Hur man håller disktorkmattor rena och sanitära

Även om torkställningar fortfarande är det mest konventionella sättet att torka disk, har torkmattor också blivit populära på senare tid. Mats använda mindre utrymme än torkställningar gör, vilket gör dem till ett utmärkt val för personer med mindre kök. Många är dock oroade över att disktorkmattor är en grogrund för bakterier. Så, är disktorkmattor sanitära?

Disktorkmattor är gjorda av material som absorberar vätska. För att de ska förbli rena och sanitära måste du torka ut dem efter varje användning och tvätta dem ofta. Men om du är uppmärksam på det kan du vara säker på att dina torkmattor förblir bakteriefria. Läs vidare för att lära dig mer om typerna av torkmattor och sätt att hålla dem sanitära.

Om diskmattor

Disktorkmattor är ett alternativ till torkställningar och andra sätt att torka av disken. Den största fördelen med disktorkmattor är det faktum att de är lätt hopfällbar och tar inte upp för mycket plats. Det är därför många människor med små kök väljer mattor istället för de stora och skrymmande torkställningarna.

Om ditt kök inte har en stor bänkyta kan en torkmatta vara ett utmärkt val för dig. Du kan placera dina diskar på den tills de torkar och lägga undan mattan när du behöver laga mat. Dessutom kommer mattorna in många färger och tryck. Därför kan du välja den matta som passar färgskalan i ditt kök, och den kan till och med fungera som inredning.

Hur du håller dina diskmattor rena

Om du vill skaffa en torkmatta kan du ha svårt att bestämma dig vilken typ av matta är rätt för dig. Låt oss ta en titt på de tre huvudtyperna av disktorkmattor och hur du kan hålla dem rena.

Se även  5 orsaker till klibbiga linoleumgolv (och vad man ska göra!)

Torkmattor av mikrofiber

Torkmattor i mikrofiber har en hel del fördelar. De absorberar mycket fukt, och de erbjuder den största variationen av färger och tryck. De är också ett utmärkt val om du har många delikata rätter. Torkmattor i mikrofiber är ganska mjuka, vilket skyddar både din disk och din bänkskiva från repor.

Dessutom är mikrofibermattor Maskintvättbar och de torkar snabbt. Men om du bestämmer dig för att skaffa en torkmatta i mikrofiber måste du tvätta den ofta om du vill hålla den sanitär. Mikrofiber samlar vatten och, om du inte torkar och tvättar det ofta, kan det vara en grogrund för bakterier.

Torkmattor av silikon

Silikonmattor är ett utmärkt val för dem som använder mycket muggar och glas. De är vanligtvis räfflade, alltså luften cirkulerar mer, vilket gör att disken torkar snabbare. Om du väljer en silikonmattadu kan vara säker på att dina muggar och glas inte immas på insidan på grund av bristen på luftflöde.

Men silikonmattor har några fel också. För det första kan du bara diska dem i diskmaskin. Om du inte äger en, kan du ha svårt att hålla en silikonmatta sanerad. Ändå, om du väljer en silikonmatta och du inte har en diskmaskin, kan du hålla den ren genom att torka av den med alkohol och desinfektionsmedel ofta.

En annan nackdel är att de kan krocka med din köksinredning. Om du inte gillar utseendet på silikon men ändå vill ha fördelarna med silikonmattor, kan du välja en neutral färg som inte kommer att krocka med ditt kök för mycket.

Se även  Hur man tar bort rostfläckar från kläder med bakpulver

Torkmattor för bambu

När du tänker på torkmattor är bambu kanske inte det första materialet du tänker på. Men om du undrar om disktorkmattor är sanitära, bambu mattor kan vara det perfekta valet för dig. Bambu har antibakteriella egenskaper, vilket betyder att bakterier och mögel kommer att utvecklas i mycket långsammare takt. Dessutom, om du märker att smuts och mögel byggs upp, kan du rengör dem lättmed tvål och varmt vatten.

Däremot har bambu disktorkmattor en ganska distinkt utseende. Om ditt kök har många vitvaror i stål och silver eller svarta bänkskivor kan bambu sticka ut för mycket. Men om ditt kök har träelement och en rustik känsla kommer en bambumatta att passa in perfekt.

Så, är diskmattor sanitära?

Ja, om du underhåller dem ordentligt. Oavsett om du väljer bambu, silikon eller en mikrofibermatta, se till att du rengör den ofta. Men om du håller den ren kan du vara säker på att både din torkmatta och din disk förblir rena och sanitära.

Lämna en kommentar