Hur man förvarar en kajak på rätt sätt

Årets kajaksäsong var den roligaste hittills, men det är dags att förvara din kajak någon annanstans tills varmare dagar väntar. Korrekt förvaring kommer att bibehålla kajakens skick så att du kan använda den på ett tillförlitligt sätt i många år framöver. Var lägger du din kajak under lågsäsongen?

Så här förvarar du en kajak:

  • Undvik direkt solljus
  • Håll kajaken från hårda ytor
  • Placera din kajak utom synhåll
  • Sätt upp din kajak på en vägg
  • Eller använd ett kajakställ

Vi har massor av bra information att dela med dig framåt. Först kommer vi att utveckla mer om ovanstående kajakförvaringstips. Sedan ska vi prata om huruvida din kajak ska gå inomhus eller utomhus samt hur man vinterförbereder den. Du vill inte missa det!

5 tips för kajakförvaring

Undvik direkt solljus

Du måste bestämma dig för om din kajak är bättre lämpad för förvaring inomhus eller utomhus, vilket vi kommer att prata mer om längre fram i den här guiden. Oavsett om din kajak tål elementen hela vintern eller om den är säkert inomhus, är solljus fortfarande ett problem.

UV-strålar från direkt solljus är hemska för din kajak. Många skrovmaterial klarar inte långvarig exponering för solen. De kommer att försvagas om de inte skadas avsevärt, vilket gör din kajak oanvändbar för nästa säsong.

Om du håller din kajak utomhus, välj sedan ett skuggigt område där direkt solljus inte kan komma igenom. Det överliggande skyddet av en markis eller till och med träd kan skydda kajaken från skadliga UV-strålar.

Inomhus är din kajak naturligtvis säkrare, men ändå inte så mycket som du tror. Ett fönsterlöst rum är idealiskt för kajaken; om rummet har fönster kan direkt solljus fortfarande översvämma rummet.

Tänk på att solens riktning ändras under hela året. Således, om ett fönster inte får mycket solljus under de varmare månaderna, kanske det inte stämmer med de kallare månaderna, eller vice versa.

För att passa den skiftande solriktningen är en gardin eller en uppsättning persienner ett måste. Du kan filtrera ljuset så att din kajak inte blir soldränkt.

Håll kajaken borta från hårda ytor

Här är ett annat förslag som är tillämpligt oavsett om din kajak är inomhus eller utomhus. Hårda ytor är inte din kajaks vän.

Varför? Av olika anledningar.

Om din kajak står upprätt utan stöd kan den sladda och falla till marken, där den kan repas, skadas och på annat sätt skadas.

Långvarig exponering för hård mark kan ändra formen på kajaken, särskilt om din är ett material som är mer formbart i extrema temperaturer. Detta kan resultera i skrovskador som gör att du måste byta ut din kajak.

Det tredje skälet till att din kajak inte bör lämnas på ett hårt underlag beror på temperaturfluktuationer. Om den förvaras på gräs eller smuts, varje gång marken fryser och fryser, kan förändringar i temperaturer och fukt förstöra din kajak mer och mer. Oisolerade inomhusutrymmen som garagegolv är också känsliga för temperaturskiftningar, så var försiktig!

  När är isen säker för isfiske?

Placera din kajak utom synhåll

En kajak är inte överdrivet lätt, men den är inte så tung att en tjuv inte skulle kunna klara sig med din om de verkligen ville.

Det som är utom synhåll är utom synhåll, så se till att din kajak inte är inom sikte för en förbipasserande. Detta är lättare att göra inomhus än utomhus, men det är genomförbart i båda scenarierna.

Förutom att hålla din kajak dold, är det ingen dålig idé att säkra den. Du kan dra en säkerhetskabel som en greppögla och korsa den över kajaken, trä kabeln genom ett staket eller låsa den vid en vägg i ditt garage.

Du kan även säkra rattlåset över sittbrunnen. En tjuv skulle behöva få av låset för att kunna stjäla din båt. Så snart de inser hur mycket dyrbar tid detta skulle ta, kan de avskräckas från att ens försöka.

Sätt upp din kajak på en vägg

Att hänga upp din kajak under lågsäsong är en favoritförvaringsmetod för många friluftsentusiaster. Du kan gömma din kajak och garantera att den inte rör marken hela vintern, så det är en win-win.

Du behöver ett kajakupphängningssystem för att hänga din båt. Beroende på hur avancerad ditt fjädringssystem är, kan du köpa ett för $70 hela vägen till $700. Vi rekommenderar att du köper åtminstone ett mellanprisupphängningssystem. Det kommer att hålla längre än de billiga men är inte överdrivet dyrt.

Det största problemet när du använder ett kajakupphängningssystem är att fördela vikten på din båt på rätt sätt. Om kajakens vikt är närmare fram eller bak kan skrovet böjas. Vi rekommenderar nylonband eller vadderade vaggor som följer skrovets naturliga kurva. Sätt remmarna eller vaggorna en tredjedel ner på vardera sidan av kajaken.

Kontrollera trycket på fjädringssystemets remmar innan du går bort från din kajak en stund. Om remmarna drar för hårt i kajaken kan de områden som kläms tappa sin naturliga form under de kommande månaderna.

Använd ett kajakställ

Om du inte har väggutrymme för att hänga upp din kajak, är det okej. Du kan alltid köpa ett kajakställ, som kostar cirka 300 USD i genomsnitt. Om det priset är för högt för dig, kan du bygga ditt eget kajakställ med skrot av trä eller metall om du är särskilt listig.

Oavsett om det är köpt i butik eller hemmagjort, ska kajakstället vara byggt för att vagga skrovet. Detta kan kräva extra stöd, men det är värt det. Du vet redan att skrovet på din kajak kan vara ganska känsligt för skador och att när det väl är förstört så blir det ofta ingen användning av kajaken igen. Du måste betala för en ny, så ta hand om din kajak!

Inuti eller utanför – vilket är bättre för din kajak?

Som vi sa att vi skulle göra, låt oss diskutera förvaringsmöjligheterna för din kajak. Mellan inomhus- och utomhusförvaring är det att föredra att hålla din kajak inomhus av olika anledningar.

  Genomsnittlig vikt för husbilar i klass C

Din kajak kommer inte att vara ute i väder och vind under de kallaste och sprödaste delarna av året. Inomhus är den skyddad från direkt sol, snöfall, nederbörd, vind, hagel och annat väder. Kalla djur och djur är mindre benägna att kunna komma åt din kajak, vilket gör den till ett varmt hem och bo under våren.

Inomhus har du även möjlighet till temperaturreglering, till exempel ett uppvärmt garage eller ett förråd. Att bibehålla en behaglig temperatur för din kajak hela vintern kan bevara dess kvalitet.

Som sagt, i vissa situationer kan ditt enda kajakförvaringsalternativ vara utomhus. För resten av det här avsnittet kommer vi att berätta för dig de säkraste och säkraste sätten att hålla din kajak på ett ställe, oavsett om den har överliggande skydd eller inte.

Hur du förvarar din kajak inomhus

Som vi nämnde i styckena ovan är ditt garage en sådan inomhusplats där du kan ha din kajak. Du behöver inte nödvändigtvis golvyta för kajaken, mest väggyta. Åtminstone kan du stå upp kajaken mot väggen. Den nedersta spetsen på båten kommer att vara känslig för temperaturförändringar, vilket inte är bra, men det är bättre än att hela kajaken står på marken.

Vad som är ännu bättre är om du kan fästa ett ställ på din garagevägg eller ett kajakupphängningssystem för att hänga upp det. Även att sätta upp din kajak i ditt garages takbjälkar är ett alternativ, även om du bör se till att inte repa båten på metall- eller träbjälkar.

Vad händer om ditt garage är 100 procent fyllt till gälarna men du fortfarande vill ha inomhusförvaring för din kajak? Då måste du hyra ett förråd. Standardstorleken på en kajak är 10 fot lång, så du behöver bara en 10 fot x 10 fot lagringsenhet, vilket är genomsnittet i alla fall. Per månad kan du betala cirka 160 USD för lagringsenheten.

Vi vill återigen påminna dig om att täcka över fönster och andra källor till direkt solljus så att din kajak inte skadas hela vintern. Förvaringsenheter kommer att låsa, men om ditt garage inte har ett lås, finns det aldrig en bättre tid än nu att köpa ett.

Det är fortfarande en bra idé att säkra din kajak enligt rekommendationerna ovan. På så sätt, även om någon bröt sig in i förvaringsenheten eller garaget, skulle de ha svårare att gå iväg med din kajak.

Hur du förvarar din kajak utomhus

När du förvarar din kajak utomhus är många av tipsen vi har pratat om i den här guiden i spel. Som en påminnelse måste du hålla din kajak borta från direkt sol. Du ska heller aldrig lägga den på marken. Överheadskydd är bäst om du kan hitta ett sätt att tillhandahålla det. Förutom ovan nämnda markiser och träd kan du även använda en presenning, en täckt veranda eller under ett däck som skydd.

  Har terränghjulingar bränslefilter?

Vissa kajakägare lägger ett skydd över sina båtar. En av dessa omslag kan kosta dig mellan $200 och $300, så de är inte billiga, men de är värda besväret. Innan du köper ditt skydd, dubbelkolla att det har UV-beständighet. Om det inte gör det kan solljus tränga igenom väven och skada din kajak.

Vattentätning är också ett måste. Även om din kajak är designad för att bli blöt, kan båten bli funkig om fukt byggs upp under vintern. Ett vattentätt skydd hjälper till att hålla fukt ute.

Du kan fästa din kajak på en yttervägg med hjälp av bungees eller remmar. Vi rekommenderar en dyna mellan baksidan av kajaken och väggen så att din båt inte repar. Du kan också hänga upp din kajak utomhus som du skulle göra inomhus, återigen med en exteriör byggnad.

Om du har ett kajakställ du byggt eller köpt men inte har plats för i ditt garage eller en förvaringsenhet, ställ sedan ställningen utanför med din kajak i den.

Vad händer om inget av dessa lagringsalternativ är tillgängliga? Du måste skydda din kajak från den kalla hårda marken, så använd några träplankor och håll din kajak ovanpå plankorna.

Hur man vinterförbereder en kajak

Var du förvarar din kajak är bara en del av vinteriseringsprocessen. Här är resten av stegen att följa så att din båt förblir säker, sund och redo att användas nästa år!

Ta ut kuddar och tygdelar

Vissa kajaker är vadderade, så om din är det måste alla de tygdelarna bort. Ta ut kuddarna och kontrollera etiketten på dem. Du kanske kan maskintvätta dina kuddar med en skonsam cykel. De flesta kuddar kan dock inte torka i torktumlaren, så du måste lintorka dem.

Rengör och torka kajaken

Därefter är det dags att fokusera på resten av båten. Använd vatten och milt diskmedel i en flaska, spraya ner din kajak. Du kan också använda en hink med tvål och vatten och en fuktig trasa för att rengöra din båt. Hur som helst, se till att du kommer in i alla små hörn och kanter på kajaken.

Skölj sedan bort resterna och polera den med en skurborste. Släpp avtappningspluggen så att eventuellt instängt vatten kan komma ut innan det fryser. Låt båten lufttorka, helst i solen.

Kolla skrovet

Med din kajak blank och ren är det dags att ge den en gång. Titta på alla sidor av båten för tecken på skador. Om din kajak är ledig och klar kan du förvara den till våren eller sommaren.

Slutgiltiga tankar

Att förvara en kajak är avgörande så din kan vara ett pålitligt fartyg år efter år. Förvaring inomhus är bäst, men även med utomhusförvaring kan du hålla din kajak i gott skick om du vidtar tillräckligt med försiktighetsåtgärder. Lycka till!