Hur man knyter en kanot till en SUV

Att paddla kanot på en sjö är en rolig och avkopplande upplevelse, men att åka kanot till en sjö är en helt annan historia. Här är några enkla, stressfria sätt att få kanoten kopplad till din bil och få igång semestern!

 1. Se till att bilen är förberedd för/kan klara en kanot.
 2. Se till att kanoten är centrerad mellan det främre och bakre stället med äggulan i mitten.
 3. Spänn fast kanoten med spännen, rep eller remmar.
 4. Dra åt remmar eller rep för att säkra den.
 5. Ge den ett stort tryck för att kontrollera stabiliteten.

Även om dessa steg är ganska enkla, finns det många viktiga små saker som du bör känna till när du följer dessa steg. Se till att du känner till all information du behöver, så att du säkert kan börja din avkopplande semester.

Steg ett: Förbered din bil

Om du nu har ett takräcke på ditt fordon och du funderar på att köpa kanottakräcke eller bärräcke kan du enkelt hitta fantastiska produkter online. Här är mina tre favoritmärken för kanottransport.

Yakima märkes kanot- och kajakbärare kan variera från cirka 120-250 dollar. Även om dessa kan vara lite dyrare fungerar de riktigt bra och är värda priset

Thule bär även rackutrustning för kanoter som varierar från 90-220 dollar. Thule är ett starkt rekommenderat märke för många ivrig kanoter eftersom de är lätta att använda och starka.

Också, Malone har rackutrustning från 90-180 dollar. Även om Malone inte är min leverantör av utrustning så är de väldigt lätta att applicera på din bil och de är billigare än de andra. De är fortfarande starka produkter och fungerar bra, de är bara inte min kopp te.

Om din bil inte är utrustad med takräcken kan du enkelt köpa skumblock att du kan placera dig på de starkaste delarna av ditt tak, precis bakom din vindruta och nära baksidan av ditt tak.

Sidanmärkning: Om du kan trycka på ditt tak inifrån din bil och taket trycks ned med handen, är det INTE ett starkt ställe att placera skumblock.

Skumblock kan kosta cirka 15-60 dollar beroende på vad du känner dig mest bekväm med och vad som är bäst för din bil.

  Behöver jag ett körkort eller ett spårtillstånd för att köra snöskoter?

Sidanmärkning: Även om skumblock är ett bättre ekonomiskt alternativ, skyddar de inte din bil som rack kan, och det är svårare att lasta en kanot själv när du använder skumblock.

Vilka ställ eller block du än väljer att köpa kommer med instruktioner om hur du fäster dem på din bil.

Steg två: Centrera din kanot

Om du lastar din kanot på din bil med två eller fler personer kommer det att vara enkelt att få den på taket på din bil.

Med två personer se till att en person är i varje ände av kanoten, lyft kanoten ovanför dina huvuden och placera den ovanpå din bil, när du vet att den är centrerad.

Men om du är ensam finns det specifika sätt att sätta din kanot på din bil på egen hand.

Vänd först kanoten så att du står inuti den och håll bakdelen på marken. Vila den övre änden av kanoten på taket på din bil och gå sedan ut under den.

Nästa steg är att lyfta upp den bakre änden så att den är parallell med den främre änden och skjuta den på taket på din bil. Detta kommer att kräva lite omställning, så stressa inte om du inte får det första gången!

När du placerar din kanot ovanpå din bil vill du se till att din kanot är centrerad mellan de främre och bakre ställningarna.

Med andra ord, äggulan på kanoten, som är den stång som finns i mitten av kanoten, som vanligtvis kommer att ha okkuddar under, är i mitten. Detta gör kanoten lite lättare att bära.

Kom bara ihåg att mitten av din kanot ska vara i mitten av ställen på din bil.

Steg tre: Spänn fast kanoten

Du kan använda 3 olika sätt att spänna fast din kanot.

  Vad är snöskoterisskrapor och när är de nödvändiga?

Kanoten ska knytas, spännas fast eller spännas fast på vardera sidan av mitten. Detta kommer att göra det så att vikten är jämnt fördelad på din SUV.

Om du använder remmar med spännen, måste du komma ihåg att knyta ner remmens ändar efter att du spännt ifall spännet skulle gå sönder. Jag rekommenderar dessa fasthållningar eftersom remmarna jämnar ut lasten från kanoten på din bil och de är lättare att använda.

Spännen är bara en extra försiktighetsåtgärd som kan ta lite längre tid men som kommer att förhindra att din kanot glider av din bil på motorvägen!

Vanliga remmar utan spännen knyts bara fast när du knäppt eller fäster dem.

Om du väljer att använda rep bör du använda polyesterrep – som dubbelflätat marint rep – eftersom det inte sträcker ut sig när det är blött.

Vad du än gör, ANVÄND INTE det gula repet av nylon (polyamid). Även om detta rep är bra för vatten, kommer det att smälta och/eller sönderfalla i värme.

Att använda det här repet för ett ankare skulle vara bra, men att använda det som ett band är det ganska värdelöst, om du inte paddlar kanot på vintern.

När du knyter din kanot med ett rep, vill du göra en effektiv knut. Enligt min erfarenhet är Trucker’s Hitch den bästa knuten att använda och det är lätt att göra, ordlek!

Du kan titta videoklipp om hur man knyter en Trucker’s Hitch eller följ dessa steg:

 • Börja vid fören (framtill) på din kanot och gör en ögla med en vridning halvvägs ner i repet.
 • Gör en slinga med den slaka linan i din andra hand och stick den genom din första ögla.
 • Dra åt den första öglan för att säkra knuten. Dra inte i den slaka linan eftersom den kommer att dra ut knuten.
 • Ta sedan den fria änden av slackline och passera den genom förankringspunkterna eller din bil, som kan hittas på ditt rack eller inuti din bil, för sedan den genom öglan.
 • Dra i den fria änden av öglan för att dra åt knuten igen
 • När knuten är tät, håll den på plats och knyt halva hakar runt originalet för att säkra den.
  Är fiske med WD-40 olagligt? Fungerar det ens?

Oavsett om du använder remmar eller rep, se till att du knyter dina knutar hårt, men inte tillräckligt hårt för att du ska knäcka en glasfiberkanot eller buckla en plastkanot.

Steg fyra: Bind fast din kanot

Du kommer då att vilja binda ner din kanot. Med remmar och rep kan du rulla ner ditt fönster och knyta dem runt förankringspunkterna på din bil. I alla fall, om du använder skumblock måste du föra dina remmar eller rep genom din bildörr, inte dina fönster!

Om du inte har några bra fästpunkter på din bil måste du köpa remöglor för under huven. Remöglor varierar från 10 – 20 dollar.

Nu, om du använder skumblock, är det en bra idé att knyta ner aktern (bak) eller din kanot också.

Sidanmärkning: Om änden av din båt sträcker sig mer än 5 fot (1,5 m) över baksidan av din bil måste du knyta en röd flagga i änden för att göra det lagligt.

Steg fem: Säkra din kanot

Nu när din kanot är säkert fastspänd och bunden till ditt fordon vill du ge den kanoten ett stort hårt knuff. Din bil ska röra sig men din kanot ska inte.

Om kanoten rör sig, försök att dra åt remmarna lite mer tills du kan skjuta kanoten och den inte rör sig.

I slutändan handlar det om säkerhet.

Vilken utrustning du än väljer för att fästa din kanot på din bil kommer att fungera bra så länge den appliceras på rätt sätt. Även om du kanske vill ge dig ut på vägen så snart som möjligt, är det alltid bättre att vara säker än ledsen.

Ta dig tid att garantera säkerheten för din kanot, din bil och din familj och du kan uppskatta din semester desto mer.