Hur man justerar min ATV-upphängning

Om du vill ha en mjukare körning på din ATV, då är justering av fjädring rätt väg att gå. Du har dock aldrig rört din ATV:s fjädring tidigare, så du känner dig lite nervös över att göra det. Hur justerar du din ATV:s fjädring?

För att justera din ATV-fjädring, kontrollera däcktrycket och fyll på vid behov. Justera sedan din åkhöjd med snigelkammen eller den gängade kragen. Ställ sedan in din höghastighets- och låghastighetsklicker och din rebound och kompression så är du klar!

Om det låter som att vi pratade ett helt annat språk här, oroa dig inte. I den här guiden kommer vi först att förklara hur ditt ATV-fjädringssystem fungerar, sedan hur du justerar det. När du har läst klart kommer du att känna dig säker när du hanterar din fjädring.

Vad är ett ATV-upphängningssystem? Alla komponenter

Ditt ATV-fjädringssystem består av en mängd delar, men de två viktigaste är stötdämparna (förkortning för stötdämpare eller stötdämpare) och fjädrarna.

Utan dessa två delar kommer ditt upphängningssystem att kännas lika taggigt som sandpapper.

Förutom stötdämparna och fjädrarna innehåller ett ATV-fjädringssystem även klickare. Låt oss prata om alla dessa tre komponenter nu.

Chocker

Din ATV har en av två olika typer av stötdämpare, antingen oljefyllda eller gasdämpare.

A gaschock är mer justerbar, vilket är ganska bekvämt, eftersom du kan ställa in den till din ATV:s chassiinställningar. Prestandan för gaschocker är exceptionell.

Oljefyllda stötaräven känd som hydrauliska stötdämpare, är de vanligaste av de två eftersom de är billigare.

En oljefylld stöt har ett rör, några ventiler och en kolv. Röret innehåller oljan och kolven.

Röret har också en serie ventiler som kan öppnas för att tillåta mer olja eller stänga för att minska mängden olja.

Meningen med stötdämpare eller stötar är att hålla fjädern – vilket vi ska prata mer om om bara ett ögonblick – från att ta för mycket av kraften från varje stöt och stöt.

Det är därför de kallas stötdämpare; de absorberar bördan av din ATV-åkning.

Det är så du får en smidig ATV-tur.

Fjädrar

Nästa komponent i ett ATV-upphängningssystem är fjädrarna.

Beroende på hur du kör din ATV kommer fjädrarna antingen att komprimeras eller släppa. Syftet med fjädrarna är att bibehålla hjulstabiliteten så att hjulen är så nära marken hela tiden.

Om du skulle köra över en stor sluttning som skulle skicka upp dina hjul, kommer fjädrarna att tryckas ihop för att förhindra kroppslig påverkan på dig. Fjädrarna trycker sedan tillbaka däcken så att du kan behålla kontrollen och greppet på din ATV.

  Hur man använder sammansatta sikter – 8 tips för att förbättra mål

Din accelerationshastighet bör inte sakta ner ett dugg heller!

Fjädrarna behöver stötdämparna för att hindra fjädrarna från att röra sig och vingla hit och dit, vilket skulle ge en ganska obehaglig ATV-upplevelse.

Klickare

Det finns en sista komponent i ditt ATV-upphängningssystem, klickarna.

Kommer du ihåg hur vi tidigare nämnde att ventilerna i oljefyllda stötdämpare kan avgöra hur mycket olja stötdämparna får? Nåväl, en del av hur det händer beror på klickern.

En klicker, trots vad namnet kan få dig att föreställa dig, är en skruv, mutter eller knopp på stöten.

Du kan vrida den för att tillåta mer olja eller mindre. Genom att göra det påverkar du också komprimeringen av din ATV, vilket vi kommer att diskutera i nästa avsnitt.

Så varför kallas dessa små delar för klicker, frågar du? De gör ett hörbart klickljud när du vrider på dem.

Äldre terränghjulingar kommer att ha ett enda klicksystem, men nyare modeller kan vara utrustade med låghastighets- och höghastighetsklickare.

En låghastighetsklicker är för små manövrar på din ATV och avsedd för lätt ojämn terräng.

Höghastighetsklickare är för manövrar med högre effekt, inklusive hopp.

ATV Suspension Rebound och Kompression

Vi nämnde ovan att inställning av klickerinställningarna kommer att påverka din ATV:s komprimering, men vad betyder det ens? Och vad är rebound? Låt oss undersöka.

Kompression

ATV-kompression är tekniskt sett en justering du kan göra. Det är ett mått på hur mycket stöten kommer att komprimera varje gång du hoppar på din ATV eller kör över en knotig bula.

Ett annat sätt att tänka på kompression är som en dämpningsinställning. Kompressionen kan påverka hur snabbt stötdämparens axel rör sig in i stötdämparen.

Rätt kompressionshastighet är vanligtvis någonstans precis i mitten. När kompressionen är långsam är det mer sannolikt att stötarna bottnar eftersom de pressas in i och ut ur axelkroppen i för snabb hastighet.

Om du ställer in kompressionen för snabbt blir stötarna stela, och din åktur gör det också. Att använda din ATV kan vara en ganska smärtsam upplevelse vid den tidpunkten.

Studs

I samma veva är rebound, vilket involverar fjädrarna i ditt fjädringssystem.

Eftersom de är fjädrar som kan studsa ur och i position, kan de studsa snabbare eller långsammare. Vad den frekvensen är beror på vad du väljer för reboundinställningarna.

Återigen, någonstans i mitten för retur är bäst.

Stötar med en lägre returhastighet tvingar fjädrarna att tryckas ihop varje gång du åker över en gupp på vägen, vilket ofta kan bero på var du cyklar.

  Hur mycket snö behöver du för att bygga en snögubbe?

När returhastigheten är för hög kommer din åktur att kännas ryckig, ojämn och utom kontroll.

Hur du justerar ditt ATV-upphängningssystem

Nu när du förstår delarna av ditt ATV-upphängningssystem bättre är det dags att prata om hur du kan justera systemet som helhet. Enligt stegen i introt, så här går det till.

Steg 1 – Kontrollera ditt däcktryck

För att börja, ta din Tryckmätare och bestäm mängden tryck i varje däck på din ATV.

Även om detta kan tyckas vara en orelaterade uppgift, är det verkligen allt annat än. Utan rätt däcktryck kommer du inte att kunna justera stötdämparna ordentligt för att förbättra smidigheten och kvaliteten på din åktur.

Om trycket på något av däcken är lite lågt bör du fylla på det däcket med luft så att trycket är konsekvent över alla däck.

Steg 2 – Förladda stötarna

Därefter måste du göra vad som är känt som förladdning av stötdämparna.

Med andra ord, du ställer in din ideala åkhöjd.

Hur gör du det här? Du måste komma åt antingen snigelkammen eller den gängade kragen på stötdämparna. Din ATV kommer att ha en av de två men inte båda.

Som sagt, du kanske ser en låsring fäst vid den gängade kragen på stötdämparna. I så fall är det bra, eftersom du nu kan justera förspänningen mer flexibelt.

Vi rekommenderar att du öppnar din bruksanvisning och läser igenom. I manualen kommer tillverkaren att presentera ett föredraget sortiment för den gängade kragen.

En lägre förspänning ger mjukare körförhållanden med mer flexibilitet och lägre tryck. Din körhöjd blir lägre.

En högre förspänning blir styvare och mindre flexibel, men din åkhöjd blir högre.

Nyckeln vid förspänning av stötdämparna är att hålla justeringarna konsekventa i varje hörn, av vilka det finns fyra totalt.

För att minska förspänningen, lossa låskragen. Likaså kan du dra åt låskragen för en högre förspänning.

Din ATV kan ha en dubbel skåpring. I så fall måste du lossa ringen för att göra eventuella justeringar.

Vrid sedan justerringen så att din fjädring är lösare eller stramare. Dra sedan åt den dubbla låsringen igen. En hammare och stans kommer väl till pass här.

Vad händer om din ATV har en snigelkamera istället? Det kommer att finnas under chocken.

Du kan fortfarande använda snigelkammen för att justera upphängningen. Med en lägre justering blir din åkhöjd lägre och fjädringen mjukare. Med en högre justering blir din åkhöjd högre och fjädringen styvare.

  Mitt favoritrecept genom tiderna för att laga Kokanee-lax

Steg 3 – Justera klickarna

Efter förladdning är det dags att ställa in klickarna.

Börja med låghastighetsklickern om din ATV har en. Hur du justerar låghastighetsklickern varierar beroende på hur din åktur känns när du för närvarande använder din ATV.

Du vet att låghastighetsklickern behöver justeras om din ATV kör extremt hårt.

Du vill inte heller känna att du befinner dig på en bucking bronco som kommer att kasta dig ur stolen, eftersom det indikerar att låghastighetsklickern behöver härdas.

Håll förändringarna små. Använd trial and error för att avgöra hur din åktur känns efter att ha mixtrat med låghastighetsklickern och fortsätt att upprepa det tills det är bra.

Gå sedan vidare till höghastighetsklickern. Samma typ av trial-and-error-metod fungerar här. Du behöver bara göra två klick åt gången för att göra stor skillnad i hur din ATV åker.

För styvare fjädring, vrid höghastighetsklickern åt vänster. För lösare kompression, justera den till höger.

Steg 4 – Ställ in komprimeringen

Nu kan du dämpa din ATV:s kompression.

Kontrollera stötdämparen och du bör se en knopp.

Om inte där, kommer vredet att sitta på din stötbehållare. Denna ratt är hur du justerar kompressionen.

Okej, så det är inte alltid enbart en knopp. Vissa ATV-modeller kan ha ett skruvhuvud som har ett spår för att vrida. Den fungerar på samma sätt som en ratt och uppnår samma syfte.

Flödet av oljan bör vara någonstans mittemellan för mycket och för lite.

Steg 5 – Ställ in rebound

På undersidan av din stöt hittar du rebound-justeraren.

När din ATV studsar mycket efter att du gjort ett hopp måste du justera returen.

Du kan göra detta genom att vrida justerskruven, sedan sätta dig på din ATV, testa den och justera skruven ytterligare om det behövs.

Steg 6 – Ta en tur och ha kul!

Nu när din ATV är rätt justerad är du redo att ge dig ut och åka utan att fjädringen känns smärtsamt stel eller farligt studsig.

Mixa gärna med upphängningen igen nästa gång något verkar fel.

Slutgiltiga tankar

Att justera din ATV-fjädring är avgörande för en jämn, pålitlig körning varje gång.

Det här är ett av de ATV-jobb som du kan göra själv, och det är mycket tillfredsställande när du får alla delar perfekt inriktade och din åktur känns bra.

Nu när du vet vad du ska göra kan du finjustera din ATV-fjädring. Lycka till!