Hur man håller kläder som luktar fräscht i förvaring

Du har precis tvättat din favoritskjorta, torkat den och stoppat den fint i lådan för att ha på dig nästa dag. Men när du drar ut den tycker du att den luktar unken trots att du har tvättat den bara en dag innan. Tja, oroa dig inte för det finns en lösning. Idag kommer du att lära dig allt du behöver veta om hur du håller kläderna fräscha i förvaring!

Ett av de bästa sätten att undvika illaluktande kläder är att använd högkvalitativt tvättmedel. Att använda ett tvättbalsam hjälper till att ge dina kläder en trevlig doft också. Men det räcker inte alltid. Ibland hjälper det inte att tvätta dina kläder hela tiden, så du måste ta itu med den kvardröjande lukten i ditt förråd.

Varför luktar kläder efter förvaring?

Den viktigaste delen för att bli av med den dåliga lukten är att förstå vad som har orsakat den från början. Beroende på vilken typ av lagring du använder kan det finnas ett antal problem. Utgående från vatten (ja, vatten!) till kroppslukt som sitter kvar på kläderna, allt kan påverka lukten i ditt förråd.

För större förvaringsutrymmentill exempel din garderobmåste du se till att det finns inget mögel.Vanligtvis mögel bildas på bakväggarna eller i de djupa, dolda hörnen. Inspektera din garderob noggrant för fuktiga fläckar, eftersom du lätt kan missa dem vid första anblicken.

På grund av deras design och brist på luftflöde, garderober är utsatta för fuktvilket så småningom leder till mögeltillväxt. Det är bäst att Håll eventuella lätt fuktiga ytterkläder borta från din garderob för det kan bidra till det.

Däremot när det gäller mindre utrymmen som förvaringsbehållare, lådor eller lådor, det finns annat att hålla utkik efter. Dessa utrymmen kommer vanligtvis behålla eventuell illaluktande lukt (om det finns en i första hand).Så, innan du placerar dina kläder i, se till att dina lådor är gnistrande rena och luktfria.

Till exempel, om din förvaringslåda stinker kommer dina plagg att lukta också. Detta gäller även kläder – om du placerar ett illaluktande klädesplagg inuti kommer alla andra kläder att absorbera den lukten.

13 bra sätt att hålla kläder som luktar fräscht i förvaring

1. Deodorisera förvaringen innan du placerar dina kläder

Det bästa sättet att förhindra att lukter bildas i ditt förråd är att deodorisera det. Oavsett vilken typ av förvaring du använder, vare sig det är en garderob eller en låda, fungerar deodorisering eftersom det tar bort alla lukter.

Du kan börja med ta ut alla kläder som fortfarande är inne. Sedan, dammsug förvaringen för att ta bort större dammpartiklar och smuts (särskilt i garderober). När du är klar, torka av hela utrymmet med en luktneutraliserande lösning och låt det torka.

En annan, mer naturligt förhållningssättskulle vara att rengöra förrådet med en blandning av vatten och vinäger. Låt det torkaoch de fula lukterna borde försvinna inom kort tack vare dess luktborttagande egenskaper!

Tänk dock på att vinäger har en särskilt stark lukt. Det kan ta ett par timmar innan det försvinner helt.

Se även  Kan du lägga avloppsrengörare i en sophantering? Låt oss ta reda på!

2. Överväg att använda torktumlare

Torkarlakan är ett fantastiskt alternativ som bör tillåta din kläder för att dofta fräscht under lång tid. Det spelar ingen roll om du går för begagnade lakan eller färska — de fungerar båda. De Nästa gång du tvättar, släng inte torktumlaren. Använd den istället för att få dina kläder att lukta otroligt.

Allt du behöver göra är lägg ett par ark på botten av lådan eller mellan dina kläder. Upprepa för varje förvaringsbehållare du har, och den inaktuella lukten kommer inte att tränga in i tyget även om du förvarar kläderna i månader. Dessutom kommer kläderna behålla aromen av torktumlaren – så välj din favorit!

3. Välj eteriska oljor och deras fantastiska luktborttagande egenskaper

Vissa eteriska oljor är fantastiska att använda med din tvätt, eftersom de inte bara ge dina kläder en fräsch doft men har också malavstötande egenskaper (Till exempel eterisk olja av cederträ). Häll 4–5 droppar eterisk olja på en ulltorkboll och placera den i ditt förråd, bredvid dina kläder. Det kommer att hålla dem fräscha doftar under mycket lång tid. Men om du inte har ulltorkbollar till hands kan du använda en torktumlare eller till och med a pappershandduk.

Kom bara ihåg: använd inte torkkulor indränkta i eterisk olja i din torktumlare. Det är farligt och kan potentiellt vara en brandrisk. De torkkulor är gjorda av ull, vilket främjar värmeproduktionen (och du vet att olja inte går bra med eld). Om du vill att dina ulltorkbollar ska ha en speciell lukt finns det speciellt designade doftande torkkulor.

4. Använd din favoritparfym och lite mjukpapper

Ett annat bra sätt att få dina kläder att lukta fantastiskt när de är i förvaring är att använda din favoritparfym. Det är ganska enkelt – spraya lite silkespapper med din valda doft och låt det torka. När det väl gör det (om det inte är torrt kan det fläcka kläderna), placera den i förvaringen under dina kläder.

Denna metod är en klar favorit för vissa människor, eftersom den kommer att hålla dina plagg doftande du hela tiden. Plus, om du blir uttråkad av den lukten eller vill prova en annan parfym kan du enkelt spritsa en annan vävnad.

5. Placera tvålstänger i förvaringen bredvid dina kläder

Doftande tvål kan också ge dina kläder en behaglig doft. Först, slå in en tvål i något tunt tyg som gör att doften kan passera igenom. Sedan, placera tvålbiten i förvaringen, mitt emellan dina kläder. Tack vare tyget kommer tvålen inte att fläcka dina kläder, men den sprider doften.

6. Fyll en kopp med bakpulver och ställ den i ett hörn

Du kanske har hört talas om många fördelar med bakpulver – men visste du att du kan använda det till absorbera lukter i ditt förråd för? Lägg 2–3 matskedar av bakpulver i en behållareoch då placera den i förrådet. Se bara till att det är i ett område där du kommer inte att slå ner den och spilla den. Du vill inte göra oreda över dina kläder!

Se även  Hur man använder malkulor i köket: En komplett guide

Med tiden har bakpulver absorberar alla oönskade lukter och fukt som kan bildas. När du märker att det är effekterna börjar avta, allt du behöver göra är Ersätt den. Gör detta regelbundet för att behålla dess absorptionsegenskaper.

7. Prova luktborttagningsbollar

Precis som bakpulver, luktborttagningsbollar kommer absorbera oönskade lukter. Du kan placera dem i valfritt förvaringsutrymme, lufttätt eller inteoch du kommer snabbt att märka deras luktabsorberande egenskaper.

Den största skillnaden mellan luktborttagningsbollar och bakpulver är att det finns ingen risk att spilla innehållet. Ändå, för att hålla dem effektiva, är det bäst att byt ut dem var 2–2,5 månad.

8. Häng små påsar med aktivt kol i garderoben

Aktivt kol är ett annat luktabsorberande ämne som hjälper dig att bli av med dålig förvaringslukt. Du kunde lägg 2–3 matskedar aktivt kol i en koppprecis som du skulle göra med bakpulver.

Alternativt kan du köpa liten påsar med bambukol, som är speciellt utformade för din garderob. I trettio minuter till en timme bör luften renas, och dofterna borta (åtminstone för det mesta).

Om du väljer löst puder istället för påsar, var försiktig att inte få det på kläderna. Träkol kan färga dem svarta, och sådana fläckar är ganska svåra att ta bort.

9. Klä dina lådor med vackert doftpapper

Det kan komma som en överraskning, men det finns doftpapper som du kan använda för att fodra dina lådor! Om du vill undvik att placera fula koppar kol eller bakpulver, tvål och andra föremål runt dina kläder, detta papper är lösningen. Det kommer passa perfekt med dina lådoroch det kommer till och med in olika mönster för att piffa upp insidan av din förvaring.

10. Investera i Cedarwood klädhängare

Vanligtvis är klädhängare inte det första man tänker på när man tänker på hur man håller lukter borta från sina kläder. Dock, cederträ är ett bra material för galgar på grund av dess fuktabsorberande egenskaper.

Liknar den eteriska oljan av cederträ nämnt tidigare, den galge fungerar som en malavvisande medan absorberar eventuell fukt finns i garderoben. Dessutom har den en naturlig, jordnära doft som kommer att ge dina kläder en behaglig doft.

Om det låter för dyrt att byta ut alla dina klädhängare med cederträ, skulle det billigare alternativet vara cederträblock. Dessa träskivor kan placeras inne i din garderob, mellan kläderna, och även på trådhängare. De erbjuder samma egenskaper som klädhängare i cederträ och olja av cederträmen till ett mycket lägre pris!

11. Gör det själv dina favoritpotpurripåsar

Potpurripåsar kan ge en naturlig arom till dina kläder, och det är väldigt enkelt att göra egna. Självklart kan du säkert hitta färdiga i din lokala parfymbutik, men om du gör dem själv kan du lägga till alla dofter du vill ha. Här är en mycket enkel handledning om hur man gör potpurri av äpplen, citroner och apelsiner, med några droppar eterisk apelsinolja.

Se även  Hur man rengör en matta eller matta

När du är klar med att torka frukten och dofta den, helt enkelt släpp några i en liten väska och placera den i ditt förråd. Dessutom kan du göra DIY potpurri för alla olika årstider med olika eteriska oljor, och till och med erbjuda det som en gåva!

12. Blötlägg bomullsbollar i parfym och lägg dem i en burk

Blötlägg några bomullsbollar i din favoritparfym eller eterisk olja och lägg dem i en glasburk. Täck burken med ett tyg som gör att doften sprider sigoch placera den i ditt lagringsutrymme av val. Efter en tid (cirka en månad eller så), bör du byt ut bomullsbollarna eftersom de kommer att torka ut helt, och doften försvinner.

13. Placera en luftfräschare i din garderob

Ibland är det bästa sättet att ge din garderob en underbar doft så enkelt som att använda en automatisk luftrenare. De Air Wick Pure Freshmatic är en av de bästa — om du har provat det förut kommer du definitivt att hålla med. Det kommer sprida en behaglig lukt med jämna mellanrum, beroende på vilken inställning du väljer. För ett mindre utrymme, lägsta frekvensen är idealisk – du vill inte att dina kläder ska lukta luftfräschare!

Hur man fräschar upp kläder efter att ha tagit ut det från förvaringen

Efter att ha täckt allt väsentligt om hur man får kläderna att lukta gott i förvaring, är det dags att överväga vad man ska göra när du bestämmer dig för att ta kläderna ut av lagring. Ofta kan plagg som har legat undangömt i flera månader behöva renoveras innan du kan bära dem. Här är några idéer:

  • Blanda hälften vatten och hälften vodka och spraya lösningen på dina kläder. Alkoholen kommer att döda alla luktproducerande bakterier och eliminera lukter. Låt lösningen Lufttorka; när det väl gör det kommer du inte att lukta på vodkan längre.
  • Använd en spray tyguppfräschare. A spray tyg refresher ger omedelbart dina kläder en behaglig lukt och tar bort eventuella lukter. Du kan också Gör det själv för 50 cent per flaskaeller skapa en ekologisk kläduppfräschare från början.
  • Skölj dina kläder snabbt med ett tvättbalsam. Om kläderna du precis plockat ur förvaringen luktar dåligt kan du bara tvätta dem snabbt. Använd den snabbaste cykeln (det är vanligtvis den 15 minuter långa), och tillsätt ½ kopp diskmedel och ett mått tvättbalsam.

Slutord: Håll dina kläder rena och fuktfria

Förhoppningsvis fann du dessa tips användbara och vet nu hur du inte bara förvarar kläder på rätt sätt utan förbereder förvaringsutrymmet i förväg. Oavsett var du förvarar dina kläder kan en unken lukt dyka upp var som helst om det finns tillräckligt med fukt eller bakterier. Försök därför att torka dina kläder helt och se till att du rengör och deodoriserar utrymmet ordentligt. Naturligtvis, om du någonsin tycker att dina kläder luktar illa igen, kom gärna tillbaka till den här artikeln!

Lämna en kommentar