Hur man hämtar ett rappellrep

Så du har klättrat upp till toppen av en fantastisk sten och nu är det dags att rappella ner igen. Men vad gör du när du kommer till botten och ditt rep fortfarande hänger och knyts upptill? Du vill definitivt inte lämna ditt perfekta rep. (Även om någon förmodligen skulle bli väldigt glad över att följa med och hitta ett ledigt rep.) Det första steget för att säkerställa att du kan hämta ett rappellrep börjar faktiskt innan du ens går ner.

Först kommer jag att beskriva hur man hämtar ett rappellrep med hjälp av två rep. Jag tycker att detta är den enklaste metoden, men att bära två rep kan vara tungt och krångligt. Men ibland behöver du två långa rep beroende på längden på din rappel. Jag kommer också att förklara proceduren med ett rep.

Hämta ett rapellrep: Metod med två rep

Steg 1: Knyt ihop dina två rapellrep

Bind först ihop dina två rappellrep med en dubbelsiffrig åtta fiskarknut. (Se vår artikel här om hur du knyter den dubbla åttasiffran fiskarknuten.) Den dubbla åttasiffran fiskarknuten är en extremt stark knut och den enda knut du vill använda för att knyta ihop dina rep. Efter att du har bundit ihop de två repen, stapla de två repen separat. När jag säger stapla dina rep, behöver det här inte vara något fint. Dra bara repen genom dina händer för att säkerställa att det inte finns några knutar och att repen inte är tvinnade.

Steg 2: Säkerhetskontroller

Säkerheten först, barn. Jag personligen är den typen av person som inte gillar att slösa tid och jag kommer att hoppa in i mina aktiviteter utan mycket eftertanke eller förberedelser. Jag har varit tvungen att lära mig själv att ALLTID göra mina säkerhetskontroller när jag rappellerar. Ge först en dubbelcheck till din dubbelsiffriga åtta fiskarknut. Se till att den är ordentligt klädd och att repen löper parallellt genom knuten. Denna knut är avgörande och du kommer att ta ett hårt fall om det misslyckas. Kontrollera att repet kan gå även om metallringen och kedjorna eller stropparna är i gott skick. Om kedjorna eller lyftselarna ser ut att vara slitna, lägg till väv eller en ny sele.

Steg 3: Välj ett rep

Alla medlemmar i din grupp behöver veta vilket rep de ska dra. Ta en titt på din fallande ring. På vilken sida sitter knuten? Lämna den sidan där och rappella ner det motsatta repet. Knuten kommer att fastna vid ringen så att du kan lägga vikt på den motsatta sidan. Se till att alla vet vilket rep de ska dra. Om fel rep dras kommer knuten att fastna i rappellringen. Det är en rörig situation. Det hjälper att knyta ihop två olika färgade rep så att man inte kan ta miste på vilket rep man ska dra. Jag kanske gör en stor grej av det här, men fel rep dras oftare än man tror. Om du inte upptäcker det misstaget tidigt, kommer du att skapa mycket arbete för dig själv senare.

  Har Side-by-Sides VIN-nummer?

Steg 4: Kontrollera repen, IGEN

Jag vet, jag vet, många kontroller. Allt ditt roliga kommer dock att förstöras om du borstar över alla kontroller. Se till att repen inte korsas eller vrids på kedjorna eller selen. Båda repen ska ligga fint nerför väggen utan att vrida sig in i varandra. Även bara en vridning eller upphängning kommer att orsaka problem i ankarringen och göra det omöjligt att hämta ett rappellrep. Detta är något att tänka på när du rappellerar också – ibland kan repen vridas medan du rappellerar så var medveten om det så att du inte har några problem med att hämta ditt rappellrep. Något annat att kolla efter. När du börjar rappellera under de första 15 fot, kontrollera om det finns några extra skåror eller skåror i berget, verkligen allt som ditt rep kan fastna i. När du rappellerar ner, leta efter något som sticker ut ur stenarna eller något som repet kan häng på medan du drar ner repet. Detta är särskilt viktigt om du är den första personen nere. Försök att undvika alla områden där repet kan fastna och förhindra att repet faller fritt till marken. Fäst din rappellenhet vid repen och klättra försiktigt över kanten innan du lägger vikt på repen.

Steg 6: Gå ner med ett guidefinger

Detta steg är främst för den sista personen som går ner i repet. I huvudsak bör denna person se till att repen är åtskilda och inte har trasslat sig och fortfarande ligger platt. De bör också se till att det inte finns några veck i repet vid rappelanordningen. Den sista personen som rappeller bör använda ett finger på sin guidehand ovanför rappellanordningen och styra fingret mellan de två repen när de går ner. Bara genom att göra detta förblir repen åtskilda från dig och ankaret och förhindrar att repet vrids. Om repen vrids, kommer du inte att kunna hämta ditt rappellrep. Du måste gå uppför repet, vrida upp dem och rappella ner igen. Det är verkligen ingen idealisk situation.

  Vad är flugfiskebacking?

Steg 7: Hämta ett rapellrep

När du och din rappellpartner båda har nått botten eller nästa rappellstation är det dags att få ner repen från toppen. Om du noggrant har inspekterat repen och sett till att undvika eventuella upphängningar och vridningar på vägen ner, ska repen vara lätta att dra.

Om du har nått en station och kommer att göra flera rappeller, börja placera änden av repet genom en ny fallande ring medan du drar. Detta kommer att spara massor av arbete!

Här är säkerhetsproblemen att vara medveten om när du hämtar ditt rappellrep:

  1. Se upp för fallande stenar. Repet kan ibland sparka upp lite damm och stenar på väg ner. Det är då en hjälm kommer väl till pass. (Om du behöver hjälp med att välja ut en hjälm, kolla in vår artikel här.) Håll huvudet nere så att du inte får partiklar i ögonen och så att du inte får en smäll i ansiktet med en sten. Även de små kan göra riktigt ont!
  2. Se upp för den fria änden av repet. När det väl faller fritt kan det göra riktigt ont! Nästan som en piska, så håll dig ur vägen om du kan! Det kommer säkert att lämna spår.
  3. Kommunicera! Låt alla runt omkring dig veta att ett rep kommer ner så att de kan vara säkra på att undvika fallande stenar och surrande rep!

Hämta ett Rappellrep – Ett rep kött

Nu beskrev jag precis hur du hämtar ditt rappellrep med två rep. Inte så pjåkigt. Bara en dubbelsiffrig åtta fiskarknop och säkerhetskontrollerna. Nu ska jag beskriva tillvägagångssättet för att hämta ett rappellrep när man bara använde ett rep.

Detta bör göras när du har ett rep som är tillräckligt långt för att nå marken med båda ändar av repet. När båda ändarna av repet har nått marken, knyt en dubbel siffra 8 i viken av repet. Dra upp ena änden av repet och trä det genom de två ringarna på ankaret. Det ska finnas kedjor och ringar fästa vid ankarpunkten, lägg till dem om du har utrustningen till hands för att göra det. Du måste lämna den där, men betrakta den som ett bidrag till klättergemenskapen. Någon kommer att bli glad att hitta den en dag. Att trä ditt rep direkt genom ankaret kommer att lägga mycket slitage på ankaret. Rappla på den motsatta sidan av knuten för att förhindra att repet tappar igenom. Utför samma säkerhetskontroller som nämns ovan. (Dubbelkolla alltid din knut, se till att du drar i repet på höger sida och undvik eventuella hakar och hängningar på vägen ner.) När du kommer till botten, eller nästa rappelstation, igen, följ säkerhetsföreskrifterna kontroller. För att hämta ett rappellrep, dra i sidan av repet som är knuten upptill och repet ska falla fritt ner.

  Kan jag använda skinka för fiskbete?

Det finns andra sätt att rappella ner med ett rep och hämta ett rappellrep i botten. Faktum är att allt eftersom bergsklättring och rappelling ökar i popularitet har det skett en ökning av teknik och utrustning. Du kan knyta en knut i något webbing och fästa ditt rep i det, det finns metallutrustning att fästa ditt rep i och så vidare. När jag gjorde extra forskning om detta ämne hittade jag några mycket osäkra metoder som jag aldrig skulle använda. De är alldeles för riskabla och lämnar för stort utrymme för misstag och olyckor. Gör alltid grundlig research och rådgör med en utbildad instruktör som kan lära dig korrekta metoder för att använda systemen och utrustningen. De metoder jag har beskrivit är bara några av de enklaste och mest raka sätten jag har hittat för att hämta ett rappellrep. Med de enklaste och mest enkla sätten finns det mindre utrymme för misstag, vilket gör det säkrare enligt min mening.

Kom ihåg att alltid kontrollera dina knutar, se till att de är täta och snyggt klädda. Prova inte några kända metoder utan att prova dem i ett klättergym eller konsultera med en erfaren instruktör eller guide. När du är osäker, försök inte. Det är mitt motto.

Om du behöver välja ett nytt rep, eftersom du inte var säker på hur du skulle få ner det efter din senaste rappel, kolla in mina rekommendationer för rep. Njut av din rappel och jag hoppas att detta har varit till hjälp för dig.