Hur man hittar bra fiskeplatser i en sjö

När det kommer till sjöfiske tror många att det beror på vilket bete du använder. Det är viktigt men det största du vill göra är att vara på rätt plats. I det här inlägget kommer jag att visa dig hur man hittar bra fiskeplatser i en sjö.

Om du har fiskat förut vet du det 80 % av fisken finns i 20 % av vattnet. Du kan ha bästa möjliga bete men fånga noll fisk om du är på fel plats. Det är därför du bör lägga lite tid på att leta efter de bästa möjliga platserna innan du går ut. Kom på 3-5 platser där du tycker att fisk ska vara. Det kommer att spara tid och förhoppningsvis fånga mer fisk.

Det finns i princip två verktyg jag kommer att använda för att hitta bra fiskeplatser. Den första är Google kartor och den andra är Navionics. Jag kommer att visa dig hur du använder dessa verktyg och hur du kan använda dem för att hitta mördande fiskeplatser i din lokala sjö. Låt oss börja.

Förstå årstider

En av de saker du alltid vill vara medveten om är säsongen du fiskar i. Fiskar agerar inte på samma sätt hela året och de stannar inte på samma ställen. Du kan slå en guldgruva en månad och nästa månad är den död. Om du förstår vad fisken gör har du en mycket bättre chans att fånga något.

Om det är våren och vattnet värms upp så måste du veta att fisken förmodligen rör sig grunt. Om du plötsligt får ett gäng regn kommer du med största sannolikhet att hitta fisken som gömmer sig i skydd (under översvämmade buskar, vid nedfallna träd, i ogräset).

Om det är sommar eller vinter-, du kommer förmodligen inte att få för många fiskar på grund. Det är då de rör sig djupare och du måste justera din strategi och vilka beten/bete du använder.

  En enkel fiskeknut för nybörjare

Att hitta rätt plats är bara en av många faktorer som spelar in. Du måste förstå årstiderna och vad fisken gör. Du kommer då att veta vilken typ av område du ska leta efter när du spanar efter platser.

Google kartor

Det här är det allra första verktyget jag kommer att använda för att leta efter nya fiskeplatser. Det ger dig en översikt över området så att du kan se olika platser som kan vara bra och om det finns några vägar eller stigar som leder upp till det. Det ger dig också en bra uppfattning om huruvida du får fiska där eller inte.

Det första jag ska göra är att slå på standard kartvy. Det är bara det vanliga GPS-läget som visar dig gator och vatten. Det är mycket lättare att upptäcka vattenmassor med hjälp av det och sedan byter jag till satellitläge när jag vill zooma in på en plats.

Det första du ska hålla utkik efter är om det ens är en plats man kan fiska. Vissa platser är privatägda så du kan inte vara där och andra platser har ingen tillgång. Du vill leta efter parkeringsplatser, sjösättningar av båtar eller andra skyltar som är öppna för allmänheten. Du kommer då att vilja leta efter vägar eller stigar som kan ta dig till sjön. Om det inte finns några vägar kan du aktivera standard kartvy på Google Maps och den bör visa dig alla spår i området.

Nästa sak du vill hålla utkik efter är där fisken kan sitta. En stor del av tiden kommer de att sitta i någon form av skydd (fallna träd, stenhögar, slappt vatten) och vänta på att betesfiskar ska simma förbi. Detta är superviktigt när du fiskar på banker och är något du vill undersöka i förväg. Du kommer att vilja skanna området och leta efter skuggiga fläckar, nedfallna träd, broar, dammar, nypnings-/trattpunkter, bryggor eller var de än kan vara.

  Vad man ska göra när havskatt inte biter i en damm

Du kan se på bilden nedan, det är mycket växtlighet runt kanterna men det viktigaste är de två nedsänkt träd. Det här är ställen där fiskar gillar att hänga och jag kunde dra några fina fiskar därifrån.

Nästa bild är en plats där en bäck rinner ut i sjön. Det här är alltid ett bra ställe att prova på och jag har kunnat dra ut ett gäng fiskar från den platsen. De var inte alltid störst men jag har aldrig blivit skunkad.

Slutplatsen har en punkt där land sticker ut i vattnet och det har den också två öar riktigt nära. Vattendjupet kommer att gå från grunt till djupt på alla tre platserna och det är alltid en bra plats att fiska på.

Navionics

Det sista jag alltid gör är att titta på vad som är pågår under vattnet använder sig av Navionics. Detta är ett verktyg som låter dig se förändringarna i vattendjup, eventuella klumpar eller djupa hål, var avsatserna är och en massa andra coola saker.

De flesta fiskar i en sjö kommer att vara i en liten mängd vatten. Du kommer att kunna fånga den udda ensamvargen men du kan göra mycket bättre om du har en idé om var de kommer att vara. Du vill leta under vattnet för att hitta spetsar, klumpar, djupa hål, avlämningspunktereller var fiskar annars kan vara.

På bilden ovan kan du se en punkt som sticker ut i vattnet och sedan hoppar av snabbt. När linjerna kommer riktigt nära varandra, kommer det att tala om för dig att det är en drop off där. Fisk gillar att vara på dessa platser och det är därför du vill fiska var som helst mellan de två pilarna. Längst till vänster på bilden ser du en cirkel där siffrorna går från 39 till 52. Det säger dig att det finns en klump i vattnet och det kan också vara bra.

  Kan du använda en sjöfiskespö i havet?

Nästa bild (ovan) är en annan bra plats att fånga fisk. Var du än har en ändra i linjeriktningen är normalt bra. Den nedre pilen är ett djupt hål och den övre pilen är en klump. När vattnet rör sig norrut kommer det att sjunka ner i hålet, träffa klumpen och det skapar en ficka med lugnt vatten bakom den. Fisk kommer att sitta i fickan för att vila och äta vad som helst som skjuts av.Hur man hittar bra fiskeplatser på Navionics

På den sista bilden kan du se två cirklar (pilar) som visar dig två klumpar i de vatten. Det här är högar som sticker upp och som skapar en avsats. Linjerna kommer nära varandra ovanför dem och det talar om för dig att det finns en avhopp. Fisk kommer troligen att sitta på dessa två avsatser.

Om du kan kombinera dessa tre strategier kommer du att kunna fånga mycket fisk. Förstå vilken årstid du befinner dig i och vad fiskarna faktiskt gör, titta på Google Maps för att hitta platser som har mycket potential och bekräfta sedan det med Navionics. Jag gör inte alla tre varje gång och du kan fortfarande fånga fisk om du inte gör det men det kommer att öka dina odds mycket.

Tills nästa gång, gott fiske. Om du vill fånga mer fisk, använd fler krokar.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Vill du delta i vår utlottning av fiskeredskap? Vi kommer att göra giveaways på vår YouTube-kanal och allt du behöver göra för att delta är Klicka här att prenumerera på vår kanal, gilla en video och kommentera giveaway. Fler kommentarer = fler chanser att vinna.