Hur man håller de där irriterande insekterna borta från ditt tält

En liten dos utomhus är bra för själen. När du åker på camping kan du ta dig tid att andas frisk luft och bli ett med naturen. Att komma nära naturen kräver respekt, och det är viktigt att komma ihåg att vilda djur härskar detta land, inklusive insekter.

Så hur håller du insekter borta från ditt tält?

För att hålla insekter borta från ditt tält, börja med att kontrollera lukter, använda svagt ljus, ta bort matkällor och använda rätt repellenter. Du kan också använda några Deet-baserade repellenter, men dessa kommer främst att stöta bort myggor. Andra tillverkade kemikalier kan användas för att omge ditt tält för att hålla insekter borta från marken, men se till att de är säkra för miljön.

De irriterande varelserna svärmar runt ditt huvud, runt din mat, och ibland gillar de att campa med dig i ditt tält. Det kan inte bara vara irriterande att höra ett surrande ljud i örat när du försöker få lite välbehövlig vila, utan det kan också vara farligt. Myggor och fästingar kan bära på sjukdomar som kan få återverkningar långt utöver att förstöra din resa.

Men buggar har sitt syfte. De är en integrerad del av livets cirkel för vildmarken. De är maten för några av de andra djuren du kanske gillar att se när du är ute i skogen. Även om du inte kan utrota dem alla, kan du göra ditt bästa för att hålla dem utanför avskildheten och komforten i ditt tält.

Rensa upp skräp

Skräpet runt ditt tält kan fungera som ett hem eller matkälla för många insekter.

Det bästa sättet att säkerställa att din egen utsedda gräsmatta inte blir omkörd är att börja med att undvika de platser de gillar bäst. Rutnande stockar, stående vatten och ljusstolpar är några av de värsta platserna att campa på. Alla dessa saker ger buggar exakt vad de behöver för att trivas.

Håll ditt tält borta från vatten

Men camping nära sjöar har sin tjusning, och belysning är viktigt för att visa vägen. Att hålla lagom avstånd till sjön är en bra början. Det är också viktigt att undvika stillastående pölar.

Insekter som myggor älskar vatten. Deras omöjligt tunna ben kan landa på vattnet utan att bryta ytan, vilket gör det till en attraktiv plats att hänga på. De är mycket mindre benägna att sopas bort av vattnet än en människa.

Gör ditt företag långt från ditt tält

Fukten i vattendrag och pölar lockar dem också på modernivå. Detta är en liknande anledning till att de dras till den ofta motbjudande stanken från uthus. Lukten indikerar att något är ruttnande, moget och fuktigt – en idealisk plats för att lägga ägg. När de väl hittar det kommer de säkert att hitta din vattenkylare också om den är tillräckligt nära.

  Är det tillåtet att campa på South Padre Island?

Att använda bärbara toaletter eller campingmöjligheter är det bästa alternativet, men om du måste komma ut i naturen, se till att det är ett bra avstånd från lägret.

Håll ljuset lågt

Även om ditt tält är helt torrt, kommer insekter att hitta för mycket ljus att bjuda in. Buggar är precis som oss eftersom de behöver färdplaner. Deras interna navigering förlitar sig på månen eller solen som måttstock. Tyvärr, när de ser ett starkt vitt LED-ljus, kan de inte se skillnaden och misstar det för sann nord.

Artificiellt ljus är inbjudande och om det är i ditt tält är chansen stor att dessa små djur hittar in ändå. Försök att hålla den låg, svag eller ute när det inte är absolut nödvändigt. När det är dags att gå i pension och läsa en bok, dra ihop tältet helt innan du slår på det.

När det gäller ljus på din campingplats är eld det bästa alternativet. Röken från en välbyggd eld kommer att fungera avskräckande för alla typer av insekter, från myggor till spindlar.

Spindlar gillar den mörka, fuktiga, svala jorden. Myggor vet att där det finns rök finns eld och de kan förvänta sig omedelbar död. Ingen levande varelse vill gå direkt till sin död.

Men en eld kan bara vara nära ditt tält, och definitivt inte i det (förhoppningsvis om du planerar att campa, det säger sig självt.) Att hålla ditt tält tätt tillslutet är en bra början för att hålla insekter ute, men det är några fler saker du kan göra.

Köp en tältskärm

Om ditt tält har en skärm är det ännu bättre! Även om de kan se ljuset inuti kommer skärmen att skydda dig från dem. För vissa särskilt farliga områden kan det vara i ditt intresse att köpa ett myggnät. En del av dem är behandlade eller kan behandlas med ett repellent för att hålla dem borta.

Håll lukter till ett minimum

För det första attraheras insekter av lukter och en av deras favoriter är mänsklig svett. Vissa hävdar att det finns specifika blodtyper de attraheras av, men hur mycket svett som helst kommer utan tvekan att slå larm för alla insekter runt omkring.

Försök att inte täcka din doft med parfymer. Det kommer bara att bjuda in fler djur till den söta doften. Det är bäst att sitta vid brasan och inte göra annat än att stirra på röken. Näst bäst att vara så hygienisk som möjligt samtidigt som du njuter av din tid och ge dig själv en ordentlig tork innan du går i pension.

  Kan du åka skidor bakom en pontonbåt?

Men din svett stannar inte bara på huden utan hamnar också i dina kläder. Insekter får det, och de där illaluktande sockorna du gick runt i i 6 timmar är nu en mycket attraktiv grogrund.

Låt dem inte ligga stilla i ditt tält, annars kommer insekter att bryta sig in. Prova en påse som också hjälper till att hålla tillbaka stanken, som ziplock eller andra luktbeständiga märken, så att de inte surrar för lukten.

Lukter som stöter bort

Den goda nyheten är att det finns massor av lukter som insekter inte gillar som kan lugna ditt sinne när du campar. Citronella är ett av de mest ökända myggmedel.

Den kommer från en växt och du kan redan få oljan i ett ljus eller som en spray. Några dimma i din sovsäck hjälper till att hålla dem borta.

Att bränna citronella kan vara till hjälp, så länge det inte finns i ditt tält. Det här är en hemsk idé eftersom att byta ut insekter kommer förmodligen bara att sätta eld på ditt tält. Då är du ute i det fria på deras nåd. Håll ljusen släckta.

Om du vill ta upp ditt skydd ett snäpp, kan du stryka dessa dofter på din hud. Även om citronella kan vara irriterande, finns det flera andra kraftfulla och skyddande växter att använda. Lavendel är populär eftersom dess doft är allmänt älskad av människor och hatad av insekter.

De flesta blomdofter hjälper bara att locka till sig insekter som rosdofter, men lavendel kommer att vara din allierade när det gäller att stöta bort dem och lukta sött.

Pepparmynta är ett annat kraftfullt repellent. Myror, skalbaggar, flugor och nattfjärilar hatar alla pepparmynta. Det är väldigt kraftfullt och vissa människor kanske inte gillar det så mycket.

Cederträ, patchouli och eukalyptus erbjuder alternativ till pepparmynta för att hålla insekter borta från ditt tält. Alla dessa finns i eteriska oljor, vilket också ger dig en extra avslappningsfaktor.

Om du inte är typen som parfymerar din sovsäck, var inte rädd. Som en vampyr stöts insekter bort av lukten av vitlök och lök. En del hängande vid din tältdörr kan vara ett kraftfullt skydd mot att halka in.

Håll mat och dryck stängt

Att hålla mat och dryck borta från ditt tält och förseglat kan hjälpa till att avskräcka många olika insekter.

Frukt kan locka insekter. När allt kommer omkring skördas de från utsidan innan de tar sig till din lokala stormarknad. Även om de är bra för camping, vet djuren exakt hur det luktar och vill komma in.

På samma sätt gäller det för godis och godis. Dofterna kommer att dra till sig insekter eftersom de tror att det är mat de vill ha. Om du vill ha dem i ditt tält, håll det hela tätt täckt för att förhindra att läckra våfflor rinner ut.

  6 idéer för att lysa upp din campingplats

Insekter handlar inte bara om väldoftande frukt och blöta platser att häcka på. De har också en vild sida med en förkärlek för öl och läsk.

Sockret som finns i öl och läsk (förlåt om jag förstörde det för dig) signalerar till insekter att det har näringsvärde som är bra för dem. Om du tar med dig några öl på en resa, låt inte burkar ligga. De sista dropparna kommer att vara en magnet för hungriga insekter av alla slag.

Ask till Ash

Aska är ett naturligt insektsavskräckande medel. Askan torkar dem bokstavligen. Om det finns överbliven aska från en tidigare husbil, samla in den och sprid ut den under ditt tälts fotavtryck och runt utsidan av ditt tält.

Om ingen aska finns tillgänglig, samla ihop lite efter att du byggt en lägereld och strö ut den runt tältets omkrets. Se bara till att det inte finns några heta glöd i askan.

Detta kommer att hålla de flesta insekter på marken borta från ditt tält.

Det finns vissa lukter som insekter gillar och andra inte. I slutet av dagen är det viktigt att ha hygien i åtanke. Genom att se till att allt är rent och välskött kan du få kraftfulla resultat mot iglar och skadedjur. Även om de kommer in kan man se dem snabbare med ett städat tält än med ett stökigt tält.

Ta så mycket kontroll som möjligt om du menar allvar med att bekämpa buggar. Välj en smart plats att slå läger på. Tänk högt och torrt. Håll dig nära din lägereld, borta från överflödigt vatten och ljus. Detta bör hjälpa till att hålla oundvikliga buggar till ett hanterbart minimum så att du kan göra din del för att avvärja resten.

I slutet av dagen åker du på camping och stöter på buggar. Det är stor skillnad mellan att se dem och att sätta på dem, så du har kontroll över det. Att veta vad de gillar och inte gillar ger dig chansen att ligga steget före och hålla dem borta från ditt tält.

Prova några av de olika dofterna och teknikerna för att se vad som fungerar bäst för dig. Känn dig inte för avskräckt om det slutar med att du ligger med några här eller där ändå. Knäck en öl och försök sluta fred!

Fler artiklar du kommer att älska

Håll spindlar borta från ditt tält – 12 tips som fungerar

Camping i Wolf Country (Dina vanligaste frågor besvarade)

Hålla myror borta från din campingplats (tips som fungerar)