Hur man gör (trä) trappor mindre hala för hundar

Om du är hundägare vill du förmodligen att ditt husdjur ska vara så säkert och bekvämt i ditt hem som möjligt. Ibland kräver det att utrymmet de bor i blir säkrare för dem.

Om ditt hus eller lägenhet har trätrappa, du vet säkert hur farliga de kan bli för din hund. Från att halka på grund av sina naglar till att ha svårt att gå upp och ner på grund av själva träets natur – din hund kan verkligen få svårt att navigera i trappor.

Med tiden kan det bli en svår bedrift för din valp att behöva klättra upp för trappan några gånger varje dag, och dessutom kan det visa sig vara farligt. Att halka och falla nerför trappan kan leda till allvarliga skador, så fortsätt läsa för att se vad du kan göra för att förhindra det.

Vad kan göra det svårt för din hund att gå i trappor?

Generellt sett är trappor inte ett problem för varje hund. Dock några hundar rädsla dem. Om du känner igen detta hos din valp, arbeta med dem, belöna dem när de går upp eller ner och uppmuntra dem så mycket du kan. Det kommer att hjälpa dem att komma över sin rädsla snabbare.

Ibland kan användning av trappor också orsaka obehag (särskilt för hundar som lider av artrit), och din hund kan välja att flytta ner. Skulle detta hända med äldre hundar, respektera deras beslut. De vet sina gränser, så tvinga aldrig din hund att använda trappan om den inte vill.

Som hundar ålderderas leder blir svagare och höftrelaterade problem är ganska vanliga hos vissa raser, som:

  • Rottweiler
  • Golden Retrievers
  • schäfer
  • Newfoundlands, etc.

Bortsett från detta, med åldern, kommer deras syn inte att vara lika bra som den brukade vara, och hela kroppen kommer inte att vara lika flexibel som tidigare. Vid den tidpunkten kommer det att vara en enorm svårighet att klättra upp eller gå ner för trappan.

Men även den friskaste valpen kan halka och falla om själva trappan är hala. Det är inte bara en mycket traumatisk upplevelse, utan det kan också leda till mycket otäcka skador (som ryggradsskador). Att förhindra det kommer inte att ta för mycket av din tid eller pengar, och det kommer att betyda världen för din lurviga vän.

Se även  Hur man förtunnar rost-oleumfärg för sprutning

8 sätt att göra dina trappor mindre hala för hundar

1. Ta din hund till veterinären

Din hund kanske kämpar med att gå upp och ner för trappan, men själva trappan kanske inte är problemet. Ditt husdjur kan ha en medicinsk fråga du inte är medveten om, så att ha en fullständig kontroll bör vara det första steget. Möjliga medicinska problem inkluderar, men är inte begränsade till:

  • Artrit
  • Ledproblem
  • Dålig syn
  • Ryggproblem
  • Nagel/fotproblem

En viktig sak att tänka på är att hundar ofta tenderar att klara av smärtan och obehaget, till skillnad från de flesta människor, så du måste vara uppmärksam. Om du märker att din hund halkar i trappan eller att benen verkar vingliga är veterinären det bästa stället att gå till.

Allt ovanstående händer inte bara för äldre hundar, och även om din valp är i sin bästa ålder är det bästa du kan göra att utesluta hälsoproblem.

2. Håll naglarna korta

Att klippa din hunds naglar regelbundet är ganska användbart eftersom det förhindrar att naglarna fastnar i olika saker, inklusive trappor. Detta är särskilt viktigt för hundar som inte spenderar tillräckligt med tid på att gå på trottoaren, som är en ”naturlig” fil för hundarnas naglar.

Dessutom hindrar långa naglar din hund från att ha ett stadigt och stadigt grepp när den går. Det kan vara särskilt problematiskt på träytor, som är naturligt hala och kräver en stadig hållning. Därför är det viktigt att klippa ditt husdjurs naglar för dess säkerhet.

Om du inte vet hur, eller är obekväm med klippa naglarna, vilken veterinär eller groomer som helst gör det gärna åt dig. I själva verket kan det vara bäst att de gör det, eftersom de kommer att se till att det görs på ett säkert sätt.

Det finns en annan sak du bör vara mycket uppmärksam på. Om din hund är fluffig är chansen stor att det är mycket ludd på vaddarna på din hunds tassar. Som du kanske har gissat gör det inte det lättare att använda trappan. Att regelbundet trimma överflödigt hår kommer definitivt att få din hund att känna sig mer stabil.

Se även  Mattkniv vs. Utility Knife: Vad skiljer dem åt?

3. Installera trappsteg

Trappsteg är en underbar uppfinning för de med hundar och trappor. Du kan installera dem både inuti och utanför, och de är lätta att ta bort när det är dags för rengöring. De fungerar i olika väderförhållanden, även om det är regnigt eller kallt ute, så du behöver inte oroa dig – din hund halkar inte.

Trappsteg ger en bra grepp för din hund och lägg till mer dragkraft, vilket betyder mer stabilitet. De är till stor hjälp för energiska valpar eller de som kämpar med grepp och balans.

För mer information kolla videon nedan:

4. Installera en ramp

Ramper kan komma väl till pass om du har upp till fem trappor som din hund behöver klättra. Ramper är mycket mer vänlig för din hunds höfter och ryggradspeciellt om du har en äldre hund.

En annan bra sak med ramper är att när din hund väl är där den ska vara kan du ta bort den. Har du en bred trappa kan du förstås hålla rampen på plats permanent. Ändå kan den här lösningen bara fungera om din trappa består av några få trappor.

5. Få tågrepp

Tågrepp går vanligtvis direkt på din hunds tånaglar. När du väl sätter på dem kommer de att ge mer grepp, vilket kommer att göra det mycket lättare att klättra upp för trappan. Det finns en mängd olika färger och stilar du kan välja mellan. Som sådan kan du till och med få din valp att se snygg ut, som om den fick en pedikyr!

Det är viktigt att notera att många hundar inte är särskilt glada över att bära tågrepp. Om din hund inte gillar att tassar eller naglar rörs vid, kanske detta inte är den bästa lösningen. Gör aldrig något som gör ditt husdjur obekvämt. Det kommer bara att resultera i mer smärta och obehag för dem, och det är aldrig en bra lösning.

6. Förbättra synlighet

Djupuppfattning hos människor uppskattas till 140 grader. Å andra sidan, hos hundar är det bara 30-60 grader. På grund av detta kan hundar uppleva trappor som är läskigare än vi gör. Dessutom kan deras ålder göra det svårare att se i mörker. Föga överraskande tycker folk inte heller om att använda trappor om de inte kan se dem ordentligt.

Se även  Kan du mikrovågsugn glas? Och hur du kontrollerar din behållare

Om du behöver släppa ut din hund under natten kan du förbättra sikten och på så sätt minska deras chanser att halka och falla. Den billigaste lösningen är att placera lite tejp på varje steg. Se till färgen på tejpen är ljus, helst gul. Ett annat sätt att förbättra sikten är att helt enkelt låta lamporna vara tända.

7. Använd en hundsele

Större åldrande hundar upplever ofta ledproblem (mest höfter), och trappor är ett svårt hinder för dem i sådana fall. Om deras bakben inte är tillräckligt starka kommer de lätt att glida och falla.

A hundsele är en fantastisk uppfinning för att minska stressen på den nedre delen av din hunds kropp. Det kommer också att hjälpa valpen psykologiskt, eftersom de kommer att känna sig säkrare när de går upp eller ner för trappan.

Du kan till och med göra en själv!

8. Bär din hund eller skaffa en resekennel

Det här är inte en idealisk lösning eftersom det kan visa sig vara knepigt för dig. Men om allt annat misslyckas och din hund inte kan hantera trappan på egen hand, bär den upp och ner. Detta är naturligtvis bara möjligt med mindre raser och valpar.

Vissa hundar gillar inte att bäras, vilket är när en resekennel kan komma väl till pass. Om du lär din hund att resekenneln är ett säkert utrymme, dyker de gärna in och ut ur den när det behövs.

Halka och hundvänliga trappor: sista tankar

Vi vill alla det som är bäst för våra hundar, och det är vårt ansvar att hålla dem säkra och friska. Om du märker att din hund kämpar med trappan hemma, gör det som behöver göras innan en olycka är framme.

Dessa lösningar är fantastiska på egen hand, men du kan också kombinera några av dem. Dessutom kan du komma på något helt nytt som fungerar bäst för din fyrbenta vän. Så länge det är lyckligt och säkert spelar typen av lösning ingen roll.

Lämna en kommentar