Hur man gör en bärbar komposttoalett: grunderna

Ju mer du kan göra för att behålla de vackra landskapen vi alla njuter av lika vackra efter att du lämnat dem, desto bättre. Komposttoaletter är ännu ett underbart sätt för campare att ta mer hänsyn till sin miljö.

Att kompostera toaletter är ett enkelt sätt att göra en hel del nytta för vår miljö. Allt som behövs är två hinkar, toalettpapper, massor av kolbaserade material (löv och pinnar) och handsprit. Du kan också använda en annan behållare för avloppsvatten, men det är inte helt nödvändigt.

Lämna inga spår

Att kompostera toaletter kan bli mer och mer nödvändigt eftersom parker och skyddade områden har fler människor som kommer för att njuta av dem. Enligt Centrum för friluftsetik, att packa ut (vilket i princip betyder borttagande av) ”mänskligt avfall kommer sannolikt att bli en vanligare praxis för att säkerställa den långsiktiga hållbarheten för våra delade marker. I vissa miljöer, särskilt i ömtåliga alpina miljöer, kan markförvaltare kräva att allt fast mänskligt avfall måste packas ut”.

Inte bara är användningen av komposttoaletter mer miljövänlig för dig själv, utan det blir också nödvändigt för att förbättra och bevara de områden och marker vi campare älskar så mycket.

Vad är komposttoaletter?

Komposteringstoaletter använder de naturliga processerna för nedbrytning och avdunstning för att återvinna mänskligt avfall (Länk). De flesta komposttoaletter använder lite eller inget vatten för spolning och kallas ”torrtoaletter”. Mänskligt avfall är ett kvävebaserat material (dessa kallas gröna), så många konstruktioner av komposttoaletter har koltillsatser (dessa kallas bruna) som torvmossa och kokosnöt.

kompostering-toalett-skylt
Bild av Andreas Martin från Pixabay

Att nå ett bra mått mellan gröna och bruna kommer att eliminera de flesta lukter och skapa en bra miljö för mikroorganismer att bryta ner materialen för att skapa en rik, hummusliknande gödningsmedel som kan användas för att berika jorden. Om vi ​​har några läsare som är intresserade av trädgårdsarbete, kanske dina öron har piggnat till! Du kan använda detta i din egen trädgård också, se bara till att kontrollera med lokala bestämmelser innan du, ja… du vet.

När detta avfall komposteras helt, kommer det mesta av vattnet att ha avdunstat i atmosfären. De flesta system separerar flytande avfall från fast avfall, vilket påskyndar komposteringsprocessen samt minimerar insläppet av lukt (detta är naturligtvis extremt viktigt i bärbara sorter). Senare kommer vi att diskutera alternativ med att ha en separat behållare för avloppsvatten.

  Är tältvärmare säkra för tältcamping

Varför använda Kompostera toaletter?

Komposterbart material utgör ungefär en fjärdedel av massan i en given deponi. Detta material kan användas i en miljövänlig metod som också är till hjälp för alla med en passion för trädgårdsarbete. Dessa toaletter behöver ingen anslutning till avloppssystem eller septiktankar, och detta kommer att spara användaren 100-tals dollar i vattenkostnader årligen, samt spara 1 000-tals liter vatten. Eftersom en genomsnittlig person spolar cirka fem gånger om dagen, kan toaletter utgöra upp till cirka 30 % av hushållens totala vattenförbrukning varje år (Länk).

En varning dock. Patogener från avföring kan pågå länge – av denna anledning väljer många människor som komposterar sitt mänskliga avfall att bara använda ”nattjorden” för att gödsla sina träd, blommor och andra icke-ätbara saker. Om du vill se hur länge patogener kan överleva i avföring, kolla in vårt inlägg här.

Hur man gör en komposttoalett

Det är faktiskt inte alltför komplicerat att skapa sin egen komposttoalett med några få grundmaterial som man kan hitta ganska enkelt. Allt du behöver är två eller tre hinkar med mycket täta överdrag, toalettpapper och något slags bekvämt material att lägga runt själva toaletten. Att ha gummihandskar samt handsprit är inte nödvändigt, men rekommenderas starkt.

En hink kan användas till själva toaletten där du kan deponera fast avfall och flytande avfall. Att lägga fast och flytande avfall i samma hink kommer att göra toaletten mycket blötare än tidigare och kommer att tvinga dig att lägga till mycket mer kolbaserade material för att balansera ut det extra blöta kvävet. Du kan också deponera avloppsvatten var som helst som är 200 fot bort från alla tillgängliga vattenkällor.

Om du väljer kan du ha en andra avfallshink för urin. Att separera urin och avföring gör att komposteringsprocessen går mycket snabbare.

Den andra (eller tredje) hinken är till för att du ska samla något som kallas ”duff”, ”browns” eller kolbaserat material. Duff är i princip vilken samling löv och pinnar som helst som du kan hitta i vilken skog som helst som du kan använda för att packa in i en komposttoalett för att lägga till en lämplig mängd torrt kolmaterial. Lägg till duff efter varje gång du använder toaletten, och när avfallshinken blir nästan full kan du dumpa den i en närliggande komposthög eller gräva ner den på ett avsett område. Se till att få toalettpapper som är miljövänligt och utan färgämne, för att göra komposteringsprocessen desto säkrare för miljön.

  Hur många människor kan sova i en skåpbil?

Vilka är bra exempel på kolbaserade material?

För att balansera ut det kvävetunga materialet i mänsklig avföring måste du lägga till kolbaserade material. Detta kommer att påskynda komposteringsprocessen och göra sig redo för det mesta av den potentiella lukten. Här är en lista över material du kan använda (Länk)

  • Höstlöv
  • Sågspån
  • Sugrör
  • Papper
  • Torktumlare Lint
  • Bomull
  • Pinnar
  • Bark
  • Granbarr

Vilka komposttoaletter att köpa

Medan vissa komposttoaletter installeras direkt i ditt hus och kostar runt 1 000 USD (Amazon), är bärbara modeller mycket billigare. Detta beror på att du kan kringgå alla installationer som följer med permanenta toaletter, för att inte tala om alla besparingar i vattenkostnader genom åren. Med bärbara toaletter har du mycket mer frihet, men du måste vara försiktig med att hantera dem såklart. Här är ett par som jag har hittat:

Sanningen är att det inte finns en ”bärbar komposttoalett” som är till salu på marknaden när detta skrivs. Bärbara toaletter har varit en grej ett tag, men om du vill kompostera är du på egen hand för en gör-det-själv-lösning.

Reliance Control Corporation Luggable Loo Portable 5 gallon toalett (Amazon)

Detta är en mycket enklare design för ett mycket mer överkomligt pris på $20. Den väger cirka 5 lbs och är i princip en färdiggjord gör-det-själv-toalett med bättre tätning på toppen av hinken. Denna toalett är ett säkert kort för den som sitter i en större bil som har plats att ta med sig. Detta är en riktig torrtoalett eftersom du praktiskt taget använder nollvatten. Du kan använda detta för kompostering genom att själv lägga i komposteringsmaterialen. Locket fungerar till och med som ett ryggstöd så det är väldigt bekvämt och behändigt. Om du har en bra mängd kolbaserade material runt dig att lägga i den här hinken bör du vara bra att gå!

Bärbara toalettpåsar – Komposterbara bärbara toalettpåsar från Dry John (Amazon)

Ett intressant val för runt $27. Detta är inte en riktig komposttoalett men den kommer med komposterbara toalettpåsar fästa på ett bärbart lock. Påsarna är biologiskt nedbrytbara så om du är villig att gräva ett dike långt bort från vilken vattenkälla som helst kan detta vara en bra sådan för dig. Mycket enkel och lätt att använda. Det enda problemet som du kan komma i kontakt med är att ta reda på hur man sätter sig ner och använder den här toaletten. Ta en titt på modellen och se vad du tycker och om detta kan vara något användbart för dig.

  Kan ett liggunderlag vara för varmt? Hur man undviker svettningar

För ultralätta campare och backpackers kan detta vara eller inte vara ett användbart val för dig, beroende på dina personliga preferenser.

Luktar komposttoaletter?

Om de används på rätt sätt kommer de inte att lukta. Åtminstone kunde enheterna lukta något jordnära, som av en riktig komposthög. Det första du bör komma ihåg med komposttoaletter är att lägga till tillräckligt med ”brunt” material (vilket betyder kolmaterial och inte ”grönt” kväverikt bajs, lustigt nog) för att balansera ut dina avlagringar. Detta är, som vi har diskuterat tidigare, en samling av sågspån, kvistar, flis etc. Det andra du ska tänka på är att separera ditt avloppsvatten från fast avfall. Du kan ha en annan kanna för detta ändamål eller så kan du kissa någonstans 200 fot från en vattenkälla, enligt Leave No Trace-principerna.

Det är mycket som spelar in om en komposttoalett kommer att stinka eller inte – kolla in vår artikel som går på djupet i ämnet, här!

Slutsats

Det är ganska enkelt att skapa din egen komposttoalett hemma, och det är också kostnadseffektivt att köpa en på grund av de enorma potentiella besparingarna från vattenanvändning (det vill säga att du kanske överväger att använda denna toalett mer än bara på campingresor). Att lära sig om kompostering är förvisso en underskattad färdighet som många inte ens tittar på, men den miljöpåverkan som kan ske när en gemenskap av människor bestämmer sig för att de vill göra något för sin omgivning är oöverskådlig.

Om du funderar på ett alternativ för att göra din del för miljön på ett kreativt sätt, överväg att skaffa en komposttoalett. Detta kommer att vara till din fördel, såväl som för många andra efter dig.