Hur man klättrar på ett rappellrep som ett proffs

Efter att ha genomfört en fantastisk rappel nerför en bred grottmynning eller över en utsträckt avsats på en klippvägg tittar du uppåt på vad som uppnåddes. Efter att ha njutit av utsikten ett par ögonblick är det dags att snabbt börja planera uppstigningen tillbaka upp. I vissa unika situationer finns det inga stigar som leder tillbaka ut, vilket betyder att den enda utvägen skulle vara att klättra i ett rappellrep.

Varje rappell är unik och kräver olika metoder för att både gå ner och stiga. Detta kan betyda att även bergsklättring uppåt kan vara ur bilden beroende på höjd och svårighetsgrad. Det är därför forskning måste göras innan en rappel för att veta om du kommer att behöva klättra i ett rappellrep och vilken teknik eller utrustning som kommer att behövas för att göra det. Det finns kraft i kunskap och att göra rätt förberedelser innan.

Klättra upp i ett rappellrep i en teknisk situation

Föreställ dig att dingla i ett rep och upptäcka att du har fastnat i luften för att något har fastnat i rappellen. Eftersom du är den kloka rappellern du är, togs en skicklig partner med dig för att hjälpa till om en nödsituation skulle uppstå. Även en skicklig partner kan bara hjälpa så mycket att höja eller sänka sin följeslagare eller ge ytterligare vägledning ur deras synvinkel. I vissa fall kommer det verkligen att bero på hur beredd du är att framgångsrikt lösa problemet och säkert avsluta rappellen.

Förbered dig alltid på det värsta och då behöver du inte oroa dig för vad som kan hända. Oräkneliga timmar bör läggas på att öva och träna för dessa nödsituationer så när detta dyker upp bör dina instinkter komma till undsättning baserat på din träning.

Låt oss nu hoppa tillbaka till det hypotetiska. Du har fastnat i luften och kan inte komma tillräckligt nära en vägg för att klättra tillbaka ut eller avlasta en del av spänningen på repet för att ta bort föremålet som har fastnat i redskapet. Vad ska du göra vid det här laget? Ibland kan en kniv hjälpa till att försiktigt skära det fångade föremålet men det fungerar inte alltid. Svettas dock inte några kulor för många gånger är spänningen på repet och redskapet från rappellen för mycket för att lossa det som fångas. Spänningen måste avlägsnas och det enda sättet att göra detta är att klättra tillbaka uppför repet. Detta steg skulle bara tas om partnern inte kan hjälpa till, bergsklättring är uteslutet, och en kniv skulle säkert kunna ta bort det som fastnat eller trasslat. Tekniken att klättra uppför ett rappellrep kan säkert navigera genom ett problem när en rolig aktivitet snabbt blir farlig.

  Är tältvärmare säkra vid camping?

Detta är bara ett av många exempel på tekniska problem som kan korsas vid rappellering. är fler fall av nödvändighet att klättra i ett rappellrep när ett tekniskt problem uppstår i rappellutrustningen som används. Den livsviktiga tekniken att lära sig klättra på ett rappellrep måste studeras och tränas eftersom det verkligen kan rädda dig i en svår situation, om eller när den uppstår.

Typiska tekniska problem som skulle kräva denna färdighetsuppsättning skulle vara om en utrustning, kläder eller hår trasslar in sig i rappellen. Det enklaste sättet att reda ut något i den här situationen och lösa detta problem skulle vara att minska trycket genom att klättra uppför rappellen. Andra scenarier kan vara att repet fastnar och fastnar i en sten som kräver uppstigning för att ta bort det fastnade repet. När man rappellerar nerför upptäcks det också snabbt att rutten som tas är osäker eller att repet inte är säkert vidrör en plan yta eller klippans bas. En ny rutt kan behöva tas som återigen kommer att kräva att man klättrar upp igen för att bedöma och bestämma en ren rutt för att rappellera.

Genom att behärska dessa tekniker, genom korrekt övning och träning, kommer det att hjälpa alla rappeller att ta sig upp på sitt statiska rappellrep när tiden kräver. Det här steget kanske inte används ofta men när det behövs kommer din kunskap och erfarenhet att vara avgörande för att ordentligt klättra upp i ett rappellrep, oavsett om du ska lossa vikten på det fastnade föremålet för att fixa rappellen eller för att ta dig upp efter att ha gått in i en djup grotta .

Använd en Prusik-knut för att stiga

En Prusik-knut används vanligtvis för att stiga upp i ett rep eftersom det är ett friktionsgrepp. Tänk grottrappling, du kommer in i en grotta men nu måste du klättra ut ett rappellrep för det finns ingen annan metod ut. Tester har visat att Prusik-knuten kan bära en betydande mängd vikt och spänning i jämförelse med andra knutar eller metoder. Detta är ett utmärkt val för att stödja alla rappellers egen kroppsvikt eller när en knut behövs för att hålla upp mer än din personliga vikt.

Innan du knyter en Prusik behövs ett Autoblock för att säkert hålla upp en rappeller så att deras händer kan användas för att knyta Prusik. Autoblocket är ett försiktighetssteg som rekommenderas att knytas innan rappellen. För att lära dig hur man knyter, besök handledningen på Hur slips Autoblocket. Om ett Autoblock inte knyts (vilket enligt min åsikt alltid bör göras före en rappel) skulle en annan grundläggande men säker teknik som kan användas för att förbli hängande i luften samtidigt som man tillåter fri användning av båda händerna för att knyta Prusick vara benet. slå in.

  Vart ska man gå på isfiske nära Detroit, Michigan

Benlindningen kan säkert användas för att tillfälligt stoppa. Vira helt enkelt repet runt benet flera gånger. Dina fötter ska planteras på klippväggens yta med överkroppen lätt välvd uppåt. Av säkerhetsskäl rekommenderar jag fortfarande starkt att Autoblocket knyts före rappellen men benlindningen är en bra plan ’B’ att ha i åtanke.

Nu med Autoblocket (eller benlindningen) säkert på plats, flytta Autoblocket uppåt tills det är helt inkopplat. När båda händerna väl är inkopplade kan de säkert tas bort från repet och användas för att knyta Prusik cirka en fot ovanför rappellanordningen. Följande steg lär ut hur man knyter Prusik-knuten:

 1. Knyt en dubbel fiskarknut för att sammanfoga två snören (se fiskeknuten nedan).
 2. Knyt en andra dubbelfiskarknut med den andra svansen. Sladdarna ska nu göra en stor cirkel.
 3. Dra ihop de dubbla fiskarnas knutar för att skapa en tunnknuta.
 4. Ta sladdens ögla och placera den under repet.
 5. Linda sladden runt repet tre gånger. Se till att omslagen stannar på insidan av sladden, med dubbelfiskarens i botten.

Se till att ha extra sladd till hands för att knyta Prusik-knuten ordentligt. Var alltid beredd på vad som helst! Genom att vidta lämpliga åtgärder i förväg kommer det att minska sannolikheten för att en incident inträffar vid rappellering.

Med Prusik-friktionskopplingen bunden är det viktigt att förstå vilka åtgärder som måste vidtas baserat på den givna situationen, till exempel om du skulle ta upp repet eller försöka ta bort enheten. Följande scenarier kommer att instruera dig om vad du ska göra:

 • När du behöver avvika enheten för att trassla upp den eller ta bort ett främmande föremål som har fastnat i enheten. Ta två 48 tums selar (dubbel längd sele) och klämma fast den i friktionskopplingen. Placera fötterna i varje lyftsele när den väl har klämts i och ställ dig för att väga upp enheten. Använd nu händerna för att ta bort föremål som fastnat såsom kläder, hår, etc. eller för att lösa upp repet nu när spänningen har eliminerats från enheten.
 • När du behöver klättra i ett rappellrep från en grottrapell eller byta rappellrutt. Om du rappellerar på ett dubbelrep måste du börja med att knyta två friktionsfästen med Prusik-knuten. Använd två olika mjuka nylonsnören, 5 mm eller 6 mm för bästa resultat. Båda Prusiks kommer att knytas på repet ovanför avfallet, den ena ovanför den andra. Överlappa inte. Med båda Prusiks bundna gör dessa steg.
  • På toppen Prusik fäst änden av sladden till en låsande karbinhake. En 24-tums sele kommer att fästas på denna låskarbin och direkt på selen.
  • Den nedre Prusik fästa änden av sladden till en låsande karbinhake. Fäst två 24 tum selar. När selen fästs från karbinhaken till selen. Den andra selen kommer att dingla och kommer att användas som en fotsele.
  • Vid denna punkt placerar du foten i den dinglande selen och stå. Detta kommer att placera din vikt på det nedre friktionsfästet (Prusik). Skjut den övre Prusik upp så högt du kan.
  • Luta dig nu tillbaka i selen (låt foten vila i selen), placera din kroppsvikt på det övre friktionsfästet (Prusik). Skjut upp det nedre friktionsfästet tills foten som vilar i lyftselens knä böjs i 90 graders vinkel.
  • Stå upp i selen igen och upprepa stegen med att flytta de övre och nedre fästena. Repet kan användas för att balansera när du står, men se till att inte ta tag i och balansera på Prusik-hakarna. Använd endast repet för balans, ta endast fysisk kontakt med fästena när du skjuter upp dem.
  • Fortsätt att upprepa processen tills toppen nås. Du flyttar hastigheten på en sköldpadda i denna process men var säker på dina förmågor och ta dig tid så att inga misstag görs. Detta är en långsam och besvärlig metod men detta grundläggande steg kan läras in snabbt och anpassas snabbt när behovet uppstår.
  Vad är en Takedown Recurve Bow?

Slutsats

Att lära sig klättra på ett rappellrep kan verka skrämmande men det är en teknik som absolut bör tränas. Det kan vara extremt effektivt för att komma ur trånga ställen. Som alltid sök vägledning från utbildade proffs för att säkerställa att du förstår teknikerna för repuppstigning så att du kan ha kontroll när dessa tekniker behövs. När du klättrar uppför ett rappellrep öppnas nya möjligheter för dig. Lycka till och gå på upptäcktsfärd, förhoppningsvis någonstans som du kanske inte har vågat förut nu när du är bättre rustad att navigera i rappellen.