Hur man gör en Wheelie på en Yamaha TTR 125

Om du någonsin har kört en smutscykel tog det förmodligen inte lång tid att prova en hjul. Jag försökte och misslyckades de första gångerna men fick det till slut och i det här inlägget kommer jag att prata om hur man gör en wheelie på en Yamaha TTR 125.

Vissa människor kanske tror att den här cykeln inte har tillräckligt med kraft för att resa sig och gå men det är det som är längst bort från sanningen. Det finns två olika typer av wheelies. Den första görs när du står stilla och den andra är när du redan rör dig. Båda är ganska lika men här är hur man gör en kopplingshjul på en TTR 125:

 1. Börja i 1:a eller 2:a växeln.
 2. Sitt längst bak i sätet.
 3. Dra in kopplingen.
 4. Ge den gas och släpp ut kopplingen samtidigt.
 5. Dra upp styret som du gör på en trampcykel.
 6. Hitta din balanspunkt och använd din ryggbroms om du faller för långt bakåt.
 7. Fortsätt öva.

Det är ganska mycket det. Du kan i princip rulla på vad som helst. Det krävs bara lite övning och rätt teknik. Jag tror att det faktiskt är lättare att rulla på en 4-taktscykel bara för att kraften är mer förutsägbar. Powerbandet på en 2-taktscykel kan ta dig in i några ganska galna situationer.

När du först kommer igång rekommenderar jag starkt att du bär en hjälm och lite skyddsutrustning. Lita på mig, jag talar för erfarenhet av detta!

Är det svårt att köra en Dirt Bike?

Det korta svaret på denna fråga är att det INTE är särskilt svårt att göra en wheelie. Det är inte en svår sak att göra men du kommer förmodligen inte att kunna göra det på dina första försök. Det är precis som att cykla på en vanlig cykel. Stannade du på 2 hjul ditt första försök? Antagligen inte.

  Surffiske efter abborre: riggar, spön och rullar

Det handlar mer om tekniken och att kunna hitta sin balanspunkt. När du väl gör det en gång blir det andra natur och du kommer att undra hur du inte kunde göra det tidigare.

Allt du egentligen behöver göra är att flytta tillbaka din vikt mot bakhjulet, gå i 2:ans växel (fungerar bäst för mig), ge den en massa gas och dra upp styret.

Hur man kör en 2-takts Dirt Bike?

Jag tycker faktiskt att det är svårare att köra en wheelie på en 2-takts smutscykel. Anledningen är att kraften på en 2-takt är mycket mindre förutsägbar och det är ganska lätt att ta sig ur kontroll. 4 slag ger en mycket mer jämn kraftutbyte.

Många gånger behöver du inte ens trycka på kopplingen. De har redan tillräckligt med kraft för att komma upp på ett hjul bara genom att ge det lite gas (på min Husqvarna FX 350 är det ganska likt).

Om du aldrig har gjort en wheelie förut skulle jag förmodligen inte försöka trycka på kopplingen eftersom det bara ber om att något dåligt ska hända. Att vara i 1:a eller 2:a växeln och slå kraftbandet kommer att vara mer än tillräckligt för att få upp din cykel. Testa det först några gånger.

Tips för att inte krascha när du kör en Wheelie

 • Börja på en lägre cc-cykel om du aldrig har kört en wheelie förut. De är lättare och lättare att kontrollera om du börjar tappa balansen.
 • Du kan ha fötterna nära gruppen istället för på dina pinnar för att hjälpa dig balansera och även för att få ner en fot snabbare om du tappar kontrollen.
 • Se till att marken du befinner dig på är så platt som möjligt.
 • Se till att täcka bakbromsen med foten. När du börjar luta dig för långt bakåt behöver du bara trycka på bakbromsen så förs du framåt igen.
  Uppbackning med spinnrullar: Behöver du verkligen det?

Dirt Bike Wheelie Trainer

Det finns hjulträningsskor du kan skaffa till smutscykeln som fästs på baksidan för att förhindra att du ramlar. De är superenkla att fästa på cykeln och de hjälper dig verkligen att få rätt teknik och balanspunkt.

Som sagt, de är inte billiga och jag ser ingen anledning att köpa en. Varför skulle du spendera några hundra dollar på något du bara kommer att använda ett fåtal gånger? Det är verkligen inte så svårt och när du väl har tränat på att göra wheelies i en timme eller två kommer du att vara bra att gå.

Om du har pengar och vill vara extra säker med att inte skada dig själv, gör det. Annars är det bara att träna som alla andra.

Vilken är den enklaste Dirt Bike att Wheelie?

Jag har försökt göra en wheelie på 3 olika cyklar. Den första var min TTR 125, den andra var en YZ125och den tredje var min FX 350. Av dem alla skulle jag säga att det enklaste förmodligen var min TTR.

Som jag sa tidigare, tycker jag att 4-taktscyklar är mycket lättare än 2-takts eftersom kraften är mer förutsägbar och den kan inte ta fart på mig som 2-takten. Det var därför TTR var lättare för mig jämfört med YZ.

Nu till FX 350. Det här är ganska galet eftersom allt jag egentligen behöver göra är att ge den lite gas så dyker den upp direkt. Jag tycker fortfarande att TTR är enklare eftersom den är mycket mindre och jag kan i stort sett bara dra upp stängerna och fronten kommer att lyftas upp.

  Drop Shot Rig: Det enklaste sättet att ställa in saker och ting

När du väl har tekniken och blivit bekväm med cykeln du sitter på spelar det ingen roll. Jag tror att jag tycker att min TTR är den enklaste eftersom det är den cykel jag har haft längst och är den jag är mest bekväm med.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Letar du efter ny utrustning för smutscykel? Klicka här för att kolla in vår rekommenderade redskapssida för att se de saker vi faktiskt använder och det billigaste stället att hämta dem.