Hur man hindrar grannar från att parkera framför ditt hus

Det är lätt att hindra folk från att parkera på din uppfart eller på din gräsmatta; dessa anses ofta vara privata utrymmen. Parkering på dessa platser kan ofta leda till juridiska konsekvenser och höga böter. Men att hindra grannar från att parkera framför ditt hus kan vara mycket mer utmanande eftersom området framför ditt hus sannolikt inte anses vara en del av din privata egendom. Detta kan leda till att du undrar hur du kan hindra grannar från att parkera framför ditt hus.

För att hindra grannar från att parkera framför ditt hus är den bästa lösningen att be dem att inte parkera där. Området framför din bostad betraktas ofta inte som privat egendom, vilket innebär att din granne har rätt att parkera där. Det här är ett fall där gott uppförande kan komma till nytta.

I den här artikeln kommer du att lära dig:

 • Hur du bäst hindrar grannar från att parkera framför ditt hus
 • Varför du faktiskt inte kan förbjuda grannar att parkera framför ditt hus
 • Anledningar till varför du kanske vill hindra grannar från att parkera framför ditt hus
 • Hur du undviker konflikter när du försöker hindra grannar från att parkera framför ditt hus

Tips för att hålla grannar från att parkera framför ditt hus

Kanske har du en fantastisk utsikt utanför din ytterdörr som du inte vill missa. Kanske vill du ha utrymmet utanför ditt hus för ditt eget fordon eller en gäst. Det finns flera anledningar till att du kanske vill hindra grannar från att parkera utanför ditt hus.

Så här kan du hindra grannar från att parkera framför ditt hus:

 • Parkera där innan de gör det. Om anledningen till att du vill att din granne ska parkera någon annanstans är att du själv kan parkera framför ditt hus, försök att ta dig dit innan de gör det. Ju fler gånger du gör detta, desto mer sannolikt kommer din granne att hitta en ny ”vanlig” plats, vilket frigör din plats åt dig!
 • Fråga dem snällt. Detta verkar uppenbart nog. I verkligheten parkerar din granne på en allmän gata. Om inte platsen din granne parkerar är tillåten eller privat på något sätt, har han eller hon all rätt att parkera där. Ibland räcker det att fråga snällt för att en välmenande granne ska följa en lika välmenande begäran om att parkera någon annanstans.
 • Gör ett fynd. Om du verkligen vill att din granne ska parkera någon annanstans än framför ditt hus, men om du bara behöver det några dagar i veckan, kanske du kan göra ett fynd eller erbjuda dig att ta ut din grannes sopor – allt som säger att du inte bara ber om något utan att du också är villig att ge något tillbaka.
 • Vet varför du frågar. Är det bara ett irritationsmoment att din granne parkerar framför ditt hus? Hindrar det sikten? Hindrar det dig från att enkelt kunna komma åt ditt hem eftersom du tvingas parkera långt från ditt hem? Att veta varför du har förfrågan kommer att hjälpa dig att inrikta dig på lämpliga lösningar för implementering.
 • Skriv ett brev. Att skriva ett brev till din granne, speciellt om verbal kommunikation gör dig nervös eller om du är rädd att de inte kommer att vara mottagliga, är en bra idé!
 • Fråga om invånare begränsade parkeringstillstånd. Detta är en bra idé om de som parkerar utanför ditt hus inte är dina grannar utan är deras släktingar eller vänner. Det kan också vara ett genomförbart alternativ om du misstänker att många av dina grannar, som har garage eller uppfarter, inte utnyttjar det utrymme som är tillgängligt för dem. Om dina grannar inte är villiga att kompromissa eller följa din begäran kan det här alternativet vara användbart.

Du kan faktiskt inte förbjuda grannar att parkera framför ditt hus

Det är vettigt, eller hur? Du vill att ditt område framför ditt hus ska vara fritt från din grannes bil. Verkligheten är dock att du faktiskt inte kan förbjuda grannar eller någon annan att parkera utanför ditt hus. Låt oss ta en titt på varför det är:

 • Parkering utanför bostäder är vanligtvis allmän egendom. Privat egendom är vanligtvis inte utsträckt till gatan framför bostäder.
 • Du kan inte diktera vad som händer på allmän mark om inte en lag bryts.
 • Det är olagligt att sätta upp en pseudo-officiell ”Parkeringsförbud”-skylt eller annan icke-godkänd skyltning för att hindra andra från att parkera framför ditt hus, även om det är frestande. Som sagt, om någon blockerar ditt garage eller uppfart, en skylt som den här vid SmartSign kan vara användbart för att avskräcka grannar från att parkera där de inte borde.
Se även  Kan du lägga polyuretan över färg?

Varför du kanske vill hindra grannar från att parkera utanför ditt hus

Alla har individuella skäl att vilja hindra grannar från att parkera utanför sitt hus. Vissa skäl är lite mer triviala, medan andra är ganska viktiga. Att bedöma varför du faktiskt vill hindra grannar från att parkera utanför ditt hem är ett användbart första steg som sedan kan leda till en solid handlingsplan.

Här är anledningen till att du kanske vill hindra grannar från att parkera utanför ditt hus:

 • Du behöver en plats att parkera själv. Att inte kunna parkera framför din bostad för att någon annan parkerar där är en olägenhet.
 • Din granne blockerar åtkomsten till ditt hem. Problemet blir lite allvarligare om din hemåtkomst blockeras.
 • Din granne parkerar olagligt på ett tillåtet område. Vissa stadsdelar kräver tillstånd för att parkera i vissa områden – parkering där man inte ofta bör resultera i böter eller bogsering.

Undvik konflikter när du försöker hindra grannar från att parkera framför ditt hus

Det hjälper inte att initiera konflikter med sina grannar. Det är inte bara oklokt i allmänhet, utan det kan också vara farligt. Om slutmålet är att hindra dina grannar från att parkera framför ditt hus, och om vi vet (som vi gör) att du inte lagligt kan kräva att de flyttar sina fordon, är det bäst att använda lite ”socker” för att få det resultat du vill ha. Som det gamla ordspråket säger, ”Du dödar många fler flugor med honung.” Kort sagt, var äkta och var snäll, så kanske du får din vilja igenom.

Se även  Kan rostfritt stål gå i mikrovågsugnen

Här är några tips för att undvika konflikter när du försöker hindra grannar från att parkera framför ditt hus:

 • Var snäll. Prova metoden att helt enkelt parkera där först. Om problemet kvarstår, be din granne, antingen muntligt eller skriftligt, att parkera någon annanstans. Sätt upp kottar för att avskräcka dem från att parkera där, speciellt om de blockerar din uppfart.
 • Ta reda på varför. Precis som du har en anledning till att inte vilja att din granne ska parkera framför ditt hus, så har de sannolikt också en anledning till att göra det. Försök ta reda på varför din granne parkerar framför ditt hus. Behöver han eller hon vara där? Varför? Att veta varför din granne parkerar där är ett viktigt steg för att undvika onödiga konflikter som kan lösas med lite inledande förståelse och tydlighet.
 • Använd en kamera. Att använda en kamera kan förhindra djärva grannar från att parkera där de vet att de inte borde om de vet att de blir ”bevakade”.
 • Om alla trevligheter misslyckas, särskilt om parkeringen hindrar åtkomst till ditt hem eller blockerar dig, ring staden eller lämna in en olägenhetsanmälan eller polisanmälan endast som en sista utväg. Kom ihåg att anmälan bör sparas när parkeringen är restriktiv i något område eller till och med kanske olaglig. En irriterande granne som parkerar framför ditt hem utan ett giltigt oppositionellt skäl är inte en anledning att ringa myndigheter.
 • Polisanmäla fordonet om det ser ut att vara övergivet. Det är ett giltigt klagomål och ett som kan vara värt att göra.
 • Ta aldrig saken i egna händer. Det kan vara farligt, och det är verkligen inte värt det. Om du behöver hjälp på grund av att problemet involverar en osamarbetsvillig granne eller en som blockerar ditt garage, uppfart, brevlåda eller annat hemområde som behövs för att komma in, är det bäst att ringa myndigheterna.
Se även  Så här fixar du chips i laminatbänkskivor: den enda guiden du behöver

Slutsats

Att hindra grannar från att parkera framför ditt hus kan vara en enkel process eller mardröm. Med finess och gott uppförande kanske du har ett fritt utrymme framför ditt hem för vad du än önskar – utrymme eller ditt eget fordon.

Här är en snabb sammanfattning:

 • Du kan inte lagligt hindra grannar från att parkera framför ditt hus.
 • Du har sannolikt giltiga skäl för att vilja ha utrymmet, och de har giltiga skäl för att behöva det.
 • Att undvika konflikter genom att förhandla är ett bra sätt att få det du vill ha och hindra grannar från att parkera framför ditt hus.

Lämna en kommentar