa på tanken i den andra änden. Se bara till att slangen har ett högt tryck så att den säkert kan kopplas till en stor tank.

Du kommer att bli förvånad över hur lätt det är att ställa in din campingspis med en stor propantank. Allt du behöver göra är att skruva en adapterslang på 20-25 USD på din spis och fästa den på din vanliga propantank. Det tar mindre än en minut efter att du tagit upp din adapterslang. Så vad behöver jag för att driva min campingkamin från en vanlig propantank?

Kan du koppla upp en campingspis till en stor propantank?

Som jag nämnde ovan är det ganska enkelt att koppla upp en stor propantank till din campingspis. Allt du behöver är en högtryckspropanslang med en 1lb till 20lb adapter i varje ände. Du kan få en slang på 1 till 20 lb med en adapter i varje ände i de flesta hemförbättringsbutiker (Home Depot, Lowes, etc.).

Jag rekommenderar starkt det rostfria stålet GasOne 1lb till 20lb adapter (på Amazon). Du kan spara några dollar genom att köpa den gummerade versionen, men det är en skillnad på 1-2 dollar och jag föredrar utseendet i rostfritt stål. Det är samma adapterslang som de säljer på Home Depot och Lowes. Den har högkvalitativa anslutningar och bör inte läcka som några av de billigare kinesiska No-Brand-alternativen du ser på Amazon.

Personligen tycker jag att 5ft-slangen är den perfekta längden för en campingspis. Den är tillräckligt lång för att nå ner från ett bord eller bakluckan på min lastbil, och tillräckligt kort för att inte vara i vägen. En längre slang på 2,5 till 3 meter kan inte göra någon skada, men den är dyrare och kan komma i vägen.

Jag hade en 12 fot slang som jag köpte till min bärbara ogräsbrännare som jag skulle använda med min spis, men någon verkade alltid snubbla över den. Den lindade sig runt mina ben eller fastnade i hunden och kaminen ramlade ner. Att byta till en kortare 1,5 meters slang löste det problemet direkt.

Hur kopplar man en stor propantank till en campingkamin?

20lb propantank på räcke

Att ansluta en propantank till din campingspis är en ganska enkel process. Se bara till att din campingspis har en intern regulator, eftersom vissa av de kompakta backpacking spisarna inte använder den. Du kan alltid lägga till en regulator, men du skulle förmodligen inte vilja använda en 20lb tank med en ryggsäckskamin ändå. Så hur ansluter du tanken?

  1. Placera campingspisen på en plan yta där du planerar att laga mat. En lastbilsbaklucka, fällbart bord eller picknickbord är den perfekta höjden. Se till att det finns tillräckligt med utrymme för slangen att nå din propantank.
  2. Öppna din campingspis för att göra den klar och vrid alla vred till avstängt läge. Du vill inte råka läcka propan eftersom knopparna var öppna.
  3. Ta bort den gamla 1 pund propan tanken från din grill. Släng det inte, för du kan alltid fylla på tanken med full tank och propanadapter.
  4. Se till att propantanken är helt förseglad och ta bort alla lock som gör det svårt att tända pilotljuset.
  5. Börja med att skruva på hanänden på din 1lb till 20lb adapter på campingspisen. När det är gjort kan du ansluta honänden till propantanken. Hanänden roterar inte, så du måste installera den i kaminen först. Du bör vända din propantank flera gånger för att varva upp den snurrande slangen om du sätter på honänden först.
  6. Öppna propantanken och tryck långsamt på lägerspisen. Försök att lyssna och lukta efter en propanläcka. Om det finns en läcka, sätt igen tanken och börja kontrollera att temperaturvredarna på spisen är stängda. Därifrån måste du dra åt slangadaptern och kontrollera att packningarna är intakta.
  7. Vid det här laget är det dags att tända brännarna. Vissa spisar har en tryckknappständare, men du kan behöva tändstickor eller en tändare. Öppna temperaturvredet för lågt för att släppa ut propan och använd tändaren eller tändare/tändstickor för att tända brännaren. Du ska se lågor och kunna använda spisen.
  8. När du är klar med matlagningen, glöm inte att stänga av propantanken. Detta kommer att tappa trycket i värmaren och förlänga livslängden på den interna regulatorn. Det är inte helt nödvändigt om du vill hålla tanken kopplad till kaminen, men det är en god vana att komma in i.
  Hur man använder en brandstartslogg

Vad mer behöver jag för att ansluta min campingspis till en stor tank?

GasOne Propane 1lb till 20lb adapter

Förutom slangadaptern borde du egentligen inte behöva något annat. Regulatorer är vanligtvis inte nödvändiga eftersom de nästan alltid är inbyggda i kaminen, och allt annat du behöver, såsom O-ringar, bör följa med adaptern. Några av de kompakta propankaminerna för backpacking (MSR fickraket) använd inte regulatorer, men jag kan inte föreställa mig en tid då du skulle behöva köra en fullstor propantank med en backpacking spis.

Vissa människor hävdar att en 20 pund högtryckstank så småningom kommer att skada en campingspis inre lågtrycksregulator, men jag känner inte någon som har haft det problemet. Faktum är att jag bestämde mig för att kontakta Coleman, Camp Chef, Gas One och några andra företag som tillverkar bärbara campingkök.

De sa alla en variant av detta uttalande: ”En 1 pund flaska är en lågtryckscylinder och en 20 pund flaska är högtryck, men marginalen är inom säkerhetsgränserna för den interna regulatorn”. Så du borde inte ha några problem med att använda en tank på 20lb eller mindre med din campingspis. Större 30lb eller 40lb tankar använder högre tryck och kan med tiden skada den interna regulatorn, men vid tillfällig användning bör detta inte vara ett problem.

Minipropantankar och normala 15lb eller 20lb propantankar använder båda hangängor för att ansluta enheter, men de har gängor av olika storlek. Så du behöver en högtryckspropanslang med en adapter för att konvertera den större propantankgängan till den mindre gängan på din campingspis.

Självklart behöver du också en propantank, campingspis och någon form av tändare (vanligtvis inbyggd), men du bör kunna ansluta den till din kamin med bara adapterslangen. Jag skulle inte bry mig om de billiga kinesiska ormarna du ser på Amazon. Gå med en kvalitetsslang som GasOne-adaptern och du borde inte ha några problem.

Jag har använt min GasOne slangadapter i flera år och har inte haft några läckor. Den ser fortfarande ut och fungerar som den dagen jag köpte den på Home Depot. Jag använder den på sommaren med min kamin och den går på min campingspis (Herr uppvärmning) på vintern. Det drar verkligen ner på kostnaderna för att köpa nya tankar för £1.

  Kan du mikrovåga en Nalgene vattenflaska?

Behöver jag en styrenhet till min värmare?

regulator för propantank

Vissa slangadaptrar har regulatorer inbyggda i slangen. De kommer inte att skada, men de är verkligen inte nödvändiga på en campingspis med en vanlig 15-20 pund tank. Tänk på det en sekund. Har en 1 punds propantank en regulator om du skruvar fast den direkt på spisen? Nej, bara skruva så fungerar det.

Alla propanapparater kräver regulatorer, men nästan allt som är utformat för att köras från 1lb propantankar har redan en regulator inbyggd i enheten. Det är vanligtvis den del som är fäst vid spisen som du skruvar in 1lb propantanken eller slangadaptern i. Du behöver alltså inte köpa en separat regulator till en campingkamin.

Den enda gången du behöver en ny regulator är om den interna regulatorn har gått sönder på spisen eller om du använder en överdimensionerad tank. De flesta adaptrar är endast lämpliga för användning med en 20lb propantank eftersom det är ett ganska lågtryckssystem. Att gå med en större 30 eller 40 lb tank kommer att öka trycket och kan få din värmares interna regulator att sluta fungera korrekt.

Jag tvivlar på att det skulle hända direkt, men man vill inte belasta spisen i onödan. De är designade för att användas med 1 punds propantankar och klarar det extra trycket av en 20 punds tank, men jag skulle inte bli större. Att spendera de extra $5-10 på en regulator kommer att sänka trycket så att du inte hamnar i problem.

Behöver iO verkligen en stor propantank med campingkamin? Behöver du verkligen en stor propantank med campingkamin?

Vilken storlek tank ska jag använda? Kan jag använda propantankar av alla storlekar?

Det finns många olika propantankar att välja mellan, allt från små 1 pund tankar till massiva 500+ gallon tankar som du skulle använda för att värma ett hus. Tekniskt sett kan du ansluta alla dessa tankar till din spis, men du ber om problem.

Gå med en standard 15 lb eller 20 lb propantank så att du inte behöver oroa dig för tryckproblem. Du kan använda en separat tryckregulator för att köra en större tank, men det finns en punkt där det blir irriterande att bära en stor tank.

Behöver du verkligen en stor propantank med campingkamin? Det gör jag absolut inte! Låt oss räkna ut. Min Coleman camping spis brinner genom 1 pint propan per timme (8 pints per gallon), och det finns 4,6 liter propan i en 20 pund tank.

Så du kan köra din gasolspis kontinuerligt i nästan 37 timmar med alla brännare på högsta inställning utan att ta slut på propangas. Att stänga av en av brännarna eller sänka temperaturen skulle förlänga den med några dagar till. Det är mer än tillräckligt för att ta dig igenom en flerveckors bakluckefest, BBQ eller campingtur. Jag kan inte komma på en tid då jag har varit tvungen att köra en grill i mer än 1-2 timmar åt gången.

Dessutom väger en 20-punds tank nästan 40 pounds när den är full. Jag skulle inte ens tänka på att släpa runt en 30 eller 40 lb tank och använda den med en bärbar värmare. Det skulle kunna fungera med en permanent installation, men att bära cirka 50-70 lbs låter inte tilltalande och du skulle behöva använda en separat regulator också.

Är det skillnad på att ansluta en 1lb och 20lb tank?

Det borde inte vara någon stor skillnad mellan att koppla upp en 1 punds tank och en 20 punds tank. Slangadaptern löser alla anslutningsproblem och den interna regulatorn klarar trycket från en 20lb tank. Istället för att skruva på 1-pundstanken, kör hanänden av din slang till värmaren och anslut honänden till din 20-pundstank.

  Hur man använder en batteridriven tältvärmare

Kom ihåg att slå på din propantank i början och stänga av den när du är klar med matlagningen. Du vill inte ha det konstanta trycket på den interna regulatorn. Du kan justera flödet lite genom att justera vredet på toppen av din tank och finjustera justeringen med brännarrattarna.

Att ta loss tanken är inte annorlunda än med en transporttank. Täpp bara på tanken och skruva loss den från slangen. Det finns inget sätt att ta bort trycket i ledningarna, så en liten mängd propan kan finnas kvar i slangen. Du kan bränna den i kaminens brännare eller låta den rinna av naturligt.

Några andra relaterade frågor

1) Hur länge håller en 20 punds propantank i en campingkök?

En 20 lb propantank rymmer cirka 4,6 liter propan och det finns 8 pints i en gallon. Spisar brinner genom 1/2 pint propan per timme på en enda brännare inställd för högt. Så en campingspis med dubbla brännare, som de flesta använder, brinner genom 1 pint propan per timme vid maximala inställningar. Du bör få cirka 37 timmars tillagningstid med en dubbelbrännare eller 74 timmar med en enkelbrännare.

Kom ihåg att tanken på 20 pund går genom en lågtrycksregulator på din campingspis. Du kommer inte i närheten av dessa tider med en vanlig grill eller en stor spis med högtrycksregulator från en 20lb tank.

2) Hur länge håller en 1 punds tank i en campingkök?

Ett pund engångstankar rymmer 2 liter propan, så det är lätt att räkna ut. De flesta kaminer går på högvarv varje timme genom cirka 1/2 liter propan per brännare. Så en spis med 1 brännare håller i 4 timmar på hög nivå och en spis med 2 lågor håller i 2 timmar på hög nivå.

Observera att jag ger en minimiuppskattning eftersom den beräknades med brännarna på hög. Du kan förlänga tiden genom att stänga av en brännare eller sänka temperaturinställningen.

3) Kan jag använda en 20lb propantank för att fylla på mina engångstankar?

Ja, du kan fylla på 1lb engångsflaskor med en vanlig 20lb tank. Du måste bara köp en påfyllningsadapter som ska anslutas till tanken. Skruva fast påfyllningsadaptern på din 20lb-tank. Installera 1lb engångstanken på änden av påfyllningsadaptern och öppna ventilen på din fulla tank.

Påfyllningsadaptern har en avstängningsventil så att den automatiskt stängs av när dina engångstankar är fulla. Efter en minut eller 2, lock av din tank och ta bort adaptern och 1 pund flaska. Du borde vara bra att gå!

4) Spelar det någon roll om min kamin har en lågtrycksregulator?

Vanliga propantankar står under högt tryck, men det borde inte spela någon roll om din kamin har en lågtrycksregulator. Regulatorn är utformad för att hantera högre tryck än en 1 punds tank. Det kan göra att regulatorn misslyckas i förtid vid långvarig användning, men du kan byta ut regulatorn för mindre än $10 eller lägga till en billig $5 regulator till tanken för att lösa problemet.

5) Vad sägs om att använda större 30lb eller 40lb tankar?

De flesta campingkök är utformade för att klara trycket i en 20 punds tank. Större 30 eller 40 lb tankar är inställda på ett högre tryck, så de faller utanför säkerhetsklassificeringen för en lågtrycksregulator. Du kan säkert använda en större tank då och då, men jag skulle inte pröva lyckan med regelbunden användning.