Hur man konditionerar för rappellering

Du är en ganska aktiv person, så när din kompis bjöd in dig till rappelling i helgen, tänkte du att du klarar det. Sedan gör du lite research, kanske genom vår blogg, och inser att rappellering är lite mer involverat än du hade trott. Hur konditionerar du dig för denna aktivitet?

Att konditionera dig för rappellering kräver att du har måttlig överkroppsstyrka, särskilt i armarna. När det gäller att konditionera dig själv mentalt kan det vara mer utmanande. Du måste bekanta dig med utrustningen och göra ditt bästa för att övervinna din rädsla.

Vi rekommenderar aldrig att bara hoppa in i rappelling, särskilt om du är helt ny på det. Även om rappelling kan vara en mycket tillfredsställande aktivitet, är att förbereda sig i god tid och konditionera dig själv det bästa sättet att få en trevlig första rappellingupplevelse. Fortsätt läsa för att lära dig hur!

Konditionera dig fysiskt för rappellering

Träna din överkropp

Låt oss börja med fysisk kondition. Rappelling är att ta sig ner för en bergvägg för rekreation. Aktiviteten i sig kräver inte mycket kroppslighet av dig. Om du är i relativt bra form bör du kunna rappella.

Eftersom du kommer att hålla i ett rep och använda det som din guide när du tar dig nerför en stenig yta, kommer en styrka i överkroppen att öka din uthållighet och uthållighet. Att fokusera på särskilt armstyrka är en bra idé.

Om ditt gym erbjuder repklättring är detta ett bra sätt att träna din övre halva för hur rappelling kommer att se ut. Ja, det här känns som att du går i idrottsklass i mellanstadiet igen, men när du väl kommer över det kommer du att inse vilken ovärderlig träning i repklättring kan vara.

Om du ännu inte har klättrat upp i ett rep tidigare, är det första steget att lära sig det rätta sättet att göra. Det finns ingen rätt väg, utan flera varianter. Med tanke på att du kommer att använda de färdigheter du lär dig nu och tillämpa dem på riktig rappelling senare, är den grundläggande lindnings- och låstekniken bra att börja med.

Denna variation håller din kropp rak och smal, vilket kommer att villkora dig att behålla den hållningen när du glider nerför rappellrepet.

För att göra den grundläggande tekniken för klättring i repklättring, vill du först lägga händerna över huvudet och sträcka dig högt efter repet. Böj och stoppa i knäna men lyft inte fötterna från marken riktigt än. Kliv på repet med en fot, helst din mest dominerande fot. Med den lösa delen av repet trycker du upp din andra fot.

Genom att trycka fötterna tätt mot varandra låser repet sig, därför kallas denna teknik för wrap and lock. För att gå upp, fortsätt att böja dina knän och låsa repet, använd dina ben för att trycka av och få höjd.

Det kan ta några försök innan du når toppen, men när du gör det, stanna där. Öva sedan på att glida nerför repet, mestadels med överarmarna.

  Hur många människor kan åka på en vattenskoter?

Öva din klättring

Du kan rappella över hela landet, från Steven’s Gap i Alabama till Jack’s Canyon i Arizona, Allamuchy Mountain State Park i New Jersey, Red River Gorge Geological Area i Kentucky och Ferne Clyffe State Park i Illinois.

För att nå någon av dessa toppar måste du dock klättra först. Nej, inget rep den här gången, men stenar.

Har din stad eller stad några klätterväggar? Om inte, så kanske ditt gym gör det. Även om dessa klippväggar inte ser ut och känns som att klättra på riktigt, fungerar de som goda bevisgrunder för att bestämma dina begränsningar.

Om du till exempel kämpar för att klättra kan du gå till gymmet och fokusera på övningar som stärker din kärna samt dina arm- och benmuskler. Pull-ups kommer att skärpa ditt grepp så att hålla fast vid varje plattform när du klättrar är inte så svårt.

När du väl känner dig som ett klätterproffs vid din lokala klippvägg är det dags att klättra på riktigt. Som nybörjare vill du aldrig bestiga en hög klippa dina första gånger. Håll dig till lättbestigbara toppar.

Du bör också alltid ta med en kompis. Även om de fungerar som din spotter snarare än att klättra tillsammans med dig, behöver du inte oroa dig för att någon ska hitta dig – eller i det här fallet, inte hitta dig – om du halkade, ramlade och skadade dig själv.

Knut-Knyta

När det är dags kan du välja att åka enkelrep eller dubbelrep rappellering. Som namnen antyder, använder enkel-rep rappelling en repsträng och dubbelrep rappelling två. Båda rappellingstilarna insisterar på att du kan grundläggande reptrådnings- och knuttekniker.

Kan du till exempel knyta en åtta i ett rep? Detta hindrar dig från att nå slutet av ditt rep (bokstavligen här, inte bildligt!) när du rappellerar.

En siffra åtta knut involverar dessa steg:

 • Ta en bit rep och förläng den. Mät två fot i slutet och knyt sedan en knut där.
 • Den obundna änden av repet ska spåra i form av en åtta, vilket skapar en bottenögla.
 • Ta alla fyra reptrådarna och dra i dem för att stärka mittknuten.

Du måste också knyta en dubbel fiskarknut när din rappel är längre än halva längden på ditt rep. Denna knut låter dig rappel med dubbelrep. Här är stegen för att göra en dubbel fiskarknut:

 • Ta två rep och lägg dem platt så att de är parallella.
 • Med änden av ett rep, vira det runt det andra repet och gör det igen. Det första repet ska vara mellan spolarna du gjorde med det andra repet.
 • Rulla sedan det andra repet runt det första, men i motsatt riktning mot det du använde tidigare.
 • Ta tag i dina fria ändar och ge dem ett ryck så att knutarna är täta.
 • Ställ linorna så att de två knutarna glider på plats.

Det här är inte dina grundläggande knutar, det är säkert. Om du var i pojkscouterna eller en liknande organisation, kanske du har lärt dig hur man knyter dessa knutar någon gång. Om inte, titta på YouTube-handledningar och fortsätt att öva. Så småningom kommer du att få det!

  Bästa bågskytteset för vuxna – Topp 5 nybörjarbågar

Mentalt konditionera dig själv för rappellering

Att lära sig utrustningen

Att mentalt förbereda dig för en dag med rappellering är utan tvekan lika svårt om inte svårare än att fysiskt förbereda dig. Innan du ens klättrar ett enda steg uppför en bergvägg, se till att du har tagit dig tid att bekanta dig med den grundläggande rappelleringsutrustningen. Du bör känna till denna utrustning utan och innan.

Vi täckte all rappellutrustning i vår artikel om rappellering för nybörjare, så den här listan kommer att vara en snabb uppfräschning.

 • Flygledare: Det här kan låta som något du skulle behöva när du går på flygskolan, men nej, flygledaren är en del av din rappellinguppställning. Denna säkrande enhet låter dig kontrollera ditt rep, speciellt när du går ner. Du kommer att använda en ATC för ditt eget rep såväl som för din klätter- och rappellingpartner.
 • Kritpåse: En kritapåse rymmer krita, men inte för att skriva på en svart tavla. Istället täcker du dina händer med krita så att svett inte fuktar dem och gör att du tappar greppet. Att bära en kritapåse på din person säkerställer att du alltid har krita till hands när du behöver den.
 • Hjälm: Den absolut viktigaste delen av rappelleringsutrustningen är en hjälm. Om din vän eller någon du någonsin går rappellar med säger att du inte behöver en hjälm, är det här inte en person du vill umgås med. Även om du förhoppningsvis aldrig kommer att behöva det, skyddar en hjälm ditt huvud om du halkar och ramlar. Skräp som flygande stenar kan ibland falla ner också, så du vill ha något för att skydda din noggin från en eventuell traumatisk hjärnskada.
 • Klättersele: Den näst viktigaste delen av rappelleringsutrustningen är en klättersele. Selen kommer med ett midjebälte samt benöglor och ska sitta nära din kropp, speciellt dina ben och midja. Om du knappt kan röra dig betyder det att selen sitter för tätt, men en väldigt lös en är lika farlig.
 • Sladdar: Sladdar – och för den delen, kordetter – fästs vid olika ankarpunkter för statisk utjämning. Ha fler sladdar än du tror att du kommer att behöva så är du bra att gå.
 • Sling: Du använder en sele som en typ av ankare när du rappellerar, vilket innebär att din sele måste fästas på något. Om det är en del av bergväggen eller till och med ett träd är upp till dig, men se alltid till att du väljer en punkt som är mycket stabil.
 • Karbinhakar: En karbinhake kopplar ihop dina rappellapparater, från selar till sladdar. Många karbinhakar låses på plats för större stabilitet. De bästa rappellingkarbinerna är certifierade genom International Climbing and Mountaineering Federation eller UIAA.
 • Repväska: Att binda rep för rappellering kan vara en komplex upplevelse, som vi nämnde. Du gör det bara svårare för dig själv att försöka knyta dessa intrikata rep i gräset eller på ojämn terräng. Din reppåse ger dig en slät, plan yta att knyta repen på, för att inte tala om att den också kan gömma reservrep.
 • Statiskt rep: Det statiska repet är det enkla eller dubbla rappellrep du kommer att använda på dina rappellingäventyr. När du klättrar uppför en sten, använd ett dynamiskt rep istället, eftersom det är mycket fjädrare.
  Vilken är den bästa husbilsstorleken för campingplatser i nationalparken?

Genomföra säkerhetskontroller

När du väl är riggad, oavsett om det är första gången du rappellerar eller din tusende, bör du aldrig gå utan en säkerhetskontroll. Rapellering kan vara en säker aktivitet, men slarv kan leda till skada eller till och med dödsfall.

Här är vad du vill kontrollera varje gång du rappellerar:

 • När du rappellerar med dubbelrep, vet vilket rep du kan dra och vilket du inte bör.
 • Kolla runt klippväggen eller berget för hinder innan du går ner. Du letar efter träd som är i vägen och konstigt formade stenar.
 • Släpp repet och se till att det är tillräckligt långt för att träffa marken under dig.
 • Bekräfta att din karbin är låst när din sele är klar.
 • Trippelkolla alla dina knutar för att vara säker på att de är säkra och knutna ordentligt.
 • Titta på din gängning av repet, kontrollera om det är noggrant här också.

Lär dig självförtroende

Lyssna, rappelling är läskigt, speciellt som nybörjare. Vi skrev om hur du kan övervinna din rappellingrädsla, men det är inte nödvändigtvis en process över natten. Ju mer du har gjort aktiviteter som liknar klättring och rappellering, desto lättare kommer du att få vänja dig.

Om dina nervösa tankar snubblar dig till punkten av intrång, kan du alltid prova att ta professionella rappellinglektioner. Att veta att du är i vård av ett proffs kan lindra en del av dina bekymmer.

På den noten, gå bara rappelling med människor som du litar på fullt ut. De borde veta hur man rappellerar säkert, eftersom det är både ditt och deras liv på spel om de inte gör det. Som sagt, du måste vara redo att dra din egen vikt också, så att säga.

Ju mer du rappellerar, desto större blir ditt självförtroende. Vi tror dock inte att lite rädsla nödvändigtvis är en dålig sak. När du får de där fjärilarna i magen, vidtar du fler försiktighetsåtgärder snarare än att tunna rakt fram, något du verkligen inte vill göra när du rappellerar!

Slutgiltiga tankar

För att konditionera för rappellering behöver du vara stark både mentalt och fysiskt. Att träna och förbereda dig, även om det kan vara tidskrävande, är värt besväret, eftersom du kommer att vara mycket mer säker på allt som rör rappelling!