Hur man justerar den bakre stötdämparen på en Dirt Bike

Att justera dina bakdämpare är något som kan ha en enorm inverkan på din cykels prestanda i olika terränger. I det här inlägget kommer jag att visa dig hur du ändrar de bakre stötdämparna på din smutscykel.

Det är ganska enkelt nu för tiden att göra justeringar på din cykel för att maximera prestandan för olika situationer. Som sagt, när något är lätt att bråka med finns det alltid en chans att du kan justera saker och ting för mycket. Det är därför det rekommenderas att du gör små justeringar och testar det för att se hur du gillar det.

Varje gång du gör ändringar i upphängningen finns det alltid för- och nackdelar. Cykeln är ganska neutral så att den kan användas i en mängd olika förhållanden. Om du justerar fjädringen för att gynna sandåkning kommer du förmodligen att göra det värre för stig- eller banåkning. Om du lossar fjädringen för trail ridning, kommer den inte att prestera bra i sanden.

Det är därför allt börjar med vad du ska använda det till och göra små justeringar tills du får det rätt. Jag tenderar att hålla min fjädring ganska neutral och kommer ibland att stela upp den om jag är i sandiga områden. Det finns 3 olika saker du kan justera på dina bakdämpare:

  1. Höghastighetskompressionsjusteraren.
  2. Kompressionsjusteraren för låg hastighet.
  3. Rebound justeraren.

Höghastighetskompet används för att styra kompressionshastigheten när fjädringen komprimeras mycket snabbt (att träffa en sten eller landa ett hopp). Om du ska cykla på stigarna vill du antagligen ha den här mjukare för att göra din tur mer bekväm. Om du ska cykla i sanden vill du göra den här styvare så att din cykel inte blir begravd. Dessutom, om du är lite för tung för en cykel (som jag är för min TTR125) kan du alltid styva stötdämparna.

  Seaguar Red Label Fluorocarbon: En ÄRLIG recension

Låghastighetskompet används för att styra kompressionshastigheten när fjädringen komprimeras långsammare (små gupp från normal körning). Detta är ganska likt höghastighetskompet eftersom det beror på din vikt och även vilken typ av förhållanden du kommer att åka i. Trailridning skulle vara mjukare medan sandridning skulle vara styvare.

Rebounden används för att kontrollera hur snabbt eller långsamt stöten återgår till sitt utdragna läge efter att den har komprimerats. Om du ska åka över stor, böljande terräng vill du förmodligen ha den här styvare så att ditt bakhjul kommer att hålla kontakt med marken längre. Om du ska cykla på en stötigare yta kommer du antagligen vilja ha den här lite på den lösa sidan.

Så här justerar du den bakre stötdämparen på en smutscykel:

Höghastighetskompressionsjustering: Ta en skiftnyckel och leta efter den större muttern på din justerare. Om du vill göra upphängningen tätare måste du vrida den medurs. Vrid den moturs för att göra den lösare.

Låghastighets kompressionsjustering: Ta en platt skruvmejsel och leta efter skruven som är i mitten av den större muttern. Om du vill dra åt fjädringen, vrid den medurs. Mitt emot om du vill lossa den.

Rebound justerare: Detta kan vara annorlunda på vissa cyklar, men för mig är det på botten av stöten. Ta tag i din skruvmejsel och skruva den medurs om du vill ha den styvare och motsols om du vill ha den lösare.

Dirt Bike Suspension Setup For The Trails

Om du ska cykla i stigarna (eller enduro) kommer du förmodligen att kunna lämna fjädringen där den är. Om du är lite för tung för din smutscykel kan du alltid styva upp fjädringen. Om du är för lätt för din cykel bör du förmodligen lossa den lite.

  Är magnetfiske lagligt eller olagligt? (5 saker du borde veta)

Du kan alltid göra en liten justering och ta det en sväng för att se hur du gillar det. Gör bara inte justeringar på alla tre delarna samtidigt eftersom det blir svårt att veta vilken som fungerar bäst för dig.

Dirt Bike Suspension Setup För Sand

Om du ska cykla i mestadels sandiga områden så vill du styva upp din fjädring. Om du har en mjuk fjädring kommer du att sluta studsa överallt vilket gör att du tappar kontrollen, tappar fart och tröttnar riktigt snabbt.

Hur mycket du förstyvar din suspension beror på själva sanden och även din vikt. Om sanden är ganska blöt och kompakt behöver du inte dra åt den lika mycket som du skulle göra i mjuk sand. Dessutom, om du är ganska lätt för din cykel behöver du förmodligen inte dra åt den lika mycket som du skulle göra om du är lite tung för den.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Letar du efter ny utrustning för smutscykel? Klicka här för att kolla in vår rekommenderade redskapssida för att se de saker vi faktiskt använder och det billigaste stället att få tag på.