Hur man känner igen Poison Ivy

Tror du att du har sett Poison Ivy? I den här illustrerade guiden ger vi dig en översikt över de viktigaste funktionerna att leta efter och hur du upptäcker gift ek och giftmurgröna!

Poison Ivy och andra giftiga växter

Hur man identifierar Poison Ivy

giftmurgröna, toxicodendron radicans, är en giftig växt med ursprung i Nordamerika och Asien som växer som en buske, vinranka eller groddar bland andra vilda buskar.

Poison Ivy producerar en olja som heter urushiol som vid beröring och kontakt kan orsaka en allergisk reaktion som orsakar en otäcka blåsor utslageller dermatit.

Att identifiera giftmurgröna kan vara knepigt, särskilt eftersom det ser lite ut som många andra generiska lövväxter du hittar i skogen. Men frukta inte! Det finns flera egenskaper hos Poison Ivy (dess andra giftiga kusiner, Poison Ek och Poison Sumac, är också lätta att identifiera) för att förhindra att du får de där eländiga och hemska utslagen den är känd för.

Nyckelfunktioner för att känna igen Poison Ivy

Ett diagram som jag ritade för att visa dig de gemensamma egenskaperna för att identifiera giftiga murgrönablad

Poison Ivy liknar många andra växter och kan också skilja sig åt i utseende; som sagt, de gemensamma funktionerna är lätta att se om du vet vad du ska leta efter. Här är några vanliga sätt att identifiera det:

 1. Löv av tre, låt det vara”, som det gamla ordspråket säger. Poison Ivy har alltid bara tre blad.
 2. Mellersta kronbladet har en något längre stjälk.
 3. Bladens kanter kan vara slät eller tandad och har en spetsig spets.
 4. Det kan (men inte alltid) producera små blommor med fem kronblad och/eller ljusa bär.
 5. Det blir en rödaktig stam.
 6. Hade kunnat luftrötter.
 7. Löv kommer att växa alternativa sidor.
 8. Ytan på löv kan se ut glänsande eller matt.

Poison Ivy ser likadana ut

björnbär klematis boxelder virginia ranksvin jordnöt juvelgräs gift murgröna look-alikes växter diagram

Poison Ivy kan förväxlas med många olika växter, speciellt eftersom det finns många växter som bara har tre blad. Här är en översikt över några växter att se upp för:

Björnbär

Brambleväxter, även kallade vilda björnbär, björnbär och hallon, har också bara tre blad, men de har alltid taggiga stjälkar som giftmurgröna aldrig har.

Klematis

Klematis är en annan grön växt som också har tre blad, men bladen är mycket mer böjda än giftiga murgrönablad.

Boxelder

Boxelder växter är mycket lika Poison Ivy, men det huvudsakliga sättet att skilja mellan de två är att observera att Boxelder blad växer exakt parallellt med varandra, medan Poison Ivy alternerar sidor.

  Grunderna för backpacking: hur man inte lämnar några spår

Grisjordnöt

Hog Peanut har också 3 blad, men de växer på mycket mindre stjälkar, deras bladform är mer som ett hjärta än en tår, och de är inte tandade.

Jewelweed

Jewelweed är känt för att vara mycket rikligt runt giftmurgröna, och mycket lik den. Den kan dock ses med orange blommor istället för vita, och stjälken är ljusare grön utan röda nyanser.

Virginia ranka

Bladen på Virginia-rankan påminner mycket om giftmurgröna, men den växer i klasar om fem blad istället för tre.

Var växer Poison Ivy i Nordamerika?

Poison Ivy kan överleva nästan alla tempererade klimat.

Platser där du inte kommer att se giftmurgröna? Öknar, mycket hög höjd och Arktis.

Poison Ivy är faktiskt det hittades i varje delstat i USA förutom Hawaii, Alaska och Kalifornien. Så var du än vandrar eller backpackar bör du vanligtvis hålla utkik efter giftiga murgrönablad.

Sorter av Poison Ivy

Det finns två typer av giftmurgröna: östlig och västerländsk. Orientalisk giftmurgröna är känd som en ranka eller hög buske, medan Västerländsk giftmurgröna växer bara på marken. Båda växterna kan orsaka en allergisk reaktion.

Identifiera giftmurgröna varje säsong

Hur Poison Ivy ser ut på våren, sommaren, hösten och vintern faktablad.

Poison Ivy är riklig på våren och sommaren, men kan även dyka upp på hösten och vintern, så håll utkik! Som du kan se på bilden ovan ser giftmurgröna olika ut under olika årstider. Medan ett vår/sommarmöte med giftmurgröna är mest troligt, lönar det sig att veta hur det ser ut under varje säsong. Att kunna upptäcka dessa typer av växter är en viktig (och väldigt rolig) ryggsäcksfärdighet.

Vår

Tidigt på våren kan poison Ivy dyka upp med ljusgröna stjälkar med röda eller gröna blad. Den kan också ha gröna eller vita bär och små grönaktiga eller vita blommor.

Sommar

Under sommaren får poison Ivy sin djupgröna bladfärg, och om växten har bär (inte alltid) kommer de att ha en krämfärgad färg, samt en potential för fembladiga blommor.

falla

På hösten kan giftiga murgrönablad vara överallt gröna, gula eller ljusa orange och röda.

  Vilket är det bästa hotellet på Mackinac Island? 5 utmärkta val

Vinter

Under vintermånaderna är giftmurgröna mycket knappare, men kan fortfarande dyka upp och är vanligtvis ljusröd eller orange.

Är alla allergiska mot Poison Ivy?

Alla får inte en allergisk reaktion mot växten, men tre av fyra gör det. Det är bättre att vara säker än ledsen, men om du är känd som en friluftsmänniska och aldrig har fått det, kanske du inte är allergisk!

Andra giftiga växter

Andra giftiga växter som kan förväxlas med Poison Ivy: Poison Ek och Poison Sumac, Ivy Ek och Sumak faktablad

Murgröna, ek eller sumak?

Poison Ivy, ek och sumac är alla giftiga sorter av växtfamiljen Toxicodendron. Men hur ser ek och sumak ut och var växer den?

Poison Ivy vs Poison Oak

Ett viktigt sätt att dechiffrera mellan murgrönabladet och ekbladet är att, till skillnad från giftmurgröna, är kanterna på eklöven mer rundade, vilket faktiskt gör att de ser ut som eklöv, därav namnet. Bortsett från det är löven på Poison Ivy och Poison Ek väldigt lika och producerar till och med liknande bär och blommor.

Var växer Poison Oak?

Poison ek växer främst i västra och sydöstra USA och finns sällan i Mellanvästern.

Poison Ivy vs Poison Sumac

Giftsumakblad växer i grupper om 7-13 broschyrer, har även spetsiga spetsar och har även den berömda oljiga substansen på ytan som orsakar en allergisk reaktion. Doftande sumak är en annan variant av giftsumak.

Var växer giftsumak?

Poison sumac är den mest sällsynta av de tre, och finns i stora delar av östra USA, och kan växa i våtmarker och träsk till skillnad från Poison Ivy.

Var man kan odla Poison Ivy Ek och Sumac på kartan över USA.

Vart du än går på en ryggsäcksresa kan Poison Ivy och hans kusiner hitta dig!

Kan Poison Ivy spridas?

Poison Ivy kan inte spridas från en person till en annan om inte urushiololja fortfarande finns på din hud. Efter att oljan har tagits bort från din hud kan den enes utslag inte infektera den andra.

Vidta försiktighetsåtgärder

Om du går djupt in i skogen för ryggsäcksvandring, fiske eller andra backcountryaktiviteter kan du riskera att bli utsatt för upprepad exponering. Det är därför någon form av hanteringsmetod alltid bör vara en del av din checklista för backpackersutrustning. Här är några saker du kan göra för att stoppa det i dess spår:

 1. bär långbyxor
 2. bär långa ärmar för att undvika kontakt
 3. skölj med vatten varje gång du borstar mot vilda växter
 4. använd engångshandskar för att ta av kläder efteråt för att förhindra eventuell överföring av urushiololja.
  Fungerar Bear Spray verkligen?

I Just Touched Poison Ivy – Vad gör jag?

Om du precis har kommit i kontakt med giftmurgröna, vill du tvätta huden som kom i kontakt med diskmedel omedelbart. Att ta en dusch skulle vara ännu bättre för att utesluta någon chans. Att byta kläder och separera dem från annan smutstvätt är också en bra idé. Håll ett öga på huden och om utslag dyker upp, oroa dig inte och läs vidare!

Hur man behandlar utslag av giftmurgröna

illustration av calamin lotion och hydrokortison kräm

Efter att din hud kommit i kontakt med växten kan det räcka att skölja huden omedelbart (inom 5-15 minuter) med alkohol, bakpulver eller diskmedel för att stoppa reaktionen, men det kanske inte räcker. Om du får utslag av giftmurgröna, ek eller sumak, vill du få kalaminlotion och/eller hydrokortisonkräm.

Utslagen kommer sannolikt att utvecklas fullt ut inom 48 timmar och bilda röda knölar och blåsor som fylls med en klar vätska.

Calamine lotion kommer att hjälpa till att torka ut utslagen och hjälpa till att lindra en del av klådan. Hydrokortisonkrämen hjälper till att lindra inflammation och klåda. Jag rekommenderar att du använder båda, men beroende på hur allvarlig utslaget är kan det räcka med att applicera kalaminlotion. Hydrokortison är också det bästa sättet att behandla giftmurgröna på leden.

Andra behandlingar som hjälper till att lugna huden inkluderar att köra den under kallt vatten, använda svala kompresser, blötlägga den i saltvatten och till och med äppelcidervinäger för att torka ut den!

Om du utvecklar andra allergiska reaktioner, såsom kliande hals eller andra allvarligare symtom, kan akutvård behövas.

De flesta får inga allvarliga reaktioner, men om du tror att du har andats in giftväxten eller fått oljan i munnen av någon anledning är det bäst att gå till akuten för att vidta de bästa försiktighetsåtgärderna!

Jag hoppas att den här artikeln var till hjälp för att hjälpa dig att identifiera, förebygga och behandla giftmurgröna!

Berätta för mig i kommentarerna vilka andra användbara botemedel du har hittat för att behandla giftiga murgröna, ek eller sumakutslag!