Hur man hanterar en dålig lukt i ett hus som kommer och går

När en ny lukt dyker upp i ditt hem är det svårt att inte märka. Vissa dofter är behagliga, som hemmagjord äppelpaj eller nybakade kakor. Andra, såsom spilld mjölk eller husdjursolyckor, är inte så välkomna. Men vissa lukter, oavsett om de är dåliga eller bra, kan vara extremt förbryllande.

Så, vad är dina alternativ när du ställs inför en mystisk lukt som ständigt kommer och går? Och hur vet du vilka lukter som ger anledning till oro och vilka du kan fixa med en enkel rengöring? Låt oss lära oss mer om vad som kan vara orsaken bakom den mystiska lukten i ditt hem och vilka åtgärder du kan vidta för att bli av med den.

Kan den mystiska lukten vara farlig?

När du upptäcker en ny lukt är det första du behöver göra att se till att den inte kan skada din familj. Det är viktigt att notera att vissa lukter kan indikera en allvarlig hälsorisk och bör inte ignoreras. Även om upprätthållande av inomhusluftens kvalitet bör vara en prioritet, måste du vara försiktig när du hanterar följande lukter.

Ruttna ägg eller svavellukt

Om du märker en konstig lukt som liknar ruttna ägg eller svavel, kan du ha att göra med en gasläcka, särskilt om lukten kommer från köket. Ibland betyder det att du har en lätt öppen brännarventil, som är lätt att fixa.

Men om du inte kan identifiera källan till lukten är det säkraste du kan göra att lämna ditt hus och ringa gasbolaget. Undvik att använda några elektriska strömbrytare eller apparater, inklusive automatiserade garageportar och termostater.

Kom ihåg att även om en gasläcka vanligtvis avger en kvardröjande lukt, kan den också skapa en inkonsekvent lukt som kan täckas av andra lukter i ditt hem. Så du bör vara försiktig med ens den minsta svavellukt.

Brännande eller fiskig lukt

En brand eller felaktiga elektriska ledningar kan orsaka en fiskig eller brännande lukt. Även om du inte ser elden eller röken kan det finnas en i din vägg, bakom uttagen. Tänk på att elektriska ledningar avger en brinnande lukt när de överhettas.

Du bör inspektera dina uttag och se om någon av dem gnistor, speciellt om lukten bara är märkbar när du använder ett specifikt uttag eller apparat. Om lukten är stark och du inte kan hitta källan, lämna ditt hus och ring 911. Återvänd inte in förrän brandkåren har inspekterat ditt hem och gett dig grönt ljus.

Se även  Hur man organiserar sig när du har lite eller inget utrymme

Pickle Lukt

Flyktiga organiska föreningar, eller VOC, kan finnas på flera platser i hela ditt hem. Några av de vanligaste VOC är butan, formaldehyd, aceton, etylenglykol och metylenklorid. Dessa föreningar finns också i färg, rengöringsmedel och hårspray. Men vissa typer av plywood kan också innehålla dem, så var försiktig när du köper sådana föremål.

Med tiden genererar VOC en specifik lukt, beroende på vilken produkt som innehåller dem. Till exempel kan lukten av pickles nära möbler eller paneler orsakas av flyktiga organiska föreningar, eftersom de bryts ned med tiden och förvandlas till ångor. Om du vill bli av med lukten av VOC måste du eliminera källan. Släng gamla rengöringsmedel, färgburkar och tomma hårsprayer bland liknande föremål. Även om du inte kommer att kunna undvika alla VOC i det dagliga livet, kan du minska deras närvaro i ditt hem.

Andra vanliga lukter i hushållen

När du vet säkert att den mystiska lukten inte är ett tecken på ett farligare problem, är det dags att ta reda på dess källa. Även om det finns många anledningar till varför ditt hem kan lukta, kan de flesta lätt tas om hand. Här är vad du bör hålla utkik efter:

Lukt av avloppsvatten

Ibland kommer du att märka en lukt av avloppsvatten nära ett handfat eller badrum, särskilt om det inte har använts på ett tag. Men varför är det så? Enkelt uttryckt har ditt avloppssystem ett U-format rör som kallas en P-fälla, som förhindrar avloppslukt från att komma in i ditt hem genom rör som använder vatten. Om vattnet har avdunstat finns det inget som stoppar lukten.

Rinnande vatten i ditt badkar eller spolning av din toalett kan tillföra vatten till rören och åtgärda problemet. Alternativt kan du använda produkter för avloppsrengöring för att minska lukten tills vatten samlas igen i röret. Om det inte fungerar kan du behöva ringa en rörmokare.

Dofter av husdjur

Har ditt hem börjat lukta som en smutsig hund, även om du inte äger en? Om så är fallet kan du ha oönskade gäster i din källare eller på vinden. Skadedjur, som möss, tvättbjörnar och ekorrar, kan lämna efter sig spillning som innehåller parasiter. Döda och sönderfallande djur i väggarna, skorstenen, vinden eller under huset kan vara andra potentiella källor till denna lukt. Det bästa tillvägagångssättet är att kontakta skadedjursbekämpning och få en professionell inspektion.

Se även  Hur man gömmer skräp i ett garage (5 enkla sätt)

Unken lukter

Unken lukt liknar lukten av malkulor eller våt kartong och orsakas vanligtvis av mögel och mögel. Dessa svampar avger mikrobiella flyktiga organiska föreningar, vilket kan orsaka en mängd olika hälsoproblem. Symtom på mögelexponering inkluderar hosta, nysningar, rinnande ögon och nästäppa. Så du bör undersöka eventuell mögeltillväxt och åtgärda den så snart som möjligt.

För att bli av med lukten måste du först ta reda på dess källa. Du bör leta efter VVS-läckor, särskilt under ditt badrum och diskbänkar. VVS-system kan också sluta fungera som avsett och tillåta kondens att byggas upp i ditt hem. Det är viktigt att förstå att om du hittar mögel bör du bara göra det hantera det själv om det skadade området är mindre än 10 kvadratfot. Alla andra typer av mögelangrepp är skadliga och kräver hjälp av ett mögelsaneringsföretag.

Dofter i omklädningsrum

Alla känner till den svettiga, smutsiga strumplukten som är förhärskande i omklädningsrum, därav namnet. Men även om smutsig tvätt kan orsaka denna otäcka lukt, kan det också bero på att bakterier ansamlas i värmesystemets spolar.

Denna tillväxt kan ske när som helst på året, men är vanligare på hösten och våren, eftersom systemet cyklar mellan värme och kyla. Kondensen på spolarna skapar den idealiska miljön för bakterier att blomstra, vilket ger en distinkt lukt. Om du vill bli av med denna dåliga lukt måste du rengöra förångarslingorna med en icke-syra spolrengörare. Eller så kan du ringa en kvalificerad VVS-tekniker för att rengöra dem med deras egen specialutrustning och rengöringsmedel.

Inaktuella lakan lukter

Du tappar döda hudceller varje natt under sömnen, som kan ätas upp av dammkvalster och bakterier. När det händer kommer du att märka en gammal lukt som liknar mögel. För att förhindra det bör du tvätta dina lakan minst en gång varannan vecka. Men om vädret är varmt eller du svettas under natten kan du behöva tvätta dem oftare.

Se även  Hur man organiserar en badrumsgarderob med djupa hyllor

Hur man blir av med dålig lukt

Det finns många steg du kan vidta för att fräscha upp ditt hem, beroende på källan till den irriterande lukten. Även om vissa problem, som avlidna djur, kan kräva experthjälp för att se till att området är noggrant rengjort, kan du hantera andra på egen hand. Om du vill rensa luften i ditt hem, var noga med att prova dessa användbara tips:

  • Bakpulver och vinäger är kraftfulla verktyg som kan neutralisera många oönskade dofter. Om du till exempel behöver rengöra ett illaluktande handfat, häll en kopp bakpulver i avloppet. Tillsätt sedan två koppar vinäger och låt det bubbla i fem minuter innan du använder varmt vatten för att skölja ner det. På samma sätt kan du strö bakpulver på dina mattor eller soffa för att bli av med otäcka lukter och sedan dammsuga dem efter 12 timmar.
  • Att lägga till ett par luftrenare kommer att förbättra inomhusluftens kvalitet samtidigt som det minskar mängden VOC som du andas in dagligen.
  • Glöm inte att även öppna fönstren och låta frisk luft tränga igenom ditt hem. Faktum är att detta är ett av de mest effektiva sätten att hålla ditt hem fräscht och rent, eftersom att släppa in utomhusluft i huset kommer att späda ut många skadliga kemikalier som VOC.
  • Undvik att använda luftfräschare och doftljus, eftersom de kan släppa ut VOC och andra kemikalier i luften. Istället bör du använda naturliga dofter som eteriska oljor, som du kan placera i en diffusor eller en skål för att ge en naturlig arom i hela ditt hem. Du kan också använda kryddor, som kryddnejlika och kanel, för att skapa en hälsosam doft som täcker över eventuella oönskade lukter.

Poängen

I slutet av dagen kan oönskade lukter vara både irriterande och oroande. Men du behöver inte låta dem förstöra ditt hem. En snabb inspektion bör hjälpa dig att upptäcka källan till lukten. Sedan kan du antingen ta itu med det med hjälp av våra tips eller kontakta en professionell. Kom bara ihåg att vissa lukter kan kopplas till farliga faror, så du bör alltid göra din forskning innan du försöker lösa problemet.

Lämna en kommentar