Hur man hittar en tyst lägenhet: 5 steg att inte hoppa över

Din lägenhet är tänkt att vara ditt hem, en oas som du kan dra dig tillbaka till efter en lång dag i skolan, jobbet eller en annan utflykt för att hitta en känsla av lugn; kort sagt, det är tänkt att vara ett säkert utrymme.

Men ingenting kan snabbt förstöra en fridfull, lugn lägenhet på det sätt som buller kan. Oavsett om det är dina grannar, en livlig gata eller en kombination av de två, gillar ingen att komma hem till konstant buller.

Så, hur hittar du en lugn lägenhet? Här är fem viktiga steg för att hjälpa dig hitta en tyst lägenhet:

 1. Kontrollera om det finns omgivningsljud runt byggnaden.
 2. Möt hyresvärden/forska bullerpolicyn.
 3. Gör ett lyssningstest.
 4. Tänk på byggnadens struktur.
 5. Prata med potentiella grannar.

Resten av denna artikel kommer att gå in mer i detalj på dessa 5 steg, för att hjälpa dig att säkerställa att din nästa lägenhet erbjuder dig den lugn och ro du har letat efter.

5 steg för att hjälpa dig hitta en tyst lägenhet

Så du besöker en potentiell lägenhet. Hur tar du reda på om byggnaden och enheten är tysta eller bullriga? Tja, först måste du börja med kvarteret där lägenheten ligger och arbeta dig inåt.

1. Tänk på bullret runt hyreshuset

Innan du bestämmer dig för en lägenhet är det bra att undersöka grannskapet. Ställ dig själv dessa frågor:

 • Pågår det något bygg- eller vägarbete just nu?
 • Finns det planer på framtida byggarbeten? Om så är fallet, hur lång tid beräknas det ta?

Varför ska du vara orolig för grannbyggen? Om du planerar att hyra en lägenhet i ett snabbt växande område, är chansen stor att det kommer att finnas behov av nybyggnation och frekvent.

Byggprojekt kan vara ganska högljudda och är också besvärliga att köra runt, vilket innebär att du antagligen är inne på en våg av högt klingande, med tillhörande tutande bilhorn. Inget av detta bidrar till ett lugnt hem.

2. Lär känna hyresvärden och bullerpolicyn

Att prata med hyresvärden är viktigt när du bestämmer vilken lägenhet som ska bli ditt hem.

Se även  Kan du fläcka träspackel?

Du bör tala specifikt med din hyresvärd om bullerpolicyn för byggnaden om det är en byggnad med flera enheter (du vill veta om din granne på övervåningen har ett löpband eller ett trumset!).

Genom att veta vad bullerpolicyn är kommer du att veta hur mycket buller som tolereras och hur policyn tillämpas. Ställ frågor som:

 • Har du lugna timmar på dagen eller natten? Vilka är dessa timmar?
 • Hur hanteras bullerklagomål? Har någon hyresgäst blivit vräkt eller varnad för buller?

Svaren på dessa frågor kommer också att berätta hur seriöst lägenhetsledningen eller hyresvärden tar sin bullerpolicy och hur långt de är villiga att gå för att upprätthålla den.

3. Gör ett lyssningstest när du turnerar

När du besöker lägenheten, ägna en stund åt att lyssna efter olika typer av ljud. Här är några tips som hjälper dig att göra detta test effektivt:

 • Besök under en tid på dygnet när det är mest sannolikt att grannar är hemma, som sen eftermiddag eller tidig morgon.
 • Ta med en vän eller släkting som hjälper dig att lyssna, speciellt om du kanske blir för distraherad av hyresvärden/agenten.
 • Gå runt kvarteret för att se om det finns några uppenbara bullerkällor (byggnation, stor korsning, konsert-/idrottslokal, tåg- eller busshållplats, etc.)
 • Om det är en byggnad med flera enheter, kontrollera hallarna/gemensamma utrymmen för att lyssna efter buller och kontrollera bullerkällor
 • Kontrollera om golven i din potentiella enhet är pipiga (om det finns en enhet ovanför dig, så är det förmodligen gnisslande också!)
 • Om det finns nuvarande hyresgäster där när du turnerar, fråga dem om buller. Nuvarande hyresgäster har ingen anledning att inte berätta sanningen!

4. Tänk på byggnadens struktur

Strukturen på den faktiska byggnaden du kanske bor i är en annan viktig faktor att ta hänsyn till när du avgör hur högt eller tyst en lägenhet kommer att vara.

Byggnadsdesign och konstruktion

Försök att gräva lite för att se vad hyreshuset är gjort av och hur det utformades. Tro det eller ej, men vissa hyreshus är det designad för optimal ljudkontroll.

Se även  Duschdraperi vs. Liner: Vad är den stora skillnaden?

Byggnader som denna har ofta ljudisoleringsåtgärder som speciell isolering som lagts in i väggarna tillsammans med dörrar och fönster som också är isolerade och välutrustade. Betonggolv och -väggar spelar också en roll för att ljudisolera en struktur.

Byggnadsgolv

Tänk också på vilken våning i byggnaden du ska bo på. Om en byggnad är tre våningar hög är tredje våningen den enda våningen där du sannolikt inte kommer att höra dina grannar.

På första och andra våningen är chansen stor att du hör människorna ovanför dig gå runt. Utöver det, om de också har små barn eller hundar eller båda, kommer du förmodligen att höra dem oftare än du skulle vilja.

Med detta sagt, om personerna ovanför dig är äldre eller inte har några husdjur eller barn, kanske det inte är så illa att vara på en lägre våning.

Byggnadsplats

En annan viktig faktor att överväga är om byggnaden du ska befinna dig i vetter mot en trafikerad motorväg eller gata och om själva byggnaden kräver renovering eller byggnation.

Om ditt potentiella flerfamiljshus ligger bredvid gatan kommer du sannolikt att höra mer buller jämfört med att bo i en byggnad närmare mitten av komplexet. Hyresvärden kan också ha planer på att renovera eller fortsätta att bygga på den befintliga strukturen längs vägen.

5. Prata med nuvarande grannar eller hyresgäster om deras erfarenhet

Nu när det kommer till hyresvärdar och fastighetsmäklare, kan de berätta för dig alla fördelarna med lägenheten med mycket få av de negativa. Jag klandrar dem inte, de försöker göra sitt jobb: hyra ut lägenheter.

Så du får ofta ett mer korrekt svar om du pratar med någon som bor i byggnaden, som inte heller har någon anledning att ”hypa” lägenheten. Med andra ord, prata med nuvarande hyresgäster eller grannar.

Denna insikt kan vara väldigt viktig när det är dags att bestämma sig för om du ska hyra lägenheten. Här är fem användbara frågor du kan ställa nuvarande hyresgäster eller grannar för att ta reda på om en lägenhet är rätt för dig:

 1. Hur är det att bo här?
 2. Hur skulle du beskriva området?
 3. Om det fanns något du kunde förändra med hyreshuset eller kvarteret, vad skulle det vara?
 4. Hur gillar folk att umgås i det här området?
 5. Är det något jag bör vara medveten om angående lägenheten?
 6. Har du några problem med buller, från golv, grannar, kringliggande gator etc?
Se även  Bästa stegen för trappor

Dessa frågor kommer att ge dig insikt i allt som en leasingagent eller hyresvärd kanske inte har berättat för dig (eller kanske inte vet) själva. Och som en extra bonus kan du få en bra kontakt med dina framtida grannar.

Är det värt ansträngningen?

Hittills har vi pratat om hur du kan hitta en lugn lägenhet. Låt oss nu pausa ett ögonblick för att fundera på om det är värt ansträngningen att hitta en lugn lägenhet. Här är några viktiga fördelar som en tyst lägenhet kan ge:

 • Oavsett om du arbetar hemifrån, har skolarbete att göra, eller bara behöver lite välbehövlig stilleståndstid, kan en tyst lägenhet tillhandahålla den lämpliga miljön så att du kan fokusera på de viktiga sakerna.
 • Naturligtvis tillåter en lugn lägenhet oss dekomprimera och ta det lugnt efter en lång dag. Att gå och sova i ett lugnt utrymme kan också hjälpa dig att vakna upp med energi nästa morgon. Du köper mat när du behöver det, och du ska kunna sova när du behöver det också.
 • Till sist, att bo i ett lugnt utrymme kan vara bra för din hälsa. Tro det eller ej, i vissa fall kan buller faktiskt utlösa en stressreaktion; å andra sidan kan en lugn miljö hjälpa dig att lindra stress, sänka blodtrycket och upprätthålla en hälsosam puls.

Det kan verka omöjligt att hitta en fantastisk lägenhet som har en lugn atmosfär som kan erbjuda dessa fantastiska fördelar, men det är enklare än du tror.

Genom att följa de fem tipsen ovan kan du snabbt upptäcka den information du behöver för att säkerställa att du hittar den tysta lägenheten du har letat efter.

Lämna en kommentar