Hur man hindrar dörrgångjärn från att rosta

Om du investerar i nya dörrgångjärn vill du definitivt att de ska hålla länge. De huvudsakliga problemen som leder till deras försämring är rost och korrosion. Dessutom ser rost inte bra ut, och det kan till och med vara en hälsorisk. Det är därför du kanske undrar hur man hindrar dörrgångjärn från att rosta.

Men vad är rost? Kort sagt är rost en järnoxid som bildas på metallytor. Den är orange eller brun till färgen, och den är en mycket destruktiv korrosion typ. För att metall ska rosta måste den innehålla järn och utsättas för element, såsom luft, vatten, syror eller starka kemikalier.

Även om små mängder rost inte är farliga, kan det orsaka om korrosionen sprider sig hälsoproblem. Om du har små barn kan de försöka äta rostpartiklar medan de leker. Detta kan leda till hälsoproblem. Dessutom kan järnoxid orsaka lungproblem om det andas in under en längre tid.

Nu när du har blivit bekant med farorna med rost och korrosion kan du undra vad du kan göra för att förhindra att det dyker upp. Om du vill förhindra att dina dörrgångjärn rostar, så här ska du göra:

1. Förhindra repor

Repor och sprickor kan hjälpa korrosion på två sätt. För det första, de exponera mer metall till elementen. För det andra, vatten tenderar att samlas i sprickorna, vilket innebär att dessa sprickor har en högre tendens att rosta. Om du vill bevara dina dörrgångjärn, tänk på detta när du installerar och hanterar dem.

När du handlar dörrgångjärn, se till att de är gjorda av Kallvalsat stål, till skillnad från varmvalsad. Kallvalsat stål är mer motståndskraftigt mot korrosion. På grund av dess slät yta, kallvalsat stål har lägre benägenhet att samla vatten, så det är mycket mer motståndskraftigt mot rost. Och slutligen, var uppmärksam på att inte repa dörrgångjärnen när du stänger och öppnar dörrarna.

Se även  Bästa klarlack för plast 2023

2. Håll gångjärnen torra och rena

Om du vill säkerställa att dina gångjärn förblir rostfria under en lång tid, är det främsta du bör göra att hålla dem torra och rena. Vatten är din fiende när det kommer till rost. Detta beror på att syre i vatten kombineras med järnet i metallen och skapar järnoxid.

Andra föreningar kan också påskynda korrosionsprocessen. Dessa inkluderar alla starka kemikalier, syror eller salter. Det är viktigt att rengöra dina gångjärn regelbundet för att förhindra ansamling av smuts och dessa föreningar.

Var uppmärksam på dörrgångjärn på din ytterdörr, särskilt om du bor i ett område med mycket regn eller snö. Snö är bara fruset vatten, och det kan orsaka rost på ytterdörrens gångjärn om du inte rengör den ordentligt.

3. Använd dörrgångjärn gjorda av galvaniserad metall

Galvanisering är processen för belägga ett stycke stål med zink. Zink är fördelaktigt eftersom det skyddar stålet på flera sätt:

  • Det fungerar som en barriär mellan stålet och de yttre elementen som kan orsaka korrosion
  • Om du repar stålet kommer zinken att skydda det repade området från rost
  • Zink reagerar på syre genom att bilda zinkoxid, som skyddar stålet och förhindrar bildandet av järnoxid

Genom att använda galvaniserad metall kommer du säkert att förlänga livslängden på dina dörrgångjärn. Det betyder att du kommer att göra det spendera mindre pengar på reparationer i det långa loppet. Galvaniserat stål kostar också mindre än rostfritt stål, så det är ett utmärkt val för dem som har en budget.

4. Använd dörrgångjärn i rostfritt stål

Rostfritt stål är överlägset det bästa valet om du vill förhindra rost. Även om rostfritt stål fortfarande innehåller järn, har det också en hög andel krom, ett mycket reaktivt element. Det oxiderar mycket snabbare än järn, och det skapar en skyddande beläggning på ytan av metallen.

Se även  Varför fryser maten i baksidan av mitt kylskåp? 6 möjliga orsaker

Det finns gott om dörrgångjärn i rostfritt stål att välja mellan. Du kan gå länge, kontinuerligt gångjärneller så kan du välja mindre gångjärn. Om du inte är säker på vilken typ av gångjärn som är rätt för dig kan du kolla in den här guiden om olika typer av dörrgångjärn. Oavsett vad du väljer kan du vara säker på att rostfritt stål inte rostar och korroderar under lång tid.

5. Applicera en skyddande beläggning

Skyddsbeläggningar är vanligtvis gjorda av natriumhydroxid, kaliumnitrat och vatten. Om du doppar metallföremål i denna lösning skapar det en skyddande beläggning. Som ger ett starkt skydd mot rost och korrosion.

Lyckligtvis behöver du numera inte doppa metallerna i lösningen och utsätta dig för starka kemikalier. Du kan hitta massor av kommersiellt tillgängliga skyddsbeläggningar. Dessa kommer i form av aerosolsprayer eller våtservetter, och de är lätta att applicera. Du kan använda dem på vilken metall du vill skydda, inklusive delar av dina dörrar och fönster, och dina dörrgångjärn.

6. Om rost uppstår, agera snabbt

Var noga uppmärksam på dina dörrgångjärn. Du bör ofta kontrollera om det har bildats rost på dem. Därför att rost sprider sig snabbt, det är alltid bättre att fånga och ta bort det tidigt. Om du lämnar den utan uppsikt kan den snabbt fräta på hela gångjärnet, vilket gör att du inte har något annat val än att slänga det och köpa ett nytt.

Om du märker att det bildas rost på dina gångjärn, måste du ta bort det innan det sprider sig ytterligare. Skruva loss ditt dörrgångjärn och skrapa bort så mycket av rosten du kan. Efter det bör du skrubba ditt dörrgångjärn med varmt vatten och tvål. När du är säker på att du har tagit bort alla spår av rost, applicera en skyddande beläggning, så att gångjärnet inte kan börja korrodera igen.

Se även  Hur många lager primer behöver du lägga på metall?

Om du har en kraftigt rostigt gångjärn, kanske du inte bara kan rengöra den med tvål och vatten. Den här videon är en användbar guide för hur du enkelt rengör kraftigt korroderade dörrgångjärn.

Sammanfattningsvis

Processen för att förhindra rost börjar när du köper gångjärn. Du kan minimera rostprocessen genom att välja rostfritt stål eller galvaniserade gångjärn. För ytterligare skydd, applicera en skyddande spray och behandla dina dörrgångjärn med försiktighet. Men om rost uppstår, se till att ta bort det snabbt för att förhindra ytterligare försämring.

Lämna en kommentar