Hur man hittar fisk i surf

Det spelar ingen roll vilket av haven som täcker jordens yta vi pratar om här. Havet är en stor plats. När du går på surffiske måste du ha ett mål (helst flera) i åtanke för var du ska fånga fisk. Hur hittar du fisk i bränningen?

Här är några alternativ för att hitta fisk i vågorna:

  • Fråga lokalbefolkningen
  • Kontakta dina fiskekompisar
  • Kolla sociala medier och fiskeforum
  • Besök närliggande fiskebutiker
  • Använd en fishfinder
  • Leta efter platser där sportfiskare samlas
  • Håll utkik efter fåglar
  • Lär dig tidvattnet

Den här guiden kommer att vara proppfull av användbar information för att hitta fisk i vågorna. Oavsett om du är helt ny på surffiske eller om du har varit ute några gånger och du är sugen på att förbättra dig, så finns det något för dig framför dig. Se till att fortsätta läsa!

8 utmärkta tips för att hitta fisk i bränningen

Fråga lokalbefolkningen

Du besöker en strand för första gången i hopp om att surfa och fiska. Vem kan ge dig den information du söker? Människorna som bor där förstås.

Du kommer inte att gå dörr till dörr och fråga slumpmässiga främlingar om de kan hjälpa dig att hitta en plats i vågorna där du kan fiska. Det skulle vara konstigt och väldigt inkräktande på deras integritet.

Snarare, när du är ute och reser, se om det finns någon du organiskt kan inleda en konversation med. Nämn att du inte kommer härifrån och att du gärna vill veta var de bästa surffiskeplatserna finns.

De flesta lokalbefolkningen hjälper dig gärna, men kom ihåg att reaktionen kan vara lite blandad. En del lokalbefolkning kanske inte vill ha utomstadsbor som fiskar i deras hav, så de kanske inte är lika hjälpsamma.

Oavsett om en lokal är villig att dela tips eller inte, vill du vara hjärtlig. Vet när du ska släppa ärendet, eftersom du har många andra alternativ du kan använda om det här inte fungerar.

Kontakta dina fiskekompisar

Du kan till exempel luta dig mot dina fiskekompisar.

De kanske har besökt den här stranden tidigare eller känner en vän till en vän som har, så de har lite information att dela med dig.

Mer än att bara rekommendera vilka ställen på surfen de ska rikta in sig på, deras information kan gå djupare.

Dina fiskekompisar kanske kan berätta vilka fiskarter som förökar sig i den här delen av stranden. De kan ange vilken typ av rigg de använde samt vilka typer av beten, vare sig det är ett konstgjort eller levande bete.

Det här är trots allt dina vänner, så de hjälper dig gärna att lyckas. Kom bara ihåg detta nästa gång du hittar en exklusiv fiskeplats. Var noga med att förmedla det du vet till dina kompisar för att hålla relationen tvåsidig.

  Hur man dockar en vattenskoter (utan att repa upp den)

Kolla sociala medier och fiskeforum

Kanske är det ingen av dina metekompisar som gillar surffiske. Du försökte också fråga runt i grannskapet, men ingen var så hjälpsam. I så fall är det dags att gå online.

Helst vill du göra detta innan du planerar din dag med surffiske, eftersom du behöver tid för att samla in så mycket information du kan. Vi rekommenderar att du gör en djupgående research.

Om du skriver in namnet på din strand i en sökmotor som Google, är vi säkra på att du kommer att få några talande resultat. Slumpmässiga affischer på forum och sociala medier kan ha delat med sig av sina erfarenheter, vilket i sin tur kan gynna dig.

Tänk på datumet då inlägget gjordes. Om ett inlägg är mer än flera år gammalt, kan du inte vara säker på att platsen på surfen fortfarande är ett gångbart alternativ för fiske.

Testa att registrera dig för fiskeforum och gå med i några Facebook-grupper för att få lite koll på aktuella fiskeplatser längs vågorna.

På ett forum är det okej att bara ställa din fråga rakt ut. Men på sociala mediegrupper vill du ge värdefull information där du kan innan du ber folk om något i gengäld. Svara på andra inlägg inom gruppen och svara på frågor som finns i din styrhytt.

Spök inte gruppen när du har fått den information du letar efter. Om något, rapportera tillbaka efter din dag med surffiske så att du kan dela dina erfarenheter. De skulle bara kunna hjälpa andra sportfiskare en dag!

Besök närliggande fiskebutiker

Det här är det sista tipset vi har som involverar andra, vi svär. Få människor i den lokala staden känner till stränderna bättre än fiskebutikens ägare eller chef. Gå in i butiken och ta en titt.

Vi rekommenderar att du köper något så att du kan ha ett naturligt samtal med butiksägaren. Dessutom kan de vara mer villiga att berätta vad de vet om du tar avsked med några av dina surt förvärvade pengar.

Du behöver inte köpa något dyrt som ett nytt fiskespö eller fiskelina (om du inte behöver det, alltså). Även att köpa ett nytt konstgjord bete räcker för att du ska gå fram till kassan och prata lite.

Butiksägaren kanske till och med kan rekommendera rätt beten att använda samt lämplig fiskelina och annan utrustning och redskap!

  Hur lång är en Zip Line?

Använd en Fish Finder

Nej, vi pratar inte om de elektroniska enheterna som kallas fishfinders som sportfiskare använder när de fiskar i sjöar, bäckar, dammar eller floder. Istället kan du göra din egen rigg för att hitta fisk för surffiske.

Vi har diskuterat hur man sätter ihop den här riggen tidigare på bloggen, men här är en uppfräschning för dig. Du behöver ett sänkreglage i storlek 5 fäst på ett tre uns pyramidsänke. Vi rekommenderar en åtta millimeter röd pärla framför sänkreglaget, sedan en 18-tums stålledare.

Ledaren bör betygsättas för minst 40 pund, eftersom de flesta surffiskar är ganska tunga. I andra änden av den stålledaren finns din 5/0 cirkelkrok.

Du kanske vill modifiera din fishfinder-rigg beroende på vilken fiskart du försöker fånga.

Till exempel, för cobia, tarpon, snook, röd trumma och randig bas, bör du använda ett sex-ounce pyramidsänke, en storlek 6 sinker slide, en åtta millimeter röd pärla, en 36-tums stålledare som är klassad för 80 pund , och en 8/0 cirkelkrok.

En rigg för att leta fisk upptäcker fisk på en mängd olika sätt. Betet på den motsatta änden av ledningen studsar från havsbotten. Sänket kommer att dra upp sand som får ditt bete att se ut som en skadad fisk.

Slutligen tillåter tyngden av pyramidsänket att riggen för att leta fisk kan röra sig med strömmen.

Leta efter platser där sportfiskare samlas

Okej, så nästa alternativ är inte ditt bästa, men det är fortfarande ett alternativ, så vi tänkte att vi skulle ta med det här.

Om du anländer till stranden lite senare än förväntat och du redan ser en folkmassa, gör då en beeline mot dessa människor. Det finns förmodligen en anledning till att de samlas i så stort antal.

Det kan mycket väl vara så att en haj sköljt upp till stranden, eller kanske en stor manet eller en lika imponerande vattenlevande art.

Å andra sidan, kanske fisket är riktigt bra just där, vilket är anledningen till att så många sportfiskare surfar.

Du är sen till festen, så du kanske inte får de premiumbett som du hoppades på eftersom de andra sportfiskarna redan gjorde det. Dessutom är konkurrensen mycket brantare jämfört med surffiske med bara några andra sportfiskare i närheten.

Du ville dock hitta fisk i vågorna och hitta fisk du gjorde.

Håll utkik efter fåglar

Ser du många fåglar i närheten?

Detta är en bra sak, särskilt om du fortfarande försöker avgöra var längs surfen du ska hitta någon fisk. Det är särskilt utmärkt om fåglarna är ungefär lika långt som du skulle kasta ut till havet.

  Hur snabbt flyger pilar från en sammansatt båge?

Skulle fåglarna vara längre ut och vila på toppen av bränningen, slå dig inte ner på en plats ännu. Som sagt, avslå inte den platsen helt, åtminstone inte riktigt.

Tärnor och måsar som äter offshore gör att surfcasting i det området inte är en bra idé. Man kan inte kasta tillräckligt långt bort för att komma till fisken.

Senare på dagen, när solen börjar gå ner, kommer fiskar att röra sig närmare kusten, och fåglar kan ibland följa efter. Det är dags för dig att börja casta!

Lär dig tidvattnet

De flesta är medvetna om att havet växlar mellan låg- och högvatten. Dina kunskaper måste gå mycket mer på djupet än så om du hoppas kunna välja en plats för surffiske.

Du kan skilja tidvattnet från varandra på vågtopparnas höjd, men det är inte ditt enda alternativ. Kontrollera också vattnets tillstånd. Om det är klart och vågorna är lugnare, kan du anta att havet är i lågvatten.

Fisk kommer att vara närmare det grunda vattnet under lågvatten. Sedan, när tidvattnet blir hårdare och grumligare av all sand och detritus som sparkas upp, kommer fisken att dra sig tillbaka.

Du kan använda intilliggande strukturer för att få en mätare för tidvattnet också.

Hitta en utsiktsplats där du kan se terräng som mestadels är under vattnet med en del som dröjer sig kvar ovanför ytan. Vid lågvatten kommer området av terrängen över vattnet att förbli så. När tidvattnet skiftar, förvänta dig att terrängen sjunker helt.

Rips är områden där vattnet går direkt till stranden och genererar en ström. Det är så ripströmmar produceras, vilket kan vara extremt farligt. Därför är det bra att ha en uppfattning om var ripströmmar bildas inte bara för surffiske utan också för din egen säkerhet.

Våga dig inte in i eller ens nära ripan när du surfar fiske. Som sagt, om du är ett rimligt avstånd från ripan kan du kasta din lina.

Använd sandrevet som en guide också. En sandbank är en upphöjd kulle av sand. Om toppen av sandrevet ligger precis under vattnet, så har du hittat ett bra område i vågorna för fiske!

Slutgiltiga tankar

Du har massor av alternativ för att hitta fiskar i vågorna, inklusive att fråga runt, forska online, använda en rigg för att leta fisk, titta på fåglarna eller lära dig detaljerna i havets tidvatten.

Nu när du vet vad du letar efter är det bara en tidsfråga innan du börjar rulla in några stora fångster!