Hur man hittar en bra fiskeplats på stranden

Jag bor precis vid havet så jag kan fiska mycket på stranden året runt. Det är en av mina favorittyper av fiske men det finns några viktiga saker att veta så i det här inlägget kommer jag att visa dig hur man hittar bra strandfiskeplatser.

Det finns ett antal olika faktorer som spelar in i att fånga fisk på stranden. Det är annorlunda än sjöar och floder eftersom elementen (vind, tidvatten, läge) har en stor inverkan på fisken. Du skulle kunna fiska idag och ha svårt att hålla dem från kroken och sedan få absolut ingenting nästa dag.

Vi kommer att prata om hur man planerar innan man går, vad man ska använda för bete, vilken strand man ska välja, hur man läser strukturen på stranden och hur man hittar fisken. Du kan fånga fisk genom att gå och slumpmässigt kasta in din lina men du kommer att öka oddsen om du följer dessa steg. Fortsätt läsa eller titta på videon nedan för alla detaljer om strandfiske.

Planera innan du går

Detta är något du bör göra när du är ute och fiskar. Jag är säker på att du har varit ute och spenderat en massa tid på att gå från plats till plats bara för att inte fånga någonting hela dagen. Om jag ska gå ut i 5-6 timmar så ska jag vara förberedd och veta exakt vart jag ska och vad jag ska använda. En bra sak att göra är att kolla Google kartor för potentiella fläckar.

Det första du vill titta på är väder. Vädret har stor inverkan på om du kommer att lyckas eller inte. Om det är midsommar och är varmt så vill du fiska kl soluppgång eller solnedgång. Under dagen hinner du förmodligen inte mycket. Om det är en mulen dag eller om det regnar så spelar tiden ingen roll.

  Hur man riggar & fiskar en tuppsvans efter öring, bas & crappie

Nästa sak är vindhastighet och riktning. Om det blåser mycket ute bör du nog stanna hemma. Det kommer inte att bli så roligt för dig och du kommer med största sannolikhet inte att fånga mycket. Att veta åt vilket håll vinden blåser kommer också att hjälpa dig eftersom du kommer att kunna hitta en plats där vinden är blockerad. Om vinden kommer från vänster till höger så vill du vara så nära den vänstra sidan av stranden som möjligt eftersom du kommer att få mest lä.

Det sista är vågstorlek och tidvatten. Om vågorna är riktigt stora kommer fisket inte att bli det bästa. Jag har alltid haft bättre tur när det varit lugnare. Du kommer också att fånga mer fisk när tidvattnet rör på sig. De bästa tiderna att gå är när tidvattnet rör sig in eller ut.

Vet vad du är ute efter

Nästa sak du vill göra är att ta reda på vilken typ av fisk du är ute efter. Jag tror att det är bäst att välja en fiskart och då vet du vilket spö du behöver ta med, vilken typ av lina som behövs och vilket bete eller bete du ska använda.

Jag har varit ute slumpmässigt och bara slängt allt jag hade, och även om det kan fungera, fann jag att jag hade mest tur när jag valde en sak att gå efter. Du kommer då att veta vilken typ av krokar du behöver, vilka sänkor du ska skaffa och vilket bete du ska ta med.

Att välja rätt strand

Det största med det här är att välja en strand som har rätt struktur (vi pratar om detta härnäst) och en som skyddar dig från vinden. Vissa stränder är inte värda mödan eftersom de helt enkelt inte har den struktur som fiskarna letar efter.

  Hur man hittar bra fiskeplatser i en sjö

Huvudsaken är vind riktning. Stränderna är u-formade och kommer nästan alltid att ha två uddar. Om vinden rör sig från norr till söder så vill du vara så nära den södra udden som möjligt. Det kommer att skydda dig från vinden och vattnet där blir lite lugnare. Den södra änden av stranden kommer sannolikt att vara hackig och grov och inte ha mycket fisk.

Strandstruktur

Det finns två huvudstrukturer du hittar på stranden. Den första är en sandbank och den andra är en ficka. Det kommer att vara viktigt att hitta dessa om du vill fånga mest fisk och det är ganska enkelt att göra det.

Sandreglar är ganska lätt att upptäcka eftersom vattnet ovanför det blir en ljusare färg jämfört med överallt annars. Du kan också se när vågorna slocknar eftersom de träffar sandremmen och bryter runt dem.

Fickor är djupare fläckar på stranden och ligger normalt mellan två sandbankar och en bit längre ut i vattnet. Vattnet ovanför dem kommer att vara mörkare så de är ganska lätta att upptäcka och det är här fisken troligtvis kommer att vara. När vattnet slocknar kommer det att träffa sandremmen, gå sönder runt det, och då kommer det att skapa en djupare ficka.

Hitta matningsområdena

Du måste komma i tankarna på fisken och verkligen tänka på var deras matkälla finns. Det är det viktigaste de tänker på och om du kan kasta din lina på samma ställe som deras mat kommer du så småningom att bli träffad.

Det första du vill överväga är bara utanför kanten av en sandbank när djupet börjar sjunka. När vågorna drar sig tillbaka kommer det att röra upp sanden och krabbor, maskar och allt annat som kommer att spolas ner i fickorna. Om du kan imitera det så har du de bästa chanserna att fånga något. Kasta på sandremmen och dra ditt bete från kanten.

  Att fånga Kokanee från stranden: Den kompletta guiden

Den andra platsen du vill fiska är var floder, bäckar och bäckar kommer ut i havet. Det är här mycket betesfisk eller räkor kommer ut och de större fiskarna kommer att sitta där och vänta på sin nästa måltid.

Den sista platsen du vill kolla in är på uddar. Det är normalt mycket stenar här och det är där krabbor och en massa annat kommer att gömma sig. Dessa är alla matkällor för fisken så de kommer att vara i området.

Walk The Beach

Det sista du vill göra är alltid röra på sig. Släng inte bara ut din linje och sitt där i tre timmar. Om du inte får ett bett inom de första 5-10 minuterna, rulla in och flytta till en ny plats. Det är alltid bra att testa olika lägen och olika beten när du fiskar.

En annan sak du kan göra när du fiskar är experimentera med dina avstånd. Vad du vill göra är att kasta ut, rulla in lite, lämna det i några sekunder, rulla in lite till och upprepa denna process. Det ger dig en bra uppfattning om var fisken befinner sig och om du får ett bett vet du var du ska kasta nästa gång.

Tills nästa gång, gott fiske. Om du vill fånga mer fisk, använd fler krokar.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Vill du delta i vår utlottning av fiskeredskap? Vi kommer att göra giveaways på vår YouTube-kanal och allt du behöver göra för att delta är Klicka här att prenumerera på vår kanal, gilla en video och kommentera giveaway. Fler kommentarer = fler chanser att vinna.