Hur man kastar lätta beten med en baitcaster

Om du är nybörjare eller till och med en erfaren baitcaster så är jag säker på att du vet alltför väl hur svårt det kan vara att kasta lättare tacklingar. Jag hade problem med det här ett tag men har jobbat på det ganska mycket och i det här inlägget kommer jag att prata om hur man kastar lätta beten med en baitcaster.

Hur gör du det? Det första du vill göra är att skaffa ett fiskespö som har en snabb spets och en fiskerulle som har en lätt spole. Du kommer att vilja använda en flätad fiskelina istället för fluorkarbon och du vill använda en så tung krok som du kan. Jag gillar att lägga till någon form av tyngd till min lina och sedan behöver du bara kasta med rätt teknik och använda tummen för att kontrollera spolhastigheten.

Om det hela verkar lite för komplicerat så kan du alltid hålla dig med ett spinnspö men jag föredrar att använda en baitcaster själv och det är något som kan göras. Fortsätt läsa eller titta på videon nedan för alla detaljer om hur man kastar lättare tacklingar med ett baitcasting-spö.

Spö och rulle

Det första du vill leta efter är en baitcasting-rulle med en lätt spole. Om du går till butiken kan du jämföra de olika rullarna och du kommer att märka att många av dem är tyngre än andra. Om din spol är lättare blir det lättare för en lätt bete att snurra spolen. När du först börjar ska du se till att du har bromsarna på. Det kommer inte att kasta så långt men du kommer att få mycket färre spoltrassel. Du kan ta av dem när du blir bättre.

  ZMAN Slim Swimz: Fånga mer bas och panfish med detta bete

Nästa sak du vill skaffa är ett spö med medelstor kraft med en snabb action tips. Om du ska kasta lättare redskap behöver du en spö som har en bra böjning. Det är det som kommer att hjälpa dig att generera avståndet. En av de värsta sakerna du kan göra är att försöka kasta spöet för hårt. Låt spö, rulle och drag göra det mesta av jobbet.

Fiskelina

För nybörjare rekommenderar jag att du börjar med en flätad fiskelina. Jag skulle rekommendera att undvika fluorkarbon eftersom det har mycket minne och jag fann bara att det inte gjutna lika bra. Du kan använda den när du blir mer självsäker men jag skulle föreslå att du använder en 20 lb flätad linje (jag använder normalt en fluorkarbonledare). Det är vad jag använder 90% av tiden i alla fall så det är ganska bekvämt.

Om du fiskar ett område med mycket täckning (ogräs, grenar, etc) så skulle jag gå med en flätlina eftersom den kommer att bli mycket starkare om du blir fast. Om du är på en plats som är ganska öppen kan du gå med en monofilament linje om du vill. Om du ska använda monofilament så se bara till att det är en av de mjukare. Det blir mycket lättare att hantera.

Fiskedrag

Det första vi ska prata om är krok. Om du kan använda en tyngre krok har du lättare att kasta ditt spö. Du kan få en viktad krok eller helt enkelt använda en större. Om du använder en spinner eller någon annan typ av bete där du inte riktigt kan ändra vikten men du kan göra några andra saker som vi ska prata om härnäst.

  Genomsnittlig fiskebåtslängd (med 37 exempel)

Låt oss prata om att lägga till vikt. Om du kan lägga till vikt kommer du att ha mycket lättare att kasta. Om du använder mjuk plast kan du använda cirkel- eller spikvikter och sätta dem direkt på plasten. Om du använder en fluga eller spinningutrustning kan du använda en kulvikt och sväng. Jag gillar att lägga en kulvikt på min huvudsakliga fiskelina och sedan koppla ihop min ledare med en svivel. De kommer båda att lägga till lite vikt och det verkar fungera ganska bra.

Hur man kastar

Det första du vill göra är att ställa in din spänning knopp. Detta är superviktigt för om det inte är korrekt inställt kommer du att få en hel del spoltrassel. Det första du vill göra är att stänga av bromsarna och dra åt spänningsvredet. Efter det vill du trycka på din gjutningsknapp och sakta lossa på spänningen tills ditt bete börjar falla. Rätt spänning kommer att vara när ditt bete träffar marken och din spole slutar snurra. Allt du behöver göra nu är att sätta på bromsen igen.

Casten du vill använda är en lång svepande sidoarmsgjutning. Kasta inte över huvudet och försök inte driva cast eftersom det inte kommer att sluta särskilt bra. Låt rullen, spöet och beten göra det mesta av jobbet. Så här gör du:

  • Dubbla mängden slack du normalt skulle kasta med (24-26 tum).
  • Sätt tummen på spolen och klicka på gjutningsknappen.
  • Använd en hand och ta tillbaka spöet parallellt med marken.
  • När slacket är borta, vill du släppa ut det mestadels med handleden (som att svinga en tennisracket).
  • Tryck på spolen med tummen när ditt bete träffar vattnet.
  Hur man laddar ett Dirt Bike-batteri

Du vill undvika att kasta det långt upp i luften eftersom det är då det händer många trassel. När du kastar upp den i luften börjar den tappa fart men din spole kommer att fortsätta. När din spole fortsätter att snurra och det inte finns tillräckligt med kraft för att få ut linan, är det då du får ett fågelbo. Håll den lägre mot marken så att den kan hålla farten tills den träffar vattnet.

Om du fortfarande får mycket trassel i spolen kan du antingen trycka tummen på spolen när den träffar vattnet eller så kan du dra åt spolens spänning. När du har fått självförtroende kan du lossa spänningsratten och använda några av bromsarna (du kommer att kunna kasta längre).

Tills nästa gång, gott fiske. Om du vill fånga mer fisk, använd fler krokar.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Vill du delta i vår utlottning av fiskeredskap? Vi kommer att göra giveaways på vår YouTube-kanal och allt du behöver göra för att delta är Klicka här att prenumerera på vår kanal, gilla en video och kommentera giveaway. Fler kommentarer = fler chanser att vinna.