Hur man förvarar vit gas på ett säkert sätt

Du vet hur bra vit gas (även kallad nafta eller lägerbränsle) är när det kommer till matlagning, men hur lagrar du det? Kommer det att explodera? Vad kan du göra för att se till att den förblir säker och användbar?

För att lagra vit gas på ett säkert sätt måste du se till att den finns i originalbehållaren, en förseglad, ren färgburk eller en behållare för farligt gods av plast. Förvara den dessutom på ett torrt, svalt område borta från överskottsvärme, gnistor, barn och husdjur samt oxiderande kemikalier.

Varje tips som erbjuds här kommer från forskning om exakt varför vissa behållare fungerar eller inte. Fortsätt läsa och du kommer att se exakt varför vissa lagringsförhållanden bör undvikas medan andra kan hjälpa dig att hålla dig säker. När du är klar kommer du att vara inställd på att lagra ditt vita bränsle på ett sätt som gör att du bäst kan njuta av den tid som spenderas med matlagning utomhus.

De bästa behållarna/burkarna för att lagra vit gas på ett säkert sätt

Ofta är vit gas används för att säkerställa att du får allt ljus du behöver för att se och värme du behöver för att laga läckra måltider ute i vildmarken. Detta kan komma som en överraskning eftersom så många människor väljer att använda propan för matlagning. Om du letar efter ett solidt alternativ till propan kan det inte skada att jämföra vit gas och propan i vår artikel här.

Om du bestämmer dig för att vit gas är den väg du vill gå, kommer du att behöva hur du gör förvara den korrekt! Fortsätt till de bästa behållarna att förvara din vitgas i.

Originalbehållare

Ofta är de behållare som redan används för dessa typer av bränslen konstruerade för säkerhet. Vitgas och liknande bränslen av andra märken, som Coleman Fuel, transporteras ofta i dessa containrar. För det mesta betyder det att du kan lita på att de innehåller din vita gas ett bra tag.

Tänk bara på att detta kanske inte gäller lika bra om behållaren har öppnats. Se till att du gör en del efterforskningar om det specifika märket av vitt bränsle du använder för att säkerställa säkerheten för originalbehållaren.

En annan bonus med att använda behållaren bränslet kom i är det det kommer redan att märkas. Om du förvarar någon farlig kemikalie under lång tid, är det definitivt i ditt bästa intresse att den märks ordentligt. Utöver det är det vanligtvis förseglat. Som ett resultat kan det oanvända bränslet räcka ganska mycket längre. Så om du letar efter vitt bränsle att lagra för framtiden, eller för nödsituationer.

  Kan du använda en snurrande rulle för trolling?

Färgburkar

Det är många campare som väljer att förvara sin vitgas i färgburkar. Det första att notera här är att om du ska använda färgburkar för detta ändamål måste de vara helt nya och rena. Det är bäst att inte försöka använda äldre burkar som har hållit färg eller andra ämnen och som har rensats.

En fördel med färgburkar är att de kan förslutas ganska snyggt. Dessutom kan de hålla en hel del bränsle. Detta gör dem till ett lämpligt val när du letar efter något som fungerar bra för längre campingresor. Det snygga handtaget och den robusta designen håller bränslet från att spilla. Märk det direkt med rätt information. Se till att inkludera namn, datum då den förvarades i burken och andra anteckningar som kan hjälpa dig att hålla dig säker.

Behållare för farligt gods

De flesta plastbehållare kommer inte att vara tillräckligt starka för att lagra vit gas. Detta ämne kan vara frätande, så du bör vara extremt försiktig med det. Om plast vanligtvis är ditt val av förvaringsmaterial, måste du gå den extra milen för att få plastbehållare som kommer att kunna hantera innehållande vit gas.

Istället för en vanlig plastbehållare, sök efter plastbehållare som är utformade för att hantera farligt gods. Dessa behållare är specialgjorda för att kunna hantera mer intensiva varor än rester. Om du inte vill hamna i en potentiellt farlig (eller åtminstone irriterande) röra, ansträng dig då för att få behållare för farligt gods. Du kan vanligtvis hitta dessa butiker som uteslutande säljer plast.

Håll din vita gas säker

Oavsett vilken behållare du planerar att förvara din vitgas i, finns det några saker du bör tänka på. Dessa tips kan hjälpa till att hålla dig och din vita gas säkra:

  • Behåll behållaren försluts så tätt som möjligt. Detta kommer att hjälpa till att undvika spill och andra problem.
  • Om du inte förvarar den vita gasen i originalbehållaren, se till att göra det märk det så att du enkelt kan se vad det är och när det sannolikt upphör.
  • För backpacking, enstaka liters mängder vit gas eller Coleman Fuel är ett utmärkt val. Försök inte använda vanliga plastflaskor för att förvara din gas i.

De sämsta behållarna att förvara vit gas i

Följande är behållare du vill undvika när du letar efter något att hålla din vit gas i. Det finns ett antal anledningar till varför dessa behållare är dåliga idéer för detta bränsle. Tänk på att detta inte gör dem till dåliga behållare för andra ämnen. Vit gas kan bara vara lite för frätande för dem.

  Vandring kontra löpning: Vilken aktivitet bränner fler kalorier?

Glas

Även om glas kan tyckas vara mer hållbart än de flesta plastalternativ, är det fortfarande inte idealiskt för att lagra vit gas i. Det beror till stor del på att glas lätt kan slås sönder under rätt omständigheter. I en ryggsäck eller bagagelucka som är fylld med andra tunga föremål kan du hamna i en illaluktande, irriterande, för att inte tala om extremt farlig röra av både bränsle och krossat glas.

Att undvika glas för detta ändamål kommer att spara dig en hel del huvudvärk.

Vattenflaskor

Den tunna plasten du hittar i vatten- eller läskflaskor räcker helt enkelt inte för att lagra ett frätande bränsle. Det är osannolikt att det kommer att dröja länge innan du har en enda röra, och låt oss hoppas att det inte är något du har i händerna på. Med tanke på de irriterande egenskaper som vitt bränsle kan ha, är det bäst att förvara det någonstans där det inte kommer på huden, i ögonen eller sväljs.

Ytterligare ett skäl till att undvika att använda flaskor som vanligtvis används för drycker är att det blir mer möjligt för bränslet att förbrukas. Barn eller andra ovetande personer kan missta behållaren för något som är säkert för dem att dricka.

Gasburkar

Det finns gott om fall där gasburkar fungerar alldeles utmärkt för förvaring. Standardgas som inte kommer att röra sig ofta eller vätskor som inte är problematiska när de läcker en liten mängd. Det är dock inte den bästa idén att använda dessa behållare för att lagra vit gas.

På grund av tendensen att läcka, vill du verkligen inte packa med en bensindunk full av vitt bränsle på din bilcamping. Åtminstone kan du få oönskade ångor i ditt fordon. För många av dessa ångor utan tillräcklig ventilation kan bli en hälsorisk för alla i bilen.

Var förvara vit gas

När du bara vill hålla din vita gas borta, är det klokt att veta exakt var den ska förvaras. Det är trots allt ett farligt ämne som inte bör röras, sväljas eller ens andas in utan rätt ventilation.

När du väl har fått din vitgas i en idealisk behållare, förvara den på en torr och mild temperatur. Hög värme kan vara ett problem, så området bör vara svalt. Du vill också se till att det är borta från platser där barn eller husdjur kan komma in i eller spilla behållaren.

En del av detta innebär att se till att behållaren är svår att öppna. Även om det kan vara mindre bekvämt för dig när du behöver öppna den, kommer detta att se till att din vitgas förvaras säkert resten av tiden.

  Hur mycket väger campare? (21 exempel att överväga)

Var ska man undvika att lagra vit gas

Till att börja med vill du inte att vit gas ska finnas någonstans där den kan hamna på någons hud, i deras ögon eller mun. Håll det från vingliga hyllor och se till att ingen kan komma in i behållaren som inte förstår hur man använder ämnet på ett säkert sätt.

Utöver det, håll den borta från områden som innehåller oxidationsmedel, överskottsvärme eller förmågan att skapa gnistor. Dessa ämnen kommer bara att öka risken för problem. Vissa av dessa problem kan resultera i en brand, vilket är något som många av oss skulle föredra att undvika i våra hem.

Går vit gas dåligt?

Vit gas kan bli dåligt på sätt och vis, för precis som bensin absorberar vit gas vatten över tiden liksom andra mineraler som gör att vit gas brinner mindre effektivt (mindre värme) och med fler biprodukter (mer rök). Att använda riktigt gammal och vattenmättad vitgas kan skada din lägerspis.

Generellt, vit gas kan hålla någonstans runt ett år om du redan har hamnat i behållaren. Detsamma gäller för Coleman Fuel. Om du har en öppen behållare är det bäst att försöka använda den inom ett par månader.

Å andra sidan kan behållare som inte har öppnats hålla ganska mycket längre. Feller standardvarianter av vit gas, en livslängd på cirka 2 år är ungefär vad du kan förvänta dig. Men om du föredrar Coleman Fuel kan du få upp till 7 års lagringstid från en oöppnad behållare. För att lära dig mer direkt från Coleman om att lagra sitt bränsle säkert, ta en titt på deras Säkerhetsdatablad.

Tänk på att alla märken kan ha en annan hållbarhetstid, så du bör undersöka vilket specifikt märke du än väljer att använda. Det kan du också hitta andra typer av bränsle kan ha olika lagringsbehov, hållbarhet med mera. Kolla in vår artikel här för allt du behöver veta om nästan alla campingspisbränslen där ute.

Vad händer om du förvarar vit gas felaktigt?

I det värsta scenariot är vit gas mycket brännbar, och om du förvarar din vit gas i en het miljö eller en gnistbenägen miljö kan det sluta med en brand.

Om du förvarar din gas på en sval säker plats men du inte lägger den i en förseglad behållare, kommer den vita gasen att absorbera vatten med tiden, vilket kommer att orsaka vit gas för att producera sot vid förbränning. Även om det inte är slutet på världen, kommer din gas att vara mycket mindre effektiv och kan tugga upp din spis med flytande bränsle.