Hur man knyter 11 raffelknutar, hakar och böjar

Att vara angelägen om att veta hur man knyter rappellingknutar, hakar och böjar är avgörande för att ha en fantastisk tid på bergssidan eller i kanjonen. Alla dessa tekniker kommer att användas för att fästa dig och praktiskt taget varje del av din utrustning tillsammans. Att vara ordentligt utbildad för att knyta knutar, knutar eller böjar som behövs gör att du kan arbeta tillsammans med resten av din utrustning för att uppnå det gemensamma målet, att ta dig ner säkert ner samtidigt som du njuter av livets upplevelse.

I den här handledningen kommer jag att ta upp 4 rappellknutar, 4 drag och 3 böjar. Dessa är grundläggande tekniker men avgörande för ens framgång. Det här är inte annorlunda än att veta hur man dribbla en basketboll, du kan inte nå andra sidan av banan, göra en korg och vinna spelet utan att förstå grunderna. Ta dig tid att förstå grunderna i knutar, hakar och böjar så att du kan nå din personliga destination och erövra din sten!

Rapellerande knutar

Följande rappellknutar är några av de mest använda och de kommer att vara helt avgörande för din säkerhet. Dessa knutar kommer främst att användas för att knyta din sele till ditt ankare, så du måste ha en fast förståelse för hur du gör det. De knutar du använder är verkligen din första försvarslinje för att skydda dig eller någon annan från potentiell skada. Snacka om stort ansvar eller hur? Ta dig tid att lära dig och öva på att knyta varje knuttyp. När du blir säker och bekväm med att knyta dessa knutar kommer du att ha tagit ett betydande steg framåt mot att använda rätt tekniker för rappellering. Om du kan teknikerna att använda inifrån och ut kan du förvänta dig en fantastisk dag med rappellering nerför en klippvägg, över ett vattenfall eller nerför en grotta.

 • Överhandsslinga – Den enklaste knuten som kan knytas för att bilda en ögla. Denna knut bildar en fast ögla i ett rep. Överhandsöglan används för att fästa klämmor, krokar och annat rep. Denna knut kan dock sätta sig fast när repet har dragits och knuten måste ofta skäras av när det händer. Denna knut ska aldrig användas som ett alternativ till bowlinen.
 1. Vik huvudlinjen för att skapa en vik.
 2. Vik viken över de två svansarna för att skapa en ögla.
 3. Passera viken under svansarna och upp genom öglan. Dra åt hårt.
 • Bowline – Den här rappelleringsknuten används vanligtvis för att knyta ett rep runt föremål som en sten eller ett träd. Fördelarna med denna knut är när du väl lärt dig att knyta denna knut, den är lätt att knyta och även lossa, även efter att den har varit under press. Även om det inte är en lätt knut att lära sig knyta, med lite övning är det möjligt att knyta denna knut med en hand. Denna knut kan användas för att säkra ditt rep till nästan vad som helst. En bowline-knut kräver en back-up. När bowlinen är viktad och oviktad kommer knuten att tappa. Använd en halvdubbel fiskarknut som back up.
 1. Skapa en liten slinga i repet. Lämna en svans tillräckligt lång för att skapa den bowline-knut som du behöver.
 2. Passera svansen genom den lilla öglan för att skapa en överhandsknut.
 3. Fortsätt att dra svansen under huvudlinjen och för svansen tillbaka genom den lilla öglan för att avsluta knuten.
 • Figur Åtta Loop – Detta är en vanlig klättrarknuta och används universellt för att binda av änden av ett rep, viken eller mitten av ett rep.
 1. Skapa en liten ögla i repet med svansen på repet ovanpå.
 2. Linda svansen under repet.
 3. Passera svansen genom den lilla öglan. Dra åt hårt.
  • Figur Åtta Uppföljning – Det här är en av de starkaste knutarna som klättrare kan använda. Detta är en standardknut för klättrare och används universellt för att knyta repet till selen, en ring eller en karbinhake. Genomföringen av figur åtta är också känd som Flemish Bend. Det är absolut nödvändigt att du lär dig hur du knyter den här knuten på rätt sätt och öva, öva, öva! Detta är knuten som kommer att hindra dig från att slå i marken.
 4. Skapa en förlorad figur 8-ögla med en lång svans, ungefär en armlängd.
 5. För att binda dig i knuten, ta bakänden av repet och för det genom dina benöglor och midjebältet på din sele, från botten och upp.
 6. Dra figur 8-öglan nära din sele, cirka 3 tum
 7. Passera svansen genom figur 8 igen för att skapa en parallell knut.
 8. Dra åt knuten genom att dra i repet på motsatta sidor av knuten, en bit rep på varje sida i taget. Se till att repen ligger tätt mot varandra och att de är perfekt parallella när de dras åt.
  Laddas husbilsbatterier när de är anslutna till landström?

Rappellerande hitches

En hitch definieras som en knut knuten runt ett annat föremål som ett rep eller karbinhake. Följande är typer av hitch att bekanta sig med vid rappellering. Du kommer att använda dessa på dag ett av din första rappel och kommer att fortsätta att använda dem i framtida resor.

 • Stoppknut – Den här rappelleringsknuten rekommenderas starkt att rappellera och är ett enkelt sätt att skydda sig från potentiell fara. Det är en knut placerad i slutet av repet för att stoppa en från att rappellera från änden av repet om de inte har tillräckligt lång längd för att slutföra nedstigningen. En stoppknut kan också användas för att förhindra att änden av repet glider genom en knut, ett block eller belay. Stoppknuten kan passera genom en åttasiffrig nedstigningsanordning. Om du använder den enheten måste du använda en större knut som din säkerhetsknut. Du kan också använda en överhandsögla som stoppknut.
 1. Vik repet för att skapa ett bett och linda svansen av repet runt repet två gånger för att skapa två öglor runt repet.
 2. Passera svansen genom öglorna och upp genom mitten av bettet.
 3. Dra sakta åt knuten jämnt.
 • Klemheistknut – Det här är en friktionsknut och kan användas för att ta sig upp i ett rep. Linan griper hårt om repet när tryck appliceras och flyttas lätt när trycket släpps. Den är snabb och enkel att knyta och kan användas med en sele om det inte finns någon sladd. Denna knut använder ett snöre och ett rep. Skillnaden mellan denna knut och Prusik-knuten (nedan) är att denna knut fortfarande glider när den vägs.
 1. Lägg sladden bakom repet med knuten i sladden placerad i botten, för att bilda ett +.
 2. Linda toppen av sladden runt repet 3 gånger, snyggt och jämnt.
 3. För sladdens nedre ögla genom den övre öglan.
 4. Klä på kroken så att öglorna sitter tätt mot repet och är parallella utan övervarv.
 • Autoblockering – Ungefär som namnet är den här rappellingknuten tänkt som en backup för din bromshand. Denna knut glider över repet under en säker, kontrollerad rappel. Om rapparen tappar kontrollen och det blir ett plötsligt fall kommer autoblocket att knäppa runt repet och stoppa fallet. Du behöver en kort, tunn sladd eller en nylonslinga. Denna knut virade runt rappellrepet med ett snöre. Även känd som Machard-knuten. Detta bör alltid kombineras med annan säkerhetsutrustning.
 1. Linda sladden 5 gånger runt repet. Använd det mesta av sladden eftersom fler lindningar skapar mer friktion.
 2. Kläm fast sladdens båda ändar i en karbinhake. Karbinhaken ska sitta på benselens ögla, på sidan av din bromshand.
 • Prusik Knot – Används vanligtvis för att stiga upp i ett rep. Tänk på grottrappling, du kommer in i en grotta men nu måste du ta dig tillbaka ur den. Tester visar att Prusik-knuten kan bära mest vikt. Detta är ett bra val när knuten kommer att hålla mer än bara kroppsvikten.
 1. Knyt en dubbel fiskarknut för att sammanfoga två snören (se fiskeknuten nedan).
 2. Knyt en andra dubbelfiskarknut med den andra svansen. Sladdarna ska nu göra en stor cirkel.
 3. Dra ihop de dubbla fiskarnas knutar för att skapa en tunnknuta.
 4. Ta sladdens ögla och placera den under repet.
 5. Linda sladden runt repet tre gånger. Se till att omslagen stannar på insidan av sladden, med dubbelfiskarens i botten.
  Rekommenderad lina för surffiske

Rapplingböjningar

En böj definieras som två separata rep eller linor som är förenade med sina ändar. Följande är typer av kurvor att bekanta sig med vid rappellering. Det finns några försiktighetsåtgärder att vidta när du knyter böjar. För det första är det inte att rekommendera att knyta ihop två rep som har drastiskt olika diametrar (t.ex. 4 millimeter är alldeles för mycket). Böjar rekommenderas inte heller för styva rep. De ska vara väl åtdragna och användas med diskretion.

 • Dubbel Fisherman’s Knot – Även känd som vinknuten. Denna rappellknut används vanligtvis för att sammanfoga nylonsnören till en ögla för att göra en kordelett (cordelette är en stor sele som använder tillbehörslina och skapas med hjälp av Double eller Triple Fisherman’s Knot). Double Fisherman’s knot kan också användas för att säkert sammanfoga två rep till en dubbelrepsrappel. Denna knut har testats som den bästa sammanfogningsknuten och används vanligen som en reservknut efter att du har tagit dig till din sele med hjälp av en genomföljande knut i figur 8.
 1. Linda svansänden av knuten runt repet och kommer tillbaka över sig själv.
 2. Linda bakänden runt igen för att skapa ett X.
 3. Passera bakänden genom öglorna och tryck upp knuten för att dra åt.
 • Triple Fisherman’s Knot – Den här rappellknuten har liknande funktionalitet som Double Fisherman’s-knuten men har testats för att vara något starkare.
 1. Placera två rep parallellt.
 2. Linda det nedre repet runt det övre repet, passera svansen under repen, tre gånger.
 3. Passera svansen av repet tillbaka upp genom öglorna.
 4. Upprepa med svansen på det andra repet.
 5. Klä knutarna genom att försiktigt dra i båda ändarna av repen.
 6. Dra ihop knutarna genom att dra i de långa ändarna av repet.
 • Figur Åtta Böj – Denna rappellknut används ofta för att knyta två separata rep tillsammans på grund av dess överlägsna styrka och lätthet att lossa efter användning.
 1. Skapa en lös figur 8-knut i ett av repen.
 2. För det andra repet genom svansen av den första siffran 8-knuten för att skapa en parallell knut i omvänd riktning.
 3. Klä knuten så att varje yttersta ögla sitter tätt runt det angränsande varvet.
  Bästa bågskytteset för vuxna – Topp 5 nybörjarbågar

Återigen, nu när du känner till stegen för att knyta rappellingknutar är det ditt jobb att öva, öva, öva. Ju mer du förbereder desto lättare blir det att komma ihåg hur man knyter knutarna. Så småningom kommer du till den punkt där alla dessa knutar kommer att vara andra natur för dig. Om någon av dessa knutar misslyckas kan det leda till allvarliga skador eller dödsfall. Ta inte lätt på detta steg. Lär dig av en utbildad proffs hur du knyter knuten korrekt och dubbelkolla alltid ditt arbete.

Efter att du har fått instruktioner från en utbildad yrkesman måste du fortsätta att öva på det du lärde dig. Det finns det gamla ordspråket att övning ger färdighet, vilket är sant och så viktigt här. Det är som att cykla, någon med erfarenhet kan ge vägledning men för att verkligen lära sig hur man gör det behöver du bara trampa. Detta är inte annorlunda med att knyta rappellknutar. Det bästa sättet att bli effektiv är att lita på dig själv och omedelbart implementera det som lärts ut.

När du är säker på dina förmågor, har tränat tillräckligt och fått ytterligare instruktion från en professionell än du kommer att vara redo att ta ett stort steg mot att rappellera säkert samtidigt som du har tid för ditt liv.

Webbing – Vattenknuten

Webbing är platt material, till skillnad från rep som är runt så samma knutar kommer inte att fungera för webbing. Oftast med webbing kommer vi att använda overland loop-knutar, ofta kallade vattenknutar med webbing. Alla vävknutar måste kläs och dras åt försiktigt eftersom de tenderar att lossna om du slarvar med åtdragningen. Vattenknuten används två knyter ihop två ändar av vävbandet, även känd som en överhandsböj.

 1. Knyt en överhandsknut i ena änden av bandet och vänd på bandet.
 2. Ta den andra änden av bandet och följ knuten tillbaka genom i motsatt riktning. Se till att du har följt knuten tillbaka helt.
 3. Klä knuten och se till att båda bandbitarna ligger plant och parallellt mot varandra. Se till att det finns minst tre tum band på svansarna. Dra åt hårt.