Hur man kommer in i en kanot (utan att vända den, ramla i och se dum ut)

Att ta sig i och ur en kanot ser mycket svårare ut än vad det faktiskt är och det kan vara en knepig process. Ingen vill se klumpig ut när man ska ut på vattnet, så det är viktigt att lära sig exakt hur man tar sig in i en kanot, utan att se dum ut.

  1. Låt någon hålla den medan den är dockad
  2. Böj dina knän
  3. Ansikte fram
  4. Sätt in höger ben
  5. Ta höger hand över
  6. Sätt in vänster ben
  7. Ta vänster hand över
  8. För långsamt och flytande in din kropp, håll dig centrerad

Det finns många små saker att ta hänsyn till när man gör sig redo att ge sig ut på vattnet med en kanot, och det bästa man kan göra är att lära sig vad som behövs innan man börjar. Ju mer förberedd du är, desto coolare ser du ut!

Komma in

Det finns två olika sätt att komma in i en kanot, och det beror verkligen på var kanoten är placerad i vattnet.

Det vanligaste sättet att ta sig in i en kanot är vid en grund strandlinje. Det är när en kanot sjösätter från en strand eller sjöstrand.

Vanligtvis betyder det att den bakre halvan av kanoten eller aktern fortfarande är på land. Grunda strandlinjer är vanliga eftersom det finns en minskad chans att kanoten vänder.

Det andra sättet är när du kommer in när vattnet redan är djupt, som från en brygga.

Går in från stranden

Steg 1: Få någon att hålla kanoten stilla

Om du paddlar kanot med en partner är det mycket lättare att komma i kanot. Kom ihåg att se till att hälften av kanoten ligger i vattnet och att den andra hälften fortfarande är på land.

Låt din partner hålla hårt i aktern på båten eller, för ökad stabilitet, låt din partner sitta längst ut i aktern, som är kanotens sista fot.

En partner som sitter på änden av kanoten kommer att förhindra att kanoten glider ner i vattnet och hindrar kanoten från att vingla när du kliver in. Det är bäst att om du är nervös för att komma in, att du går först.

Steg 2: Böj dina knän

Många människor kommer att välja att gå ner i vattnet och gå in vid kanotens fören (framtill); dock kan du gå in i kanoten i aktern där din partner håller den och sakta gå mot fören med en paddel för att hålla dig stadig.

  Hur mycket snö behöver du för att bygga en snögubbe?

Hur du än bestämmer dig för att gå in måste du böja på knäna. Om du går in bakifrån och går framåt, böj dina knän och håll paddeln i din icke-dominanta hand tills ditt ben är inne i kanoten.

Sidanmärkning: Det är alltid bättre att gå in i kanoten genom att sätta in den dominanta foten, följt av den dominerande handen.

Steg 3: Face Front

Om du är osäker på vilken partner som ska gå in i kanoten först, är det bättre att det är kanoten som kommer att befinna sig vid fören av kanoten.

Att vända sig fram när man går in i en kanot är ganska sunt förnuft. Att sätta sig i en kanot är svårt nog. Det finns ingen anledning att göra det när du går baklänges eller försöker vända inuti kanoten.

Steg 4: Dominant ben över i kanoten

Med böjda knän, flytta din vikt till det icke-dominanta benet och lägg det dominanta benet över och inuti kanoten.

Försök inte lägga det dominerande benet hela vägen över till andra sidan av kanoten.

Steg 5: Ta tag i den motsatta sidan av kanoten med din dominerande hand

Med det dominerande benet inuti, ta din dominerande hand och använd den för att greppa om kanotens motsatta sida.

Det är nu dags att kliva närmare kanoten. Flytta över ditt dominanta ben så att det är på samma sida av kanoten som din dominanta hand.

Vid det här laget bör ena sidan av din kropp luta mot den motsatta sidan av kanoten som du går in på.

Steg 6: Placera icke-dominant ben inuti

Ta sedan ett stadigt tag om sidan av kanoten med den dominerande handen, sväng det andra benet om och om igen och böj knäna igen.

Försök inte att stå rakt upp i kanoten när du stiger in, eftersom det sannolikt kommer att leda till att du ramlar ut eller att kanoten välter.

Steg 7: Lägg icke-dominerande hand över

Med båda benen inne i kanoten, böjda knän och din dominanta hand på ena sidan för in den andra handen och greppa den sida av kanoten du kom in på.

Vid det här laget ska det se ut som att du förbereder dig för att sitta, eller att du håller på att göra en knäböj.

Steg 8: Sitt ner

Detta steg är enkelt. Allt som behöver göras är att du för ner din kropp till sätet i en långsam, men flytande rörelse. Skynda dig inte!

  Hur långt kan en paramotor flyga?

Det ska vara som att komma hem från en lång dag på jobbet, sitta på huk över en bekväm stol och sakta sätta sig ner i den. En långsam, flytande och tillfredsställande sittning.

Partnern kan sedan gå in på baksidan på samma sätt och sedan kan båda kanotarna trycka av från stranden med sina paddlar.

Att ta sig in från Dock

Det andra sättet att komma in i en kanot är relativt samma process förutom att den är på djupt vatten. Detta händer när kanoten är dockad.

Se först till att kanoten är ordentligt bunden till kajen så att den inte kan flyta iväg när du går in.

Om tillgängligt, be en partner att hålla fast vid sidan av kanoten nära kajen när du går in.

Upprepa samma steg för att komma in i kanoten och sedan när partnern går in, håll i kajen så att det blir mer stabilitet för dem.

Vid det här laget lossar du kanoten från kajen och trycker iväg med en hand eller paddel.

Att komma ut utan att tippa kanoten

Att ta sig ur en kanot kan vara lite knepigare och kan kännas lite mer instabilt, men om det görs långsamt kan det vara mindre stressande och mindre riskabelt.

Steg 1: Säkra kanoten

Om du går tillbaka till stranden, paddla helt enkelt tills du kommer tillbaka på strandlinjen, vid det här laget kan alla kanoten hoppa ut och dra kanoten till stranden.

Om du dockar kanoten, paddla nära kajen och båda kanotarna kan nå kajen. Dra upp nära den och knyt sedan tillbaka kanoten ordentligt på plats.

Med båda metoderna du använder, se till att kanoten är säker och inte kommer att flyta iväg.

Steg 2: Ta tag i kanoten

Den här gången, se till att den sida av kanoten du tar tag i är den som är nära kajen. Om du lämnar på en strandlinje, gå vidare och ta kanoten på sidan av din dominerande hand.

Steg 3: Återgå till en sittande position

Återigen, STÅ INTE rakt upp! Dricks sker oftast när någon i kanoten står upprätt.

Slappna av tills du inte längre rör vid kanotens säte och knäna är böjda. Detta ska se ut och kännas som det gjorde när man först gick in i kanoten.

  Hur bred är en luftballong?

Steg 4: Ta ett ben över och motsvarande hand över

Ta det dominanta benet och sväng det över och ta genast över den dominanta handen också.

Båda händerna ska då vara på ena sidan av kanoten. Ditt dominerande ben ska vara helt ute ur kanoten.

Steg 5: Ta ut andra ben

Scoot nära sidan av kanoten som du har båda händerna på. Vrid sedan lite och sväng vänster ben över och ut.

Släpp sedan båda händerna, stå upprätt och hjälp till att ta upp kanoten på stranden.

Sidanmärkning: Om dockan du går ut på är högre och du inte kan svänga ett ben över den, greppa dockan och dra uppåt. Sväng sedan ett ben över, precis som att lämna en pool från den djupa änden.

Släpp upp en flippad kanot

Att vända en kanot kan hända även om allt görs rätt. Det första som måste göras är att se till att paddlarna är placerade och säkra.

En flippad kanot är bara en av många anledningar till att du alltid bör ha flytväst på sig. Mycket kan gå fel när en kanot vänds, särskilt i grovt vatten, och flytvästar kommer att rädda ditt liv.

Så snart kanoten har vänt ska båda kanotarna ta ena änden för att se till att kanoten inte sjunker.

Se till att alla i kanoten är säkra och att alla kanoters klarar vattnet. Det är mycket lättare och bättre att ersätta en kanot än ett människoliv. Om kanoten inte går att rädda, men ett liv kan. Om det behövs, dike kanoten.

Sedan, med två kanoters i varje ände, ska kanotarna placera kanoten över huvudet och börja simma till den strand som är närmast.

Håll fötterna uppe för att undvika att träffa stenar. Kom också ihåg att när du står måste du lyfta hela vikten av kanoten.

Om kanoten är nära stranden när kanoten vänds, ska båda kanotarna simma tills de kan stå. Doppa sedan kanoten helt i vattnet, vänd den upp och ner och lyft sedan upp den ur vattnet så att den sitter med rätt sida upp.

Kom ihåg att ta saker långsamt både när du går in och ut i en kanot, bär alltid flytväst. Kom ihåg att du kan se cool ut, ha kul och vara säker om du är förberedd först!