Hur man gör en lådstoppare: En steg-för-steg-guide

Oavsett om du gör ditt eget nattduksbord eller byrå eller har investerat i ett nytt vill du se till att du har en lådpropp för att förhindra att lådorna glider hela vägen ut och faller någon på tårna.

För att göra en lådpropp behöver du träskrot som är minst 2 tum (5 cm) i längd och en halv tum (1,27 cm) i tjocklek. Du kommer sedan att borra eller skruva i en skruv i denna träbit och antingen på baksidan av lådan eller på insidan av ditt skrivbords framände.

Om du vill lära dig hur du gör din egen lådpropp, fortsätt läsa för att gå igenom stegen som krävs för att göra detta enkla tillägg till ditt nattduksbord eller byrå.

1. Skaffa trärester, en borr, borr och skruv

Först och främst måste du samla ditt material. Det är bäst att använda trärester eftersom du bara behöver en liten bit för att göra en propp. Den måste vara minst 5 cm lång och tillräckligt tjock så att lådans vikt inte får den att knäppa. För att vara säker kan du använda en bit som är en halv tum (1,27 cm) tjock.

Om du bara har stora trärester, en såg av något slag eller en SKIL 5280-01 Cirkelsåg 15 Amp kommer att behövas när du får skära ner den till storlek. Du kan också limma ihop färgstavar av trä eller tunna träbitar om det behövs med trälim och en klämma.

Du kommer också att behöva en borr, vilken som helst grundläggande sådan som Hi-Spec 18V Pro Combo sladdlös borrskruvdragare med skruvmejselbitar. Du kommer också att behöva en skruv som är tillräckligt lång för att gå igenom tjockleken på din träbit, samt halvvägs in i djupet på den plats där du installerar den.

Se även  Varför fryser maten i baksidan av mitt kylskåp? 6 möjliga orsaker

Du kanske också tycker att det är lättare att skruva färdigt skruven med en skruvmejsel, så att ha en till hands är en bra idé.

2. Markera träet till önskad storlek

Med dina trärester vill du vara säker på att du kapar den till rätt storlek. För att göra detta kommer du att vilja markera var du ska skära med en penna eller en markör. Helst vill du markera den med en längd på 2 tum (5 cm), minst 1 tum (2,5 cm) på höjden och ungefär en halv tum (1,27 cm) tjock.

3. Kapa träet till markerad storlek

Efter att ha markerat träet till önskad storlek, kan du sedan kapa det till den storlek du har markerat med vilken såg du än har tillgänglig. Du kan också välja att bli lite fancy här genom att runda kanterna, men detta är helt valfritt.

4. Markera hålet på träet

Du kommer då att vilja markera ett hål i träet där du ska sätta skruven och sedan fästa den på din byrå/skrivbord/nattduksbord.

Du vill markera hålet med en penna eller en marknad i ena änden av träbiten på den platta sidan. Se till att centrera den så bra som möjligt då du inte vill borra in skruven för nära kanten på träbiten.

5. Förborra hålet

Du vill inte missa det här steget, speciellt när du inte har mycket extra ved. Genom att förborra hålet kommer du att göra det mycket lättare för skruven att gå in och förhindra att det uppstår sprickor eller knäppningar i träet.

Om du använder en borr, vill du lägga ner ditt virke och hålla borren vinkelrätt mot golvet. Börja sedan långsamt borra i hålet i en något mindre storlek än tjockleken på skruven du ska sätta i. Du bör borra hålet nästan helt genom träbiten.

Se även  Hur mycket värde tillför en badrumsrenovering?

Proffstips: Placera en träbit som du har under din lådpropp så att du kan undvika att din borr går igenom och fortsätter hålet genom ditt golv eller ett bord.

6. Skruva in skruven i hålet

Du vill då börja skruva in skruven i hålet på träbiten. För att göra detta, placera den igenom och börja använda antingen borren eller en skruvmejsel för att få in den. Du vill att den knappt ska komma ut från den andra sidan av träbiten.

7. Markera platsen på din byrå

Nu är det dags att fästa den på skrivbordet, byrån eller nattduksbordet. Detta kommer att vara på framsidan av skrivbordet eller byrån, på insidan av där lådan går in.

Om du gör din egen, är det bäst att installera dessa innan du sätter toppen av skrivbordet eller byrån på basen av det. På så sätt kan du enkelt markera platsen som är central i lådan.

Om detta är för hårt eller om du inte kan nå inuti ditt skrivbord eller byrå, kan du även fästa lådstoppet på baksidan av själva lådan, på insidan av den. Istället för att fästas på byrån eller skrivbordet kommer den att fästas på själva lådan.

8. Skruva fast träet i byrån

Du kommer sedan att placera träbiten du har sågat, med skruven placerad på mittpunkten du har markerat på din byrå med träet hängande ner förbi lådöppningen. Tanken är att den då ska fånga lådan istället för att låta den falla ut.

Du vill att skruven ska skruvas in ungefär halvvägs in i träet på ditt skrivbord eller byrå, antingen gör du detta med en skruvmejsel eller en borr. Du vill att den ska vara tight, men inte så tight att du inte kan vrida ner den. Detta är nödvändigt eftersom om du inte kan vrida den, kommer du inte att kunna sätta tillbaka din låda ordentligt.

Se även  Kan jag byta lampor i en lägenhet eller hyra?

Om du har svårt att föreställa dig hur detta skulle se ut, ta en titt på den här videon som försäkrar dig om hur enkel den här tekniken verkligen är:

9. Testa det

Gå sedan vidare och testa det. Som nämnts tidigare, se till att den kan vridas. Om den inte kan, kommer du att vilja lossa skruven lite men var noga med att se till att du inte spricker något av träet.

När allt är bra kan du gå vidare och sätta i din låda. För att göra detta vill du tvinna träet så att det står horisontellt mot lådan. Sedan, när du har lådan halvvägs in, kan du sträcka in handen och vrida den så att den är vertikal mot den, så att den fångar lådan när du drar ut den.

Tänk på att vara uppmärksam på hur mycket du lägger i lådan jämfört med lådproppens tjocklek. Ju tyngre lådan är, desto mer sannolikt kommer en tunn låda att knäppa.

Slutgiltiga tankar

Att göra din egen lådpropp är ett av de enklaste och billigaste gör-det-själv-hacken du kan göra med alla verktyg och träskrot som du med största sannolikhet redan har i huset.

För att säkerställa att du gör en effektiv lådpropp som stoppar lådor som alltid faller ut vill du se till att den har rätt tjocklek och lämplig längd. Du vill också vara säker på att du har förborrat hålet du ska sätta din skruv i och se till att du kan vrida proppen i sidled.

Lämna en kommentar