Hur man gör hemmagjord tältsömsförseglare: DIY tältsömsförseglare

Att sömma ett tält kan bli dyrt om du planerar att göra alla sömmar. Jag gick igenom 4 rör Gear Aid sömgrepp när jag gick över mitt 3-personers tält för några år sedan och gjorde bara huvudsömmarna. Efter att ha gjort lite research och experimenterat med några produkter kom jag fram till en DIY-sömförseglare som fungerar lika bra som den köpta versionen.

Hur man gör hemgjord tältsömsförseglare? Du kan göra en gör-det-självförseglare av mineralsprit och en tub av 100 % klar silikonfog. Blanda hopkoket i förhållandet 50/50 av silikon och terpentin. Detta kommer att ge din blandning en liknande konsistens som olivolja, vilket gör det lättare att rengöra även sömmar som inte lossnar. Att öka storleken på silikonet gör det mer som kommersiella produkter

Försök att tunna ut sömförseglaren tills den är tillräckligt tjock för att fastna på borsten, men tillräckligt tunn för att inte rinna. Att tunna ut din sömförseglare kommer att göra det lättare att applicera och lite kommer att räcka långt. Det behövs inte mer än ett tunt lager för att få en vattentät söm som ser professionell ut.

Vad behöver jag för att göra hemgjord tältsömförsegling?

hemgjorda ingredienser för tältsömsförseglare

Du behöver inte så mycket för att göra hemmagjord tältsömsförseglare. Allt du behöver är en tub av 100 % silikontätning, en flaska mineralsprit eller thinner, en liten engångsbehållare och en mixerstav (färgmixerstav, popsiclestick, penna, etc.).

 • Klar 100% silikon tätningsmedel: Leta efter genomskinlig 100 % silikon tätning i en heminredningsbutik. Det är samma saker som du använder för att täta fönster. Jag har alltid använt GE Advanced Clear 100 % silikon tätningsmedel. Tuber av silikon tätning är det billigaste alternativet och kommer att täcka 100 linjära fot när de blandas, men du behöver en tätningspistol. Du kan köp fogpistol på amazon, men du kan få en för cirka 5 USD i vilken järnaffär som helst. Det finns mindre silikonpressflaskor tillgänglig som klarar 30-40 linjära fot när du väl blandar den med mineralsprit.
 • Mineralsprit eller thinner: Alla färgförtunningsmedel fungerar, men jag har alltid en flaska mineralsprit i mitt garage så det är vad jag använder. Du kan köpa mineralsprit på nätet, men det är mycket billigare att hämta det från en järnaffär. Du behöver mindre än en matsked för en hel tub Seam Sealer, så ta den minsta flaskan du kan hitta.
 • Plåt/aluminiumburk eller engångsplastbehållare: Du behöver något för att blanda sömgriparen och färgförtunning som kan slängas. Seam sealer torkar snabbt, så det kommer att förstöra alla behållare du använder för att blanda produkten. Jag använde en röd solo festkopp förra gången jag gjorde sömförslutare, men vilken liten plast- eller metallbehållare som helst fungerar.
 • Blandningsstav: Vilken liten blandningsstav som helst fungerar, men den måste vara av engångstyp. Jag har en påse popsicle sticks som jag hämtade på Walmart. Du kan hämta en gratis färgomrörare i de flesta järnaffärer eller färgaffärer.
  Kan varmt kaffe gå i en Nalgene?

Det är allt du behöver för att göra hemgjord sömförsegling, men du behöver också en handfull saker för att applicera den slutliga produkten. Köp en billig borste som du gärna slänger, en våt trasa och ett gammalt kreditkort, spelkort mm för att jämna ut sömmarna. Jag gillar att använda en skumborste eftersom man kan få ett jämnt proffsigt utseende, men vilken liten borste som helst fungerar.

Hur man gör hemgjord tältsömstätning

Blanda hemgjord tältsömförslutning i en murburk

Det är förvånansvärt enkelt att göra hemgjorda tältsömsförseglare! Allt du behöver är terpentin (eller thinner), 100 % silikonfog och ett sätt att blanda det. Du kan ha mineralsprit eller annan typ av färgförtunning i ditt garage. Jag har alltid använt GE Advanced 100% silikon tätningsmedel, men vilken 100 % silikonförsegling som helst fungerar. Så köp den produkt som är billigast.

Du kan beställa silikontätningsmedel online, men det är bättre att få mineralsprit från din lokala hemförbättringsbutik. Kolla priset på mineralsprit på Amazon och titta sedan på din lokala Home Depot, Lowes, Walmart, etc. Jag skulle slå vad om att det är cirka 3 gånger dyrare att beställa en liter mineralsprit online.

Nu när jag har gått igenom det du behöver, hur man gör hemgjord tältsömsförseglare

 1. Hitta en liten engångsbehållare: Hitta en liten metall- eller plastbehållare som du inte har något emot att förstöra. Glasmurarburkar, pickleburkar, etc. kommer också att fungera. Silikon börjar fastna efter 3 minuter och kommer att kännas torrt vid beröring inom 30 minuter, så det blir svårt att rengöra behållaren när du är klar.
 2. Häll silikon i behållaren: Om du använder en standard 10,1 oz tub med kit, behöver du inte använda hela behållaren för att göra ett enda tält. Ett typiskt tält för 3-4 personer har cirka 30 linjära fot sömmar och ett fullt rör kan hantera 30 linjära fot, så du kan täcka 3 medelstora tält med ett enda rör. Du kan använda halva tuben (med restblandning) om du bara gör ett enda tält.
 3. Överväg att göra en stor sats för all din utrustning: Att blanda den hemmagjorda sömförslutaren är den svåraste delen, så nu är det perfekta tillfället att göra en stor sats för att täcka all din utrustning (liggunderlag, ryggsäck, presenningar, tältfotavtryck, etc.). Silikontätning torkar snabbt så du måste slänga den andra halvan, och en liter mineralsprit kostar cirka $8, så du slösar inte mer än $2-$3 om du inte använder allt. Försök bara att lämna lite silikon i tuben så att du kan justera mixen om den behöver vara tjockare.
 4. Blanda terpentin eller thinner: Börja med att hälla i din mineralsprit i förhållandet 50/50. Det är en del silikon till en del mineralsprit. Var försiktig med att blanda terpentinen om du använde hela tuben med silikon i föregående steg. Du kan alltid lägga till mer terpentin för att tunna ut den, men du har inte extra silikon för att tjockna blandningen om den är rinnig.
 5. Mät eller titta på mixen: Att blanda en silikontätning är inte en exakt vetenskap, så noggrannhet är inte så viktig. Du kan väga eller mäta ingredienserna för att få ett exakt förhållande på 50/50, men jag brukar leta efter det. Jag fyller behållaren halvvägs med 100 % silikonfog, tillsätter sedan mineralsprit tills det ser rätt ut (titta på nästa steg).
 6. Kontrollera blandningens konsistens: Hemgjord tältsömsförseglare bör ha konsistensen av olivolja. Sikta på en 50/50-delning och gör mindre justeringar av blandningen tills den rör sig som olivolja i behållaren. Om det skvätter runt som vatten måste du blanda i mer silikon. En tjock slurry av silikon behöver mer terpentin.
 7. Prova innan du registrerar dig: När gör-det-självförseglaren ser anständig ut är det dags att testa den. Doppa din borste i blandningen och dra ut den. Det bör finnas en tunn beläggning på borsten med minimalt dropp när du torkar bort överflödig sömförseglare på sidan av behållaren. Om det fortfarande är rinnande och inte slutar droppa behöver du mer silikon. Genom att doppa i borsten och dra ut en tjock klick behöver du mer mineralsprit.
  Tältsömsförseglingsalternativ: Slösa inte dina pengar på dyra tältfogsförseglare

Applicera hemgjord sömförsegling

Applicera hemgjord tältsömförsegling

Att applicera sömtätare är ganska enkelt, så jag kommer inte att gå in på detaljer om det, men här är en snabb sammanfattning. Du applicerar alltid sömtätningen på utsidan av sömmarna på ditt tält. Insidan av ett tält kommer redan att ha sömmar förseglade, så att täcka utsidan av ditt tält ger dig en bättre vattentät tätning.

Om sömmarna på insidan flagnar eller fransar, kanske du vill rengöra dem, men det är inte nödvändigt. Att städa upp dina sömmar kommer att se bättre ut, men du måste bli av med eventuella slitna sömmar, så det är mycket jobb.

Rengör alla dina sömmar med vatten/tvål. Ta den hemgjorda sealern och applicera ett tunt lager med din borste (jag föredrar skumborstar). Att applicera ett tjockt lager kommer att resultera i en ojämn finish som kommer att flagna efter 2-3 år.

Det tar cirka 3 minuter att stelna för sömmarna, så arbeta på små ytor och rengör allt eftersom. Gå över sömmen i en vinkel med ett visitkort, spelkort eller gammalt betalkort för att jämna ut pälsen och rensa upp eventuella tjocka fläckar.

Du bör också ha en våt trasa till hands för att torka upp eventuella misstag eller spill. Silikon torkar snabbt, så det räcker inte med tid att ta tag i en våt trasa om du gör ett misstag. Om du missar en plats, vänta tills den har torkat och ta långsamt bort det torkade silikonet.

Hemgjord sömförseglare tar 3 minuter att stelna, är torr vid beröring efter 30 minuter, men fortfarande klibbig vid beröring. Det tar minst 24 timmar att torka ut helt och att slå upp tältet för tidigt skadar sömmarna. Om det fortfarande känns klibbigt efter 24 timmar kan du applicera ett tunt lager talk för att behandla det.

  Krymper merinoull efter tvätt?

Applicera ett tunt jämnt lager för rena professionella sömmar

Nyckeln till att applicera hemmagjord sömförseglare är att tunna ut konsistensen. Du vill applicera ett tunt, jämnt lager över hela sömmens längd. Om den är för tjock får du ojämna lager som lyfter och skalar av.

Det är där de flesta kommersiella produkter tar fel. De använder koncentrerade lösningar som är svåra att applicera. När jag har använt Gear Aid Seam Grip, bubblar det upp efter ett eller två år och skalar bort. Kanske är det så de övertygar dig att köpa fler produkter, men det ser hemskt ut.

Hur lång tid tar det för silikontätningssömmar att torka?

Att applicera ett tunt lager sömtätare är nyckeln till att använda alla typer av sömtätare. Om den är för tjock tar den en evighet att torka och tugga, vilket gör att den känns klibbig. Du kan applicera ett tunt lager talk för att göra det mindre klibbigt, men de ojämna lagren kommer att börja flagna och spricka.

Hemmagjord sömförseglare börjar klumpa sig och stelna efter 3 minuter och är säker att röra vid efter 30 minuter. Det kommer att se ut och kännas torrt, men det kommer att ta minst 24 timmar att torka ut helt. Om du inte väntar på att det ska torka helt, kommer det att fastna på det omgivande tyget och lossna när ditt tält kommer ut ur förvaringen.

Hur många lager hemmagjord sömförseglare behöver jag?

Du behöver inte mer än ett lager sömförseglare. Det förutsätter att du har applicerat en konsekvent, jämn päls och gjort det nödvändiga förberedelsearbetet. Var noga med att kontrollera sömmarna efter applicering av sealern och leta efter tunna eller missade områden. Var särskilt uppmärksam på hörnen där det är svårt att klämma ihop borsten.

Rengör de gamla sömmarna med tvål och vatten och ta bort de gamla spruckna sömmarna. Oroa dig inte för att få bort allt! Ta bara ut det som är löst, eftersom det kommer att orsaka luftbubblor i slutprodukten.