Hur man fyller spikhål i gips

Gipskonstruktion har blivit en populär trend på grund av dess billiga och lättinstallerade karaktär. Men på nackdelen är sådana väggar mycket sköra och ömtåliga, och därför benägna att skadas av spikar, skruvar eller gångjärn som lämnar fula hål efter sig. Men innan du lämnar några dollar för att täcka professionella reparationskostnader för gipsväggar, kan du försöka fixa spikhålen med några enkla hack.

För att fylla spikhål i gipsskivor kan du använda spacklingpasta. Men lättillgängliga hushållsprodukter, som tandkräm, bakpulver, tvål, kritor och pappersfogtejp är också bra alternativ. Vad du än väljer, jämna till ytan, applicera materialet och låt det torka innan du slipar.

I den här guiden har jag beskrivit några enkla steg om hur du kan fylla spikhål i gipsskivor med var och en av dessa snabbfixmetoder. Så, behåll den här!

Använder Spackling Paste

Spacklingpasta är en av de mest populära och mycket effektiva metoderna för att fylla spikhål i gipsskivor.

Att applicera spackle över spikhål är ganska enkelt; du behöver en spackel, sandpapper, handduk och en liten målarpensel.

Så här går du tillväga:

 1. Skaffa en tub med spacklingpasta från en järnaffär, hemförbättringsbutik eller en onlineåterförsäljare.
 2. Jämna till ditt arbetsområde med en spackel genom att ta bort eventuell lös färg eller lösa bitar av ytpapper eller gips runt spikhålet.
 3. Ta nu den vassa kanten på spackeln och använd den för att applicera en liten mängd spackle på spikhålet. Se till att spacklingpastan kommer in i hålet, inte på sidorna.
 4. Använd den raka kanten på din spackel och skrapa bort överflödigt spackelpasta från väggen. Här kan du dra spackeln horisontellt och vertikalt, ta bort överflödig pasta tills ytan ser jämn ut. Efter att ha tagit bort överflödig pasta, torka av spackeln med en ren pappershandduk innan du drar den över hålen. Om du inte har en spackel kan du använda en linjal eller en kökskniv.
 5. Låt din spackle-pasta torka i minst en timme.
 6. När pastan har torkat, slipa ytan lätt med finkornigt sandpapper eller ett sandblock tills ytan ser jämn ut. Att slipa spikhålen hjälper till att ta bort eventuell envis spackle-pasta. Torka av eventuellt damm med en fuktig handduk.
 7. Använd nu en liten mjuk pensel eller en pappershandduk för att applicera ett lätt lager färg över de spräckliga hålen. Se till att färgnyansen du använder för de spräckliga hålen liknar den befintliga färgen på din vägg för enhetlighet.
Se även  Kan man koka vatten i en Crock Pot? Testad med 2 Slow Cookers

Använder tandkräm och aspirin

Om du inte har spacklingpasta, oroa dig inte; här är en enkel gör-det-själv-ersättning för industriellt tillverkad spacklingpasta.

Vi har väl alla tandkräm och aspirin i våra köksskåp? Men visste du att förutom personlig vård kan dessa produkter utgöra en snabb lösning för de störande spikhålen i din lägenhet? Nu vet du.

Så här kan du använda dessa personliga vårdartiklar för att fylla spikhål som ersättning för spacklingpasta:

 1. Krossa en aspirintablett i en skål. Du kan använda mortelstöt eller en stadig sked för att få finmalet aspirinpulver.
 2. Pressa en liten mängd tandkräm, cirka 25 tum (0,64 cm), i den malda aspirin och blanda dem till en pasta. Om de två inte blandas väl kan du tillsätta några droppar vatten. Eftersom enbart tandkräm lätt kan spricka när den används för att fylla hål, tillsätts aspirin för att minska dess tendens att spricka.
 3. Ta nu den resulterande tjocka pastan och applicera den på dina nagelhål med en spackel, pysselpinne eller något annat praktiskt verktyg som finns till ditt förfogande.
 4. Låt tandkrämen + aspirinpastan torka innan du slipar området och applicerar ett lätt lager färg för enhetlighet med resten av väggen.

Den resulterande pastan fungerar på samma sätt som den inköpta spacklingpastan. Det kommer som en ekonomisk version av spacklingpasta.

Alternativt kan du vara lite mer kreativ och göra din pasta med mjöl, salt och vatten. Ta 1 matsked mjöl, 1 tesked salt och några droppar vatten. Blanda alla ingredienser till en pasta och använd den för att fylla spikhålen i din gipsskiva, enligt samma procedur som spacklingpasta eller tandkräm + aspirinpasta.

Använder tvål

Tvål är en annan mångsidig produkt som finns i nästan varje hushåll. Det kan vara praktiskt när du fixar de där irriterande nagelhålen på din vackra interiör. Och även om tvål inte ger en permanent lösning på dina gipsväggar, kommer det som ett snabbfixalternativ i händelse av en nödsituation.

 1. Ta en torr tvål som matchar färgen på din vägg och gnugga den över spikhålet tills hålet är helt täckt.
 2. Använd en torr pappershandduk eller fingret för att torka bort överflödig tvål som omger hålet.
Se även  Kan du hälla betong över plaströr?

Undvik att använda en våt handduk eller trasa för att torka av tvålen eftersom det kan smälta tvålen eller lösa upp den.

Använder kritor

Vaxkritor är inte bara avsedda för människor i konstbranschen. Du kan också använda dem för att täta spikhål i din gipsskiva.

 1. Ta en vaxkrita vars färg är relativt nära skuggan på din vägg.
 2. Sätt nu in kritans spets i spikhålet och vrid den tills det avsätter tillräckligt med vax i hålet.
 3. När nagelhålet är fyllt med vaxkritan, torka bort överflödiga bitar från dess omgivning med en ren trasa eller pappershandduk.

Använda bakpulver och hantverkslim

Du kan också använda bakpulver för att fixa spikhål. Så här går du tillväga:

 1. Ta en liten mängd bakpulver, häll den i en skål.
 2. Tillsätt nu flytande limblandning och blanda de två för att bilda en välblandad pasta.
 3. Applicera den tjocka pastan över nagelhålen och ge den gott om tid att torka, minst en timme.
 4. Ta en pösig kniv, kökskniv eller linjal och skrapa bort överflödig färg runt hålet.

Om pastan resulterar i en annan nyans än den i din vägg, överväg att måla om över spikhålet för enhetlighet.

Användning av pappersskarvtejp

Pappersfogtejp är ett annat alternativ du kan använda för att fylla små spikhål på din gips.

Pappersfogtejpen är inte självhäftande, så du behöver en liten mängd gipsmassa, allmänt känd inom bygg- och hemförbättringsindustrin som lera.

Här är en enkel steg-för-steg procedur:

 1. Använd en brukskniv eller spackel för att rengöra området runt spikhålet genom att skära bort eventuella herrelösa bitar av färg, gips eller ytpapper.
 2. Efter att ha jämnat ut ditt arbetsområde till din belåtenhet, applicera ett tunt lager av fogmassan.
 3. Klipp nu två lika stora bitar av tejpen så att var och en sträcker sig minst 5,08 cm bortom varje sida av spikhålet. Applicera fogtejpen över hålet i ett korsformat läge (en korsning över överdelen) och tryck ner dem så att de fäster på väggen med hjälp av gipsskivan eller fogmassan. Se till att inte översträcka fogtejpen eftersom den lätt går sönder.
 4. Täck området med ett tunt lager av fogmassa och låt det torka i cirka två timmar för att ge nagelplåstret gott om tid att läka. För att påskynda torrprocessen kan du ventilera arbetsområdet eller hålla det varmt.
 5. Efter torkning, slipa området något. Om fogtejpen fortfarande är synlig, applicera ytterligare ett lätt lager av fogmassan. Låt den torka och slipa den igen. Fortsätt att upprepa denna procedur tills du inte längre ser pappersfogtejpen.
 6. Slipa lätt det sista lagret av fogmassa och ta bort eventuellt överflödigt spill över spikhålet. Torka av damm med en mjuk trasa eller torr pappershandduk.
 7. Måla nu över det lappade området med ett lätt lager färg som matchar nyansen på din vägg.
Se även  Hur många babymorötter motsvarar 1 morot? (Besvarade)

Denna metod är idealisk för att fylla stora spikhål.

Notera

De flesta av de snabbfixmetoder som diskuteras ovan är avsedda för små spikhål, helst under ½ tum (1,27 cm) i diameter. Användningen av spacklingpasta, bakpulver och lim, tandkräm och aspirin, kritor och tvål är alla idealiska för små nagelhål. Detta beror på att de flesta av dessa material är lätta. Till exempel är spacklingpastan lättare och luftigare jämfört med andra fyllmedel och tenderar därför att krympa snabbare, vilket gör den mindre idealisk för stora hål.

För hål som är mer än 2,54 cm i diameter behöver du dock ett stödmaterial innan du täcker hålet. Du kan till exempel använda fogpapperstejp som underlag innan du applicerar gipsskivan eller fogmassan.

Slår ihop det

Känn dig inte överväldigad av de fula spikhålen på din vackra gipsskiva eftersom du nu kan fixa dem som ett proffs med de enkla livräddande hackarna som diskuterats ovan.

Lyckligtvis är det ganska enkelt att lära sig hur man fixar spikhål på gipsskivor och kräver lite armbågsfett. Allt du behöver är några hushållsartiklar som tandkräm, bakpulver, tvål, aspirin och vaxkritor.

Förutom dessa lättillgängliga material behöver du också några lättanvända verktyg som en spackel eller redskapskniv, sandpapper, lite färg och en liten pensel.

Lycka till med att fixa spikhål på din dyrbara gipsskiva!

Lämna en kommentar