Hur man köper rätt hockeyklubba: Den kompletta guiden

Rätt landhockeyklubba kan vara skillnaden mellan enkel, nästan enkel hantering och att missa ett skott eftersom din klubba är för tung. Hur väljer du en pinne för att ta ditt landhockeyspel till nästa nivå?

Här är några tips för att köpa rätt landhockeyklubba:

 • Välj en sticka som matchar din erfarenhetsnivå
 • Välj ett hållbart material
 • Tänk på designen av båge och tå
 • Mät din längd och använd en sticka som är lämplig
 • Undvik pinnar som är för tunga

Det här inlägget kommer att göra det enkelt att köpa en landhockeyklubba, även om detta blir din första. Framöver kommer vi att prata om material för landhockeyklubbor, hur egenskaperna hos en landhockeyklubba skiljer sig åt beroende på kompetensnivå och var din längd konfigureras i det hela.

Låt oss börja!

Landhockeyklubbor efter erfarenhetsnivå

Är du helt ny inom landhockey eller har du spelat flera säsonger redan? En av övervägandena när du väljer en landhockeyklubba är din erfarenhetsnivå.

Snälla låtsas inte att du är mer avancerad inom landhockey än vad du är för närvarande. Du gör bara dig själv en björntjänst, lita på oss. Köp heller inte en pinne för hur du hoppas spela nästa säsong eller sex månader från nu. Istället behöver du en pinne som stödjer din färdighetsnivå just här, just nu.

Det varierar beroende på tillverkare, men landhockeyklubbor som är kategoriserade efter erfarenhetsnivå är vanligtvis i en av fyra klasser: nybörjare, medel, expert och elit. Låt oss ta en närmare titt på skillnaderna mellan dessa pinnar nu.

Nybörjare

En nybörjarvänlig klubba hjälper dig att lära dig grunderna i landhockey. Dessa pinnar är inte särskilt kraftfulla, men det är okej. Det behöver de inte vara. Du försöker utveckla dina tekniska färdigheter. Kraften kommer senare när du får mer teknik.

De flesta landhockeyklubbor för nybörjare är av trä eller glasfiber, eftersom båda materialen har låg effekt men är tillräckligt hållbara för att inte ens helt gröna spelare skadar sina pinnar. Du får också en hög grad av kontroll, vilket du behöver på din kompetensnivå.

Mellanliggande

Den andra nivån av landhockeyklubba, så att säga, är mellanklubban. Vissa märken hänvisar till dem som konkurrenskraftiga pinnar.

En mellanliggande landhockeyklubba är mer flexibel än en nybörjarklubba, så du behöver inte offra kontrollen över bollen. Dessa pinnar introducerar också kraft i ekvationen så att du kan börja fokusera på långdistansskott som hjälper dig att göra mål.

Konkurrenskraftiga landhockeyklubbor innehåller kanske 20 procent kol för att minska vibrationer. Dessa pinnar är fortfarande mycket hållbara, så de är idealiska för spelare som har lärt sig det mesta av grunderna men fortfarande inte är erfarna experter.

Expert

Om du har spelat landhockey ett tag kommer du snart att uppgradera till en expertklubba, som även kallas en avancerad klubba. Flexibilitet och kraft är de drivande faktorerna för dessa landhockeyklubbor.

  Laglig ålder för att köra vattenskoter i South Carolina

Genom att öka kolhalten ännu mer än en mellanklubba sänker en expert landhockeyklubba vibrationshastigheten mer effektivt. Du kan också experimentera med ännu mer kraft än du hittar i en konkurrenskraftig landhockeyklubba.

Elit

När du väl känner dig som en mästare på spelet kan du spela med en elithockeyklubba. Dessa är crème de la crème av landhockeyklubbor, men de är också minst förlåtande. Du måste vara mycket säker på din teknik för att effektivt använda en elitsticka.

Dessa landhockeyklubbor driver upp mängden kol så det är mellan 70 och 100 procent. Du kommer att få ut mest kraft av en elitsticka samtidigt som du behåller en viss flexibilitet, åtminstone av stickor som inte är 100 procent kol.

Material för landhockeyklubbor

Medan vi berörde material för landhockeyklubbor i det sista avsnittet, vill vi diskutera dem mer i detalj nu. Beroende på hur du gillar att spela spelet, vill du ha en pinne gjord av ett visst material eller till och med en kombination av material.

Aramid

En typ av fiber, Aramid eller aromatiska polyamidfibrer är både hållbara och värmebeständiga. Utanför sporter som landhockey är Aramid ett pålitligt material för militära och rymdtillämpningar som förstärkning av marina skrov eller tillverkning av pansar.

Som du kan gissa då, är Aramid ett mycket starkt material för landhockeyklubbor. Din sticks förmåga att absorbera stötar ökar stegvis med en Aramid-sticka. När du spelar kommer du att njuta av en högre grad av kraft och mer stickkänsla så att du kan spela intuitivt.

Trä

Det klassiska hockeyklubbans material, trä är mycket förlåtande. Det beror på hur mycket flexibel en landhockeyklubba i trä är. Bristen på styvhet innebär att man offra kraft, varför trä endast används för nybörjare och medelhöga landhockeyklubbor och inte avancerade eller elit.

Glasfiber

Ett populärt material för landhockeyklubbor, speciellt när det läggs till kompositer som kol, är glasfiber starkt och svårt att skada. Du får mer kraft när du slår med en glasfibersticka än du gör i trä.

Prestandaförmågorna hos en hockeyklubba i glasfiber gör det till ett populärt material, liksom den avancerade känslan utan att det blir överdrivet dyrt. De är lätta nog att du enkelt kan hantera en glasfiberpinne, och de är något förlåtande (bara inte lika mycket som träpinnar).

Kol

Det sista materialet för landhockeyklubbor är kol. Som du kanske har märkt från det förra avsnittet lägger tillverkare kol till landhockeyklubbor för att öka deras styvhetsgrad. Mer styvhet ger dig mer kraft, men det här är de minst förlåtande landhockeyklubborna du kan välja.

Även om det är bra att ha mer kraft, är kol också tungt. Pinnar med mer än 70 procent kol kommer att bli svårhanterliga om du inte är van vid deras vikt, vilket troligen kommer att påverka ditt spelande.

Utanför det material du väljer till din landhockeyklubba kan du alltid förstärka klubban ytterligare med tejp. Keramisk tejp använder vävda fibrer för att minska vibrationerna du känner när din stick ansluter till bollen.

  Var man hittar crappie när man fiskar

Kevlartejp minskar också stötdämpningen medan kolfibertejp kan göra en flexibel landhockeyklubba styvare.

Designalternativ för fälthockeybåge

I landhockey har varje pinne en båge. Det här är den del av din pinne som kröker sig mellan tån (som vi ska prata mer om snart) och handtaget.

Även om skillnaderna ibland är subtila, finns det verkligen skillnader mellan de olika bågdesignerna. Din kan vara en sen båge, en kontrollbåge eller en vanlig båge. Här är en översikt över var och en.

Sen Bow

En sen båge eller extrembåge har den mest uttalade kurvan, eftersom bågen är upp till 25 millimeter. Avsedd för expert- och elitfälthockeyspelare, den sena pilbågen kommer att hjälpa dig när du gör flygskott, dragsnärtar och lyfter. Du kommer också att uppskatta den utmärkta kontrollen du får ur en sen pilbåge.

Styrbåge

En kontrollbåge är något kortare, mellan 22 och 23 millimeter. Bågens kurva (som också kallas lågbåge) är lämplig för avancerade spelare men inte eliter. Du kommer att kunna dra-snärta och lyfta bollen lätt, men inte så mycket som du kunde med en sen pilbåge.

Vanlig båge

Den minsta bågen är den vanliga bågen eller klassisk båge, som kan vara 20 millimeter eller 22 millimeter. Pinnens mitt är där kurvan på denna båge är mest uttalad. En vanlig båge levererar en optimal mängd kraft och kontroll, så det är inte konstigt att många landhockeyspelare föredrar det så mycket.

Designalternativ för hockeytå

Som vi sa att vi skulle göra, låt oss prata mer om tån. En landhockeyklubbas tå är den rundade änden av pinnen. Tåns form och stil kommer att påverka dina förmågor, så låt oss presentera en översikt över dina hockeyklubbor.

Krok

En kroktå är formad som en J. Den är mer vidsträckt så det är lättare att fånga bollen när den rullar över planen. De flesta kroktårna har ett huvud i flera delar som ökar din känsla av kontroll när du spelar.

Shortie

Många landhockeyspelare använder shorts, speciellt om de föredrar en offensiv stil. En kort tå främjar kontroll, manövrering och balans samtidigt som du kan vända bollen som du behöver.

Midi

För landhockeyspelare på mittfältet finns den passande namnet midi toe. En midi-tå, något längre och större än shorts, gör att du kan spela bakåt, ta emot och snärta bollen. Denna tåstil är också bra för nybörjare.

Maxi

Den sista landhockeytåstilen är maxi, som försvarsspelare kommer att använda mycket. Tån har stor slagförmåga och är tillräckligt stor för att ta emot bollen med lätthet.

Hur man väljer en hockeyklubba efter din längd

Genom att sammanställa all information vi har diskuterat hittills borde du ha valt en typ av landhockeyklubba baserat på din skicklighetsnivå, föredragna material, tådesign och bågedesign.

  Årliga underhållskostnader för vattenskoter: Hur mycket kommer det att kosta att hänga med?

Nu är det dags att hjälpa dig att matcha en pinne till din längd.

Om du inte redan vet din längd (din verkliga längd, inga överdrifter), så är det din första order. Ta ett måttband och räkna ut hur lång du är i fot och tum.

Besök sedan din favoritbutik för sportartiklar och börja prova olika landhockeyklubbor. För att testa om din sticka har rätt storlek behöver du bara ta ditt högra pekfinger och sätta det på höften precis vid höftbenet. Ta både lång- och ringfingret på höger hand och placera dem bredvid ditt pekfinger.

Är toppen av landhockeyklubban nära ditt ringfinger? Om så är fallet, så bra! Din pinne har rätt storlek. Om inte, kanske du vill ändra storleken upp eller ner beroende på avståndet mellan fingret och stickan.

Här är den rekommenderade längden på landhockeyklubban baserat på din längd:

 • 4 fot eller kortare – 28-tums pinne
 • 4’1″ till 4’3″ – 30-tums sticka
 • 4’4″ till 4’6″ – 32-tums sticka
 • 4’7″ till 5 fot – 34-tums pinne
 • 5’1″ till 5’3″ – 35-tums till 35,5-tums sticka
 • 5’4″ till 5’9″ – 36-tums till 36,5-tums sticka
 • 5’10” eller högre – 37-tums till 37,5-tums sticka

Överväganden för Field Hockey Stick Vikt

Vi vill kort prata mer om vikten på din landhockeyklubba, eftersom det är en viktig faktor att tänka på när du shoppar.

Förutom materialet som används för att konstruera din klubba, kan överväganden som tå och bågedesign, ytterligare förstärkningar och höjden på din landhockeyklubba också göra den tyngre. De flesta pinnar som tävlingsspelare använder väger 22 till 24 uns.

Som nybörjare kanske du vill ha en ännu lättare sticka bara så att du kan vänja dig vid att hantera den. När du väl kommit in i lagspel, dubbelkolla att din sticka med alla ovanstående fästen passar inom det viktintervallet.

Om din pinne är tyngre än 24 uns blir den för styv! Vi har nämnt detta på bloggen förut, men en väldigt styv landhockeyklubba är oanvändbar.

Slutgiltiga tankar

Att köpa rätt landhockeyklubba kräver att du ärligt bedömer din skicklighetsnivå, avgör om du behöver mer kraft eller flexibilitet i din klubba på den färdighetsnivån och sedan väljer en tådesign och bågedesign.

Landhockeyklubban du spelar med nu kommer inte att vara din klubba för alltid. Slitage kommer att göra att du måste byta ut din, eller så kanske du blir bättre på spelet och behöver en styvare pinne.

Vissa spelare föredrar en landhockeyklubba för att träna och en bättre, mer hållbar klubba för tävlingsspel. Andra väljer olika stickkvaliteter beroende på vilken roll de kommer att inta i sina lag, som mittfältare, offensiv eller försvar.

Oavsett anledning, nästa gång du är på marknaden för en ny landhockeyklubba kommer denna information säkert att vara till nytta!