Hur man klipper och syr Corian

Att skära och sömma material med fasta ytor som Corian kan vara knepigt, speciellt om du inte har någon erfarenhet av att arbeta med sådana material. Lyckligtvis finns det massor av information tillgänglig för att hjälpa dig att göra en DIY-klippning och söm med lätthet. Innan du bryter ut hacksåg och rengöringsdukar, bör du bekanta dig med några grundläggande steg.

För att skära och sy Corian måste byggare undersöka rätt skärverktyg. Samla sedan förråd, sätt på säkerhetsutrustning och förbered det fasta ytmaterialet. Kontrollera inriktningen och säkra materialet och skär sedan. Rengör sömmarna och applicera epoxi. Efter att ha låtit materialen härda och stelna, slipa och polera till slut.

I den här artikeln går vi steg-för-steg och förklarar hur du skär och syr Corian korrekt och effektivt. Efter att ha läst den här guiden kan du känna dig mer säker på att ta dig an ett Corian-baserat projekt. Du kan också få bättre, renare resultat.

Research Cutting Rekommendationer

Det är viktigt att spendera lite tid på att undersöka rätt skärverktyg innan du försöker skära och sy Corian. Om du inte har erfarenhet av att skära den här typen av material kan du av misstag välja ett inkompatibelt skärverktyg. Resultaten kan bli förödande för både dig och ditt Corian-material.

Följaktligen är det viktigt att läsa hjälpsam tillverkarens dokument innan du samlar ihop dina förnödenheter. När allt kommer omkring är inte alla skärverktyg skapade lika. Vissa kan vara för små eller svaga för att hantera Corian, medan andra kan vara övermannade och utmanande att kontrollera.

Den vanligast rekommenderade enheten för att skära Corian-material hemma är en cirkelsåg i standardstorlek. Men du kan också välja att använda en balk-, fallsåg eller radialarmsåg. Det bästa vore om du alltid använde tandade blad som är godkända för användning med hårdplast.

När du känner dig säker på att du vet vilket verktyg du ska använda, vill du börja samla dina material och tillbehör. Det kan vara frustrerande att pausa ett projekt halvvägs eftersom du behöver ett nytt sågblad eller en annan epoxityp.

Att samla ihop rätt material innan du förbereder ditt Corian-material är viktigt för att kunna njuta av ett högkvalitativt skär- och sömarbete.

Samla ditt material

Det finns en hel del saker du kanske vill ha till hands innan du skär och syr Corian. Även om själva materialet är avgörande, finns det också några lim, tätningsmedel och rengöringsverktyg som du vill säkra.

Det är en bra idé att komma förberedd med:

 • En penna, penna eller markör
 • Säkerhetsutrustning
 • En cirkelsåg
 • Maskeringstejp
 • Ett rätkantsverktyg
 • Klämmor
 • Styrstaket
 • Sömstödsremsor
 • Silikon tätning
 • Epoxilim
 • Flera städdukar
 • Rengöringssprit
 • Tjocka träklossar
 • Sandpapper av olika korn
 • En kompakt slipmaskin
 • En putsplatta

Även om detta kan verka som en ganska lång lista med tillbehör, är varje artikel nödvändig för jobbet. När du väljer en markör för ditt material kan det vara bäst att använda en som kan sätta sig i plastytor. Det lönar sig också att leta efter en markör med en fin eller medelstor spets, och en med bläck som kontrasterar mot färgen på ditt Corian-material.

Silikonfogen som du väljer bör också vara en nära match till ditt materials färg. På så sätt kan fogmassan dölja sömmarna och bilda en mer attraktiv och skyddande kant längs materialets kanter.

Innan du går vidare till nästa steg, kom ihåg att se till att din cirkelsågs blad är i gott skick. Se också till att kontrollera all din säkerhetsutrustning för tecken på skador. Att bära ett par spruckna skyddsglasögon är lika farligt som att inte ha ögonskydd.

Ta på dig din säkerhetsutrustning

När du har samlat ihop alla dina verktyg, förnödenheter och Corian-material måste du förbereda dig för framgång. Detta innebär att du tar på dig din nödvändiga säkerhetsutrustning. Även om du kanske vill hoppa över eller ignorera detta steg, kan det leda till en smärtsam skada. När du använder elverktyg vill du skydda dina ögon, händer och ansikte.

Se även  Kan du spraymåla glas?

Det innebär att du tar på dig ett par omlottande skyddsglasögon eller skyddsglasögon. Du kommer också att vilja föra in händerna i ett par slitstarka, formsydda arbetshandskar. Om möjligt, kanske du också vill applicera en ringbrynjeväv över dessa handskar. Att granska officiella säkerhetsrekommendationer kan hjälpa dig att bekanta dig med rätt säkerhetskläder.

Det är också viktigt att bära en skyddande ansiktsmask innan du skär i Corian. Luftburna partiklar kan vara skadliga om de andas in. Välj om möjligt en mask med inbyggt andningsskydd. Och kom ihåg, även om du kan känna dig dum eller överbeskyddande när du tar på dig din säkerhetsutrustning, kommer du inte att känna dig så besvärlig om din utrustning hjälper till att rädda ditt liv eller skydda dig från skada.

Slutligen kan du överväga att använda öronproppar. Den genomsnittliga cirkelsågen genererar en rimlig mängd buller, vilket kan bidra till långvarig hörselnedsättning. Att bära ljuddämpande hörlurar eller öronsnäckor kan hjälpa till att minska eller förhindra hörselnedsättning i samband med användning av elverktyg.

Hur man klipper och syr Corian steg för steg

Hur man skär och syr Corian.

1. Rita dina snitt

När du är säkert redo att gå kan du ta din penna eller markör och börja rita dina planerade snitt. Du kanske vill börja med en penna, särskilt om du inte är van vid att använda en linjal eller linjal som hjälp. Självklart kan din maskeringstejp också komma väl till pass för detta steg.

Du kan placera maskeringstejp längs kanterna eller kanterna på ditt Corian-material och rita din skärlinje ovanpå tejpen. Detta kommer att skydda det underliggande materialet samtidigt som det hjälper dig att uppnå en mer exakt skärlinje. Tejpen kan fungera som en kompletterande guide när du applicerar dina styrstängsel.

De rakt skurna staketen bör säkras med träklämmor, men fjäderklämmor kan också användas för denna del av processen. När ditt material är säkert kan du mäta dina förklippningar för att säkerställa att de är korrekta.

Att rita dina snitt i förväg är avgörande för att få en högkvalitativ söm. Om du behöver göra några fler justeringar kan du prova en ”torrkörning” med din cirkelsåg innan du tar slutliga mätningar.

2. Kontrollera din inriktning

Varsågod och ta tag i din cirkelsåg, men anslut den inte till en strömkälla ännu. Lyft eventuella säkerhetskåpor och lås upp alla säkerhetsmekanismer så att bladet kan komma i kontakt med materialet. Skjut sedan cirkelsågen längs med dina staket.

En rak snittguide för cirkelsågar är avgörande för detta steg. Om du inte redan äger ett par rejäla styrstaket, kanske du vill kolla in Bora WTX styrstaket.

Med en klipplängd på 50 tum och en robust aluminiumkropp, kommer den garanterat att hjälpa dig att skära Corian mer effektivt och exakt. Den tål också kraften från en glidsåg, vilket gör den idealisk för just detta steg.

Medan du glider längs styrstängslarna, kontrollera att bladet är konsekvent i linje med din skärlinje. Om det inte är det måste du antingen dubbelkolla din linjes noggrannhet eller justera dina stängsel. Ändå bör detta bara ta en minut eller två.

3. Säkra staket och klämmor

När du är helt bekväm med ditt blivande snitt, vill du göra dina sista mätningar. Dubbelkolla dina klämmor för att säkerställa att dina styrstängsel inte vickar eller skiftar under skärprocessen. Slutligen ansluter du en lämplig cirkelsåg till en strömkälla och börjar såga Corian-materialet.

4. Klipp försiktigt

När du gör ditt snitt vill du se till att bladet är inställt på ett något större djup än ditt material. Detta säkerställer en ren skiva som ser professionell ut, bibehåller materialets integritet och är lätt att torka rent och ansluter till andra delar.

Se även  Har alla rökdetektorer batterier?

Ta dig tid när du skär igenom Corian-materialet med fast yta. Trä är mycket lättare att penetrera än Corian är, så du måste sakta ner matningshastigheten för detta projekt. Du bör dock alltid röra dig något framåt genom materialet.

Om du stannar på en specifik plats medan du försöker göra ditt snitt, kan du sluta med bränt material. Det snabbt snurrande bladet producerar en viss mängd värme, liksom den lilla motorn i din såg. På grund av detta kan akrylkomponenterna som utgör Corian börja smälta och smula sönder.

Detta kommer inte bara att resultera i en skarp, giftig lukt, utan det kommer också att skada ditt material. Skulle du behöva pausa eller ta en snabb paus från sågningen kan du stänga av strömmen på sågen och ta bort den från materialet när bladet står stilla. Dra aldrig en aktiv såg från Corian som fortfarande håller på att skäras.

Det är inte bara farligt att göra detta, utan det kan också resultera i en ojämn och ful skärning. Ändå, när du har fortsatt genom Corian och avslutat ditt snitt, kan du koppla ur sågen och förvara den för senare användning.

Från denna punkt och framåt i klipp-och-sömprocessen kommer du i första hand att arbeta med epoxilim, silikonfogning och rengöringstrasor.

5. Torka och rengör

Gå vidare och ta några rengöringsdukar eller trasor. Du kanske också vill hitta din rödsprit. Använd en av dessa trasor för att torka av överflödigt skräp eller splitter från din nyklippta kant. Du vill ha dina skyddshandskar på för detta steg.

Du måste blöta en separat rengöringsduk med alkohol och torka av samma kanter en gång till. Eventuellt överblivet damm eller rester kommer att torkas rent när du applicerar tvättsprit. Du kommer också att få en yta som fäster väl vid andra material. När du syr är detta avgörande.

Utan att förorena dina nyrensade kanter med kroppsolja eller smuts, fortsätt och förbered dina stödremsor och fogmassa. Om du inte är bekant med fogning, kanske du vill läsa en snabbguide om hur du använder en fogpistol effektivt. Annars kan du råka ut för en hel röra.

6. Applicera stödremsor

Efter att ha rengjort ditt Corian-material bör du också ta en stund att torka av dina sömstödsremsor. Du kan använda samma alkoholfuktade trasa för att göra detta, även om en ren trasa kan ge bättre resultat.

Du vill vänta på att eventuell kvarvarande alkohol har avdunstat. Sedan bör du börja applicera silikonfog på de kanter du tänker foga. Tryck din sömstödsremsa under sömmen, var noga med att inte utöva för mycket tryck.

Vänta flera minuter innan du går vidare till applicering och inställning av epoxi. Detta kommer att ge din stödremsa ytterligare tid att lägga sig och säkra sig själv. Att ha lite extra tålamod under det här steget kan hjälpa till att säkerställa att ditt slutresultat blir både hållbart och attraktivt.

Även om du kanske inte känner att dessa stödremsor är nödvändiga, kan en bänkskiva eller möbel med fast yta lida utan dem. Corian kan vara ett tungt material, och det kräver en stor mängd stöd för att hålla sig jämnt.

Som sådan, även om det kan vara frestande, är det avgörande att ta dig tid med detta steg och se till att dina stödremsor är säkra och fasta. Att göra det kan betyda skillnaden mellan ett långvarigt Corian-centrum och en missformad DIY-byggkatastrof.

7. Applicera Epoxi och Set

Att arbeta med epoxilim kan vara en utmaning. Epoxilim bildar inte bara en relativt permanent bindning, utan de kan också avge en del giftiga och obehagliga ångor. Om du inte bär ordentlig säkerhetsutrustning, inklusive handskar, ansiktsmask och ögonskydd, kan du utsätta dig själv för risk när du arbetar med epoxilim.

Se även  Så här fixar du chips i laminatbänkskivor: den enda guiden du behöver

Innan du applicerar ditt epoxilim, kanske du vill slå på närliggande frånluftsfläktar eller öppna några fönster. Om du installerar Corian köksbänkskivor, kanske du vill prova att använda din ugns frånluftsfläkt för att förhindra att ditt hems innerluft blir giftig. Ändå bör denna del av skärnings- och sömningsprocessen slutföras borta från små barn och husdjur.

Förbered ditt epoxilim enligt tillverkarens rekommendationer. Applicera sedan ett tunt lager på de kanter du tänker sammanfoga. Du kan använda en liten pensel för att uppnå en jämn beläggning, men de flesta köpta epoxilim inkluderar en appliceringsborste som är designad för jobbet.

Du vill också måla en tunn beläggning av lim på stödsömmen du placerade. Se till att limet du applicerar kommer att fästa på bottenytan av din skurna Corian. Du vill också använda dina träklossar. Applicera en beläggning av epoxi på dina block och placera dem på tryckpunkterna i din struktur.

När du applicerar ditt Corian-material på denna klibbiga yta kommer det att fästa vackert och uppleva enastående stöd. Träblocken hjälper till att förhindra eventuell skevhet i materialet som kan uppstå på grund av bristande stöd. De kommer också att fungera som en sekundär form av förankring för Corian.

Medan sömstödsremsan är bunden att ta tag i kanterna på ditt material, kan träblocken hjälpa till att låsa Corian på strukturen mer permanent. Du kan använda fjäderklämmor eller andra typer av materialsäkra klämmor för att påskynda inställningen och tätningsprocessen.

Var noga med att ge gott om tid innan du försöker slipa eller polera dina nästan sammanfogade ytor. Om du agerar för tidigt kan du skada din epoxis bindning, vilket resulterar i en lös och skiftande yta. Kontrollera tillverkarens härdningsrekommendationer som anges på ditt epoxilims förpackning eller vänta helt enkelt i hela 24 timmar.

8. Sand och Buff

Slutligen vill du slipa dina setpjäser. Börja med grövre sandpapper och gå långsamt över till finare, mindre slipande alternativ. Om du gör det kan du få en jämn, slät yta. Men även om Corian är ganska solid, är den inte ogenomtränglig för slipskador. Om möjligt, försök att slipa ditt material för hand.

Om du inte kan slipa manuellt kan du använda en kraftslipmaskin. Du bör fortfarande ställa in den här enheten på dess lägsta möjliga inställningar för att undvika att skada dina nysatta Corian-bitar. Överslipning kan resultera i försvagade sömmar och missfärgat material.

När du är nöjd med din Corians ytkvalitet och känsla, vill du börja poleringsprocessen. Lyckligtvis behöver du inte använda några dyra oljor eller vaxer för att få fram ditt materials attraktiva glans.

Använd helt enkelt en kraftslipmaskin och putsplatta för att bli av med eventuella herrelösa partiklar, torkade epoxisträngar eller bitar av felande fogmassa. Granskning av en efterbehandling och polering guide kan hjälpa dig att hålla din Corian på bästa sätt.

Slutsats

Att lära sig att klippa och sy Corian-material kräver inga timmars studier. Om du kan identifiera det bästa skärverktyget för den här fasta ytan, är du på väg att få jobbet gjort. Efter att ha utrustat dig själv i säkerhetsutrustning och förberett ditt material för skärningen kan du säkra din Corian och dina verktyg med några välplacerade klämmor och stängsel.

Ta dig tid när du gör snittet, se till att du övar på rätt säkerhetsteknik och rikta in bladet med den fördragna linjen. Efteråt vill du torka av dina nya bitar med en torr trasa för att ta bort eventuella rakade partiklar. Att göra det kan hjälpa din epoxihärda snabbare och hålla mer effektivt.

Efter att ha gett ditt material gott om tid att härda kan du ta bort vikter eller block. Se till att slipa Corian och polera den ren innan du ger dig själv en klapp på axeln.

Lämna en kommentar